Közlemény

Collapse
No announcement yet.

EAN esztergák szerelése, karbantartása

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

Szervusztok!

A mai napon újrapakoltuk a gépet és tudok már szkennelni,ami számomra nagy öröm.A félig teli és a teli pohár filozófiája alapján,hogy mikor esz bele a fene,azt nem tudom,de most jó és ez a lényeg.

Click image for larger version

Name:	EAN1000 főorsó csapágy hátsó.jpg
Views:	1
Size:	196.0 KB
ID:	139870Click image for larger version

Name:	EAN1000 főorsó csapágy mellső 01.jpg
Size:	195.0 KB
ID:	139871Click image for larger version

Name:	EAN1000 főorsó csapágy mellső 02.jpg
Size:	191.3 KB
ID:	139872

A feltöltött műszaki rajzok,függetlenül a számtalan rajztechnikai hibáitól,az EAN 100-es eszterga főorsójának a siklócsapágyait ábrázolja.Kérem Heeegany barátunkat,ha már úgy is ki van szerelve,a 340-es EAN-ból a főorsócsapágy,hogy mérje át a csapágyakat és viszonyítva a rajzhoz,tegye közzé,hogy a két gép csapágya,azonos e,vagy sem!A fenti kérdés,csak úgy kíváncsiságból fogalmazódott meg bennem,mert a két gép sok alkatrésze megegyezik és úgy gondolom,hogy hasznos lenne ez az információ sokunk számára.

Üdvözlettel:Che
    sepy, mátéapu és kedvelte ezt.

Komment

Komment

Ez lesz a harmadik. Ez lesz a harmadik.

Komment

Ez lesz a negyedik. Húsz karakteres, hogy tetszen a rendszernek.

Komment

Az ötödiknél már lehet?
            Költséges precizitás, a kézi hántolás technológiája | CNC
            sepy kedvelte ezt.

Komment

Józsikám Snneider Pista Bácsi a mesterem követelése szerint 1cm2 -re 9-10 ponton kellet fogni és csak egy leheletnyi festéket volt szabad használni igaz mi is szerettünk volna csalni de lebuktunk mindíg. Műszak végére elszáradt a kezünk annyit vakartuk a gép ágyakat. A régi motorok nyugvó csapágyain is hántolással illesztik be a csapágy csészéket. Az ágyakra vissza térve marták, köszörülték és utána jött a hántolás-tusírlap mely egyben egy Etalont is képezett.

Komment

Engem érdekel ez a megmunkálási mód (meg a többi fémipari is)!
                Az interneten viszont igen kevés az információ, a gyakorlatról meg ne is beszéljünk.
                Ha esetleg a jövőben valaki, aki még ért hozzá alkalmazná a hántolást, szívesen elmennék és megnézném (megpróbálnám).
                Még akár Orosházára is.

Komment

Che eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                  Szervusztok!

A mai napon újrapakoltuk a gépet és tudok már szkennelni,ami számomra nagy öröm.A félig teli és a teli pohár filozófiája alapján,hogy mikor esz bele a fene,azt nem tudom,de most jó és ez a lényeg.

[ATTACH=CONFIG]22368[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]22369[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]22370[/ATTACH]

A feltöltött műszaki rajzok,függetlenül a számtalan rajztechnikai hibáitól,az EAN 100-es eszterga főorsójának a siklócsapágyait ábrázolja.Kérem Heeegany barátunkat,ha már úgy is ki van szerelve,a 340-es EAN-ból a főorsócsapágy,hogy mérje át a csapágyakat és viszonyítva a rajzhoz,tegye közzé,hogy a két gép csapágya,azonos e,vagy sem!A fenti kérdés,csak úgy kíváncsiságból fogalmazódott meg bennem,mert a két gép sok alkatrésze megegyezik és úgy gondolom,hogy hasznos lenne ez az információ sokunk számára.

Üdvözlettel:Che
                  Esztergálnom kellene és mivel jelenleg nem tudok mit kezdeni vele összeraktam a gépet. Persze a szétbarmolt csapágy meg lett csinálva. Le lett esztergálva a szétvert része, így újra állítható lett. Kotyogása viszont így is annyi mint volt (bár érdekes hogy nemcsak a főorsó kotyog a bronzperselyben hanem a bronzpersely is a házban. )

Egyenlőre így marad a gép. Közben gyűjtöm az infókat, meg a hozzá való eszközöket aztán ha minden megvan újra szétszedem és megpróbálom normálisan megcsinálni. Persze kapott friss olajat, és jó alaposan kipucoltam az egészet.
                  Amint eljön ez ígérem csinálok a csapágyakról pontos rajzot.
                  Bár a hántolással kapcsolatban még mindig sok minden nem világos. Majd suliban utánakérdezek hogy meg tudják-e mutatni hogy hogyan is kellene.
                  Egyébként ahogy látom a hántolókés lényegében egy véső? Akkor nekem megfelelne ehhez a művelethez egy sima íves véső?

És ami még eszembe jutott:
                  A főorsót ahogy mértem nem tojás alakú. De tengely irányban vannak rajta hullámok. Főleg a siklócsapágy két végén lévő beszúrásnál. Ahol ugye nem koptatta a főtengelyt. Az érintkező felület nagyjából egyenletes. De azért ott is vannak kisebb átmérőkülönbségek.
                  Aztán a szimeringnél szintén érezhető kopás van rajta.
                  Utoljára szerkesztve a következő által: heeegany; 2014 máj. 08, 21:05.
                  CZsolti kedvelte ezt.

Komment

Szerintem a hengeres felületet nem a sík felület hántolójával készítik.
                    erre írta Cho, hogy "íves hántoló", ha jól emlékszem. A tengelyt, meg a csapágyakat még mindig felújításra küldeném. Nekem addig nem is lenne szívem használni a gépet.

Komment

Bocsánat! Che és kanalas hántoló.

Komment

"Egyébként ahogy látom a hántolókés lényegében egy véső? Akkor nekem megfelelne ehhez a művelethez egy sima íves véső?"

Hát volt olyan elvetemült tanuló, aki laposreszelőből köszörült ilyen szerszámot.
                        Ez a laposhántoló, amit a képen látsz. Vanmég háromélű és kanalas hántoló is. Ez utóbbival lehet a csapágycsészéket hántolni.
                        Utoljára szerkesztve a következő által: CZsolti; 2014 máj. 09, 09:11.

Komment

CZsolti eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                          Hát volt olyan elvetemült tanuló, aki laposreszelőből köszörült ilyen szerszámot. Ez a laposhántoló, amit a képen látsz. Vanmég háromélű és kanalas hántoló is. Ez utóbbival lehet a csapágycsészéket hántolni.
                          Tehát egy íves véső akár meg is felelne a célra? Vagy egy nagyobbacska háromszög reszelőből érdemes inkább köszörülni?

egyszeru eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                          Nekem addig nem is lenne szívem használni a gépet.
                          Lehet gúglizok majd ilyen céget aztán írok nekik hogy egyáltalán mennyibe fáj egy ilyen művelet. Ha emberi árban csinálják(bár egy ilyen gépnél az is elég sok) akkor lehet rászánom magam.

Komment

Régi géplakatosképzéssel foglalkozó tankönyvek általában elérhetőek a nagyobb könyvtárakban, az iskolaiakban pedig mindenképpen. Azokban pontosan leírták a technológiai folyamatot, amely tényleg nagy türelmet és odaszántságot igényel. Egyébkémt az autószerelő suliban, ahol én is tanultam, általános gyakorlat volt kopott lapos és háromszög reszelőből hántolót készíteni. Sajnos hiába kerestem neked irodalmat, amiből gyakorlati dolgokat is lehetne tanulni. Talán az orosházi kollégák (Che, Sepy) tudnak segíteni. Ők már csináltak is ilyet. Én őszintén megmondom, hogy a háromélű hántolót csak furatélezéshez használtam.

Erről végre találtam ábrát is: MOME_BA2_MMXII_TECHNOLOGY__EXAM_B: B/13.) tétel

Szerintem a favésők anyaga nem olyan kemény, mint egy reszelőé, ezért ezt inkább ne használd, bár rézhez, bronzhoz elég kemény lehet.

Lapos hántolóról jobb képet nem lelek: Unior | K

A lényeg, hogy az élszög nem 90°-os, hanem 75-80° közötti. Kényes helyekről nagyon jól le lehet vele kaparni a régi festéket is (pl. csomólemezek sarkai, csőátmenetek).

Komment

Egy 10mm -es átmérőlyű huzott anyagra forrasztasz egy keményfém lapká tkb. 15mm széles és azt köszörülöd meg ahogy a Zsolti leírta. A szár másik végére teszel egy jó reszelő nyelet. Forrasztás előtt V alakban fel kell Sliccelni a szárat, hogy minél nagyobb felületen fogja a kemény forrasz. Azt tudnod kell nem is ez a gond hanem ha ágyat kell hántolni vagy bár- mit ami sík kell a tusír lap megfelelő kiképzéssel és ez a gond. Kissé íves a hántoló vége nem teljes szélességével" szántja az anyagot"! Ha nem csináltál ilyet ne is tedd mert az első nap után rájössz miért mondtam!!és azt mondod" nem fehér embernek való meló!". Ezt csak azért mondtam és ne vedd sértésnek nagyon kemény meló. Egy 1000mm es pad ágyát ha nagyon keményen dolgozol2,5- 3 hét kell hozzá!. Első látásra könnyűnek tűnik de görcsbe áll a kezed nap végére az biztos.
                              St.Z.350 és CZsolti kedvelte ezt.

Komment

CZsolti eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                                Régi géplakatosképzéssel foglalkozó tankönyvek általában elérhetőek a nagyobb könyvtárakban, az iskolaiakban pedig mindenképpen. Azokban pontosan leírták a technológiai folyamatot, amely tényleg nagy türelmet és odaszántságot igényel.
                                Hát ha segítséget nem találok akkor marad a szakirodalom.

sepy eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                                Egy 10mm -es átmérőlyű huzott anyagra forrasztasz egy keményfém lapká tkb. 15mm széles és azt köszörülöd meg ahogy a Zsolti leírta. A szár másik végére teszel egy jó reszelő nyelet. Forrasztás előtt V alakban fel kell Sliccelni a szárat, hogy minél nagyobb felületen fogja a kemény forrasz. Azt tudnod kell nem is ez a gond hanem ha ágyat kell hántolni vagy bár- mit ami sík kell a tusír lap megfelelő kiképzéssel és ez a gond. Kissé íves a hántoló vége nem teljes szélességével" szántja az anyagot"! Ha nem csináltál ilyet ne is tedd mert az első nap után rájössz miért mondtam!!és azt mondod" nem fehér embernek való meló!". Ezt csak azért mondtam és ne vedd sértésnek nagyon kemény meló. Egy 1000mm es pad ágyát ha nagyon keményen dolgozol2,5- 3 hét kell hozzá!. Első látásra könnyűnek tűnik de görcsbe áll a kezed nap végére az biztos.
                                Az ágynak aligha esnék neki. Jelenleg megelégednék azzal is ha a főorsó jó lenne. De ahhoz meg kanalas hántoló kellene.

Erre írtam a rossz háromszög reszelőt. Abból egy körívet szépen ki tudok köszörülni, aztán azt megélezni.

Akkor egy sík hántoló valójában nem is sík? Hanem van egy pici íve?

Komment

Ugrás az oldal tetejére
                                Working...
                                X