Közlemény
Collapse
No announcement yet.
Ural/BMW
Collapse
- 2 komment
-
X
Collapse
-
- 3. oldal
-
Ural - BMW összehasonlítás
Az orosz tradíciónak megfelelően minden kicsit egyszerűbben és stabilabban van megépítve, mint a mintaképén, lemondva a komolya bb változtatásokról (felismerhetetlenné tételről). Ez persze alig ha játszik különös szerepet a 100 km/óránál kisebb csúcssebességnél és a 0-ról 100-ra gyorsítás egy percen felüli voltában.
A BMW villája a maga extrém hosszú (208 mm) rugóútjával a jó utazási kényelem alapja és emiatt egy ok az oroszok számára, hogy itt konstruktív mintaképet keressenek.
A BMW első kereke (R 50/5) éppolyan nagy, mint bármelyik Uralé, de az utóbbié valamivel szélesebb. Mindkettőé megnyerően stabil menettulajdonságokkal rendelkezik.
Az Ural M-63-as motorja (balra): 649 ccm lökettérfogat, 30 LE 5200 ford./perc-nél, maximális forgatónyomaték 5,1 mkg 5000 ford./ percnél, 78x68 mm furat/löket. Ami hiányzik - a BMW-től eltérően –-, az a perlitből készült hüvelypersely. Az Uralnál a dugattyúk egyszerűen könnyűfém hengerben mozognak. (Ez persze nem igaz, hiszen vas hengerei vannak, de a cikk írója görcsösen ragaszkodik a könnyűfém hengerhez. Próbálta már valaki cipelni? - A fordító megjegyzése.)
Összehasonlításképpen a BMW R 50/5-ös típusú motorja (jobbra): 498 ccm lökettérfogat, 32 LE 6400 ford./percnél, maximális forgatónyomaték 3,9 mkg 5000 ford./ percnél, 67x70,6 mm furat/löket. Mindkét járműből létezik erősebb változat is -– az Ural M66-os 35 lóerős, a BMW-ből pedig van egy 36 lóerős.
Az Ural váltója (balra): Ez ugyanúgy lábbal kapcsolható, mint a BMW-váltó, négy fokozatú, és van egy kardántengely mint szekunder hajtás. Azonban a fokozatok úgy krákognak, mint egy traktor - éppannyira keményen és hangosan.
A BMW váltója (jobbra) egyszerűen komplettebb, rafináltabb - modernebb. Finomabban hagyja magát kapcsolni, és jobban megbirkózik a lóerőkkel, habár a BMW kuplungja csak egy tárcsás (az Uralé kéttárcsás száraz kuplung).
A BMW hegesztett acélcső duplabölcsős váza (balra) motorkerékpár-történelmet írt, mert bevezetésekor a maga nemében a legmodernebbnek számított. Hasonló konstrukciói voltak még a Zünndappnak és a régi francia Marke Gnőme et Rhőne-nak –mindhárom ötletet adott az Ural tervezőinek.
A tesztben bebizonyosodott, hogy az Ural váza kevéssel marad le a BMW mintaképéhez képest. Az oldalkocsin (ld. a következő képen az oldalkocsi-felfüggesztést) a legkeményebb próbák sem hoztak ki kisebb stabilitásra utaló jeleket. Régi módin csak a csavarrugós Ural-nyergek viselkedtek.
(A cikk folytatódik. Lapozz tovább!)
-
#1chopper28 kommentje2011 dec. 08, 13:10Editing a commentSzerintem mind a két fél megtervezte rendesen a motorokat ezért bírták ki a háborút és még ma is rójják az utakat.Itt nem messze tőlem egy öreg bácsi nemrég talalt egy uralt hazavitte s állítólag kettőt rárúgott s ketyegett a vas.Azt mondja több mint húsz éve állt azért nem semmi.Persze a bmw is ott van csak drágaüdv chopper.
