Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Kétütemű motorok tuningolása!

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

Tudtommal a Cz és a Jawa ugyanazt a kart használja
    Én is azt hittem először. Össze kell hasonlítani a 360, a 634, és a 472 berúgókarját, mindből volt gyári új a kezemben, és garantálom hogy nem egyforma. A 360-é van a legkevésbé kihajlítva(sokkal kisebb átmérőjű az anyaga is), a legjobban pedig a 472-é.(ha elhajlik, nem a legvastagabb részen, a tövénél szokott)
    Utoljára szerkesztve a következő által: wsievers; 2014 jan. 08, 12:01.
    "When you're miserable...you need someone...even more miserable than yourself."
    "Dneprs don't leak oil, they mark their territory!"

Komment

wsievers eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
      Én is azt hittem először. ...
      "Tévedni emderi dolog, szólt a sündisznó reggel és leszállt a súrókeféfől!"

Komment

Nem. Csak egyféleképpen megy fel.
        Amúgy hátrafordítani gondoltad, vagy középre hozni a kipufogónyilásokat?
        Persze, csak középre hoznám a pufogókat mert akkor lehet rövid könyököt csinálni.

ui. : most jut eszembe van a pincében valami --amin talán még össze is verekedtek ... ( csinálok képet ,felrakom )
        Utoljára szerkesztve a következő által: wsievers; 2014 nov. 10, 09:52.
        wsievers kedvelte ezt.

Komment

van a pincében valami
          A pincéből mindíg jó dolgok jönnek!

Komment

Nagyon tetszik ez a téma! Kihozza az emberekből a kreativitást. Nekem is lenne egy ötletem itt nem kéne semmi egyéb csak gyári alkatrészeket át cserélni ha ez működne. Pl : Cz 350-nél a hengert,dugót,hengerfejet, tűgörgőket, a kipufogót,karbit kicserélnék a 350 Ts-ére . Így nyernénk 5 kW plusz teljesítményt ,fordulatszámot végebességet, a hűtés is jobb lenne, na meg a kenés 1:40. esetleg CKR hajtókarral megspékelve. Optikailag se lenne csúnya meg gyári alkatrészek maradnának. Na persze lehetne még fokozni szilikon Guferoval SKF csapággyal meg lánckerék módosítással és természetesen Gyulabá híres gyújtásával. Erre kérek választ hogy ez a koncepció életképes-e vagy az alapjaiban elbukott.
            wsievers kedvelte ezt.

Komment

kavycka eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
              ...Nekem is lenne egy ötletem itt nem kéne semmi egyéb csak gyári alkatrészeket át cserélni ha ez működne. Pl : Cz 350-nél a hengert,dugót,hengerfejet, tűgörgőket, a kipufogót,karbit kicserélnék a 350 Ts-ére . ... Erre kérek választ hogy ez a koncepció életképes-e vagy az alapjaiban elbukott.
              Nem tudom melyik TS 350-re gondoltál de bármilyen "idegen" henger, dugó stb. beépítése eléggé reménytelennek tűnik mert a kéthengeres Jawa-CZ blokkok igen egyedi módon vannak megszerkesztve. Pl. hengerenként 3 db rögzítő csavar, 45 fokkal elcsavart felömlők, a blokkhoz tartozó beömlő stb... . Ezeknek a "különlegességeknek" egy része a 638-tól kezdődően már nem jellemző.
              Gabó_Racing kedvelte ezt.

Komment

Sajnos nem megy fel. Más a felfogatása, más a szívónyilás kiképzése, más alakú a dugattyú. Egyszerűbb lenne öntetni egy aluhengert a vas mintájára, és hüvelyesre megcsinálni. Bár ez már igen költséges lenne. Bronzból még hamarabb
                Utoljára szerkesztve a következő által: wsievers; 2014 jan. 08, 21:01.

Komment

Tudtommal, ez az '50-es évek elején még modernek számító konstrukció, még a sokkal egyszerűbb (pl. vízhűtés) átalakításoknak is sikeresen ellenállt!
                  wsievers kedvelte ezt.

Komment

Pechemre a 634 -nél módosították tényleg a blokkot. Akkor esetleg 4 felömlősé alakítani és tényleg kell hozzá valami ízléses rezonátor kipufogó. Vashengert viszont hogyan lehetne hűteni?

Komment

kavycka eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                      Pechemre a 634 -nél módosították tényleg a blokkot. Akkor esetleg 4 felömlősé alakítani ... . Vashengert viszont hogyan lehetne hűteni?
                      Nem tudom, napokig ültem a szétszedett blokk mellett de nen találtam helyet egyetlen plusz felömlőnek sem. Próbáld meg hátha neked jobb a térlátásod.
                      Csak egy módszert tudok elképzelni a hűtés problémára "tömbösíteni" a két hengert (szerelni horror) és közös vízköpennyel körül venni a hengerek, hengerfejek terét. A csak a hengerfejek víz hűtésére egy példát tudok, állítólag az is sokat segít.
                      wsievers kedvelte ezt.

