Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Pannónia km-órák

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

Retroo eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Hidrogén-peroxiddal ki lehet fehéríteni.
    Ó, ez egy ügyes ötlet. Esetleg tudnál tippet adni hogy milyen töménységben illene használni? (Apámnak foglalkozásba vág a dolog, így komoly mennyiségek vannak itthon)
    There's a very fine line between "hobby" and "mental illness".

Komment

Retroo eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
      Helló!

Igen, van rá lehetőség. Hidrogén-peroxiddal ki lehet fehéríteni.
      Köszi! Esetleg még abban tudsz segíteni, hogy hol tudok olyat beszerezni? Vagy menjek el a DM-be és vegyek szőkítő hajfestéket?

Komment

Helló!

Igen, bármelyik nagyobb drogériában vagy fodrászkellékboltban lehet kapni ilyet "szőkítő" vagy "szőkítőhajfesték". A boltban kaphatóban megfelelő az arány, de a sárgulástól fűggően hosszabb rövidebb ideig kell benne hagyni a számlapot. Ezt a módszert szokták alkalmazni régi/retro számítógépek kifehérítésére is.
        Blackmumus és soveny kedvelte ezt.

Komment

És a festéket, illetve magát a műanyagot nem bántja ez az eljárás?

Komment

Hajat festenek vele, elméletileg nem bánthatja a műanyagot. Valamelyik oldalon láttam egy jó receptet, ahol régi számítógépek besárgult billentyűzetének fehérítéséhez használnak valami hidrogén-peroxidos zselét vagy krémet. Majd belinkelem az oldalt, de még nem tudom, mert nincs meg az 5 hozzáoszlásom.

Komment

Íme 1-2 kép a peroxidos eljárásról.
              Click image for larger version

Name:	thumb_sun_before_1.jpg
Views:	2
Size:	94.7 KB
ID:	131933Click image for larger version

Name:	DSCF3862.JPG
Views:	2
Size:	60.7 KB
ID:	131934
              soveny kedvelte ezt.

Komment

Na akkor ma este ezt kipróbálom, úgyis vannak fél számlapjaim amiken csak a csoda segíthetne (vagy sok munkaóra).
                OdinHEM és Aries88 kedvelte ezt.

Komment

kollarg eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                  Na akkor ma este ezt kipróbálom, úgyis vannak fél számlapjaim amiken csak a csoda segíthetne (vagy sok munkaóra).
                  Azért egy előtte/utána képet csinálj, hogy mi is gyönyörködhessünk
                  OdinHEM kedvelte ezt.

Komment

Blackmumus eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                    Azért egy előtte/utána képet csinálj
                    Fogok, de sajnos nem ma - elment fotózással az este, azokat a képeket hamarosan felpakolom valahova és közzéteszem. (nincs kajánul-önelégülten vigyorgó fej, pedig most az a fajta mosoly ül az arcomon amit féltéglával sem lehet letörölni)

11:28 - úgy tűnik az hidrogén-peroxid (illetve karbid-peroxid) csak az ABS műanyagoknál csodaszer. Kb. két órája ázik a számlap a ~10%-os oldatban, oda se köszönt neki a műanyag.
                    Van esetleg közöttünk műanyagos aki meg tudja mondani milyen anyagot használtak a csepeliek?

12:42 - oda se köszön a műanyag az oldatnak, jön a B terv, ha az sem jön össze, akkor a C...

13:09 - a "B" tervként bevetett Flóraszept és langyos víz (kb. 1:1 arányban) 10 másodperc alatt levette a számokról a festéket. Kíváncsi vagyok csak a festéket oldja-e..
                    Utoljára szerkesztve a következő által: kollarg; 2012 szept. 06, 13:10.
                    OdinHEM kedvelte ezt.

