Ha szeretnél csatlakozni hozzánk, beszélgetni, kérdezni, vagy válaszolni, üzeneteket küldeni, szavazni, akkor kérlek, szánj néhány másodpercet a regisztrációra.
Majd keszin keresd meg hogy az enyémen hol a gyári jelölés
Vigyek beütőszerszámot, vazze? ;-))
Eddig csak olyan 1 hengereseket láttam, ahol ott volt a blokk oldalán a jelölés. amelyiknél nem volt, annál meg a főtengely sonkája volt hornyolva fhp-nél.
Forgás iránnyal szembe forgatva nő az előgyujtás. Gázbovden legyen beolajozva,suber rugó ereje legyen megfelelő,gázcsutka könnyen forduljon,ne legyen kis ívű hajtás a bovdenen.
Az előgyújtást kicsit növelni kellene én arra gondolok. Csak merre forgassam az alaplapot?
Gondold csak át egy kicsit...
-merre forog a motor?
-merre kell fordítanod az alaplapot, hogy előbb nyisson a megszakító?
-miért nem szólt még senki, hogy a lendkerékre/blokkra be van ütve a felső holtpont, és a gyújtás ideje is? :-)
A karbi tisztításán túl vagyok. A helyzet ugyan az mint előtte, de nyilván a tisztítás csak az első lépés
A főfúvóka alá ha nem raktam alátétet akkor nagy hibát követtem el? Egy másik karbinak a főfúvókán volt alátét a másikon nem. Az egyik robbantott ábrán sem jelöli, ám az alaktrészsek felsorolásánál viszont igen, csak szám nélkül és az ábrán jelölés nélkül, tehát kellene oda alátét.
Ha nem húzatom ki a sebességekben akkor váltás után csak a sebességet tartja. Arra gondoltam még, hogy az is probléma lehet, hogy a felső holtpont helyzetét úgy néztem meg, hogy kipufogó levesz és a kipufogó nyíláson néztem, hogy mikor van legfent a dugattyú. Tehát az alaplap elfordításával is próbálkozok. Az előgyújtást kicsit növelni kellene én arra gondolok. Csak merre forgassam az alaplapot?
Jut eszembe még, nem szorosan a blokkhoz kapcsolódik, de egy kicsit mégis. Ti a gázbowdent merre vittétek a karbiig? Én ugye a vázra az elektromos vezetékekkel együtt 2 fémkötegelővel rögzítettem, nem szorosan persze. De akad ez a szemét! Ahogy kitapintottam a bowden a vázcső oldala felé igyekszik és lehet a tank miatt szorul?! Kérdés az, hogy nem is kellene két ponton rögzíteni csak egyen?
Most esett le zahi ,hogy miért írtad, hogy először legyen meg a műszaki stb. Hát mert a beállítás nem 5km megtétele után történik. Tudtam ,hogy kell legalább 10 Km-t menni vele, de most olvastam, hogy 50-60 km megtétele után kell ellenőrizni a gyertya szinét
Utoljára szerkesztve a következő által: Béla Rácz; 2015 jún. 17, 16:21.
: a gyertya alatt mit értesz? A hőértékén kellene változtatni?
Az se rossz , de a gyertyakép megvizuálására céloztam , amiből következtetni lehet a helyes , vagy helytelen karbi beállításra . Ha "őzikebarna" akkor OK , ha fekete akkor sok , ha fehéres szegény, a benzin is kevés ...
Ha megvan a jogsi , meg a műszaki,a karbi tiszta , csavarj bele egy belevaló (kb 225-240 ) hőértékű gyertyát , állítsd be a gyujtást , megszakító hézagot pontosan , no meg az úszószintet (ahogy elő van írva) , állítsd be a gyári értékekre mindent , de ne ragaszkodj hozzá ! Többszöri próbával találd meg a megfelelő főfuvóka méretet teljes gázon (gyertyakép ellenörzésével ...) , s.tű állását részterhelésen (kb 2/3 gázállásig) , és az alapjáratot állítsd be , majd ismét próba ... Addig ismételd amíg a legjobb nem lesz ! Sajnos a beállításokat csak próbák tömkelegével tudod a megfelelőre beállítani ...
Na ezt azért mégse tehetné!
Utálatos móka ez a beállítgatás, de ha megoldod szerintem nem lesz ilyen.
Nincs más választásom!
- - - Updated - - -
A karburátort kitakarítottam megint csak, de most ultrahangos tisztítóval. Holnap, ha lesz időm összerakom és ha nem esik akkor próba. Majd azért megírom a végeredményt!
Ha jól értem a két szélső furaton keresztül a kuplung állító ablak csavarjai helyébe tekersz egy-egy csavart, és a középső hajtó csavarral pedig a kuplung tengelyen keresztül "támadod"?
Ez nagyon jónak tűnik, és egyszerűen elkészíthető!!!
Pontosan. Én 12-es imbuszos csavart használok, annak szép homorú a vége és egész jól illeszkedik a kuplung állító csavarjára. nem bántja azt és semmit sem kell alakítani a csavaron.
Kerestem egy darab vasat, egy 8,5-ös furat az egyik szélére, kis kuplungdeknit csavarral ráfogattam, annak a furatán keresztül finoman fúróval megjelöltem a másik furat helyét is. kis dekni le róla, másik furat kifúr aztán tolómérő elő, közepét kijelöl, pontozó, 10,5-ös furat, menetfúró és szedtem is le vele a deknit.
