Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Dugattyúk, hengerek, lóerők

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

TLF65 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Kedves Tonybácsi!

Nagyon hasznos rajz!!!!!

Pár fontos dolog mintha lemaradt volna a rajzról. A diffúzor rész utáni a csövön ( a hosszú 30/28 mm átmérőjűn) a furatok elhelyezése, illetve átmérője ami talán lényeges lenne. Hogy az egyes hangtompító kamrában mennyi furat van, és mekkorák, valamint a kamrák lemezén van-e? (gondolom nincs, de csak gondolom...)
    Megpróbálom a kipufogó gáz útját is a későbbiekben felvázolni, valamilyen műszaki rajz formában, pontos furat méretekkel, elhelyezéssel.
    Addig kis türelmet kérek.

Én még arra lennek kiváncsi hogy ott milyen vastagak azok a lemezek.
    Ha a hangtompító elválasztó lemezek vastagságára gondoltál: azok szintén 1mm-es lemezből készültek. (ebből biztos sok volt a gyárban... ).

És ha már itt tartunk...
    Nem gatyázok...a sajátomon mindjárt át is alakítom a hangtompító részt.
    Mint már említettem annak idején nálam a P21-esemen nagyon bevált a módosított konfúzor (linkeltem ide az oldalra), hogy a P10 hogyan fog vele viselkedni, csak akkor fogom megtudni, ha már elkészítettem.

A méretek a P21-nél a következők voltak: 40-300 (ez eddig a gyári "lux" méret)-100-150-200mm (egyenes szakasz-kúphossz-végcső hossz). A végcső átmérője 18mm.

A P10-nél így módosul (reményeim szerint): 40-300-190-200
    Ez így épp kiadja a teljes dob hosszúságot (ezt már lemértem), és lejjebb tolja az üzemi fordulatszámot. A végső beállítás - mivel csúsztatni lehet majd a dobban az egységet - a próbaút (utak) során fogja elnyerni végleges méretét (diffuzor/konfuzor távolsága egymáshoz képest).
    Mivel nekem kissé módosult már a vezérlés is a helyes távolság hangolást igényel (azaz ami nekem jó, az Neked nem biztos...).

És ha már dugattyúk, hengerek, lóerők:

Ma elhoztam, és fölszerelésre került - egyenlőre a teszt példányra - a könnyű kis Ducati lendkerék is. Szikrám már van, előgyújtás - azaz a lendkerék összejelölve az alaplappal a felső holtponton - beállítva. Itt jegyezném meg miszerint a lendkereket gyárilag össze lehet stiftelni egy 4mm-es fúrószárral (lendkeréken "D" jelű furat, alaplapon kis furat). Gondoltam én kis naív, hogy ez lenne a gyárilag összejelölt FHP, vagy a megfelelő előgyújtás (a robogóhoz). Ellenőriztük stroboszkóp-al. Semmi köze semmihez! Gyárilag a Ducati gyújtásos alaplapot két rögzítő csavar fogatja a blokkhoz. Ilyenkor a felirat függőlegesen fölül, jól olvasható. A Pannóniánál - szerencsés egybeesés - szintén így adja magát a legjobban. Ebből - számomra - az következik, hogy a gyári stiftelés... ....nem igazán értem.
    No a lényeg, hogy balra forogva is viszonylag alacsony fordulaton pörgetve szép szikra, és jó helyen van. Talán - mintha - jobbra forgatva kicsit alacsonyabb fordulaton adná a szikrát, de ez nem biztos (lehet, hogy nem is érdekel...).

Az alaplapot meg kellett emelni, hogy kellően közel kerüljön a lendkerékhez. Nálam ez egész pontosan 16.5mm (a gyári felfekvő síkhoz képest). Ez egyénileg változik (hat), attól függően, mekkora lesz a kiesztergált kúp mélysége.

Nem vittem túlzásba , levágtam 3db, 10-es átmérőjő kis csövet, átjelöltem a gyári Pannónia felerősítő furatait a Ducati alaplapra, majd kifúrtam 6.5-ös fúróval. Szerencsés egybeesés, hogy az egyik felerősítő furat pont stimmel a P10 bal fölső menetéhez. Ez máris megadja a felerősítés pozícióját. És micsoda véletlen...épp oda esik a kábel kivezetés is a gyári helyre.

