Sziasztok!
Lenne egy nehéz kérdésem. Történt,hogy 1995-ben vásároltam egy motorkerékpárt,de nem írattam át.Ha most besátálok ezzel a 16 éves szerződéssel az okmányirodába akkor nem hajtanak el?Egyáltalán meddig érvényes ez a szerződés?
Üdv:Feri
152 Az alábbi beszélgetés „Átírási hókusz-pókusz” témáról szól, ami a Gépjármű tulajdonjog-változás nyilvántartásba vétele fórumban szerepel Hivatalos ügyek kategóriában; Sziasztok! Lenne egy nehéz kérdésem. Történt,hogy 1995-ben vásároltam egy motorkerékpárt,de nem írattam át.Ha most besátálok ... 350, átírás, apró, biztosítás, blokk
Sziasztok!
Lenne egy nehéz kérdésem. Történt,hogy 1995-ben vásároltam egy motorkerékpárt,de nem írattam át.Ha most besátálok ezzel a 16 éves szerződéssel az okmányirodába akkor nem hajtanak el?Egyáltalán meddig érvényes ez a szerződés?
Szia,
Nem nehéz a kérdés, csak nem elegendő az információ a pontos válaszhoz.
Egy biztos, az adásvételi szerződés, amennyiben tartalmilag és formailag is szabályos, biztosan 'érvényes', tehát 'nem jár le' - nincs ilyen jellege.
Ezeket lenne jó tudni még, hogy az esélyeidet, illetve a procedúrát/költségeket meg lehessen becsülni:
- fentebb említett módon szabályos-e a szerződésed (van pár fontos kitétel!)
- az eladó megegyezik a forgalmiban szereplő utolsó tulajdonossal
- kizárható, hogy készült mással is adásvételi szerződés (még mindig az eladó a tulajdonos a nyilvántartásban is - nem egyszerű megtudni)
- kizárható, hogy a jármű bűncselekménnyel kapcsokatba hozható (pl, nem áll körözés alatt)
- ki lett-e vonva a forgalomból, vagy 'hivatalosan' még forgalomban van (valószínűleg már nem)
Ha a fenti kérdésekre mind 'igen' a válasz, akkor nyugodtan sétákj be, nem hajthatnak el.
Akkor már csak az 'okmányiroda-faktor' maradt, ha az ügyintéződ tudatlanságból, vagy rosszindulatból mégis el akarna hajtani.
Szervusztok. Az átírás eredményéről és történetéről , ha lehet írjál nekünk, mert gondolom járunk néhényan ilyen cipőben. Köszönettel.
Szia!
Leírom a tényeket de ami a válaszodban van az szerintem pozitív.
A motor az Édesapámé volt Ő volt a forgalmiba bejegyzett tulaj. Mielőtt meghalt előtte írtunk egy adás-vételit két tanúval sima papirra.Annyi hiánya van az egésznek,hogy mivel nem a most használatos formanyomtatványra írtuk, hanem kézzel, ezért nincs rajta senkinek a személyi igazolvány száma csak a szokásos dolgok: Anyja neve,Szül hely,Szül idő, Lakcím.Sajna az elmúlt években elvesztettem a szürke forgalmit de lekértem egy hivatalos iratot a központi okmányirodából de úgy tudom,hogy ez is megfelel.
Ez alapján sima ügynek látszik.
Ha az adás-vétel időpontjában már nem volt forgalomban, akkor nincs amibe 'beleköthetnének'.
Elveszett a forgalmi esetén egy 'Hatósági Bizonyítvány" elegendő az eredetiségvizsgához és az átíratáshoz. Ha ez a papírod van a központi okmányirodától, akkor rendben van a motor háttere, különben nem adták volna ki.
- az eladó megegyezik a forgalmiban szereplő utolsó tulajdonossal
- kizárható, hogy készült mással is adásvételi szerződés (még mindig az eladó a tulajdonos a nyilvántartásban is - nem egyszerű megtudni)
Szia Gyuszi !
Ha a szürke forgalmiban van egy bejegyzett tulaj, akkor az nyilván kizárja hogy mással készült volna adás-vételi. Pontosítok ! Aki a forgalmiban szerepel, annak kell szerepelnie a nyilvántartásban is. Vagy lehet kivétel ? Ha el is adta valakinek adás-vételivel de az nem íratta át, akkor formailag ő maradt a tulajdonos, és nem kerülhetett be a vevője a nyilvántartásba a forgalmi átírása nélkül.?
Sajnos ez önmagában még nem zárja ki.
A fenti eset részleteit közben már megismertük, ezért pusztán elméleti síkon: szabályos adásvételivel át lehet íratni egy járművet akkor is, ha nincs meg forgalmija. Tehát elvben egy járművet egynél többször is el lehet 'szabályosan' adni - természetesen csak olyan járműveket, melyekre még nem készülhetett törzskönyv.
Elméletileg igen, de lásd előző mondat. Hiába a forgalmi, ha valaki 'előbb ért oda'.
Tudom, ez már megint paranoia, de én járművétel előtt lekéretem az adatokat (kivéve, amikor láthatóan megbízható az eladó), nehogy később gond legyen.
Ebben az esetben valóban ő maradna a nyilvántartás szerinti tulajdonos.
Szeretném ha erről az adatlekérési lehetőségről beszélnél részletesebben. Kinek, hova, mit, mennyiért, stb. ??
Még valami ! A sorrendet nyilván nem lehetett felcserélni. Tehát:
- adás-vételivel rendőrség (átírás a forgalmiba)
- Rendőrségtől az új tulaj adatai a nyilvántartásba. (hivatalból)
Tehát a kettő nem cserélhető fel, és nem kerülhető meg. A fenti esettől eltérően nekem megvan a forgalmi, és reménykedem benne hogy a logikám mentén haladva a nyilvántartásban nem szerepelhet más.
Utoljára módosítva: mir-mur által : 2011 febr. 28 05:32
Küldtem privát üzenetet.
Annyit pontosítanék, hogy az okmányiroda intézi a gépjármű átírást.
Abban az esetben, ha 'valamiért' mégis egynél több adásételi szerződés keletkezett, jogilag az a 'nyerő', akinek korábbi keltezésű a szerződése. Elvileg meg is támadható bíróság előtt, ha valaki közben már átíratta, egy későbbi adásvételivel. A forgalmi megléte ilyen esetben sokat segíthet.
Sziasztok!
Az elveszett forgalmik adatainak lekérése ügyében egy kis segítség.Most csináltam végig még friss az élmény.
Tehát először is ide kell címezni a levelet:
Közlekedési Nyilvántartó Osztály
Budapest 10 Tárna U.1-3.
1475,Bp. Pf. 367.
A levélben kérni kell őket,hogy adjanak infót erről és erről a motorról.Meg lehet adni a motor és alvázszámot de ezek nem fontosak.Egy a lényeg, tudd a rendszámot mert ők csak ez alapján mondják meg.Le kell írni milyen okból keresed Őket és minden adatot és szerződés másolatot ha van el kell nekik juttatni.Ja és majd küldenek egy csekket 1250Ft-ról ezt befizetni és visszaküldeni nekik.
Jelenleg 1 látogató olvassa a témát. (0 tag és 1 vendég)