Persze valaminek mindig be kell csúszinia. Itt egyszerűen kirohadtak a számok a vázból

Közlemény

Collapse

No announcement yet.

Pannonia motorblokk

Collapse

X
- 

Titus
egy kísérleti vizes Pannónia blokk visszaállítása olajossá:

Tanulságos az írásod, örülök, hogy megosztottad velünk!
 Nem csak makulátlan motorokat kell nézegetnünk, hanem ilyeneket is, hiszen ezek vannak többen...Sajnos a félretett Pannóniák többsége elég lepusztult állapotban van.
Szerintem ez az az állapot kategória, amiről nehéz eldönteni, hogy ócskavas, vagy menthető veterán. Egy ritka motornál persze más a helyzet, mint egy "tucat motornál"...
Sajnos az még a digitális fényképező időszak előtt volt, így nem nagyon maradt fenn róla képem, talán papír alapon (ha van, akkor majd teszek fel róla képet), de bele voltam bolondulva a nagy Csepelbe és vettem egy kb. fél motort, ami ráadásul éveken (évtizedeken?!) keresztül egy nyitott oldalú fészerben állt.
Nem is tűnt annyira rossz állapotúnak, de a blokkot (ami kipufogó és karburátor nélkül állt) csak úgy tudtam szétszedni, hogy a csavarok nagy részét úgy kellett lefúrni róla! Még a sebváltó fedél lencsefejű csavarjait is...
A hengert egy kicsit sikerült megemelnem, annyit hajlandó volt mozdulni a hajtókar, aztán vége. A gyújtás oldali főtengely csap kráteresen korrodált volt, a dugattyút a végén egy nagykalapáccsal tudtam kimozdítani, pedig előtte áztattam vagy egy hétig petróleumban, próbálkoztam persze előtte még csavarlazítóval.
A blokkról aztán a végén kiderült, hogy tulajdonképpen kukatöltelék, ugyanis a főtengelycsapágyak vékony rugóacél lemezekkel voltak bejlagolva, amúgy kotyogtak volna benne...a primer fogaskerekek ki voltak hegyesedve és vörös rozsdapor szállt, amikor széthúztam a blokkot...
Akkor láttam, mire képes a nedvesség
, és hogy mennyire képes összegyógyulni a vas az alumíniummal...
Akkor megfogadtam, hogy ilyet nem veszek...persze ha kapja az ember, az más...Utoljára szerkesztve a következő által: Lemezjáték; 2015 jan. 22, 08:07.
Komment
 - 

Szerintem is elég lesz neki a kenés oldalról, hiszen a 12ezres fordulatú Suzuki RGV-men sem volt furat a hajtókarfejeken, mégis bírták a tűgörgők. Rendelem a dugót, tavasszal pedig mindenképp megírom a tapasztalatokat! Egyébként elég sok tuning lesz még a blokkban, remélem nem visszafelé (vagy be) sülnek a dolgok

- 3 likes

Komment
 - 

Kerültem ma egyet a motorral. Olyat csinál, hogy gázadásra torpan, rángat és lassan pörög fel és akkor is csak rángatva megy. Középtámaszra rakva húzogattam a gázt kb. 3-4 nagy gázfröccs után ahogy a fordulat csökkent puffogott egyet. Alapjára egyenletes. A tű, felülről a második állásban van(vagy a 3.-ban már nemtudom).
Szerintetek mi lehet ennek az oka? Gyújtás? Nagy az előgyújtás talán?Utoljára szerkesztve a következő által: Béla Rácz; 2015 jan. 22, 16:20.
Komment
 - 

Bár lassan 10 éve hogy nem vizsgáltam "eredetet", de volt egy "dzsuva" (hogy mi volt az már elfelejtettem ) , amit ha rákentek a lecsiszolt felületre (lehetőleg rozsda mentes) , ahol az alvázszámot (alvázszám helyét ) tudni vélték , egy bizonyos idő után a számsor valamelyest láthatóvá vált , az anyag - a számbeütéskor elszenvedett - rácstorzulásai miatt.Ezt gyorsan le kellett fényképezni , mert ismételni nem lehetett ,(egyéb eltávolított beütések is előkerülhettek) így talán valamit le lehetett olvasni. Ilyen rozsdás P10 számot , még nem láttam... Mivel az azonosítása egyértelműen , nem lehetséges előfordulhat hogy nem tudod forgalomba helyezni .mateapu eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseEzért vannak az eredetvizsgálók.Nekik ki kell-tudni mutatni a számokat és akkor,semmi gond!
  De ha minden igaz , motorkerékpárok esetében lehetséges az alváz cseréje (tipusazonosság , tulajdonosi láncolat , közl.felügy. fénykép , engedély ...) , csak kérdés hogy érdemes -é
De ne csüggedj , mindíg van valami megoldás , csak országunkban - valószínűleg a nagy lendület miatt - kicsit körülményes , és drága !
- - - Updated - - -
Akkor is csinálhat ilyet , ha szegény az üz.a.-lev. keverék . Ami karbi beállításra utal , ha jó az alapjáratod . A tűállás csak kb 2/3 gáz állásig befolyásol , fölötte a főfuvi. (nem lehet hogy nagyon hideg volt ?Béla Rácz eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseKerültem ma egyet a motorral. Olyat csinál, hogy gázadásra torpan, rángat és lassan pörög fel és akkor is csak rángatva megy. Középtámaszra rakva húzogattam a gázt kb. 3-4 nagy gázfröccs után ahogy a fordulat csökkent puffogott egyet. Alapjára egyenletes. A tű, felülről a második állásban van(vagy a 3.-ban már nemtudom).
Szerintetek mi lehet ennek az oka? Gyújtás? Nagy az előgyújtás talán?
   )