A robogó alaplapjában középen szimering van. Ezt benne hagytam, mert tökéletesen középre helyezi az alaplapot. Ezek után már nem volt más hátra, mint keresni 3db M5x30mm-es csavart, és a távtartók közbeiktatásával fölerősíteni az alaplapot. Már-már tökéletes. Nem ér a lendkerék az alaplapba, kellően közel van, szépen fut.
    Kompakt kis egységet képez.

A képen látható összejelölés épp a fölső holtpontot jelzi, a tőle jobbra eső az előgyújtást (22°)

Hamarosan (talán holnap...) fölrakom a helyére és élesben is kipróbálom.
    A világítás része majd az után.

Click image for larger version

Name:	Gyujtás02.jpg
Views:	1
Size:	154.7 KB
ID:	143073
    Utoljára szerkesztve a következő által: Tonybacsi; 2014 nov. 19, 23:14.

Komment

Milyen jó, ha az eltervezett szerkezet működik!

A dugattyúalakról: A lépcsős kivitel sajnos a ragadási hajlamot növeli többszörösére, viszont könnyű gyártani. Manapság sokszor ilyenek az utángyártott példányok, de persze vannak jobbak is.

Komment

És ez így kiemeléssel mindennel még elfér a Pannónia dekli alatt? A fekete doboz tuti hogy nem ott lesz ahol most van gondolom

Komment

Hello!

Szerencsére a nap végére volt egy kis időm, és fölszereltem a lendkerék/alaplap párost a végleges helyére.

Ha nem szívat a főtengely stift, 10perc alatt kész lettem volna. Egyébként könnyű dolgom volt.

Fölraktam az alaplapot (a távtartókból kicsit még le kellett szednem, mert túl közel volt - ennél a főtengelynél - a lendkerék az egyik tekercshez, így most azok 15mm-esek), majd indikátorórával beállítottam a fölső holtpontot.
          Fölhelyeztem a lendkereket a már meglévő jelöléshez, kicsit rákoccintottam, majd meghúztam. Összedugtam a vezetékeket (a világítás részét még nem), egy gyors ellenőrzés...szikra van...gyertya vissza, pipa rá.

Első rúgásra indult!

A stroboszkóp lámpás ellenőrzés megerősített abban, hogy az előgyújtás is jó helyen van, tökéletes.
          Összehasonlítva a gyári megszakítós gyújtással, ez lényegesen stabilabb. Gyakorlatilag a teljes fordulatszám tartományban állandó helyen van a jel, kicsit sem "mászkál", ami nem mondható el a kalapácsos verzióról.
          Akinek eddig meggyőződése lett volna, hogy ezek a gyújtások fordulatszám függvényében változtatni tudják az előgyújtást, el kell hogy szomorítsam őket. Ezek fix előgyújtással dolgoznak!

A több mint egy kilogramm súlycsökkenést - egyenlőre - nem nagyon vettem észre, bár az igazsághoz tartozik, hogy csak a műhelyben, álló helyzetében próbáltam, és bizony csúnyán tele van már a karter (is) a sok indítgatástól (ha valaki ismerős jön, mindig be kell indítanom nekik egy kicsit..."csak egy kicsiiiit...naaa"... ).
          Holnap, ha az idő is engedi futáspróba.

És ez így kiemeléssel mindennel még elfér a Pannónia dekli alatt? A fekete doboz tuti hogy nem ott lesz ahol most van gondolom
          Bőven elfér a dekli alatt (kipróbáltam).

A dobozt, kábeleket csatlakozókat, még el kell valahol helyeznem. Mivel "nem kér kenyeret" , az eredeti gyújtókábel a gyertyapipával az átvezetőjével együtt ott marad a helyén, szépen elvezetve. Tartaléknak jó lesz, és nem marad üresen a furat.

Komment

Alakul a dolog.

Végre, sikerült menet közben is kipróbálnom a módosított lendkerék gyújtást.
            Jól gondoltam. A sok helyben járatástól szépen tele lett a karter és a kipufogó rendszer.
            Most , hogy minden kitisztult, érezhetővé vált a különbség.

Javult a gázreakció, a fordulatszám emelkedés, és menet közben a gyorsulás is.
            Az elektronika végleges beépítése előtt, készült egy kis videó is.

Komment

Elég meggyőzőre sikeredett, jó munka!

Mivel elég keveset értek az elektronikához, így azért megkérdezem
              Hány wattos ez a gyújtás?
              Külön vannak itt is a tekercsek világításnak, gyújtásnak, töltésnek, vagy pedig csak töltés van és akksiról megy minden?
              És akkor ugye jól gondolom, hogy így akksifüggő lesz a járgány?

