Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Dugattyúk, hengerek, lóerők

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

Tonybacsi a főtengelye bírja a gyári a nagyobb terhelést.Nem jöttek elő kellemetlen rezonanciák magasabb fordulaton pont a nehezebb dugattyú miatt?.Ez csak azért jutott eszembe mert a főtengely tömegét könnyebb csökkenteni mint jelen esetben növelni.

Komment

Sziasztok!

Ha én fejleszteném a gépemet, akkor én abba az irányba indulnék el, hogy kisebb fordulatszámmal próbálnék magasabb sebességet vagy végsebességet elérni. Például ha a gyári mondjuk 4500-5000-nél éri el a 90-es tempót, akkor úgy módosítanám, hogy 3500-4000-re essen a fordulat. Tudom hülyeségnek hangzik.
      Ehhez erőre és nyomatékra van szükség. Akkor viszont kompressziót kell növelni olyan mértékben, hogy a főtengely csapágyazása elbírja a többlet terhelést. Na ez a problémás dolog. Eleve baromi nehéz a főtengely, a lendkerék, a kuplung kosár. Viszonylag nagy a löket is. Ha komolyabban lecsökkentjük a főtengely, lendkerék tömegét, akkor kapunk egy könnyen felpörgő motort, de az első emelkedőn elveszíti minden erejét és lendületét.

Tehát a lényeg: növelni a kompressziót olyan mértékben, hogy kopogásos égés ne következhessen be. Ehhez új égéstér kell. Ehhez a Bimotion-nak van egy baromi jó program US $133-ért. (~33.000 Ft). Az eredeti égéstér a 78 és 86-os benzinekhez készült. Hiába rakunk bele 95-ös vagy 100-as benzint, az égéstér rossz kialakítása miatt ezzel is detonálni fog, ha emeljük a kompressziót. Magyarul ha valaki leesztergáltat belőle 1-2 mm-t, akkor növeli a kompressziót, de rontja az égés minőségét. Szükség van arra, hogy egy megfelelő préssáv legyen kialakítva a hengerfejben. Kérdés az is, hogy mekkora legyen az árnyékolás mértéke. Pörgős motorhoz keskenyebb, nyomatékosabb géphez szélesebb préssáv kell. Normál motorokhoz 50% környékére lövik be. Ez hellyel-közzel Pannóniánál is így van.
      Ha tehát sikerült a kompresszió növeléssel és új égéstérrel plusz LE-höz jutnunk, akkor ott marad még a gyári 4-es váltó. --> kevés. Vagy nekiülünk számolgatni és gyártatunk új fogaskerekeket más fogszámokkal és áttételekkel vagy csináltatunk egy 5-ös váltót. Irdatlan mennyiségű pénz. Egy BME-es tanár, aki Pannónia fan készíttetett 5-ös váltót. Brutális pénz. Az egész motor nem ér ennyit. Teljesen más kapcsoló szerkezet, nincs kettes recsegés, a primer hajtást láncról kiváltotta a fogaskerekesre.
      Én inkább maradnék a 4-esnél, de más fogszámokkal. Lehet elég lenne csak a negyediket módosítani. Kérdés, hogy kiadja-e a blokkban lévő hely.

Ha ezzel megvagyunk akkor marad az, hogy a magasabb kompresszió miatt sokkal intenzívebben melegedne a motor. A gyári karbi kuka. Én Dellorto-t tennék rá. Talán olyan 30-36-os méretben. A benzint én etanollal keverném. Egyrészt magasabb oktánszámú, de alacsonyabb az égési hőmérséklete. Ezzel lehetne csökkenteni a kopogást és a melegedést. Ezt is ki kell kísérletezni.
      Aztán gyújtás. Legalább Vape. A Yamaha jogé is jó, de elég a világításhoz vagy a töltéshez?

Ha ezzel megvagyunk van egy tökéletes Pannóniánk, amire ráköltöttünk 3 millió Ft-ot, hogy tudjunk vele kényelmesen motorozni. Imádom a Pannóniát - nekem is ez van - de sajnos elég gyenge konstrukció volt már gyárilag is.

