Olaj témában: amikor ezeket a vasakat csinálták semmi hókuszpókusz olaj nem volt , illetve nem ahhoz tervezték . Viszont a mai modern motorokhoz való olaj úgy van adalékolva , hogy kupplung csúszást ne okozzon. Próbálj meg tenni bele sima ásványi , de motorkerékpárhoz való 15W40-es olajat . Ha az 1200-as Banditom váltója bírja az ilyen olajat , valószínű a JAwa sem fogja megsínyleni. Egy próbát megér hátha segít ....
Közlemény
Collapse
No announcement yet.
Jawa & CZ
Collapse
X
-
Én a Cz-be 80W90-es hajtómű olajat használok.Általában melegebb időben motorozunk ezért is és olaj miatti kuplung csúszást nem tapasztaltam. Erre állították be annak idején.Egy nagyobb fordulatúnál biztosan a hígabb a megfelelő mint a példában is szereplő Bandit is az még a 4-5000 ford/ perc-nél nem él igazán a régiek meg ott fújnak le!.
- 2 likes
Komment
-
A modern motorok esetében már nem parafa a lamella. Ezért nem is változik a térfogata hő hatására olyan mértékben mint a parafáé. Nekem csak az a fura hogy hidegen csúszik de ezt megmagyarázza a hőre való dagadás. Ugye a Pannóniánál pont ez szokta okozni hogy a kuplung nem emel ki.
Arról már sokat olvastam, hallottam hogy a modern motor olajok nem túl jók ezekbe a régi vasakba.
Egyenlőre kipróbálom hogy viselkedik az előfeszített rugóval és ha jó akkor a másiknál is megcsinálom.
Persze az olaj csere sem fog elmaradni.
Komment
-
Akkor az én Sport Cz -m egy modern motor?!. A maga idejében biztosa az volt hiszen sok meglepetést okozott akár gyorsulásban akár végre . Tehette ezt hiszen a főtengely csapágyat nem a keverék keni. Ez volt az áldás pl. A Simson Stárnál is.Lehetett forgatni az enyém is úgy szólt mint egy modellező. Igaz alu. henger turbó hűtés és hüvelyes, nem öntvény!
Komment
-
Előszedtem én is a Czetkát a téli pihenőről már, olajcsere, gyujtásellenőrzés, mentem is vele, viszont nagyobb fordulaton olyan, mintha kihagyna a gyujtás. Hogy ne menjen minden könnyen, lecseréltem a megszakítókat(Skoda ICET), a kondikat, és a gyertya-gyertyapipa párost is. Trafók?(az nem lett csak kicserélve) És érdekes, hogy csak terhelés alatt jön elő a probléma, amúgy nem hagy ki. Tak kde je problém?Utoljára szerkesztve a következő által: wsievers; 2015 ápr. 02, 19:50."When you're miserable...you need someone...even more miserable than yourself."
"Dneprs don't leak oil, they mark their territory!"
Komment
-
Az a baj, hogy azt is kitakarítottam. A tank üres volt, a karbiban maradt egy kis benzin, de a fúvókákat kitakarítottam. Viszont új fejlemény, hogy most reggel kissé nehezen indult, de utána jól ment. Mi a fene lehet, ami még hőmérsékletfüggő is? Ma délután megpróbálom lecserélni a trafókat, és majd meglátjuk..."When you're miserable...you need someone...even more miserable than yourself."
Komment
-
wsievers eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseAz a baj, hogy azt is kitakarítottam. A tank üres volt, a karbiban maradt egy kis benzin, de a fúvókákat kitakarítottam. Viszont új fejlemény, hogy most reggel kissé nehezen indult, de utána jól ment. Mi a fene lehet, ami még hőmérsékletfüggő is? Ma délután megpróbálom lecserélni a trafókat, és majd meglátjuk...
- 3 likes
Komment
-
sepy eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseBandit is az még a 4-5000 ford/ perc-nél nem él igazán a régiek meg ott fújnak le!.
Nézd meg ezt a barna nyomatékgörbét az a gyári , igaz angolszász mértékrendszerben van (a max nyomatéka egyébként 92 Nm /6500 nál)
Látod ebből mért nem kell pörgetni
Ezért választottam többek között.
- 4 likes
Komment
-
wsievers eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseMi a fene lehet, ami még hőmérsékletfüggő is?
Gondolom a masinádat is új benzinnel próbáltad. A benzincsaptömítés jó? Nekem a kezdeti időkben okozott problémákat, bár ennél durvábban mint amit írtál.
Komment
-
Igen, vadonat új mindkettő.
Régen volt üzemanyag jellegű problémám, akkor a kipufogóig kipucoltam mindent. Volt régen, amikor gyujtást állítgattam az eltömődött kipufogó miatt, de akkor találkoztam először ezzel. De most 90% ban biztos vagyok benne, hogy gyujtásjellegű a problémám. Akasztják a hóhért...Utoljára szerkesztve a következő által: wsievers; 2015 ápr. 04, 01:17.sepy kedvelte ezt."When you're miserable...you need someone...even more miserable than yourself."
- 1 like
Komment
Komment