Azért érdekel ennyire a dolog, mert a sajátomon is gondolkodok, hogy lecserélném a gyújtást.
              Indul, meg minden, majdnem így is harap, de magasfordulaton egyszer csak elkezd csörögni-csattogni, és nem lehet normálisan kihúzatni ami néha zavar Másrészről 12V 50/35W-os égővel elöl, 12V 21/5W égővel hátul használom, és egyszerűen a hátsólámpa izzója jó ha 1 utat kibír.

Komment

Hány wattos ez a gyújtás?
                Külön vannak itt is a tekercsek világításnak, gyújtásnak, töltésnek, vagy pedig csak töltés van és akksiról megy minden?
                És akkor ugye jól gondolom, hogy így akksifüggő lesz a járgány?
                Hello!

12V/70W-os ez az elektronika.
                Külön vannak a tekercsek.
                Feszültség szabályzott a világítás, és a töltés is.
                Nincs akkumulátorhoz kötve a motor működése.

Azért érdekel ennyire a dolog, mert a sajátomon is gondolkodok, hogy lecserélném a gyújtást.
                Indul, meg minden, majdnem így is harap, de magasfordulaton egyszer csak elkezd csörögni-csattogni, és nem lehet normálisan kihúzatni ami néha zavar
                Először meg kellene szüntetni azt a csörgést-csattogást. Lehet nem a gyújtás okozza, hanem valami lóg, pl. a főtengelycsapágy. Elképzelhető gyertya hiba is, vagy akár kondenzátor, de ezek nem okoznak csörgést magas fordulaton.

Másrészről 12V 50/35W-os égővel elöl, 12V 21/5W égővel hátul használom, és egyszerűen a hátsólámpa izzója jó ha 1 utat kibír.
                Épp az ilyen hibák kiküszöbölése miatt (is) készül a módosítás. Remélem a teljes átalakítás után ezek az "anomáliák" megszűnnek.

Komment

TLF65 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                  Kedves Tonybácsi!

Nagyon hasznos rajz!!!!!

Pár fontos dolog mintha lemaradt volna a rajzról. A diffúzor rész utáni a csövön ( a hosszú 30/28 mm átmérőjűn) a furatok elhelyezése, illetve átmérője ami talán lényeges lenne. Hogy az egyes hangtompító kamrában mennyi furat van, és mekkorák, valamint a kamrák lemezén van-e? (gondolom nincs, de csak gondolom...)
                  Egy ilyet találtam.

Name:	10606533_1571020886467008_3356518495057616499_n.jpg
Size:	32.6 KB
ID:	143078

Komment

Egy ilyet találtam.
                    Nagyon jó rajz, köszi.

(Összevetve azonban van némi eltérés)

Ami biztos:
                    A konfuzor szűk vége le van zárva, palástján 4 db, 10-es furat helyezkedik el 90°-onként.
                    Utána, ahogy a mellékelt ábra mutatja 3x 4db, szintén 10-es furat található, melyek a gáz útját nézve átjárhatóak (nincs lezárás).
                    A következő kamrazáró lemez - mely egyben a hangtompító rögzítésére is szolgál, 2db M6-os anya van belül a peremre hegesztve - síkjában belül szintén van egy lezárás, felületén 4db, 10-es furat 90°-onként.
                    Innen a kipufogó gáz csak az utolsó kamrazáró végcsövén, 4db 10-es furaton keresztül tud távozni.
                    A kilépő átmérő beszűkül egy gyűrűvel (1mm-es anyag vastagság...olyan mint egy alátét) belső átmérője kb. 15mm.

Alig vettem észre, mindkét, hozzám került "furulya" végét összeütötték. Hossz irányban! Mindezt úgy, hogy az utolsó 4 furat gyakorlatilag eltűnt, a végcső rövidebb lett.
                    Így mértem a 243mm teljes hosszt.
                    Ezen a rajzon 210mm a megadott érték.

A második és a harmadik kamrazáró 65mm-re van egymástól (rajz szerint). Mérve nálam mindkét "furulyán más, és más az érték (75 és 80mm...a 65 sehogy nem jön ki...). Ezek a lemezek CO-val vannak két helyen "megpöttyölve". Némelyik már nem tart igazán, de szorul még a csövön (simán odébb lehetett kalapálni), innen (is) lehetnek az eltérések.

Ahhoz, hogy mindezt nagy biztonsággal föllehessen térképezni, több "lux" hangtompítót meg kellene nézni, és mérni.

