Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Bowdenjavítás házilag

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

joker eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    teleönt benzinnel , bovden bele , ázik
    Utóbb én is hasonló módszert alkalmaztam. Kenést benzinnel higított olajjal végeztem.
    De felvetődött bennem a kérdés, a benzin nem teszi tönkre a bovden műanyag burkolatát?

Komment

dongos78 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
      nem teszi tönkre a bovden műanyag burkolatát?

.....megesik --- de az nem bovden , hanem valami s..r !

Kenést benzinnel higított olajjal végeztem
      már ne haragudj , de ez aztán ............... De gondolom ez másnak is fog tetszeni .

Komment

De gondolom ez másnak is fog tetszeni
        Annyira higítottam csak az olajat, hogy könnyebben végigcsorogjon a szál belsejében.
        Fellógattam, majd fecskendő+tűvel apránként nyomtam bele a cuccot. Mi a baj ezzel?

Komment

mert a benzinnel higított olaj az nem olaj . Ez kb az amikor úgy csinálnak sűrü olajat valami munkagépdifibe vagy váltóba , hogy összekeverik a zsírt és az olajat .
          Ha híg olaj kell akkor ott a jó kis műszerolaj (ha türelmetlen vagy ) . Viszont ha mondjuk az említett csőben végzed a tisztítást és aztan az olajozást , garantálom hogy még a legsűrübb olaj is bekúszik a bovdenbe ( de azért nem az kell oda )

Komment

Lehet ,hogy csak az én hárklim a grafit én a pehely grafitot tartom a legjobb kenőanyagok sorában valahol elöl. Én a motor olajba szoktam keverni inekciós tűbe úgy mint az előttem szólók de ha fel akasztjuk és párszor rányomunk onnan kezdve automatikusan fogja adagolni ás átfolyik a bowdenen. Nem hígítom semmivel, ha más nem marad csak a grafit az is kenni fog és nem bánthatja a mai kor remek bowden belsőjét sem. Én úgy gondolom a 3-as fék,2-es kuplung és az 1,5-ös a gázhoz elegendő.

Komment

a benzinnel higított olaj az nem olaj
              A higított olaj nem olaj, az keverék. De van kenőhatása nem? Vagy az 1:25 keverék sem keni a dongóm dugattyúját meg csapágyait? Ráadásul ez kb.1dl olaj : néhány csepp benzin keverék...
              Mindenesetre abban igazat adok, hogy tisztább megoldás műszerolajjal dolgozni.
              És most hogy így mondod, van is otthon műszerolajam. Csak úgy eldugtam, és olyan rég használtam, hogy eszembe sem jutott

Komment

Én most valami olyasmin töröm a fejem, hogy gyári új szürke külsővel csináltassak új bowdent, jó minőségű mai huzallal, préselt, nem forrasztott szemekkel. Legalább az első fékhez. Egyik helyen 2500-at mondtak árra, másikon 3-4-et.

Komment

demeter eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                  préselt, nem forrasztott szemekkel
                  Jobb a préselt, mint a forrasztott? De miért?

Komment

soveny eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                    Jobb a préselt, mint a forrasztott? De miért?
                    Én sem vágom. Ha a dión átdugod a szálat, majd a végét szétkócolod, úgy beforrasztod, formára csiszolod, a büdös életbe nem jön szét. A préselttel nincsenek jó tapasztalataim. Sem kerékpár, sem motor bovdenek terén...

Komment

Ha a dión átdugod a szálat, majd a végét szétkócolod, úgy beforrasztod, formára csiszolod, a büdös életbe nem jön szét.
                      Sajnos szétjön. Ki tudnak csúszni a szálak akkor is, ezt tapasztaltam.
                      Viszont pl. egy autó kézifékbowdennél még soha, ami nem is cinezéssel készül.

Komment

nem jön szét!
                        Tanulj meg forrasztani!
                        az anyagokat (grunzolni) szokták egyenként befuttatják hibátlanul!
                        Ez időigényes dolog van ,hogy tiz-húsz alkalommal meg kell ismételni a futtatást,mig jó az eredmény,ha lehet réz fejeket használok jobban lehet forrasztani.Ha befutotta a cin az anyagokat akkor fűzd be és borzold szét,és úgy forraszd össze nem fog többé kicsúszni!!!
                        "Rohan az életed és rohan az út.Elmarad mögötted lassan a múlt.Nem tudod biztosan,hogy hová is mész,de úgy is észre veszed ha oda érsz."V.A.

Komment

Már erről sokat beszéltünk, nekem a tapasztalatom:csak bádogos cinnel akarjál bowdent forrasztani és ami ennél is fontosabb a forrasztás felől meg kell süllyeszteni a diót,hogy lemunkálás után maradjon forrasz anyag és ha szét hajtogatod a szálakat akkor fog rendesen. A gyantás cin nem alkalmas bowden forrasztásra mert túl lágy.

Komment

Kontrázok:

Bádogos forrasztóón és forrasztóvíz! Ezt lehet készen is kapni, de sósavban feloldott cinklemezzel te is készíthetsz házilag. Abban megáztatod a bovdenvéget és a bovdenhuzal végét is és befuttatod ónnal. Utána átdugod a huzalt a dión. Közben melegíted, mert csak így fog átférni az olvadt forraszanyagon. Kicsit túlnyomod (kb. 5 mm). JÖhet a széthajtogatás ahogy előttem leírták. Majd újabb melegítés és hozzáadott forraszanyag és már kész is vagy.

Fontos: minden ónnal való futtatás előtt mártsd forrasztóvízbe a cuccot. A páka végét is tisztítsd meg és futtasd be ónnal. És nagyon vigyázz, hogy kihűlés közben ne mozduljon meg. Ha így csinálod örök élet és egy nap. A bovden elszakadhat, de ez tartani fog.

Komment

forrasztóviz,helyett megteszi a hétköznapi rozsdamaró.
                              "Rohan az életed és rohan az út.Elmarad mögötted lassan a múlt.Nem tudod biztosan,hogy hová is mész,de úgy is észre veszed ha oda érsz."V.A.

Komment

mateapu eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                                megteszi a hétköznapi rozsdamaró.
                                Én is ezzel szoktam kezelni a bovden végét, vagy sósavval. És ahogy a többiek írták, a dió végét kimélyíteni (ha gyárilag nincs kimélyítve), és nagy teljesítményű pákával végzem a forrasztást.

Komment

Ugrás az oldal tetejére
                                Working...
                                X