Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Pannónia fékdob szabályozhatóság

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

ptm004 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    201mm a kritikus méret. Eddig lehet szabályozni, utána orosz rulett, mert elpattan a fémgyűrű. Neumann János tapasztalatai alapjan, aki p20-val versenyez.
    Na ezért szeretem ezt a fórumot! tudtam hogy lesz, akinek van tapasztalata!
    OdinHEM, sepy és 3 további látogató kedvelte ezt.

Komment

Tegnap nem volt lehetőségem mélyebben belemenni, de akkor most itt lennének a képek is, amit anno Laci bácsi küldött nekem.
      Click image for larger version

Name:	unnamed (4).jpg
Views:	1
Size:	31.6 KB
ID:	140697Click image for larger version

Name:	unnamed (3).jpg
Size:	14.8 KB
ID:	140698Click image for larger version

Name:	unnamed (2).jpg
Size:	17.2 KB
ID:	140699Click image for larger version

Name:	unnamed (1).jpg
Size:	16.0 KB
ID:	140700Click image for larger version

Name:	unnamed.jpg
Size:	20.4 KB
ID:	140701
      "Kedves Tamás! Az a baj ezekkel a fékdobokkal,hogy nagyon vékony a vas betét és ha már volt egyszer szabályozva akkor lehet,hogy még egyet nem ad ki.A képeken két fékdob van.Az egyik amelyiket szétvágtam és kivettem a betétet,már az első szabályozásnál selejt lett.A másodiknál a második szabályozásnál kijött a hegesztési varrat.Egyébként csak ez az egy darab van eladó?Az a baj,hogy Tata mellet lakom és egy darabért nem érdemes felmenni.P20-hoz nincs eladó alkatrészed?Ha netán valamiért fel kell mennem és még meglesz a dob akkor megnézném.Azért nem mindegy,hogy milyen mert nekem a verseny huszasomba kell és ott nagy az igénybevétel.Üdv.Lacibá" - idézet az akkori levelezésünkből
      OdinHEM, Titus és 4 további látogató kedvelte ezt.

Komment

cocojumbo kedvelte ezt.

Komment

Köszönöm!
          Tehát egy használatlant egy határesettől összesen kb. 1mm választ el átmérőben.Ez azért valljuk be nemsok de persze érthető is.

Komment

Ezekszerint jól gondoltam...max 5 tized.

Komment

Látjátok, már a Pannóniákba is beletervezték az elavulást. Azt hitték 10-20 évente csak új motort vesznek majd az emberek. Vagy legalább fékdobot. Erre mi van? Több mint 40 éves cuccokkal szórakoznak. Ej-ej.
              OdinHEM, Lemezjáték és 3 további látogató kedvelte ezt.
              Everything is better when you decide you don't care.

Komment

TLF65 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                Ezekszerint jól gondoltam...max 5 tized.
                Igen -ez papíron igaz is lehet . A valóságban nem egészen . Mert : az a karika szerűség ,attól függően ,hogy melyik TSZ melléküzemágában készült , ill . melyik műszakban ------aszerint kerüt központosan beöntésre a dobba .Ettől borul a papírforma , néha rosz , néha pedig nagyon jó irányba .
                Mondok mást -nem csak a karika anyaga-de az alu minőségében is órisi külömbségek vannak .

Komment

Sziasztok! Pannónia P10 felújítását csinálom épp. Vásároltam hozzá felújított fékpofákat a régi beszámításával. A fékdob felszabályozása megtörtént. A fékpofák a féklapra szerelve 162mm-t tesznek ki. A dob kb 160mm.(már valamivel nagyobb a felszabályozás miatt) Gyakorlatilag ezeket a pofákat hozzá kell "illeszteni" a fékdobhoz. Ezzel kapcsolatban kérnék véleményeket megoldásokat. Ezt a legegyszerűbben a fékpofákkal szerelt féklap esztergába való befogásával lehet? Más is csinált már ilyet vagy a vásárolt pofák egyszerűen beillettek a helyükre?

