Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Kenyérsütés rejtelmei

Collapse
X
 
  • Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

    #46
    Én már a "sercli" szó olvasása nyomán elkezdtem nyeldekelni!
    Amikor anno a közelben volt egy pékség, édesanyám egyből két kenyeret vetetett velünk, mert tudta, hogy a friss melegből hazafelé menet az egyiket úgyis el fogja nyelni a feneketlen bendőnk! Mindig úgy kezdődött, hogy csak a serclit esszük meg. Na de a belseje is olyan finom volt!... De ne maradjon már üreges a kenyér, együk meg a kibelezett, ropogós héjat is!

    Komment


      #47
      Bátorság Srácok! Lepjétek meg a családot finom ropogós kenyérrel, tessék próbálkozni és ha nem adjátok fel az első kudarc után sikerülni fog. Nem tudom Elf hol vagy hiszen van fenn már recept melyet ha követsz sikeres lesz a próbálkozásod! Tessék a szomszéd nyálát is csorgatni hiszen ilyenkor ha kinyitod az ablakot mikor sül a kenyered még a haragosod is mosolyogva fog szimatolni!!.

      Komment


        #48
        A francba már azzal a serclivel! Most vacsoráztam, de ha még sokáig olvaslak Benneteket, akkor még muszáj valamit egyek. Mondjuk serclit zsírosan, vagy vajkrémmel. (Egyébként nálunk durcának mondják. )

        Én egy kis sütit tennék hozzá. Valamilyen linzer. Én Lóri-linzernek hívom, mert egy Loránd nevű kedves barátomtól kaptam a receptet.

        Tehát: 35 dkg fehérliszt, 1 cs. sütőpor és 15 dkg kristálycukor jól összekeverve. Ezt elmorzsolod egy 25 dkg-os Lig@ margarinnal és hozzágyúrsz 1 egész tojást. Ha túl lágy lett, akkor még lisztet gyúrj bele addig amíg lágy tészta nem lesz. Ujjnyi vastagra elnyújtod és tetszés szerint feldarabolod. Én rombuszformára vágom rádlival, de lehet mintás szaggatóval is, csak úgy macerásabb. A tepsit sütőpapírral bélelem. Kb. 15 perc alatt kész. Ha már barnulni kezd az alja, akkor már jó!

        Megyek eszek is egyet belőle. Jó nyálcsorgatást.

        Komment


          #49
          Ébresztő Fiúk!! Azt gondolom itt az ideje a kenyér sütésnek. Ekkora szünet után pont a téli idő a legjobb a kenyérsütéshez. Én örömmel jelentem a Díszes társaság érdeklő részének karácsonyra nem egyszerűen de sikerült Nejem / és persze engem is /meglepni egy mobil kemencével.Hosszú idő óta nézegetem a kemencéket ,tipusait és azok előnyét hátrányát. Endi is nyilatkozta a felfűtés ideje az eltüzelt fa mennyisége sem mindegy. Két 3,6 kg-os kenyeret tudok benne sütni egyszerre. Két hatalmas tepsi van benne. Képzeljétek el még a karácsonyi töltött káposztát is abban főztük meg. Nagyon klasszul sikerült nem kapta oda/ 65/ töltelék készült mert ilyenkor összejön a család, hazajönnek a felnőtt gyerekek, unokák is szűk 25 fő.Még az almás pitét is bemertem tenni. Nem brikettet kellett kivenni! Ti ,hogy álltok a dologgal??. Bátorság és bármiben de a lényeg SÜSSÜK a kenyeret!!.

          Komment


            #50
            Itt is megerősítem: Sepy kenyere nagyon finom és laktató. Megjegyzendő, hogy a lisztet is ő őrli. De ne gondoljatok valami hatalmas szélmalomra. Takaros kis szerkezet, és a magyar búzát is épp olyan finomra őrli, mint a németet.

            Azért a 65 töltelék és a 25 fős család sem lehetett semmi!

            Komment


              #51
              sepy eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
              Ébresztő Fiúk!! Azt gondolom itt az ideje a kenyér sütésnek. Ekkora szünet után pont a téli idő a legjobb a kenyérsütéshez. Én örömmel jelentem a Díszes társaság érdeklő részének karácsonyra nem egyszerűen de sikerült Nejem / és persze engem is /meglepni egy mobil kemencével.Hosszú idő óta nézegetem a kemencéket ,tipusait és azok előnyét hátrányát. Endi is nyilatkozta a felfűtés ideje az eltüzelt fa mennyisége sem mindegy. Két 3,6 kg-os kenyeret tudok benne sütni egyszerre. Két hatalmas tepsi van benne. Képzeljétek el még a karácsonyi töltött káposztát is abban főztük meg. Nagyon klasszul sikerült nem kapta oda/ 65/ töltelék készült mert ilyenkor összejön a család, hazajönnek a felnőtt gyerekek, unokák is szűk 25 fő.Még az almás pitét is bemertem tenni. Nem brikettet kellett kivenni! Ti ,hogy álltok a dologgal??. Bátorság és bármiben de a lényeg SÜSSÜK a kenyeret!!.
              Még olvasva is összcsordul a nyál a számban ---csak egy kérdés : olyan kis buktákat , kenértésztával ,tölteléknek főtt csülök szeletkékkel , ----nem próbáltál még?

