Közlemény

Collapse
No announcement yet.

VAPE Gyújtás. Kérdések/Válaszok

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

Összefoglalva:

- Ez a VAPE elektronika nem változtatja az előgyújtást a fordulatszám függvényében.
    - Egyszerre ad szikrát mindkét hengerben (alsó holtponton is.
    - Nincs pozicionálva a főtengelyen a lendkerék.
    Köszönöm ezt a kigyűjtést. Ez csak megerősít abban, hogy ez kéthengeres kétütemű esetében nem szerencsés megoldás. Ez szigorúan az én magánvéleményem. Azért leírom, hogy miért zavar ez a sok szikra. Nem a gyertyát sajnálom, hanem az egész motort. Mégpedig azért, mert a másik henger esetében kimondottan káros az a köztes szikra. Ugyanis van már mit meggyújtania, hiszen a feláramló benzin-levegő keverék már javában ott van és éppen tolja ki maga előtt a kipufogógázokat. Tehát van ami robbanjon. Persze nem akkorát, hogy visszalökje a dugattyút, de mégis. Szerintem beindul egy kis égés, aminek azért semlegesítődik a hatása, mert nyitva van a kipufogónyílás és még van ideje friss keveréknek beáramlani a hengerbe.

Mivel a jeladó kívül van, ezért ezt a lendkereket valóban nem kell sűrűn levenni, max. tekercszárlat esetén. Ha jól sikerül összecsiszolni a meglévő főtengelykúppal, akkor az az íves retesz (és nem ék!!!) sem hiányzik oda annyira. Az biztos, hogy ilyet az ára miatt sem fogok venni. Jelenleg a Gyula-bá féle tetszik a legjobban és ez nem valamiféle tisztelgésnek szánt mondat, hanem a véleményem.
    sepy, Lemezjáték és 4 további látogató kedvelte ezt.

Komment

Érdekes dolog ez a két szikra. Négyütemnél a második szikránál nincs keverék a hengerben. A kétüteműnél kérdéses, lehet némi keverék eléri a gyertya térségét. Érdekes ezen túl hogy a 638-asokhoz gyárt a VAPE induktív jeladós gyújtást amit az eredeti bütyök ill alaplap helyére lehet felszerelni a generátorra. A jeladó tartója olyan hogy két jeladó felfogatására alkalmas , de ott is csak egy jeladó van egy dupla trafóval. Valószínűleg eredetileg két különálló gyújtásra gondoltak, aztán elracionalizálták a másodikat. Azt, hogy ennek van-e negativ hatása a teljesítményre, sztem csak fékpadi méréssel lehetne megtudni. Sajna nekem nem áll otthon a garázsban , pedig jó lenne .

Komment

Én 2 dolgot jegyeznék meg
        1: a mérnökök erre nem gondoltak
        2: ha tényleg van minek begyulladnia akkor miért nem gyullad be vissza a forgattyúsházba az egész keverék . Na meg a parazita szikra elég korán van. Bár itt lenne jó tudni hogy "hol" jár a friss keverék amikor a szikra van?
        Na meg ha esetleg csak egy kevés hányada gyullad be akkor meg még teljesítmény csökkenés is lenne
        (Apró észrevétel robbanni pl.: a kézigránát szokott )

Komment

Robbanómotor. Sok helyen így írják és nevezik a belső égésű motort. A második henger (amiben éppen kipufogás és elősűrítés van) forgattyúkarja kb. 18-20°-ra van az AHP-tól. Ilyenkor a felömlőcsatornák már nyitva vannak és folyamatban van az öblítés.

Amiért gyanítom, hogy nem jó az a második szikra, annak az oka egy korábbi tapasztalatom. Az egyik szakiskolában végeztettem egyszer a Trabival a zöldkártya vizsgálatot. Az egyik vicces kedvű srác kihasználta az időt, amíg én a papírokat intéztem. És felcserélte a gyertyapipákat. Érdekes módon a motor beindult és kis fordulaton el is tudtam indulni vele. Azt a boralmas kattogást, amit nagyobb gázra csinált viszont nem felejtem el. Az volt a szerencsém, hogy rutinból kicsavartam a gyertyákat, mert dugattyútörésre gyanakodtam. Szerencsére nem az volt. Immáron jól raktam össze és szépen be is indult.

