Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Pannónia km-órák

Collapse
X
 
  • Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

    #16
    Intrepid eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    esetleg, ha rögtön csavarlazítóval, rozsdaoldóval próbálkoznál?
    Valóban ez lehetne az első lépés.

    Komment


      #17
      Csak óvatosan ha annyira el van rohadva a spiáter része mint az enyémnek volt, akkor lehet hogy az óra sem ússza meg. Én már a km óra spirált se tudtam becsületel leszedni róla.
      Esetleg lehet még egy kis petróleummal vagy gázolajjal is próbálkozni hátha segít.
      kedvelte ezt.

      Komment


        #18
        Köszönöm a segítséget! Természetesen próbálkoztam csavarlazítóval. Az a baja, (vagyis nem biztos, hogy csak az) hogy a 2. tulaj sikeresen belefestett a burába és a menetbe is, ezt orvosoltam nitro hígítóval, nagyon szépen festékmentesítettem a kérdéses alkatrészt, de moccanásnak semmi jele. Nincs elrohadva sem a menet sem az anya, de mégsem indul meg. Mertem feltételezni, hogy az U alakú vas alatti és feletti anya van összekontrázva, de a higítózás után az U alakú vas elforgott, tehát a kontrázás lehetőségét is kizártam. Sajnos viszont szerszámügyileg nem vagyok túlzottan eleresztve, és nincs olyan keskeny 22es villáskulcsom ami beférne az alsó anyához. Gondolkodtam én is az U vas elhajlításán, de egyelőre még nem mertem megtenni.

        Amúgy 2 okból is szeretném kiszerelni az órát, az egyik, hogy a burát normálisan le tudjam festeni, és a kilóméteróra karimáját meg tudjam takarítani (persze ha lusta lennék simán kimaszkolnám, aztán hagy szóljon). A másik ok pedig, hogy a számlapom törött és meg kéne javítani, meg akkor már megvizsgálnám kicsit az órát is, mert valami csörög benne. Nagyon remélem, hogy csak a számlap 1 darabja, de addig elég nehéz kideríteni míg szét nem szedem.

        Ja nem tudom kiderült-e az irományból, de nem sikerült kiszerelnem az órát
        Che kedvelte ezt.

        Komment


          #19
          Beagle, OdinHEM és 2 további látogató kedvelte ezt.

          Komment


            #20
            ApaE eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
            'Tépd le' nyugodtan, nem nagy érték.

            Van ilyen vasam kb. 'fél köbméter' (de tényleg, nyolc-tíz biztosan), adok szívesen egyet, fizetned nem kell érte, csak találd ki, hogy jut el hozzád.
            nagyon szépen köszönöm! de attól még, hogy letépem nem tudom lecsavarni az anyát. bár tény, hogy jobban hozzáférek.


            ApaE eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
            Ha kibontottad, és teszel fel képeket, segítek megszakérteni .
            Igen, erről már beszéltünk kb 1 hete, de sajnos mikor ott voltam akkor mindig elfelejtettem képet csinálni annyira belemerültem a többi alkatrészbe, de amint eljutok odáig küldök.

            Amúgy nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én azt vettem észre, hogy folyamatosan nő a motor térfogata ahogy haladok a javítgatással. Eleinte egyben volt, akkor nem sok helyet foglalt, aztán szétkaptam, úgy már kialakult 2 nagyobb kupac alkatrész de bőven elfértek egymás hegyén-hátán, most, hogy festegetem sorra a darabkákat már nem férek el a kócerájba ahol dolgozok, mert ugye a frissen festett dolgokat nem fogom egymásra dobálni. Ráadásul a megjavított alkatrészeket is gondosan jól láthatóan elkülönítve teszem le, hogy ne keveredjen a többivel, így meg már kiszorult a váz 1 külön helységbe, meg már 1 szekrényt is ki kellett tenni
            OdinHEM, Intrepid és norinco kedvelte ezt.

            Komment


              #21
              Ha lehajlítod róla a vasat vagy akár óvatosan letöröd akkor felfelé ki kellene hogy tudd nyerni az órát... A festéssel teljesen igazad van ahogy haladsz előre egyre kevesebb helyed marad a motor meg egyre több felé van Nekem is van már a padlástól kezdve a terasz alattól a különféle tárolókon át mindenhol... De ez még mindig kisebb baj mintha nem is lenne...

              szerk.: ez lemaradt az előbi gondolat menetemből, amikor majd rakod össze az mekkora élmény lesz, ahogy fogy a cucc a motor meg egyre inkább egyben lesz és gyönyörűen csillog!
              Utoljára szerkesztve a következő által: OdinHEM; 2012 máj. 27, 20:38.
              Titus, Che és Blackmumus kedvelte ezt.