Komment

A H2O2 nekem 12% osan fehérített de elkezdte megenni a számokat is, kb fél óra alatt nagyságrendekkel fehérebb lett a lap, de lemostam mert szám azért csak kell, most inkább krémszínű lett.
                      Ja 200Ft volt 90ml a fodrászkellékboltba.
                      You can't buy happiness, but you can buy a bike and that's pretty close

Komment

10-12%-os sima H2O2 önmagában nem biztos, hogy jó vagy túl erős vagy gyenge. Egyik netes oldalról bemásoltam nektek 1-2 receptet, ami talán jó lesz. ( Megjegyzem ezeknek a leírásoknak NEM én vagyok az értelmi szerzői)

A Retr0bright Gel elkészítése
                        BIZTONSÁGI FIGYELMEZTETÉS!!!

Figyelmeztetjük, hogy a hidrogén-peroxid (h2o2) nagyon veszélyes anyag, súlyos kémiai égést okozhat a bőrön és akár vakságot is, ha a szembe kerül, vagy helytelenül kezelik. Általában nem kapható 12%-osnál erősebb anyag a boltokban (kiegészítés: Debrecenben van egy bolt, ahol igen, keressétek meg ), mivel ez a forgalomba kerülő max. erősségű és hajszőkéítésre használják. Ha ki akarja próbálni, használjon védőszemüveget, védőkesztyűt, és ajánlott maszk viselése is.

Ha a figyelmeztetés ellenére Önnel baleset, sérülés történik, felelősséget nem vállalunk!
                        Merlin eredeti receptje

Az eredeti varázserejű "Retr0bright" zselé keverék, amely működött is, az alábbi:

• 500 ml hidrogén-peroxid, 10-15%-os erősségű (fodrászkellék boltokban beszerezhető (kb. 300-400 Ft/ liter))
                        • 2 púpozott evőkanál xantán gumi (kapható reformélelmiszer boltokban, vagy az interneten)
                        • 1 csapott kávéskanál glicerin (gyógyszertárból beszerezhető)
                        • 1/4 kávéskanál "OXI" ruha-folttisztító

Tegye a hidrogén-peroxidot és a Xantán gumit a robotgépbe vagy turmixgépbe. Erős fokozaton kevertesse 5 mp-ig. Adja hozzá a glicerint, és további 5 mp-ig kevertesse. Hagyja a keveréket állni egy percig, majd keverje újra 5 mp-ig. Sima, nem csöpögő zselé állagot kell kapnunk. Ezt a zselét egy sötét színű befőttes üvegbe, vagy tégelybe kell tenni és abban tárolni egészen addig, amíg használni nem akarja, mert csak ekkor kell hozzáadni az OXI-t.

Lorne receptje

Lorne a Vintage Computer Fórumon jobban szeret erősebb hidrogén-peroxidot használni és íme itt az ő recept változata:
                        • 200 ml hidrogén-peroxid, 30%-os erősségű
                        • 2 csapott teáskanál xantán gumi
                        • 1 csapott teáskanál glicerin
                        • 1/4 teáskanál "OXI"
                        • 1 teáskanál forró (de nem lobogó) víz

Egy nagyon kicsi kerámia, vagy műanyag tálban oldja föl az OXi-t a forró vízben. Lorne úgy találta, hogy az OXI nem akar föloldódni a kérm/zselé állagú anyagban olyan jól - az OXI-nak ez az előkeveréke megoldotta ezt a problémát. Amíg az OXI oldódik, keverje össze a hidrogén-peroxidot és a xantán gumit a robotgépben 5 mp-ig. Adja hozzá a glicerint, majd még 5 mp-ig kevertesse.