              Ha mégis csinálnál , akkor -ne írd meg , mert nagyon irigy leszek

              Komment


                #52
                tavasszal összeraktam egy kedves barátomnál eg jólszituált ( és durván túldimenzionált rendszert) ami a maga szolid 25 centis falával (6 centi is bőven elég) tökéletesen működik viszont határozottan Zil rendszerben (100on 100at elven ) működik, ha valakinek kell, szivesen segítek kályhás kollegával a mutatványban
                Utoljára szerkesztve a következő által: Gergőke; 2014 jan. 14, 02:35.

                Komment


                  #53
                  Kedves Joker!Olyat még nem de Langallót már igen . No nem diétásan hanem úgy magyarosan az sem rossz.Nálunk kiadósabb módon kell csinálni mer a 8 gyerek fogyaszt is, igaz nem is válogatósak.Gondolhatod karácsony előtt már 5-6 nappal indul a nagyüzem sütésileg, a búzát zsákkal a lisztet 10- 20 kg-os tételben veszem. Lehet én rontottam el őket mert bolti kenyeret muszájból veszek de be kell vallanom gépi sütővel nekem is sok próbálkozásom volt előzően.Ritkán tetszett a vég eredmény! A donga vagy búbos kemence készítést még véglegesen nem vetettem el de csak akkor kerül rá sor ha télen a lakást fűti és kívülről lehet etetni.Nyáron pedig a mobil nem zavar ki a lakásból! De nagy kemence sokat eszik és amiről sokan elfelejtkeznek a kemence nem szemét égető! Előnye még a mobilnak azon kívül ,hogy takarékosabb ha nem tetszik ott ahova tettem vagy ha van valakinek nyaralója és ott tölti a nyarat futóra teszi és viszi. 4 tökös fogja a 4 sarkát és viszi ahova kell!. No de miért nem sütitek a kenyeret ??, tudtátok ,hogy az Osztrák- Magyar monarchia idején is" Orosházán sütötték a legjobb kenyeret". A pékeken kívül itt található a legjobb búza- liszt.Jártatok már augusztus 20- án Orosházán?, akkor van a kenyér ünnep ,4. -ik lett a kenyerem aki megelőzött az a mai divatnak megfelelően glutén mentes meg hasonló volt csak nem igazi kenyér.!

                  Komment


                    #54
                    augusztus 20- án Orosházán?, akkor van a kenyér ünnep ,4. -ik lett a kenyerem aki megelőzött az a mai divatnak megfelelően glutén mentes meg hasonló volt csak nem igazi kenyér.!
                    Aki az első díjat elvitte azt azóta is keresi a rendőrség A lisztet meg fogadjunk, hogy a csabai István malomból szállították oda egykor.

                    (Sajnos azt is addig privatizálták, amíg tönkrement. Ma üresen áll és várja, hogy szálloda legyen belőle. )

                    Komment


                      #55
                      ......és a kenyérsütés alig rejtett öröme hogy van segítségem!!!!....ha estleg nem érezném az ízt,van aki megízleli!

                      Komment


                        #56
                        Szervusz Apacsávó!
                        Hát motorozni tanítod-e már a gyermeket? Lassan érett lesz rá.
                        (Én 8 évesen kezdtem, de csak azért olyan későn, mert akkor került a családba a gyönyörű narancssárga Romet!)

                        Komment


                          #57
                          A kis Apjacsávó!

                          Látom, hogy a konyhában már nagyon otthonosan mozog. A műhelyben is?

                          Komment


                            #58
                            Az én fiaim után ilyen kortól volt az az időszak mikor be kellett vadásznom a szerszámokat az udvarról és 1kg. szeget 1m-es deszkába bevertek. Vagy miután a csirkék nem tűrték,hogy hintáztassák őket kitekerték a nyakát és úgy már" szépen ültek".

                            Komment


                              #59
                              Már gakorolgat!Készül az elektromos motorja is a tavaszon már mehet vele!Nem apjacsávó mert az béna kamionos nem motoros!Egyszer ült 250-es ETZ-re egyből elütött egy bringázó hölgyet!A szerszámokhoz kicsi korától szoktatom!

                              Komment


                                #60
                                Ismerős ez a jármű, sok cipő orrát alakította már át nálunk is!. Az meg ha tudni fog a szerszámokkal alkotni csak előnyére válik.Látod Ő fütyül a benzin árának ingadozására!

                                Komment

                                Ugrás az oldal tetejére
                                Working...
                                X