              Komment


                #22
                OdinHEM eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                ez lemaradt az előbi gondolat menetemből, amikor majd rakod össze az mekkora élmény lesz, ahogy fogy a cucc a motor meg egyre inkább egyben lesz és gyönyörűen csillog!
                Az biztos! Pont tegnap festegetés közben gondolkodtam azon, hogy rossz oldalról kezdtem az egészet. Ha nem a tankkal kezdtem volna a festegetést hanem a villával meg a hátsó teleszkóppal, akkor már pakolhatnám felfele azokat az alkatrészeket amik készen vannak Na de nembaj, majd csak eljutok már oda is
                OdinHEM kedvelte ezt.

                Komment


                  #23
                  Kérlek segítsetek! Tudom, hogy gagyi kérés, de mivel még nem csináltam ilyet nem akarok fejjel a forró levesbe ugrani aztán meg jól megégetni magam. Tehát a lényeg, hogy a kilométerórám felújításához lenne szükségem minden információra, a leges legegyszerűbb dolgoktól kezdve. Nem vagyok teljesen hülye, csupán csak nem akarom a még talán menthető órámat menthetetlenné tenni. Tehát az első kérdésem (vigyázat! csak erős idegzetűeknek, tényleg nagyon gagyi)

                  Hogyan szedjem le a keretet és az üveglapot úgy, hogy ne tegyem tönkre és vissza is tudjam tenni mindenféle speciális beavatkozás nélkül?

                  előre is köszönöm a segítséget!

                  Komment


                    #24
                    Beagle, OdinHEM és 2 további látogató kedvelte ezt.

                    Komment


                      #25
                      Hmmmm. Hát ez elgondolkodtató.. De mégiscsak szét kell szedni mert ilyen állapotban meg nem maradhat.. Mert amúgy ennek a keretnek csak annyi baja van, hogy koszos, meg a második tulaj a hirtelen újrafestésnél ráfestett 1 kicsit. gondolom már ő sem tudta kiszedni a helyéről

                      Komment


                        #26
                        Blackmumus és Intrepid kedvelte ezt.

                        Komment


                          #27
                          Blackmumus eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                          mégiscsak szét kell szedni
                          Fényképet nem találtam, de az én taktikám az volt, hogy először körben megnéztem hol áll legjobban kifelé a szegélye. Amikor az megvolt, akkor azon a helyen lapos - tényleg a lehető legvékonyabb - csavarhúzóval óvatosan a perem alá nyúltam és addig feszítettem amíg a csavarhúzó hegye fel nem tudott ülni a km-óra "üstjének" peremére (persze a kinézett helytől jobbra-balra is nyújtani kell kifelé, ha csak egyponton húznád egyszerűen elszakadna egy idő után). Amíg nincs kinyújtva a perem addig ez erőszakos dolognak érződik, de ha óvatosan csinálja az ember nem indul elrepedés a kereten. Innen jön a türelmet igénylő része: el kell indulni jobbra és balra, apró csavarhúzóval mindig kicsivel kifelé és felfelé feszíteni a keretet, hogy közeledjen a peremhez. Ha megfelelő hosszúságú szakaszon kifeszegetted, akkor el tudod annyit mozdítani hogy átugorjon az üst/pohár kifelé hajtott szegélyén.

                          Takarítás utáni visszaszerelésnél még óvatosabbnak kell lenni, hiszen egy (nagyjából) jó keretet teszel vissza. Ha a perem annyira kitágult hogy nem fogja az órát, akkor vissza kell varázsolni, na ez a nehézkes, ha a látható részével akarod összenyomni (mármint fogóval alul-felül megnyomva), annak sérülés lesz a vége, és mindig a legfeltűnőbb helyen (a lá Murphy-törvénye). Ha most kellene csinálnom, akkor valószínűleg gumilapra/filcre fektetném az órát (számlapjával lefelé) és a már egyébként kicsit meghajtott peremet finoman ütögetném felülről, a korábbi hajtásnál fog engedni talán annyit amennyire szükségünk van. De csak finoman ütögetni, különben megint a keret látja kárát... Így sem biztos hogy túléli a beavatkozást a "páciens", de a spitzfogónál kisebb kockázatot jelent.