Komment

Szinte kizárólag így csinálom ! Mindíg a kelleténél vastagabb , és a legpuhább betétet ragasztatom (!) a pofákra, aztán méretre esztergálom őket . Vagy úgy, hogy a féklap összeszerelt állapotában a fékkar és a bowdwen ház kitámasztás közé menetes szárat helyezek úgy hogy a kitámasztásnál mindkét irányból rögzítem alátéttel anyával , a fékkarnál ugyanezt úgy , hogy a pofák az alaphelyzethez képest (a pofa támaszkodási pontok vonalához képest merőlegesen mérve) kb 0,2-0,5 mm -t nyitott állapotban legyenek rögzítve . Vagy pedig egyszerűen 2 db kb 0,5 mm vastag lemezdarabot teszek a pofák sík vége ,és a fékkulcs közé összeszerelt állapotban . Ezek után egy lépcsős csapra húzom az összeszerelt féklapot , és mehet az esztergába , forgó csúccsal megtámasztva a csapot ! A fékdob pontos méretére esztergálod ( alacsony fordulattal .) az egészet ! A kitámasztás eltávolítása után , mehet a dobba az egész . Lehet mondani hogy teljes felületen fog a ferodol felfeküdni , a fékkar pedig kb 10 mm-t mozdul (sokszor még annyit se) az alaphelyzethez képest!
                    A dobot általában fűzött centrírozott állapotban szoktam esztergáltatni , (csak amennyit nagyon muszáj !) mert előfordulhat ,főleg a 200-as kivitelnél, hogy a fűzés centrírozás után a frissen szabályzott dob elhúzódik ovális lesz !

Komment

1000 köszönet! Igy olvasva teljesen logikus és érthető a dolog. Sajnos a centírozás befűzés után már nem fog sikerülni mert akihez tudom vinni szabályoztatni, nem fér el az esztergába. Remélem azért nem lesz gond szerencsére ez 160-as dob.

Komment

Örülök hogy a segítségedre lehettem !

Komment

dkari eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                          1000 köszönet! Igy olvasva teljesen logikus és érthető a dolog. Sajnos a centírozás befűzés után már nem fog sikerülni mert akihez tudom vinni szabályoztatni, nem fér el az esztergába. Remélem azért nem lesz gond szerencsére ez 160-as dob.
                          Én is így csináltattam anno, hozzá új fékpofák aztán fékpadon jött a meglepetés. Határérték feletti az ütése...
                          Pár kilométer, jó sokat fékezve, aztán végül épphogy átcsusszant műszakin.

Most meg, hiába a több mint 2000 km az első fék még mindig ütött műszakin. (bár ott nemrég cseréltem fékpofákat. A nagyon puha anyag jó dolog, de azért eszi rendesen)

Komment

heeegany eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                            Én is így csináltattam anno, hozzá új fékpofák aztán fékpadon jött a meglepetés. Határérték feletti az ütése...
                            Pár kilométer, jó sokat fékezve, aztán végül épphogy átcsusszant műszakin.
                            Hát igen. Mindíg van pro és kontra. Bevallom eddig a Jawanal és az Mz-nél amiket csináltam csak a dobok lettek felszabályozva mert a vásárolt fékpofa mindegyike befért a dobba féklapra való felszerelés után. Érdekes módon egyiknek sem volt gondja műszakinál a fékpadon. Bár nem is passzolhatttak olyan szinten mint a szabályzott esetében.
                            Ezzel hogy nagyobb méretű a félpofa csak a Pannónia esetében találkoztam eddig.
                            Minden esetre más lehetőségem nincs mint a leírtak szerint csinálni és remélni hogy a lehető legjobb lesz.

Komment

A hátsó kerekembe olyan fékpofa volt amit úgy vettem hogy már méret. Az elsőbe én esztergáltam le. De az ütésben sok különbség nem volt...
                              Talán fékhatásban volt egy kicsi, annak a javára amit én esztergáltam méretre.
                              (és persze az hogy a hátsót sokkal jobban be kell húzni ahhoz hogy fogjon. Az elsőt meg 0,5-ös lemezzel illesztettem. Az sokkal jobb)

Ami nekem a hibát okozhatta az a centrírozás. Bicajszerelő csinálta, szépen be is állította, csak közben a dobot elhúzta

Komment

heeegany eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                                Ami nekem a hibát okozhatta az a centrírozás. Bicajszerelő csinálta, szépen be is állította, csak közben a dobot elhúzta
                                Mindegyik motornál magam fűztem a kerekeket. De az hogy nem ütött a műszakin azt nem a "szaktudásomnak" tulajdonítanám, inkább mázli a leírtakat figyelembe véve.
                                Végül is egy kerék befűzésénél szerintem elkerülhetetlen hogy a küllők 100%-osan egyformán feszítsenek. Főleg agy jó taiwani felni(ráf) esetében. Annak ugye még gyári új korában sem biztos hogy sok köze van a kör formához, inkább tojás.
                                Esetleg megnézhetem a dob ütését úgy hogy a kerék centírozóba befogott kereket forgatom és indikátor órával megmérem.

Komment

Ugrás az oldal tetejére
                                Working...