Name:	Lux dob hangtompito gyári méret.jpg
Size:	108.9 KB
ID:	143085

Komment

Szaiasztok
                      Visszaterve a benzin minosegere,a heten kerult a kezembe egy motor ami nem allt sokat kb 1-1.5 evet uzemanyaggal teli tank sajnalom hogy amikor ki vettem a benzinpumpat arrol nem csinaltam kepet sem amikor szetszedtem .Ezek a kepek a benzinszintjelzorol ket napi aztatas gazolajba es egy par oras hideg zsiroldo stb. utanClick image for larger version

Name:	DSC_0348.jpg
Size:	188.3 KB
ID:	143603Click image for larger version

Name:	DSC_0343.jpg
Size:	181.0 KB
ID:	143604Click image for larger version

Name:	DSC_0345.jpg
Size:	187.7 KB
ID:	143605Click image for larger version

Name:	DSC_0351.jpg
Size:	193.6 KB
ID:	143606A motor mentsegere irom hogy minden tovabbi szereles nelkul a benzinpumpa szetszedes a lerakodasok letakaritasa utanClick image for larger version

Name:	DSC_0340.jpg
Size:	183.0 KB
ID:	143607 (GYERTYA KIVETEL INJECTOR TAKARITAS stb. nelkul) indult es jar szepen mind a harom henger nem fustol stb.A benzin egyebkent aranysarga tiszta csak a szaga egy kicsit mas Megprobaltam csinaltam egy kis kevereket belole es tettem egy lancfureszbe jart vele csak nagyon fustolt.

Komment

Szervusztok!

Mindez a szerves adalékoktól van.A szerves anyagok bomlásra és kicsapódásokra hajlamosak,-egyszerűen megromlik a benzin.Sajnos nincs nagy különbség,a különféle nevezetű töltőállomások,prémium kategóriás termékei között sem,azok is tönkremennek,Magyarán szerves,mint a trágya.Volna még mondanivalóm,a tárgyban,de inkább majd a műhelyben magamban,ahol senki se hallja.

Moviszhoz!-megvettem már a Villányit,az idei Találkozóra,-remélem jössz,az erős paprikát ne felejtsd el hozni!

Üdvözlettel:Che

Komment

Szertenek ott lenni remelem eltudok menni meg azt is remelem hogy motorral .Nem is a jarmu a gond (veteran termeszetesen) mert az akad.Az ido ami sajnos kevesebb .

Komment

Kedves Movisz!

Amennyiben szeretnél itt lenni Keszin,-itt is leszel!Van még még hét hónap meg egy kicsi,azt már csak kibírjuk valahogy,ha kell még "pa dö dő"-ben is,addig csak meg lehet szervezni,a munkát,családot,szabadidőt,-szorítsd már ki valahogy azt a hétvégét!Az életem nehéz korszakát élem most,részben a saját hülyeségem és a bürokrácia miatt,-de ha csak lábbal előre ki nem visznek a házból én megyek,az biztos és mindenkivel szeretnék ismét találkozni és eltölteni egy kis időt,hogy lássam szépre öregszetek,vagy csúnyára.

Sokszor eszembe jut a mondásod,a "rontó ember"-ről,mert én most az vagyok a javából,-sajnos.

Baráti üdvözlettel:Che

Komment

Che eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                              Szervusztok!

Mindez a szerves adalékoktól van.A szerves anyagok bomlásra és kicsapódásokra hajlamosak,-egyszerűen megromlik a benzin.Sajnos nincs nagy különbség,a különféle nevezetű töltőállomások,prémium kategóriás termékei között sem,azok is tönkremennek,Magyarán szerves,mint a trágya.Volna még mondanivalóm,a tárgyban,de inkább majd a műhelyben magamban,ahol senki se hallja.

Moviszhoz!-megvettem már a Villányit,az idei Találkozóra,-remélem jössz,az erős paprikát ne felejtsd el hozni!

Üdvözlettel:Che

sziasztok

akkor jobb eltenni a járgányt üres tankkal? de akkor rozsdásodni kezd. nincs erre valami megnyugtató megoldás?

Komment

Szia Che
                                Sajnos nalam sok a mozgo egyseg az eletvitelemben es nem egyszeru kikalkulalni tobb honapra elore persze most ugy nezki hogy ott leszek. En arra gondolok hogy talan a gazolaj nem csinalja ezt lehet hogy azzal kellene foltolteni

Komment

Ugrás az oldal tetejére
                                Working...
                                X