IV fokozatban gyorsításnál 60 körül motor felpörög (nem húz tovább). Gázt visszaengedve fokozatosan lehet csak gyorsítani.
Mai napi tippem: csúszik a kuplung.
Nyertem?
Egyszerűen meg lehet tudni hogy tényleg azzal van-e a gond.
Felgyorsítasz, húzod a gázt és közben rálépsz a fékre. Ha a motor lassul de a fordulat nem csökken akkor csúszik. Ha a sebességgel együtt csökken a fordulat is akkor jó. (bár én a gyári kuplungot sose tudtam úgy beállítani hogy meleg(vagyis forró) olajban ha odahúzom a gázt fékezéssel le tudjam fullasztani a gépet...)
A hétvégén egy IZS-49-es baloldali deklijét vettem le így, és ezzel kevertem össze...
A Pannóniánál a kis dekli furatán két kisebb villáskulccsal nyúltam be és a kuplung kosárra, vagy a záró tárcsára támasztva könnyen megindítható.
- - - Updated - - -
heeegany
De a célszerszámot, ami lehet egy laposvas is 3 furattal, szépen rácsavarozom, középső csavarba imbuszkulcs, 1 újjal finoman elfordítom és egy cuppanással enged a paszta. Elkészíteni kb 15 perc volt. Aminek a fele arra ment el hogy kerestem hozzá anyagot, meg előtúrtam a csavart amit vettem hozzá anno, meg a menetfúró készletet...
Ha jól értem a két szélső furaton keresztül a kuplung állító ablak csavarjai helyébe tekersz egy-egy csavart, és a középső hajtó csavarral pedig a kuplung tengelyen keresztül "támadod"?
Ez nagyon jónak tűnik, és egyszerűen elkészíthető!!!
- - - Updated - - -
demeter
Nekem a könyv szerinti módszer soha nem jött be, most is kínlódtam egy kicsit (nagyon) vele a napokban.
A főfúvókát sose bántottam, ha tud menni óra szerint 120-szal, azt csak elrontani lehet.
Ehhez tényleg elég annyit hozzáfűzni, hogy a gyakorlat minden elméleti spekulációt felülír...
IV fokozatban gyorsításnál 60 körül motor felpörög (nem húz tovább). Gázt visszaengedve fokozatosan lehet csak gyorsítani.
Mai napi tippem: csúszik a kuplung.
Nyertem?
Első körben amit tudok a frissen vásárolt ultrahangos tisztítóval megtisztítom.
zahi: a gyertya alatt mit értesz? A hőértékén kellene változtatni?
Az úszószintet beállítottam, ha minden igaz helyesen.
heeegany: a hengerfej körül 130°C volt a hőmérséklet!
Akkor nem marad más mint próbálgatni beállítani
Amúgy még bejáratós a blokk.
Meg annyit még, hogy I. fokozatban ha egy bizonyos sebességet tartok akkor durrogni szokott. Sehol máskor, csak egyesben akkro is ha csak egy bizonyos sebességgel haladok egyenletesen.
Nem lehet , hogy kicsit el vagytok "kapatva " ---pont mint az apám ! Az istenért se veszi tudomásul , hogy az 1932 es autóján az 1-2 fokozat nem szinkronos , a fék nyúlik , kajkra kell nyomni , a motornak halható zörejei vannak , .....stb .
Azért megjegyzem , olyan szinten , olyan technológiával , anyagokkal lett rendbetéve ami sokkal jobb mint a gyári .
De ez akkor is más . Ha nem mentél volna más motorral , autóval , biztos bogaras fogsorral vigyorognál , hogy milyen f@sza motorod van .
Ha ilyen koru járművet , a mai megszokott járműkezeléshez hasonló módon szeretnénk használni akkor tessék belenézni a napba ( érthetőbben : a felkelő nap felé tekinteni )
Utoljára szerkesztve a következő által: joker; 2015 jún. 15, 16:42.
Karbibeállításhoz csakazértis...
Nekem a könyv szerinti módszer soha nem jött be, most is kínlódtam egy kicsit (nagyon) vele a napokban. Mindegy, ma eszembe jutott, hogy én hidegen (minimális járatás után) szoktam beállítani, mert akkor tisztán hallhatók a reakciók. A főfúvókát sose bántottam, ha tud menni óra szerint 120-szal, azt csak elrontani lehet. Az úszószintet múltkor lejjebb vettem az szükséges volt. Súbertűvel is a múltkor próbálkoztam eggyel feljebb, rosszabb lett, visszaraktam (szerintem még a mostanitól eggyel lejjebb is lehetne...).
Szóval maradt a levegőcsavar meg a súberállás. Tegnap is próbálgattam a variációkat melegen, sose volt jó igazán. Nekem ezt a motort vagy ezt a karburátort lehetetlen beállítani melegen, ez van. Hidegen fél percbe telt, mikor jól pörög fel gázra, és jól pöfög gázelvétel után, akkor jó. Ha hidegen ez a jó, melegen se lehet jobbat. Mentem 60 km-t, ebben maradtam...
Leave a comment: