OdinHEM eredeti hozzászólása
Hozzászólás megtekintése
Közlemény
Collapse
No announcement yet.
Pannónia km-órák
Collapse
X
-
Üdv!
Sikerült szétszednem az órámat, de akadt 1-2 apró pici probléma. Az első ilyen kis semmiség, hogy letört az a menetes csap amihez a rögzítőlemezt kell csavarozni illetve amin belül elhelyezkedik a spirál. A 2. probléma, hogy a spirálba bele van szakadva a meghajtó szál. A 3. probléma, hogy a spirál meg van szorulva (valószínűleg ez okozhatta a szálszakadást is).
Ezek után leszedtem a keretet, de olyan profin sikerült, hogy a külső oldalán semmilyen külsérelmi nyom nem látszik, egyedül ott lett megkarcolgatva ahol úgyis peremezve lesz. Na de ez az egyetlen boldogságom, hiszen akadnak még problémák. Említettem, hogy csörög valami a dobozban, ezért is akartam szétszedni. Na kiderült, hogy a kilométer számláló spiráljának (nem tudom a pontos nevét) a rögzítőlemeze tört le egykoron és az csörgött, a kis fogaskerék fityeg, tehát lehetetlen megtudni, hogy mióta nem számlálja a kilométereket. A számlap alatt a kis "híd" amihez rögzítve van a számlapot tartó rézlemez, illetve központosítja a mutatót szintén el van törve. Ha a mutatót elmozdítom (forgásiránynak megfelelően) akkor a rugónak vissza kéne húznia a mutatót? ha igen akkor a mágnes környékén is akadhatott valami probléma. Ezek nagy részét tudnám javítani vagy pótolni, de a legizgalmasabb az egészben, hogy az egész öntvény teljesen el van öregedve és ahol még nincs eltörve ott akkora repedések vannak, hogy a körmöm befér.
Egyébként, most, hogy így nézegetem, elég buborékos és zárványos ez az öntvény. Általában ilyenek, vagy csak én szívtam meg?
Elnézést, hogy nem vagyok a szakszavak embere, de km óra témában nem vagyok otthon, igazából ennyire szétszedett állapotban még csak gépészeti könyvekben láttam vázlatrajzként, tehát alkatrészei kivehetetlenek.
Kérem ha van valakinek valami használható ötlete (azon kívül, hogy dobjam le a 14emeletes tetejéről, de ne bízzak semmit a gravitációra és adjak neki egy elég nagy kezdősebességet) az segítsen!
Előre is köszönöm!
- 3 likes
Komment
-
Blackmumus eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése(azon kívül, hogy dobjam le a 14emeletes tetejéről, de ne bízzak semmit a gravitációra és adjak neki egy elég nagy kezdősebességet) az segítsen!
/tetszőlegesen kiválasztott váll fölötti reptetés/
komolyra fordítva: nem irigyellek. tegnap az Uru km órája is beadta a kulcsot. fehérvárra menvén, menet közben 80-90 között, hirtelen borzalmas zörgedelem ijesztett meg. első gondolatom az volt, hogy vmi elszabadult a hengerben. néha abbamaradt, de igazából nem tudtam lokalizálni a hangforrást mindaddig, amíg az óra mutatója be nem állt a km számláló közepén, és a hang is abbamaradt. nekem talán szerencsém van - van egy másik.
lehet Neked is utána kéne nézned egy donornak, mert a spirálrugót nem lesz egyszerű pótolnod.
Komment
-
Nem szabad eldobni ! -szét kell szedni -és a megfelelő (alcsi-vas) tárolóedényben elhelyezni,mert amikor összejön a megfelelő mennyiség -beválthatod egy szép,jó órára.
Viszont nézd a jó oldalát -megnézted a belsejét-fogalmad lett a müködéséről-és ez szerintem tényleg fontos ,jó ha az ember ismeri az alatta müködő moci minden csavarját.