-
#2korompaiistvan kommentje2012 máj. 12, 15:31Editing a commentAzért egy uralt én is elfogadnék. Nagyon tetszik, és valóban igénytelen, robosztus, és elnyűhetetlen.
Posting comments is disabled. -
Kategória
Collapse
article_tags
Collapse
- anglia (1)
- Archív cikkek (6)
- bmw (1)
- bogár (1)
- forgalomba helyezés (1)
- hibaelhárítás (1)
- indítás (1)
- izs (1)
- ot rendszám (1)
- p11 (1)
- pannónia (3)
- túra (1)
- ural (6)
- verseny (1)
- volkswagen (1)
- wartburg (1)
- zsiguli (1)
Latest Articles
Collapse
-
movisz általSziasztok tegnap kezdődött egy minden evben megrendezesre kerulo kiallits tobbnyire atalakitott motoroknak ...
-
Cikkek: A Veterán fórum cikkei
2023 jan. 28, 11:29 -
-
movisz általSziasztok nyitok egy uj cikket A Laverda commel
ugyan is tegnap sikerult szert tennem egy masodik 750-esre.Ez egy nagyon korai darab a 59. a legyartott 750 -esek bol Ez egy 750 GT ami kulombozik a motorjaban egy kicsit hogy gyengebb es a tankjaas formaju. ezen a motoron sajnos az sf tankja van meg az ulese van atalakitva de a tobbi az jo....-
2021 júl. 06, 11:27 -
-
CZsolti általMeglehetősen régen nem jelentkeztem, ezért úgy érzem, hogy némi magyarázattal tartozom nektek. Valahogy úgy kanyarodtak a dolgok, hogy minden, amit addig összeraktam megmakacsolta magát. A számítógép fityiszt mutatott, alaplap csere lett belőle. Azóta is úgy van. Annyira elegem lett a hamis szoftverhasználat, meg egyéb figyelmeztetésekből, hogy inkább tablettre és okostelefonra váltottam. Ezeken ugyan kicsit nehézkesebb dolgozni, de legalább legális, ami rajta fut....
-
2019 máj. 03, 21:16 -
-
Igrich általMotor, autó, traktor és mindenféle benzin és gázolaj szörny esetleg még tengeralattjáró berregtetésre invitállak benneteket úgy éjfél után a pezsgő durrogtatás után ki-ki saját és otthona lakának udvarán.
Így kívánhatnánk egymásnak, még ha távolból is Boldog új évet.
Szorgalmaznám még, hogy a következő (2OI8) évet nyilvánítsuk a tengeralattjárók évévé és Tiszakeszin rendezhetnénk egy tengeralattjáró ügyességi versenyt, de még vízisízhetnénk a komppal is.
BUÉK mindenkinek!...-
2017 dec. 31, 17:13 -
-
Igrich általMeghívlak benneteket egy szilveszter esti, éjfél utáni motor, autó, traktor és mndenféle benzin és gázolajszörny esetleg még tdengeralattjáró berregtetésre. Lényeg, hogy éjfél után, mikor megtörtént kinél-kinél a pezsgő durrogtatás, beindítanánk a motorokat. És az újév, de mi örömünkre is berregtetnénk kissé a motorokat, szolid dudálások közepette, jámboran. Ha nem akarsz nem kell vissza jelezni, inkább cselekedj! Így kívánhatnánk egymásnak boldog újévet!...
-
2017 dec. 31, 16:51 -
-
Ricsi95D általElöljáróban annyit írnék,hogy idáig én is úgy voltam az OT-val,hogy minek,fölösleges,attól nem lesz jobb a motor és egy csomó macera...ez mind igaz,de egy picit már másként látom,és roppant büszke vagyok rá,hogy már nekem is van egy OT rendszámos,minősített motorom. És bizony gyönyörű a réztábla meg az OT rendszám.
De kezdjük az elején! Mint ismeretes, december végén Kamuti Zsolti barátunkat megszabadítottuk gyönyörűen restaurált P10-esétől. A hazahozatal után nagy örömben...-
2017 máj. 05, 19:44 -