A Trabinál a vezérlőtárcsa miatt aszimetrikus a vezérlés. Ha jól emlékszem, akkor hamarabb nyit emiatt a felömlőcsatorna. Szó szerint a szoknya alatt volt a munkatér. (Csak semmi pajzán gondolattársítás )

Komment

Köszönöm ezt a kigyűjtést. Ez csak megerősít abban, hogy ez kéthengeres kétütemű esetében nem szerencsés megoldás. Ez szigorúan az én magánvéleményem. Azért leírom, hogy miért zavar ez a sok szikra. Nem a gyertyát sajnálom, hanem az egész motort. Mégpedig azért, mert a másik henger esetében kimondottan káros az a köztes szikra. Ugyanis van már mit meggyújtania, hiszen a feláramló benzin-levegő keverék már javában ott van és éppen tolja ki maga előtt a kipufogógázokat. Tehát van ami robbanjon. Persze nem akkorát, hogy visszalökje a dugattyút, de mégis. Szerintem beindul egy kis égés, aminek azért semlegesítődik a hatása, mert nyitva van a kipufogónyílás és még van ideje friss keveréknek beáramlani a hengerbe.
            Bevallom, nekem is idegen kissé a "kétszikrás" megoldás, de egyenlőre semmi anomáliát nem tapasztaltam (tunk).

Még erősen bejáratós a gép, és a porlasztókat sem sikerült még tüzetesebben átvizsgálnom, így a gyújtás által nyújtott "igazi" előnyöket - sajnos - nem lehet a felszínre hozni.
            A gyakorlatban - remélem - majd úgyis bebizonyosodnak az előnyök, vagy épp a hátrányok.

A mai közel 10 perces - viszonylag finom - közúti járatás után az egyes henger kipufogó könyök (közvetlen a hollandi alatt) 170°, a kettes 150° volt. Ez a gyertyaképen is látszik, de ez már a porlasztó beállításán (esetleg cseréjén) múlik. Úgy érzem az eddigi használat során, a gyújtás minden szempontból tökéletesen ellátja feladatát.
            Az alapjárat kimondottan szép, egyenletes, és gázhúzásra "szépen veszi a lapot".

Komment

Lassan én is kezdem összerakni a 20-ast. Gyújtásom még nincs. Viszont amit Zahi írt a dízel vezérléséről, eléggé elgondolkodtatott. Pár hete raktam össze az autóm motorját. Teljes felújításon esett át. a vízkő tönkretette. 430 ezer km után alig volt jelentős kopás. Blokk tetejéből is és a hengerfejből is szedtek le. Nem túl sokat. Egy Mitsubishi L300-ról van szó 2.5 TD Ha érzékeny, milyen dologra figyeljek?

Komment

1: a mérnökök erre nem gondoltak
                2: ha tényleg van minek begyulladnia akkor miért nem gyullad be vissza a forgattyúsházba az egész keverék . Na meg a parazita szikra elég korán van. Bár itt lenne jó tudni hogy „hol” jár a friss keverék amikor a szikra van?
                De, gondoltak erre: az angol szakirodalom "wasted spark"-nak hívja, főleg a négyüteműekben használják azért, hogy az alkatrészek számát csökkenthessék - elsősorban kivonják az elosztót, mint jellemző hibaforrást. Szóval ha van is negatív hatása, a komplikáció és a lehetséges hibaforrások "kikerülése" bőven ellensúlyozza.
                Példák erre: a (korai) Citroen 2CV, Mitsubishi 4G63 (1978 és környéke, Colt 1.2); M-B M104.900-as sorozatából pár alverzió, PSA TU motorok (AX, Saxo, 205 stb).

A kétüteműben van is minek begyulladnia, meg nincs is: elvileg van/lehet a hengerben minden ami kellene az égéshez, csak nem "jó helyen", mert a gyertya környékén nem elég a koncentráció. Ha majd a dugattyú összesűrítette, akkor képes lesz meggyulladni, de addig nem: ahogy minden égésnél, itt is van alsó és felső határkoncentráció, aztán se alatta, se felette nem reagál.
                Utoljára szerkesztve a következő által: kollarg; 2014 dec. 16, 21:30.
                There's a very fine line between "hobby" and "mental illness".

Komment

CZsolti
                  Az biztos, hogy ilyet az ára miatt sem fogok venni. Jelenleg a Gyula-bá féle tetszik a legjobban és ez nem valamiféle tisztelgésnek szánt mondat, hanem a véleményem.
                  Igazad van, eszméletlen drága ez a VAPE, nekem ennyi pénzem nincsen erre.
                  A Gyula-bá féle mennyibe kerülhet?!

Komment

A Gyula-bá féle mennyibe kerülhet?!

Olyan 20 körül van, ha jól tudom...