Komment

én a berúgókart egy kicsit átkvácsolni gondoltam hogy ne verjen bele a kipuffba, ami rezonátoros. (szerencsére pont le volt szedve a cetkáról amikor ellopták) érezhetően sokat dob a rendszeren. 638 henger már nekem is megfordult a fejemben nem tudom felmenne e a 634 blokkjára. a vashenger bronzra cserélése se rossz ötlet, csak kéne hozzá egy vödör szilikon meg viasz. homokba igencsak macerás lenne direktbe önteni. viaszöntésnél még bele is lehet mászni a csatornák alakjába ha azt is tuningolná az ember, igaz akkor megint lehet szilikonozni, viszont utána már annyi viaszt lehet róla lehúzni amennyit akar az ember. egy jó öntödében pedig szépen kiöntik úgy hogy nem lesz zöld az ember mire végez az utómunkával, perselyt meg valami jó anyagból megcsinálni hozzá, bár sajna ahoz a részéhez nem értek

Komment

A 638 hengerei ugyanazért nem tehetőek fel (négy rögzítő csavar, "egyenes" állású felömlők, ahengerek közt nagyobb távolságot igényel stb. ..) a megelőző típusokra mint az "idegen" hengerek.
                          Az öntés (megnövelt bordákkal, esetleg vizes köpennyel) járható útnak tűnik, egy hibája van nagyon drága, akár bronz akár alu az anyaga.
                          Amit csak kevesen tudnak, a hűtés javításakor, érdemes a hengerfejre koncentrálni mert, meg meglepő módon, a teljes hőmennyiség nagy részét innen kell elvonni. Emlékszem a '60-as években a sufni tuningolt gyorsasági verseny gépeken, nem véletlenül, mekkora "palacsinta" hengerfejek voltak.

Komment

mekkora "palacsinta" hengerfejek voltak
                            A krossz Czetkáknál jellemző a bronz legyezőbordás hengerfej, továbbá 125-ös Csepeleken láttam, hogy a vashengerről felülről leszedték a bordákat a kipufogónyílás tetejéig, és oda egy esztergált alu hűtőborda került, nem szép, de szerintem pont ott a felső részen melegszik jobban alulról elvezeti a hőt a blokk, továbbá a felömlő és a beömlők hűtik is.
                            Click image for larger version

Name:	441323.jpg
Views:	1
Size:	40.0 KB
ID:	139052Click image for larger version

Name:	b1d6_1_big.jpg
Size:	133.0 KB
ID:	139053Click image for larger version

Name:	BIG_0005193545.jpg
Size:	75.1 KB
ID:	139054Click image for larger version

Name:	BIG_0005193549.jpg
Size:	80.1 KB
ID:	139055Click image for larger version

Name:	THM_0005890521.jpg
Size:	11.4 KB
ID:	139056
                            A Danuvia fórumon leltem, ők öntetnek aluhengert(találtam telefonszámot is, Schmidt Laci, tel: 0630-9-428-513-nem reklám, azt se tudom ki ő de talán tudna segíteni az öntésben):
                            Click image for larger version

Name:	BIG_0010186258.jpg
Size:	127.1 KB
ID:	139057
                            Utoljára szerkesztve a következő által: wsievers; 2014 jan. 09, 10:21.

Komment

A krossz Czetkáknál jellemző a bronz legyezőbordás hengerfej, továbbá 125-ös Csepeleken láttam, hogy a vashengerről felülről leszedték a bordákat a kipufogónyílás tetejéig, és oda egy esztergált alu hűtőborda került, nem szép, de szerintem pont ott a felső részen melegszik jobban alulról elvezeti a hőt a blokk, továbbá a felömlő és a beömlők hűtik is.
                              [ATTACH=CONFIG]20716[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]20717[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]20718[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]20719[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]20720[/ATTACH]
                              A Danuvia fórumon leltem, ők öntetnek aluhengert(találtam telefonszámot is, Schmidt Laci, tel: 0630-9-428-513-nem reklám, azt se tudom ki ő de talán tudna segíteni az öntésben):
                              [ATTACH=CONFIG]20721[/ATTACH]
                              Ehhez hasonló (... felülről leszedték a bordákat a kipufogónyílás tetejéig ..) megoldást már csináltunk egy haverral. Annyi különbséggel, hogy nem bordák voltak rajta hanem "víztartály", ami O gyűrős tömítéssel folytatódott a hengerfejt is körülvéve. Remekül működött, a haver sokáig használta, tejes megelégedéssel.
                              A 350-es Jawa esetében sajna nincs hely ehhez a mutatványhoz (túl közel vannak a hengerek). Egyhengeresnél viszont tökéletesen járható út.
                              Ha van rá igény, készítek egy vázlatot a vizes megoldásról.
                              Utoljára szerkesztve a következő által: Gyula-bá; 2014 jan. 09, 10:57.

Komment

Gyula-bá eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                                túl közel vannak a hengerek
                                Ez a gyári hengeren is probléma. Ha megragad, általában pont itt szokott.
                                Gyula-bá eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                                Ehhez hasonló megoldást már csináltunk egy haverral.
                                Szerintem valamikor Csemőn én láttam azt a motort.
                                Utoljára szerkesztve a következő által: wsievers; 2014 jan. 09, 11:00.

Komment

Ugrás az oldal tetejére
                                Working...
                                X