Komment
 - 

Az általam ismert kétütemüek közül egyedül a pannonia képes üzemanyag hiány esetén,gyújtásproblémát produkálni,ismeretlen motornál max üzemanyagtól kell a beállítást lefele venni., ha szegény az üz.a.-lev. keverék . Amzahi kedvelte ezt."Rohan az életed és rohan az út.Elmarad mögötted lassan a múlt.Nem tudod biztosan,hogy hová is mész,de úgy is észre veszed ha oda érsz."V.A.
- 1 like

Komment
 - 

Itt sajnos semmi szám maradványt nem látok. Ha legalább egy szám látszana... Ez mondjuk nem meglepő, mert az első és egyetlen tulaj elmondta, hogy 74-ben kivonatta a forgalomból a motort, majd szabad ég alatt álldogált a kilencvenes évek elejéig. Így könnyen eltűnt az amúgy sem túl mély gyári beütés.mateapu eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseEzért vannak az eredetvizsgálók.Nekik ki kell-tudni mutatni a számokat és akkor,semmi gond!
Itt az első Pannóniám vázszáma, ez is alig látszikEhhez vettem alkatrésznek ezt a 70-est, de előbb fog elkészülni azt hiszem.
Köszönöm, reméltem hogy érdemes lesz feltenni a képeket. Majd jön a többi is!Lemezjáték eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseTanulságos az írásod, örülök, hogy megosztottad velünk!
A blokk már szétjött szerencsére komolyabb sérülések nélkül. Most hőlégfúvóval melegítés és csapágy kopogtatás van soron. Meg azt a fránya kulung kinyomó tengelyt kell még kivarázsolni. Tegnap óta ázik fékfolyadékban, holnap megkocogtatom azt is.Lemezjáték kedvelte ezt.
- 1 like

Komment
 - 

A forgalmija meg volt a motornak, szóval nem direkt tüntették el ha erre gondolsz. Látok egy kék színt legalul, arra festhették át. Homokszórták valamikor, mert a felniken a fekete festék alatt nem találtam semmi krómot. Vagy az is szimplán lerohadt. De újkorában sem látszhatott túl jól a vázszám, mert a váznyaktáblán a 8-as helyett 0-át, az 5-ös helyett 3-ast ütöttek...kollarg kedvelte ezt.
- 1 like

Komment
 - 

Nem, nem ez jutott eszembe - de pótvázaknál később is divat volt a motortartónál beütni (mint a TL-eken), azon a környéken nézted esetleg?szóval nem direkt tüntették el ha erre gondolsz
Most képet nem találok, de az én 1972.08 T5H-m is csirkeólas motor volt, elég szép mennyiségű rozsdával. A váza homokolva lett, utána a vázszám is át lett fújva festékkel és a viszonylag vastag festék alatt is átlátszott szépen. Szóval szerintem legalább egy picit látszania kellene, mert kézi beütésnél a szám egyik vége úgyis jobban benyomódik, gyűri az acélt a beütő. Egy fél egyes, a nyolcas valamelyik ötszöge, az ötös feje, valami csak maradt volna belőle...Titus kedvelte ezt.There's a very fine line between "hobby" and "mental illness".
- 1 like

Komment
 - 

Nem volt hideg, +8C volt. Előtte járattam. Alapjáraton szépen pöfög, de terheléskor erőtlen. Most a sűbertűn felülről a 2. állásba raktam(előtte a 3.-ban volt), de szerintem rosszabb lett mint volt. Mert alapjárat így van, de eddig terheletlenül gázadásra felpörgött ,a mostani beállításnál meg csutka gázadásra nem is pörög fel. Még próbálkozom.zahi eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseAkkor is csinálhat ilyet , ha szegény az üz.a.-lev. keverék . Ami karbi beállításra utal , ha jó az alapjáratod . A tűállás csak kb 2/3 gáz állásig befolyásol , fölötte a főfuvi. (nem lehet hogy nagyon hideg volt ?
   )
- - - Updated - - -
Akkor puffog be mikor középtámaszon 3-4 gázfröccsöt adtam neki és mikor leveszem a gázról a kezem és a fordulat csökken akkor puffog egyet. A megszakító és kondi új. Vagy karburátor beállítás vagy gyújtás. Amúgy a karburátor üszóházfedelénél kell lenni tömítésnek?demeter eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseHa bepuffogott, akkor ott kimaradt a gyújtás. Lehet zárlat az alaplapon, a megszakítónál, a tekercsben, lehet rossz a kondenzátor...akármi.
A felénél már túl vagyok azt hiszem, de még sok munka van hátra(az oldalkocsi még várat magára):OdinHEM kedvelte ezt.
- 1 like

Komment

Komment