Komment

Szerintem sokaknak a gyári jelleg megőrzése melletti lóerőtöbbletre lenne szüksége. Nehezen kivitelezhető,birkóztam vele elég sokat. Esetenként már az is küzdelem,hogy zörejmentes legyen a blokk. Volt motor,aminn a 4.hengerszett sikerült (4 mester 4fúrás) Úgy 6éve Kecskemét után 100-110 között jöttem egy P10-es után, 30km után megállt a srác,nem birtam ki megálltam én is. Beszélgettünk,elmondta a motor gyári,csak gyűrűzni kellett. (volt is hengerzaj rendesen) Szerinte ennek csörögni kell akkor megy. Nem vagyunk egyformák

Komment

sepy eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
          Tonybacsi a főtengelye bírja a gyári a nagyobb terhelést.Nem jöttek elő kellemetlen rezonanciák magasabb fordulaton pont a nehezebb dugattyú miatt?.Ez csak azért jutott eszembe mert a főtengely tömegét könnyebb csökkenteni mint jelen esetben növelni.
          Az eddig lefutott km (mely részben versenytempó) alatt nem volt semmilyen főtengely, dugattyú, csapágy, vagy csapszeg probléma (na jó, van egy pici csapszeg hangja...nem vészes).
          A főtengely még a beépítés előtt - igaz csak statikusan - de ki lett egyensúlyozva két prizma közt a nehezebb dugattyúhoz.

Biztos sokan leírták már, de ezt én így szoktam elvégezni:

- főtengely kiszerelve, csapágyak nélkül, dugattyú nélkül, csapszeg és tűgörgő nélkül - semmi ne legyen rajta!
          - kell két éles és egyenes szélű kb. 2 mm-es lemez 150-200 mm-es hosszban (én prizmát használok)
          - ezeket felszereljük egy tartóra, és vízszintbe hozzuk őket, úgy, hogy a főtengely sonkák szabadon tudjanak majd elmozdulni azok közt
          - megmérünk - pontosan, digit mérleggel -mindent ami a hajtókaron lesz majd (dugó, gyűrűk, csapszeg, zégerek, és ha van a görgős-kosár)
          - a mért érték 47% tömegét "akasztjuk" a hajtókar kisszembe
          - a főtengelyt a lemezre/prizmára helyezve a főtengelyt kisúlyozzuk
          - ellenőrizzük, hogy a főtengely minden apró elfordítás után ne forduljon el

Ezek után beépíthető minden.

(attól, hogy a dugattyú nehezebb lett, nem kell a főtengely súlyát is növelni, mindössze kiegyensúlyozni, értelemszerűen ilyenkor a hajtókar felőli részt kell könnyíteni)

Komment

Itt egy kipufogóterv, bár azt a 24-27 lóerőt kicsit merésznek tartom, de egyszer rápróbálnék.Click image for larger version

Name:	image.jpg
Views:	2
Size:	47.4 KB
ID:	141499

A 4-es váltó 50ezret futott gyári konstrukcióval is érezhetően kevés. Elférne egy 5.-ik fokozat igencsak,( mert bár az én gépem nemigen megy többet óra szerint 85-90-nél, de már raknám neki az "őrült ötödiket") vagy pedig a nem létező +1 fokozat helyett felosztani az egészet 6 új fokozatra. Persze ha nem melegszik túl és viszi a 120-at akkor jó a 4-es is, csak nem ez a tapasztalat persze ott a könnyebb megoldás, egy négyütemű rizsrakéta, de akkor oda az élmény, a megjelenés, sikerélmény és minden amit egy veteránmotor adhat.
            És szerintem sokan megelégednének azzal a teljesítménnyel amelyet papírforma szerint tudnia kellene a gépnek.