                          Nem kérdezted, de két tanács: az óralap (meg az óra fénynek kitett festett részei) általában vékonyan voltak festve, így a fény amit azóta kapott olyan jól kezelte, hogy a festék a legkisebb karcolásra is lejön. Szóval csak a peremén fogd meg az óra lapját és szerszámmal ne is érj hozzá. Második: ha az óra elfogadhatóan (kis csalással vagy pontosan) mér, akkor véletlenül se bántsd a rugót, de annak is jobb ha meg sem piszkálod. A gyakrabb műveleteket meg lehet csinálni az órán utóbbi bántása nélkül is, szóval nem éri meg kockáztatni - ha elrontod utólag házi módszerekkel visszaállítani hosszadalmas és türelmet próbáló dolog.

                          Van itthon pár km-óra, de én az egy darab gyáriból akartam másik megbontása nélkül egy darab működőképeset csinálni, úgyhogy nem keveset szivattam magamat. De nem őrültem bele teljesen, úgyhogy nem annyira vészes...


                          --- és ApaE-nek igaza van: ha csak a keret kívánja a takarítást, ráadásul nem akarod cserélni, akkor kíméld meg magadat. ---
                          Utoljára szerkesztve a következő által: kollarg; 2012 máj. 31, 22:39.
                          , OdinHEM és 2 további látogató kedvelte ezt.
                          There's a very fine line between "hobby" and "mental illness".

                          Komment


                            #28
                            Na akkor ezek szerint nem működött a link a képről. Természetesen köszönöm az összes segítséget, ennyire részletes válaszokat nem vártam
                            Tehát említettem már 1-2 oldallal ezelőtt, hogy a számlapom darabokban van, illetve, hogy valami nemkívánatosan csörög az órában. Íme a kép Click image for larger version

Name:	Fénykép3790.jpg
Views:	2
Size:	189.3 KB
ID:	131211Click image for larger version

Name:	Fénykép3791.jpg
Views:	2
Size:	178.5 KB
ID:	131212Click image for larger version

Name:	Fénykép3792.jpg
Views:	2
Size:	178.1 KB
ID:	131213
                            Sajnos a csörgést nem tudom illusztrálni, de szerintem betekintést érdemel. Nem akarok semmi rossznak az elrontója lenni ezért csak annyira szeretném szétszedni, amennyire szükséges, semmivel sem jobban. Ezért is kértem a segítségeteket, nehogy valami olyanhoz nyúljak amivel aztán játszhatok sokáig. Bár a makettezésből sok türelmet tanultam, de feleslegesen nem szívesen csinálok magamnak munkát.

                            Ja amúgy találtam 1 régi topicot amiben van már hasonló témáról szó, de az magasabb röptű beszélgetés volt és ott már elég mélyen jártatok az órákban. Találtam 1 dokumentumot is a kilométerórákról, de abba csak annyit írnak, hogy "karbantartást nem igényel"

                            Köszönöm még1x a válaszokat. Amint eljutottam a számlapig teszek fel képeket és leírom, hogy mit találtam belül


                            Ui.: amennyiben a képek mégsem jelennek meg itt sem, akkor az albumomba fellelhetők
                            Utoljára szerkesztve a következő által: Blackmumus; 2012 máj. 31, 23:34.

                            Komment


                              #29
                              Blackmumus eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                              Na akkor ezek szerint nem működött a link a képről.
                              nekem ment, és most is...

                              Komment


                                #30
                                A számlap miatti kérdésedre a válasz amit fel fogsz tenni, igen javítható Két módszer áll a rendelkezésedre amit én tudok.
                                1. ezt ApaE mondta nekem is /idegen tollakkal nem ékeskedünk / amikor szétszedted az órát lesz benne egy réz lemez közvetlen a számlap alatt na erre szépen rá tudod ragasztani a törött óralapot hogy szép legyen. Említetted a makettezést is így gondolom nem fog gondot jelenteni a repedés eltüntetése sem.
                                2. módszer az ApaE ötlete kicsit fejlesztve annyiból hogy én egy vékony műanyagra ragasztottam fel a számlapomat mert a TL órájában nincs olyan réz lap amit ő mondott. Ilyen műanyagot pl parfümös doboz csomagolása, vagy gyerekjátékok nagy átlátszó műanyagdoboza tökéletes, pl amiben azok a sok kis autós kamionok vannak pl. Tesco /nem reklám/ jó vadászmező, pláne ha van mondjuk kis gyerek is a családban. Neki ajándék neked pedig dupla öröm
                                Utoljára szerkesztve a következő által: OdinHEM; 2012 jún. 01, 00:01.

                                Komment

                                Ugrás az oldal tetejére
                                Working...
                                X