- 3 likes
Komment
-
joker eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseViszont nézd a jó oldalát -megnézted a belsejét-fogalmad lett a müködéséről-és ez szerintem tényleg fontos ,jó ha az ember ismeri az alatta müködő moci minden csavarját.
ApaE elkészültek a képek. Sajna csak telefonnal csináltam így elég homályos, a fényviszonyok se túl jók, de olyan orbitális problémák vannak, hogyha sötétbe fényképezem vaku nélkül akkor is feltűnő
Ami repedésnek látszik, az repedés is, de nem festék repedezés, hanem az öntény pikkelyesedik és dobálja le a darabokat.Utoljára szerkesztve a következő által: Blackmumus; 2012 jún. 07, 09:16.kollarg kedvelte ezt.
- 1 like
Komment
-
Blackmumus eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintésea pici lelkem jobban örült volna, ha minden elsőre összejön
Már gondolkodtam rajta hogy építek egy fordulatszám-szabályzós - villanymotoros próbapadot és a garázsban nyugodtan "bekalibrálom", csak időm nincs rá.Utoljára szerkesztve a következő által: kollarg; 2012 jún. 07, 09:15.OdinHEM és Blackmumus kedvelte ezt.There's a very fine line between "hobby" and "mental illness".
- 2 likes
Komment
-
kollarg eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseMegnyugtathatlak: szerelői végzettségem van (igaz nem motoros), a mindennapi munka mellett gondoltam 1 év alatt kerekeire állítom az első motoromat. Papírozással mindennel együtt több, mint 2 év lett.. (2009. július - 2011 szeptember)
Komment
-
Uru óráját én is szétkaptam... eltörött az óra meghajtótengelye. nem mértem, de 6mm-es tengelynek tűnik, és ahol kezdődik a "csiga" egyszerűen megszűnt az anyagfolytonosság.
annakidején a fémek technológiája előadónk mesélt vmi hasonlót, hogy a fémek képesek eltörni: az anyagban lévő "üres rácspontok" vándorolnak egymás felé -> eredmény anyagfolytonosság vége. elég hihetetlenül hallgattuk. itt semmi olyan nyom nem látszódott, ami miatt erőszakosság miatt eltörhetett volna a tengely...hmmm
előszedtem a másik órát, szétszedtem, megmosdattam denszeszben, megzsíroztam. most ez van benne, még nem teszteltem le. sajnos ennek a skálázása egy plexi lapra van festve, és a felfogató csavarjait vki erőteljesen húzta meg. persze eltörött, ezért is nem akartam ezt meghagyni. ha majd nyugisabb időszak jön, akkor csinálok egy másikat, a plexi már megvan, csak még négyszög formábanUtoljára szerkesztve a következő által: norinco; 2012 jún. 07, 18:41.
Komment
-
ApaE eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseA számlapot a korábban említett módon meg lehet azért menteni, számlálódat nem látom rendesen, de valószínűleg azt is, ha nincs a kis alu kerekeken sérülés.
ApaE eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseNézegessél börzén egy donor darabot, lehet törött számlap/üveg, atom rozsdás ház, stb., nem számít, de aminek a meghajtó spiáter részén nincs egy - még hajszálni - repedés se. A spiáter olyan, hogy amin 40 év után nincs repedés, az valószínűleg bírni fogja a következő 40-et, de amin látszanak apró repedések, az hamarosan porrá fog hullani.
Köszönöm a segítséget! Most nekiesek a keresgélésnek, ha pár napon belül nem találok semmit, akkor szólok, mert jövőhét végén megyek fel pestre és esetleg ha ráérsz akkor lebonyolíthatunk 1 üzletet. Bár nem tudom még hogy leszek, mert barátnőmmel megyünk Balatonra unokatestvére ballagására de 2 éjszakát pesten leszünk, úgyhogy nem tudom belefér-e az időnkbe, de mindenképp szólok.
Hopp már találtam is egy lehetséges áldozatot, illetve találtam 1 állítólag működőképeset de ez már kívül esik a párszázas keretenUtoljára szerkesztve a következő által: Blackmumus; 2012 jún. 07, 23:25.
Komment
Komment