Ezt a keverekéket hagyja állni 5 percig. Majd újabb 5 mp-ig keverje. Közvetlenül használat előtt alaposan kavarja át a zselét a feloldódott OXI-víz keverékkel. Tezza receptvariánsa

Tezza a Vintage Computer Fórumon az eredeti recept egy variánsával állt elő, amelyet egy másik keményítő alapú ételsűrítőre alapozott (neve: "Arrowroot", gondolom Magyarországon nem kapható). Továbbá Tezza receptje nem tartalmaz glicerint. Kipróbálásánál kiderült, hogy az "Arrowroot"-alapú krém gyorsabban kiszárad, mint a xantán gumi/glicerin keverék, és gyakrabban kellet újra alkalmazni/használni. Azonban az "Arrowroot"-ot könyebb beszerezni (külföldön...), mint a xantán gumit, és ahol ez utóbbi nem kapható, ott jól helyettesíthető az "Arrowroot"-tal.

Az Oxy-Magic helyettesíthető oxi típusú mosószeradalékkal.
                        • 1/2 pint (200 ml) 6% erősségű h2o2
                        • 2 púpozott evőkanál "White Crest" Arrowroot keményítő
                        • 1/5 teáskanál "Oxi-magic" mosószeradalék.

Ha "Arrowroot"-ot használ, fel kell melegítenie a keveréket. Ne aggódjon, ez biztonságosan megtehető. Mikrohullámú sütőben kb. 45 mp-ig, 750W-on. Természetesen a teljesítménytől függően az időtartam változhat. Javasolt, hogy 15 mp-es időtartamokban melegítse, hogy ellenőrizze az állagát. Akkor van kész, amikor zselé állagú. Szórja bele az "Oxi-magic"-et és erőteljes mozdulatokkal keverje össze kanállal.

Ha habzik, miközben hozzáadja az "Oxi-magic"-et, az a keverék hőfokától és a peroxid koncentrációjától függ. Ha túl forró a keverék, vagy magasabb a peroxid koncentrációja, a reakció erőteljesebb. Ilyenkor ajánlott hűlni hagyni.

Egyéb zselésítő anyagok

Használható egyéb zselésítő anyag is, pl. kukoricakeményítő, guargumi, tapétaragasztó. Egyéb összetevők

Ha úgy dönt, hogy egyéb alapanyagokat használ az említetteken kívül, tudnia kell, hogy az eredményekért nem vagyunk felelősségre vonhatók! A hidrogén-peroxid durva reakcióba léphet néhány anyaggal, ezért előtte tájékozódjon róluk! A fent említett recepteket alaposan tesztelték és amennyiben pontosan követik az utasításokat, biztonságosan elkészíthetők!

Ha hidrogén-peroxidot vásárol a patikában vagy a fodrászkellék szaküzletben, ellenőrizze, hogy nincs benne adalékanyag. Mindössze hígított hidrogén-peroxidra van szükség (jellemzően 3%-12%). Az adalékanyagok megjósolhatatlan következményekhez vezethetnek! Pl. egy "terpene" nevű oldószer megrongálta a felületet, ami különösen látható a sötét színű alkatrészeken.
                        A Retr0bright zselé használata

A legjobb eredmény elérése érdekében tanácsos az alkatrészeket először lemosni, eltávolítani minden fényezőanyagot vagy egyéb lerakódást, amelyek foltot hagyhatnak a felületen. Akár mosogatógéppel is elmoshatjuk az alkatrészeket, alacsony hőfokú programon.

Közvetlenül azelőtt, hogy a zselét fölvinné az alkatrészekre, adjon a keverékhez 1/4 teáskanál "Oxi"-t és alaposan kavarja össze, majd tegye az alkatrészeket egy UV-lámpa alá vagy ki a napra.
                        Kb. egy nappal később az alkatrészek úgy fognak kinézni, mint új korukban. Mossa le a zselét és kész is! A legjobban elsárgult részeknél talán még egy kezelésre lesz szükség, de a legtöbb esetben ez véglegesen sikeres lesz.

Ahhoz, hogy tartósan megóvja az alkatrészeket attól, hogy újra besárguljanak, vonja be őket átlátszó akrilfestékkel, vagy használhat UV védelmet nyújtó védőfestéket. Végül következzenek a saját tapasztalatok a h2o2 használatával kapcsolatban.

