Közlemény
Collapse
No announcement yet.
EAN esztergák szerelése, karbantartása
Collapse
X
-
Egyetértek Mátéapu -val. Akkor itt a csatolt képeken a 12 -es és a 13 -as fogaskerekekről lenne szó. Éppen hogy csak összekapcsolódtak a fogaskerekek. Ebből adódott a probléma. Sajnos az a kopott fogaskerék cserére szorul. Meg lehet talán igazítani ügyeskedve, de nagyon hangos lesz.3 képekUtoljára szerkesztve a következő által: Kopasz 1; 2021 jan. 18, 16:28.
-
Így már látszik néhány gond ! Sajnos ha "ezen módon javították" át kellene nézni az egész csapágyazást,cserélni a fogaskerekeket,kijavítani a perselyezéseket,karokat,kapcsolóvillákat,szóval olyan felújítandónak nézem az egészet.
A kettes képen nem tudom mi lehet a laposvas,nem kell a gépre...a karállása kiment a végálláson túlra:ezek már a kopott,kilazult alkatrészek továbbhajszolása miatt vannak...
- 1 like
Leave a comment:
-
Így, nézene ki, és a kapcsolót, csak egy kicsit tudom fel húzni, de nem mozdul meg a fogaskerék egyik írányba sem. Ott van az anya, az meg van lazúlva, a kapcsoló tengelye kicsit mozog. Amin van a csere kerék az a tengely is lóg kicsit. Ennek mi lehet a problémája? Ahogy nézegetem ezt már valaki javítota csak nem jól vagy pedig már nagyon meg van kopva. Mit tudnék csinálni? Köszönöm a segítséget.3 képek
Leave a comment:
-
Közép üres állásban van a kar,ilyenkor nem érnek össze a fogaskerekek,nincs előtolás.ean géptulajdonos eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseNem tudom ki kapcsolni.egyszerűen lötyög is
Gondolom nem erőltetted a kart:a főorsó kézzel történő kapcsolódássegítő forgatása nélkül!
Lehetséges erőltetés hatására eltörhet a rögzítő,a kar tengelyében,esetleg a kapcsolóköröm:ekkor nem,vagy nem megfelelő karállásnál kapcsol.
Amúgy meg ne kapcsolgasd ki,mert nem szokás azért van megkopva (nem rágás)a fogaskerék mert abban az állásban van 99%-ban a fokozat,nem váltjuk át csak balos menetnél és
más ritka esetben!
Nem fotóztad a lelazult dolgot.....csavart,vagy alkatrészt,írd le vagy rajzold körül...Utoljára szerkesztve a következő által: mátéapu; 2021 jan. 17, 21:42.
Leave a comment:
-
Üdv. Vetünk egy EAN 170/1000-es gépet és van egy kis hibája. Ami kapcsolja a vezér orsót, és a vonó orsót kar(ilesztetem be képet) nem tudom kapcsolni. Le vetük a fedelet és mozog a fogaskerék a tengelyen, van ott valami anya is meg lazulva ami tartja a fogaskereket is, és ami a fő orsón van fogaskerék(ilesztetem be képet) az is kicsit meg van rágodva, mi lehet itt a probléma? Nem tudom ki kapcsolni.egyszerűen lötyög is. Köszönöm a segítséget. Ha szükséges küldök rola képet is mi van benne a gépbe. Még egyszer köszönöm a segítséget.2 képek
Leave a comment:
-
Köszönöm, most lejött.Kerimjade eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseNem volt jól beállítva a jogosultság, most jó lesz.
Van hozzá eredeti gyári gépkönyvem, igaz fénymásolt.
Gépkönyvek témában megnézheted mely gépekhez van gépkönyvem, amit az elmúlt 49 év alatt sikerült összegyűjtenem.
Ha kell valamelyik, szívesen elküldöm.
- 4 likes
Leave a comment:
-
Üdv!Kerimjade eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseÜdv Kollégák!
Kicsit megkésve, de megérkezett a hátsó csapágy rajza...
https://drive.google.com/file/d/1Rzs...ew?usp=sharing
Forrás megjelölésével mindkettő szabadon felhasználható!
Kaphatok hozzáférést a letöltéshez?
Leave a comment:
-
Üdv Kollégák!
Kicsit megkésve, de megérkezett a hátsó csapágy rajza...
https://drive.google.com/file/d/1Rzs...ew?usp=sharing
Forrás megjelölésével mindkettő szabadon felhasználható!
- 1 like
Leave a comment:
-
Józsi bátyánk ,nyugodjon békében nemrég itt hagyott,ő is esztergályos volt,csak ő rendkívüli módon utána nézett minden témának és érdemben tudott segíteni.ő volt a rangidős és nagyon megharagudott mikor le"öreg"-eztem lényeg:itt tegeződünk,személyesen is találkozunk sokan évente,és a kor nem számít !!!
Tökéletes lenne ,és nekem könnyebb .andika eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseelkezdem ezt a témát kidolgozni, leírom, hogy mit miként gondolom, hogy csinál a gép és utána Te javítod
- 1 like
Leave a comment:
-
Igazából igazad van.