Komment

Most nem azért hogy leszóljam a Vape-t de az egy hengeresre való kb ugyanaz mint a Yamaha Jog gyújtás.

Másik dolog: Most cseréltem egy Ford Focuson vezérlést és az ég adta világon semmi sincs reteszelve. Ha fellazítom a főtengely és a vezérkerekek csavarjait simán lehet a vezérműszíjat pergetni rajta úgy hogy nem mozdul egyik tengely sem.
                      Mondjuk lehet csuklik szegény Henry emiatt, de ha jobban belegondolunk erről nem ő tehet.

Komment

Robbanómotor. Sok helyen így írják és nevezik a belső égésű motort.
                        Sajnos tényleg sok helyen írják hogy a motorban robbanás van de ez téves. Mert egy normál "jól" járó motornál égés a szakszerűbb kifejezés
                        Miért? Mert a motorban az kb 20 m/sec az égési sebesség ami érték kicsi a robbanás fogalmának
                        Viszont ha már kopogásos égés van jelen az már más (kb 300m/s)....
                        (minket már kifejezetten így tanítottak hogy nem robbanás van hanem égés)

Alapfogalmak

Komment

Most nem azért hogy leszóljam a Vape-t de az egy hengeresre való kb ugyanaz mint a Yamaha Jog gyújtás.
                          Alapvető eltérések vannak a VAPE, és a Jog elektronikái közt!

A VAPE akkumulátoros üzemre lett kifejlesztve, a teljesítménye kb. 100W, és generátorként (úgy, mint egy autóban) vannak bekötve a lendkerék alatt található tekercsek, valamint a feszültség szabályzó csak az akkumulátor feszültségét szabályozza, nagy áramú DC szabályzással, a töltőáram közel 10A.

Előny:
                          A világítás gyakorlatilag fordulatszám független, és alapjáraton is (majdnem) teljes fényerővel világíthatnak az izzók, valamint "tiszta DC üzemű".
                          Hátrány:
                          Akkumulátor kell hozzá.

A Jog alapvetően nem akkumulátoros üzemre lett kifejlesztve, teljesítménye kb. 50W. A lendkerék alatt található tekercsek szeparáltak, nem képeznek egy egységet, (impulzus tekercs, világítás tekercsek, töltő tekercs) a feszültség szabályzó kettős feladatot lát el, nagy áramú AC, és kis áramú DC szabályzást, a töltőáram max. 1A.

Előny:
                          Nem kell hozzá akkumulátor, anélkül is üzemképes (kivéve az irányjelzők, a féklámpa, és a kürt...általában).
                          Hátrány:
                          A világítás fordulatszám függő, és váltófeszültséggel működik, alapjáraton csak kis fényerővel világítanak az izzók (melyet csak emelt fordulaton szabályoz le "söntöl" a feszültség szabályzó).

ezektől eltekintve kb. ugyan az (lendkerék-alaplap-tekercsek-CDI-feszültség szabályzó-gyújtótrafó) .

Komment

Köszönöm a kiegészítést. Megint tanultam valamit.
                            Ez azért is jó volt mert így összehasonlítottuk a kettőt.
                            És ez utóbbi pedig azért jó mert megerősített abban hogy jó lesz nekem a Jog gyújtása. Így legalább tavasszal nem kell akksit tölteni, lehet rögtön indítani.

Komment

zerger88 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                              (minket már kifejezetten így tanítottak hogy nem robbanás van hanem égés)

Alapfogalmak
                              Nálunk meg azért kapott valaki egyest 1983-ban autó-szerkezettanból, ha sebességváltóról (pláne sebváltóról) és nem nyomatékváltóról beszélt, mert ugye nem sebességet váltassz, hanem forgatónyomatékot. Ugyanígy volt az akkori szakzsargonban a kiegyenlítőmű (difi), tengelykapcsoló (kuplung).

Azután kikerültünk a műhelyekbe és csak néztek a szakik, hogy mi a francot akarunk. Ekkor tanultuk meg a bevett szakkifejezéseket, amiket azután a suliban el kellett felejteni. (Kirner, súber, subler stb. )

Komment

Nálunk meg azért kapott valaki egyest 1983-ban autó-szerkezettanból
                                Ez mennyire ismerős - nálunk Járműmotorok I-II-III-ból a nagy sláger a hajtókar vs hajtórúd volt. Ugye ~rúd, hajtókar csak a kerékpáron van, arra szereljük a pedált.
                                There's a very fine line between "hobby" and "mental illness".

Komment

Ugrás az oldal tetejére
                                Working...
                                X