Ma reggel disznósajt volt a reggelim (régi dolgok emlékére) olyan érzésem van,már ez sem a régi. Mikor katona voltam...terepgyakorlaton rendszeresen kaptunk...érdekes,hogy ott szinte csak én ettem meg. Nyáron negyven fok melegben olyan volt mint a pacalpörkölt.. Felbontáskor különösen vigyázni kellett merre áll a kozervbontó hegye.. 2méteres spricc is volt. Nekem plussz egy málhazsák tele volt a kocsiban...mellé pedig pár csoki konzerv. Aki ismeri, tudja ragacsot lehet belőle készíteni az ellenségnek...mint enyhébb változatából az egereknek.
Közlemény
Collapse
No announcement yet.
Chemotox kocsmája
Collapse
X
-
Kedves Gyuszi!
Nem valami jól néz ki,de attól az íze és a tápértéke lehet nagyon jó,-ha nem titkos a recept,írd már le!Nem tudom eldönteni,hogy szalonna (miket írok itt bacon,béken,-haladjunk a korral,mondta csiga és bedőlt a kanyarban) van a tányér porcelánján,vagy valami más és a káposztás,csírás galuska tetejére szintén valami pörc szerűség került,vagy a "nagy ho-ho-horgászból" odamászott a csali.
Arra nagyon emlékszem,hogy Nógrádban,Becskén,ahová az Apám hordta a méheket,-méghozzá Sunyárékhoz,a Sunyárnéni főzött erőstúrós galuskát,-hát annak az ízét még mindig a számba érzem,vagy nagyon finomnak találtam,vagy rettenetesen éhes lehettem.
Az erőstúró juhtejből készült és cserépköcsögbe érlelték,olyan állaga volt,mint a keményre gyúrt tarhonya tésztának és az íze egy kissé erős volt.Az alföldön nem csináltak ilyet és azóta sem találkoztam vele,bár most is lehet juhtúrót venni,de ez valahogy teljesen más,illetve nem olyan.
Valahogy olyan egyszerű,de nagyszerű ételeket csináltak a régiek,hogy összeszalad az ember szájában a nyál,vagy csak azért tűnt olyan finomnak,mert gyerek voltam?
Üdvözlettel:Che
- 1 like
Komment
-
Az igazi neve ,,sztrapacska".Ez savanyú káposztás változat.Most csináltam először.
Elkészítés!Krumpli pucolás,reszelés(az ujjaid végét és a körmödet nem kel belereszelni!)
kell bele kétdb tojás és annyi liszt hogy nokedli tészta állaga legyen.
közben a kimosott és kissé felaprított savanyú káposztát kb 1dl olajon megdínszteljük.
kb 10dkg szalonnát apróra vágva kiolvasztunk(annak a kunkorodott bőrét láttad a tetején!).
forró,zubogó vizbe szaggatjuk nokedli szaggatóval kicsit főzzük és kiszedjük,alapos öblités után tálba tesszük majd a hasikánkba!Egyszerű,gyors nagyon laktató étel!Estére nem ajánlom mert éjjeli bátor lessz belőled!
Jó étvágyat Józsikám!.........ha nem ehhez akkor bármihez!
Csak azért bátorkodtam ide rakni mert
1,olyan ősi koszt hogy már biztosan Veterán!
2,....mert ez a kocsma oldal és erre aztán megy az itóka!Úgy megszomjazunk tőle hogy még a szomszéd kútját is kiiszod!
Na pá kedveseim!
- 8 likes
Komment
-
,mátéapunak „!!! (mert ő érti és ismeri!)
Nyersen és savanyítva néha,de ha főzésre kerül akkor kerülöm a környéket......"Rohan az életed és rohan az út.Elmarad mögötted lassan a múlt.Nem tudod biztosan,hogy hová is mész,de úgy is észre veszed ha oda érsz."V.A.
- 4 likes
Komment
-
A mi környékünkön teljesen normális , ha valaki sztrapacskát készít ... Mondhatni hétköznapi dolog , hát még a palóc földön , és a felvidéken ! Érdekes hogy nálunk dinsztelt hagymával készítik , a felvidéken , szlovákiában van dinsztelt apró-káposztás verzió is amit ott sztrapacskának hívnak , a juh túrós tejfölös változatot pedig haluski-nak ...ez utóbbira apróra vágott sült füstölt szalonna is jár gazdagon. Maga a galuska szerű étel közepesen kemény , a vágódeszkáról szaggatott fajtát hallottam már "nyögvenyelő" -nek is emlegetni . A juhtúrós - tejfölöst pedig úgy készítik , hogy először a túrót és a tejfölt keverik össze , majd a sztrapacskával (becézetlen alakban : sztrapacs ) is jól elkeverik és jöhet a tetejére a sült , apróra vágott füstölt-szalonna kocka , amelyet a szalonna zsírjának (mármint egy részének)az egész tetejére öntésével koronáznak meg ! Jó étvágyat mindenkinek hozzá !
- 7 likes
Komment
-
zahi eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseA mi környékünkön teljesen normális , ha valaki sztrapacskát készít
- 4 likes
Komment
-
Gyulám a mai öregek/ még nem mi!/ kik megérték a 80- 90 évet gyakran még többet is és a táplálkozás tudós ki ma még a 60.-at sem?-Ő pedig tudja a Tutit vagy mégsem??! Nem a pörivel van a gond elsődlegesen hanem avval a Hatalmas stresszel ami a mai élet velejárója. Az más kérdés, hogy azért a mi korunkban már nem esik jól minden nap disznóvágáson / könnyű kajákat/ enni. Erre mondják ha könnyű kaját akarsz edd ki a párnából a tollat!
- 6 likes
Komment
-
Az más kérdés, hogy azért a mi korunkban már nem esik jól minden nap disznóvágáson / könnyű kajákat/ enni.
- 6 likes
Komment
Komment