Akkor csináljuk úgy, hogy én elkezdem ezt a témát kidolgozni, leírom, hogy mit miként gondolom, hogy csinál a gép és utána Te javítod? (remélem nem baj, ha látatlanban tegezlek)
Próbálom szakmaibban megközelíteni a témát, bár szerintem vagy már 5 éve annak, hogy élőben esztergagépet láttam....
Leave a comment:
-
Ahogyan kérdezted "él még ez a fórum?"szeretném ha élne!andika eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseJavaslat?
Valamelyest más is tanulhat belőle,ha úgy gondolod szégyellsz valamit,vagy személyes
itt is van privát üzenet.Egyéb..a telefonálással az a problémám,nagyot hallok sok-mindent félreértek ez az átlagos tempómtól is jobban lelassít,az nekem kényelmetlen.
A gép típusára neked kell átültetned,magyarul
rá kell gyúrnod! Nekem a fogalmazás és a helyesírás az ellenségem,elolvasom és,ha képes vagyok segítek !
- 2 likes
Leave a comment:
-
Nekem nagyon tetszik ez a Lada téma!!!
Maga a gépkönyv megvan (EAN170/1000), esetleg, ha valami más módon tudnánk beszélni (e-mail, messenger, bármi egyéb), akkor elküldeném és talán könnyebben tudnánk erről beszélgetni.
Javaslat?
Leave a comment:
-
Sziasztok! Nekem tetszene az ötlet!mátéapu eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintésemelyet rozsdás és kifényesedett sávok jeleznek félrekopott LADA féktárcsát újítunk fel. Tetszik az ötlet?
Hajdani szakoktatóm ( mechanikai műszerész: műszergyártó és -karbantartó szakon végeztem) a tanműhelyben az Opel Kadett-jének hátsó fékdobjait szabályozta fel. Ma is hallom lélekben azt a rettenetesen magas sikkanó, csisszanó hangot, melyet a deformált dob hallatott! És hallom ahogy Tanár Úr üvölti: Edzett anyag! Előtolás : KÉZI! LASSAN! Elég a kés! Emulzió nélkül! Azt beszívja a dob és nem fog majd a ferrodó! Fogásmélység KÉT TIZED!!!
- 5 likes
Leave a comment:
-
Tanulóként első félévig csak :síkot esztergálhattunk ez volt az alap:a munkadarab befogását,a párhuzamosság mérését ,a kés élezését,befogását gyakoroltuk.Itt tanultam meg azt,hogy sorjázás nélkül "szakember nem ad ki munkát a keze alól"! Ez a szalagmunkán is látszott,ahol nem fizettek érte...andika eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseDe síkesztergálhatunk is..????
A menetvágás egy kissé bonyolult dolog,nem az elkészítése ,hanem maga a leírása.nem beszélve a szinte megszámlálhatatlan menettípus sajátosságainak. A mindennapiak:metrikus normál menet,metrikus finom menet,withvort normál menet ,withvort finom menet,csőmenet,trapéz menet,féltrapéz menet,lapos menet,zsinór menet,félzsinór menet(flakonok),spirál menet,kerékpár menet.........
A gépbeállítás ismét egyedi:kellene a gép típusa ,gépkönyve.
Az egyetemes esztergapadok lehetnek direkt villanymotoros, vagy kuplungos indításúak,ezeket előre el kel indítani.Van legalább kétféle sebesség...fokozat kapcsló sor.
Az első számú a főorsót fordulatát kapcsolja (beszéljünk egy tanuló EAN-ról azt legtöbben ismerik)Van egy szorzó kapcsoló,és egy finomabb fokozatkapcsoló,a két kar: betű és számjelzéseinek összeforgatásával beállíthatunk egy szükséges fordulatot,melyet a gép adattábláján olvashatunk.
A másik egység az előtolásért felel ez a főorsóról kapja a meghajtást fogaskerekeken ,egy irányváltón keresztül,ezután ennek fokozatait a fogaskerekek cseréjével,az áttételi arány kapcsolójával,1/2,1/4,1/8-ad főfokozatokkal és a finom-álító=norton-kapcsolóval lehet beállítani.Eredetileg számítással,de legtöbbször táblázatból kinézve.Magyarul:a felszerelt fogaskerék áttétel fügvényében a karállások összességéből leolvasható az előtolás mértéke(mondjuk ...miliméter fordulatonként ) .
Felhívom figyelmedet a keresztelőtolás ennek pont a fele,magyarázatként egyszerű példát mondok: ha átmérőzünk és egy milimétert akarunk leforgácsolni akkor,egy oldalról csak a felét vesszük le 05m/m ,ha oldalazunk :egy miliméterhez 1 m/m mélységig harap a kés,hogy egyenlő keresztmetszetű legyen a forgács(forgácsolóerő)felére kell venni az előtolást,igy van beépítve automatikusan a gépekbe.
A fordulatból és az előtolásból kiszámolható a vágósebesség ..+ anyagminőség+szerszámfajta=teljesítményigény és hasonló finomságok.
Mivel igyekszem az egyszerű dolgokra koncentrálni,emiatt válasszunk egy hétköznapi dolgot sik-esztergálás,és hogy ne kelljen számítgatással bizonygatni ,egy változó-keménységű anyagot:melyet rozsdás és kifényesedett sávok jeleznek félrekopott LADA féktárcsát újítunk fel. Tetszik az ötlet?
- 6 likes
Leave a comment:
Leave a comment: