Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Jawa 350/360 feszültségszabályzó

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

Jawa 350/360 feszültségszabályzó

Sziasztok!

Van nekem egy Jawa 350/360 típusú motorom és ehhez keresek feszültségszabályzót!Kinek milyen van vagy milyet érdemes venni és hogyan kell bekötni?

jefe eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Jawa 350/360 típusú motorom és ehhez keresek feszültségszabályzót!
    Ezeknek a dinamóján kell lenni gyárilag egy egyoszlopos fesszabályzónak. Ha nincs rajta, akkor se vegyél másfajtát hozzá, mert ezek elég jók voltak - szerintem. Ennek a típusnak a működése is részletesen le van írva Ternai: A motorkerékpár c. könyvében. A színes táblák közt keresgélj. A letöltés menüben a táblákat külön is megtalálod. Ugyanebben a könyvben benne van a vezetékelés is - elvileg. Ha nem, akkor a Jawas anyagok közt találsz majd magadnak megfelelőt.

A beállítás már érdekesebb, de a könyv azt is elég jól részletezi.
    jefe, sepy és wsievers kedvelte ezt.

Komment

Nekem az a bajom vele hogy nem tölti vissza az aksit!Van még egy 250/559-em is aminél kicseréltem a feszültségszabályzót és azóta normálisan működik!Azért gondoltam erre hogy ennél is ez lehet a baj!

Komment

Ha nem működik, be kell állítani/állíttatni. Ha behúz, de nincs elegendő töltés, akkor az beállítási probléma.
        Továbbá külön úgysem fogsz kapni, csak dinamóállórésszel együtt.

Komment

A 360-as gyári egyoszlopos szabályzójának beállítása meglehetős tapasztalatot és türelmet igénylő munka. Az enyémet én beállítottam, működik is. Rendesen, Mindemellett 8féltvén az új kipufogódobom krómját én a biztonság okáért lecseréltem elektronikusra. A piacon két gyártmány létezik egy lengyel (ezt nem ajánlom) a másik cseh és pontosan passzol a régi fesszab helyére. Most azt tettem fel . Megbízhatóan működik. Ezen felül ha átpolarizálod a dinamót akkor felrakhatod a későbbi típusok kétoszlopos szabályzóját is valahova külön felszerelve. Ebben az esetben a CZ 50W-os dinamójának szabályzóját javaslom. Ez utóbbi beállítása sokkal egyszerűbb mivel akét funkciót(szabályzás és áramkapcsolás) két külön tekercs és fegyverzet végzi.

Bocs nem linkeltem a cseh elektronikus szabályzót : JAWA 250 FESZÜLTSÉGSZABÁLYZÓ /+/ >> 8690 Ft. << OdorMotor.hu
          OdinHEM, jefe és 2 további látogató kedvelte ezt.

Komment

Ha jól értem akkor ami nekem a 250 559-en van feszültségszabályzó az ugyan úgy jó a 350 360-ashoz!?
            EZ VAN RAJTA---> JAWA 250 FESZÜLTSÉGSZABÁLYZÓ /+/ >> 8690 Ft. << OdorMotor.hu
            És ha csinálok 1 kis átalakítást akkor meg feltudom tenni a kétoszloposat!? Erre gondolsz csak 50W-os formában!
            JAWA 350 6V FESZÜLTSÉGSZABÁLYZÓ 6V >> 11890 Ft. << OdorMotor.hu
            És miben lenne másabb a kétoszlopos technika?
            Utoljára szerkesztve a következő által: jefe; 2013 márc. 16, 08:15.

Komment

"Ha jól értem akkor ami nekem a 250 559-en van feszültségszabályzó az ugyan úgy jó a 350 360-ashoz!?
              EZ VAN RAJTA---> JAWA 250 FESZÜLTSÉGSZABÁLYZÓ /+/ >> 8690 Ft. << OdorMotor.hu
              - igen az 559 és a 360 szabályzója ugyanaz

És ha csinálok 1 kis átalakítást akkor meg feltudom tenni a kétoszloposat!? Erre gondolsz csak 50W-os formában!
              JAWA 350 6V FESZÜLTSÉGSZABÁLYZÓ 6V >> 11890 Ft. << OdorMotor.hu
              És miben lenne másabb a kétoszlopos technika?
              annyiban , hogy a kétoszloposnál az egyik oszlop és fegyverzet szabályozza a dinamó feszültségét , a másik pedig a visszáramkapcsoló. Emiatt a feszültséget és az áramkapcsolót külön külön tudod állítani, mig az egyoszloposnál ha modjuk a rugó előfeszítést állítod a helyes töltőfeszültség beállítása érdekében akkor az elviszi az áramkapcsoló kapcsolási pontját is és viszont. Emiatt mondtam azt hogy nehezebb a beállítás annak.
              Az 50W-os szabályzót pedig azért írtam mert ezek úgynevezett eső jellegű szabályozást valósítanak meg , magyarán minél nagyobb áramot veszel ki a dinamóból , annál alacsonyabb feszültségre szabályoznak. Ez a dinamó karakterisztikájából adódik a túlterhelés elkerülése érdekébenn van rá szükség. Ha egy 75W-os szabályzót teszel rá akkor ez az eső jelleggörbe kevésbé meredek, elvileg túl tudod terhelni vele a dinamót. Ha viszont csak a gyári fogyasztók vannak a gépeden akkor ennek a veszélye elhanyagolható. (hozzá kell tennem hogy legjobb tudomásom szerint az említett elektronikus szabályzók sem valósítják meg az eső jelleggörbét).
              Ha a kétoszlopos szabályzó mellett döntesz akkor az átpolarizáláshoz csak annyit kell tenni , hogy az aksit "-" testeléssel pár másodpercre direkt rákötöd az állórészre , ekkor megfordul benne a remanens mágnesség iránya és máris negatív testelésű a géped.
              Utoljára szerkesztve a következő által: Ba701; 2013 márc. 16, 17:39.
              OdinHEM, berlin és 3 további látogató kedvelte ezt.

Komment

Nagyon szépen köszönöm ezeket a hasznos információkat!

Komment

Kedves jefe!-légyszi irjad meg azt,hogy miként oldottad meg a problémát,mit választottál és mi lett az eredménye,-ui.engem is nagyon érdekel a téma.Köszi szépen előre is.

Komment

Keserű tapasztalat miatt meg kell változtatnom az elektronikus szabályzóról írt véleményem. A fennt említett cseh szabályzó megadta magát . Lehet nem tetszett neki a meleg ami a blokkban körülvette. Nem tudom mi lehetett az igazi ok , de tény hogy vége. Találtam a neten egy VAPE szabályzót , de ehhez át kell polarizálni a dinamót negatív testelésűre. Elég korrektül néz ki , alu házban műgyantával kiöntve , és a csatlakozói sem olyan filigrán csatik mint az előző szabályzóé (még 45W mellet is szalad ugy kb 7A a drótokon). Ezen rendes 6.3-as saruk vannak. Kiváncsi leszek ezzel mit produkál.
                    Ja és egy kis plusz infó a lengyel szabályzóhoz :
                    a mechanikai felépítése elég gagyi (sima nyák, alkatrészek ülnek benne rögzítés nélkül, kiöntés semmi)
                    Viszont egyet tud, ha jól nézem. Éspedig tudja az áramkorlátozást (amit valamelyik előző hsz-emben irtam a háromoszlopos szabályzóról)

Komment

Nekem is sajnos ez a tapasztalatom, hogy a piacon jelenleg nincs gyári kivitelben olyan fesz szabályzó ami korrekt cseréje lenne a dinamóházon ülő kivitelnek. Én 2db fesz szabályzóval jártam úgy mint Ba701. Sajnos nekem is rossz tapasztalatom van.
                      A külső szabályzó jó, de nem szép, talán ebben az esetben a 360-asnál elfér takart helyen az ülés alatt, de máshol meg nem mutat jól.
                      A Gyula-ba-val beszélj, ő tud neked segíteni és építeni elektronikát, az lehet jobban fog működni, mint a hagyományos mechanikus. Keresd a forumon, vagy a szocimotoros weblapon.

Komment

Sziasztok!

Jelenleg a 350-es még nem épült meg teljesen mert teljes restauráláson megy keresztül!
                        A 250-es nél nekem is rossz tapasztalataim vannak az elektronikus feszültség szabályzóval!Nekem idáig 2db akkumlátort nyírt ki és maga a szerkezet is meg adta magát!Nem lehet szabályozni így volt olyan töltési feszültség hogy rendesen megfőzte az aksit!Csalódtam benne!
                        Most tanácstalan vagyok!Néztem én is ezt a VAPE tecknikát csak még nem tudom hogy mit tegyek vagy mit vegyek!
                        Valakinek esetleg valami ötlet???

Komment

Még nem tettem fel a VAPE szabályzót a 360-asomra mert az új családtaggal (a 362-el) voltam elfoglalva. Ha lesz tapasztalat , jelentkezem.

Komment

jefe, nekem 3 motoron van VAPE, 353, 559, 360. Csak ajánlani tudom. Stabil és megbízható.

Ba701, tavasszal meg lehet majd nézni Agárdon a kincset(362)?

Komment

Természetesen. Az idei Agárd tali idején még nem volt meg a forgalomba helyezés ezt asszem mondtam. A jövő hétvégi Jawa tali pedig szerencsétlenül egybeesik a Faaker See-s European Bike week-el amin ott leszek (vessetek rám követ: nem a veteránommal)

Komment

Ugrás az oldal tetejére
                              Working...
                              X