Jelenleg (2010.12.08.) csak billentyűzetet volt módom fehéríteni, tehát a zselé állagú anyagokról nem tudok beszámolni. Két féle anyaggal dolgoztam, az egyik 12%-os "krémperoxid" megnevezésű anyag volt.

Ennek alkalmazása során használtam adalékként szőkítő port, fodrászkellék szaküzletben mindkettő beszerezhető. A krémperoxid és a szőkítő por összekeverése után belehelyeztem a billentyűket (maga az anyag lilás színű lesz), majd 3-4 nap fehéredés után kaptam jó eredményt. Valószínűleg, hogy a fent említett OXI adalékanyag segíti a gyorsabb folyamatot. Nagy szerepe van a napsütésnek is, az első munkálatok során még elég sok napsütés volt, ekkor volt az említett 3-4 napos eredmény. Most, hogy alig süt a nap, nem is "működik" a szer. A krémperoxid használata során egyébként 3-4x térfogatúra nő, erős habot alkotva, erre figyeljetek!

A másik szer, 35%-os, szintén fodrászkellék szaküzletben szereztem be, igen erős maró anyag (bár a másik is!!). Ezt használtam legutóbb, és hiába a 35%-os töménység, a napsütés hiánya miatt nem működik a szer! Most éppen egy pénzvizsgáló UV lámpával kísérletezek, úgy tűnik ez is jobb, mint a semmi.

Utoljára szerkesztve a következő által: Retroo; 2012 szept. 06, 18:14.
                        kollarg kedvelte ezt.

Komment

Én annak idején csontot fehérítettem hidrogén-peroxiddal(zongorák billentyűzetét).Ott fel kellett csiszolni előtte 320-as papírral és bekenni a cuccal majd napra tenni.Télen semmit nem csinált a csonttal.Utána felpolíroztuk rongy koronggal acélpasztával és olyan lett mint az új.Annak idején mi a gyógyszertárban vettük , mert az tömény.Adtak simán.
                          kollarg, soveny és Blackmumus kedvelte ezt.

Komment

Sziasztok! Vettem egy nagyon szép állapotú 140-es fehér számlapos órát működőképesen, bontatlan króm kerettel. Annyi lenne a problémám, hogy valamikor igen kint maradt nagyon hidegben, aztán párát kapott, ami miután az üveg belső oldalán kicsapódott, megszáradva homályos foltokat hagyott. Egy szösz, vagy annak tűnő valami pedig rá is van tapadva az üveg belső részére, valamint kisebb porszemcsék. Az lenne a kérdésem, mivel nagyon szép maga az óra és a keret is, nem szeretném megbontani és barkácsolni, van valami lehetséges módszer amivel tisztábbá lehetne tenni az üvegre ragadt szöszöktől? Gondolok itt pl desztvízre, az nem hagy nyomot, bár az pedig lehet kárt tenne a számlap festésében. Próbáltam kiszívatni, de nem vezetett eredményre. Ha nem lesz ötlet, legfeljebb ennyi "kis" esztétikai hibája lesz

Komment

Pannónia km órák

Üdvözlet!

Találtam egy képet ahol talán -a mérföldest kivéve-az összes Pannónia km óra látható! (Köszönet érte Fóti Gy.)Ha nem javítsatok ki! Többünk épülését szolgálná ha valaki leírná, hogy melyik fajtát, melyik modellbe szerelték esetleg évjáratot is feltüntetve!
                              Köszönöm!

Click image for larger version

Name:	266.jpg
Views:	1
Size:	109.1 KB
ID:	134165
                              Utoljára szerkesztve a következő által: Iker József; 2013 jan. 06, 22:10.
                              barna és kedvelte ezt.

Komment

Iker József kedvelte ezt.

Komment

Ugrás az oldal tetejére
                                Working...
                                X