Saját tapasztalatom eddig, hogy a gyári porlasztó nem megfelelő a motorhoz. Merem állítani, hogy az felelős a besülésekért leginkább, és nem az, hogy maga a henger vasöntvény. Akkoriban, még praktikus lehetett, a könnyen kivehető és tisztítható fúvókák miatt, azonban a mai benzin és olajok már nyilván nem okoznak olyan mértékű lerakódásokat, nem szükséges őket olyan gyakran tisztítani. Az elhelyezésük pedig ezáltal katasztrófa. Hány éles 90°-os kanyarban, kis lyukon megy át a benzin mire a légtorokba jut?
            A saját motoromra (1973 T5h alapméretes 49ekm) feltettem egy Suzuki RG 125-ről származó Mikuni karburátort 28mm-es torokátmérővel. Faragni kellett rajta, illetve egy Pannónia szívócsonkot kellett átalakítanom, hogy felszerelhető legyen. Át is kellett fúvókázni. Mivel a Mikuni egy speciális formájú fúvókát használ, másfajta számozással 900-1300Ft körüli összegben/db áron, így kíváncsiságképpen belepróbáltam egy simson/MZ fúvókát, és láss csodát passzol (viszont a Mikunié nem passzol a simsonba, gondolom valamelyest eltér a menetemelkedés, de szerencsére nem károsodik egyik alkatrész sem, előbb szorul bele a helyére mint hogy a menetet feszítené, így viszont egy fúvóka csak 110Ft és rendesen század mm-ben vannak megadva a méretek.)
            Ennek a karburátornak több nagy előnye is van, az egyik rögtön, hogy műanyagúszós, meg gumi tűszelepes, de ami igazán számít, hogy EGYENESEN a karburátor aljából szívja fel a benzint mindenféle kanyarok nélkül, így jobb is az áramlás. Végeredmény képpen pedig azt a beállítást, illetve attól valamelyest harapósabb beállítottságot értem el 105fő-, 35alapjárati fúvókával legalsó állásba helyezett súbertűvel mint amilyet a gyári Pannónia karburátor 125fő-, és 40-es alapjárati fúvókával kb középen elhelyezett súbertűvel. A gyertyaképem városi használat mellett a sötétszürke, és országúti használatnál lévő halványbarna helyett, az az igazi csoki/őz barna lett, városi használatnál félig feketés a szivatós indítások miatt, ugyanis az egy másik hatása lett, hogy a 3 rúgás szivatóval gyújtásnélkül, utána egy gyújtással szivató nélkül nem működik többé. Szivatóval és gyújtással 1-2 rúgással elindul, és 2-3 másodpercre rajta is kell hagyni.
            Tehát egyértelműen jobb a keverékképzés, a szivatóval viszont nem tudok mit kezdeni, a mikunin fix a szivató fúvóka keresztmetszete.
            Közbe annyit rizsáztam, hogy írhattam volna a karburátoros témához is

Száz szónak is egy a vége, a karburátort mindenképp érdemes egy modernebbre cserélni annak, aki nem csak szobadísznek tartja a Pannóniáját és akkor még nem is gyorsítófúvókás, vagy membrános meg ilyesmi

Ha van rá érdeklődés képeket (talán videót is) készítek majd.

Komment

Komment

Igen, esélyes, hogy kéthengeresé. A kérdés már csak az, hogy mennyi változást hozna egy egyhengeresen? Elvégre a kipufogókra jutó köbcentiarány megegyezik talán valamivel alacsonyabb fordulatszámra kellene hangolni, 6250 helyett mondjuk 5500-ra. Vagy igazából egy P12-es kipufogójának az adatait megnézni, mert az már ha jóltudom konfúzoros volt.

Komment

Tonybacsi eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                  - a mért érték 47% tömegét "akasztjuk" a hajtókar kisszembe
                  A mért értéknek miért pont a 47%-át?

Komment

Egy statikus főtengely kiegyensúlyozásnál ez egy általánosan elfogadott érték. Ez egy jó átlag érték.

Hogy miért?
                    Azért, mert egy dugattyú pl. 500-as percenkénti fordulatnál 1000-szer megáll, AHP/FHP. Minden fordulatnál kétszer. Egyfajta alternáló mozgást végez, állandó gyorsulással/lassulással. Fordulatszám függő gyorsulási erővel van dolgunk. Kb. olyan, mint a dugattyú középsebessége. Átlagolunk. Itt is átlagolunk, ezért 47%.

Komment

Kiss Ati eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                      A 45-50% tapasztalat alapján van meghatározva, így a legkisebb a főtengely rázása. Gépész szakon 4-5 számítási módszert is oktatnak, egyik bonyolultabb a másiknál és mindegyik csak közelítő eredményt ad.

Komment

Tonybacsi eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                        Egy statikus főtengely kiegyensúlyozásnál ez egy általánosan elfogadott érték. Ez egy jó átlag érték.

Hogy miért?
                        Azért, mert egy dugattyú pl. 500-as percenkénti fordulatnál 1000-szer megáll, AHP/FHP. Minden fordulatnál kétszer. Egyfajta alternáló mozgást végez, állandó gyorsulással/lassulással. Fordulatszám függő gyorsulási erővel van dolgunk. Kb. olyan, mint a dugattyú középsebessége. Átlagolunk. Itt is átlagolunk, ezért 47%.
                        A 45-50% tapasztalat alapján van meghatározva, így a legkisebb a főtengely rázása. Gépész szakon 4-5 számítási módszert is oktatnak, egyik bonyolultabb a másiknál és mindegyik csak közelítő eredményt ad.
                        Köszönöm!

Szerintem megfogadom a tanácsotokat, mert még beépítés előtt én is ki akarom egyensúlyozni a főtengőt. Az előző tengely gyári volt, mégis kellemetlenül rezonált vele a gép. Most Kawa hajtókar van, plusz 19-es csapszegű dugó. Megcsinálom és bízom benne hogy jó lesz.

Ha furatokat kell a tengelybe készítenem, akkor azokat hová és hogyan célszerű elkészíteni? Tengelyiránnyal párhuzamosan a sonka oldalába vagy merőlegesen a sonkákba, sugár irányban?

Komment

....Ha furatokat kell a tengelybe készítenem, akkor azokat hová és hogyan célszerű elkészíteni? Tengelyiránnyal párhuzamosan a sonka oldalába vagy merőlegesen a sonkákba, sugár irányban?
                          Véleményem szerint csak az első a jó megoldás, mert így lehetőséged van a furatok (az eredetiek is) valamilyen könnyű anyaggal való kitöltésére, ezzel javítod a henger töltését mivel kisebb lesz a "karter" holt térfogata.

Komment

Nem véletlen tették és teszik a kb. 3/4 gyűrűt a sonkák közé nyitott részen a mozgó hajtókarnak helyt adva.

Komment

Ez a kérdés engem is fog érinteni, igaz hogy most félre van téve más dolog miatt a főtengely, de hosszú még a tél...
                              Továbbmegyek a kérdésben, talán Atit is érdekli, mert neki készre van már alakítva a főtengelye. Szóval, hogyan lehet a korábban (remélhetőleg) szépen kicentírozott főtengelyt megközelíteni egy ilyen fúrkálásos akcióhoz, hogy ne rontsunk az egytengelyűségen?

Komment

Én nagyon nagyon régen tanultam mechanikát a suliban. De azért figyelemmel kísérem a dolgokat . Csak úgy nem kezdenék neki furkalni a sonkákat. Régebben olvastam egy 5 sebességes P12-ről, a tulaja számolta ki a váltót es gyártotta le. Bervas néven irt különféle fórumokra . És tanár a muegyetemen . Na ő véges elemes módszerrel számolta ki a furatok helyét és nagyságát , amit én is tanultam, de ha agyon ütnek se tudnám ma használni . De tudom hogy van ilyen, és ezzel kell(ene) neki fogni először , és nem furoval.... A neten valamelyik cikkben meg is adta, hogy hány kg!!! -al lett könnyebb a főtengely !!! Es arról a P 12-rol nagyon szépeket írnak ....

Komment

Ugrás az oldal tetejére
                                Working...
                                X