Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Festés

Collapse
X
 
  • Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

    Festés

    Üdvözlet mindenkinek!

    Gondoltam el merészelem indítani ezt a témát is ha van ilyen nyugodtan mehet a kukába.
    Kérdésem a következő lenne, ti mivel szoktátok újjá varázsolni megkopott, rozsdából fémre tisztított fémfelületeiteket?
    Mostani NASA technológiák mellett már igen sokféle időtálló pénztárca ürítő módszerek léteznek, na de mégis melyik a legtutibb és miért? Technológiák alatt gondolok a hagyományos oldószeres festékekre, 2k festékekre vagy a porfestésre (szinterezés).
    Ki mire esküszik, véleményeket várok.

    Odin

    #2
    Hajtókar, sepy és 9 további látogató kedvelte ezt.

    Komment


      #3
      Köszönöm a válaszodat hasznos nagyon hasznos Még a két komponensű festékek érdekelnének, hogy arról kinek mi a véleménye.

      Komment


        #4
        Itt szeretnék közzé tenni egy a "bolond saját kárán tanul esetet" , amely persze velem történt meg!Oldalkocsi felújítás kellős közepén vagyok és a minap hoztam el a csónakot és sárvédőjét a festőtől!Azon melegében futottam vele a csíkozó emberhez, mert nehogy gép nélkül törjön rám a jó idő.Na itt nem kellett volna sietni, mert a csíkozó ember neki is kezdett a csíkoknak, de a fényezés még nem száradt meg kellőképpen és szerte szét futott rajta a csíkozó festék, le kellett mosni denaturált szesszel ami elég foltossá tette a fényezést.A csíkozó jól leteremtett, hogy nem vártunk legalább egy hetet, de azt is megmondta, most aztán a viaszolást legalább két hétig halasszam, a csíkok teljes száradásáig!Na a végeredmény azért nem lett olyan rossz, de okulásként az olyan zöld fülűeknek mint én vagyok azt tanácsolom, hogy ne kapkodják el felújítást !!!

        sepy, OdinHEM és kedvelte ezt.
        A boldogság emléke már nem boldogság, de a fájdalom emléke még fájdalom./Byron/

        Komment


          #5
          Igértem az almazöld kódját íme:

          RAL 6000, de 1dl-ként érdemes 30g fehéret tenni még hozzá.

          üdv, Odin

          Komment


            #6
            Üdvözletem!
            Szeretném a témát ismét feléleszteni, mégpedig egy kérdéssel.
            A vázat (pannonia) teljesen fémtisztára csiszoltam, zsirtalanítva és pormentesítve lett. Festeni szeretném, nem szinterezni, de nem tudom hogy az alapréteg (festék) elött milyen legyen. Szükséges-e szórógitt a festék alá, vagy csak alapozó réteg kell-e, netán mindkettő? Szeretnék tartós és minőségi megoldást találni.
            A panni burkolatánál vettem észre, hogy a festék alatt gittréteg fedi a teljes felületet és talán e miatt piszok nehezen tudotam eltávolítani a régi festéket. Még a kromofág sem fog ki rajta. Ezért gondoltam hogy tartosabb ha szórógitt van alatta, de nem tudom a vázszámoknak ez előnyös-e. Biztos sokan vagytok itt, akik már ezen túlvagytok ezért is várom tanácsaitokat!
            joshbono

            Komment


              #7
              Szia! Nekem még egy félig-meddig kész motorom van csak, de nálam is szórógitt, alapozó és festés volt a sorrend. Alváz szám: Nálam ott csak lakk van. Nem akarom, hogy kapargassanak eredetvizsgán . Persze tudom ez így nem hasonlít az eredetire, de hát valamit valamiért.

              Komment


                #8
                A szórógittet én csak ott használnám, ami nem felfekvő felület. Rögzítési pontok, csavarok környékén egyáltalán nem, mert nagyon könnyen lepattanhat a festék!

                Komment


                  #9

                  Komment


                    #10
                    Ne haragudj ApaE, de nem érek veled egyet.
                    A felületek fémtisztára tisztítása azért szükséges, mert a gyári festések sem tökéletesek és szinte semmien módon nem dolgoztak alá ( ez a Pannóniáknálfokozottan érvényes). A korrózió ott is dolgozik a festék alatt, ahol nem jön fel könnyen. A festők a kevesebb munka reményében állítják, hogy ami nem akar könnyen feljönni, azt nem is kell bántani!

                    A megfelelő alapozás elengedhetettlen! Az alapozó az a réteg ami tökéletesen tapad a TISZTA fémhez és ha véletlen marad oxid, hosszú idejig megakadájozza a korrózió kialakulását.
                    A szórógitt nem csak azért szükséges, hogy minden hibát maradéktalanul eltüntessünk. A szórógittet lehet megfelelő szemcseminőségben felcsiszolni, amihez a fedőszínréteg úgy fog tapadni, hogy időálló legyen.
                    A festés rossz előkészítése és rossz kivitelezése nem azonnal fog jelentkezni! Először csak a sima felület gödrös, vagy karcos lessz! Ezután a felhójagosodik,ha nedvesség, vagy rozsda maradt. Ez akár évek múlva is bekövetkezhet!
                    Én általában konzervatív vagyok és az eredetitől való eltérést ellenzem. Ez alól csak a festés a kivétel!
                    Én dolgoztam 1K-s hígítós, és 2K-s katalizátoros festékkel is. Ég és föld a különbség! És hangsújozom ez nem azonnal fog jeletkezni, hanem évek elteltével!!! Csak kiváló minőségű alapanyagokat ajánlok használni és szigorúan be kell tartani a technológiai utasításokat.

                    Csak ebben az esetben lessz hosszú idő elteltével is szép és időtáló a festés!
                    Utoljára szerkesztve a következő által: nyuszifül; 2011 jún. 26, 19:03.

                    Komment


                      #11
                      Én a szórógittet a fényezés alá viszem fel, vagyis ha már késznek hiszem felviszem vékonyan a szórógittet és vízpapírral 400 -assal lecsiszolom. Mivel a színe szürkésebb a sima gittnél jól látható hol vannak / voltak hibák. Főleg a korábbi erősebb csiszolópapír nyomait lehet így eltüntetni és tükörsimára csiszolni. Nálam így a sorrend: váz nullára takarítva, alapozó, gitt, szórógitt, szín
                      Láttam olyat TV-ben és használtam már én is, igaz nagy felületen jó hogy ha az ember teljesen kész és úgy érzi mehet a fényezés akkor előtte lefújja pl. piros színnel, és átfut szárazon fával és finom papírral. Ahol marad a színből ott még javítani kell mert "gödör" van. Alkalmazható tank, sárvédők, oldalkocsi felületein...

                      Komment


                        #12
                        Fentebb írtátok, hogy a vázszámról némely helyeken lekaparják a festéket. Pont a mai napon gondolkodtam rajt én is, hogy azon a részen nem szemcse szóratom és nem is festetem le.
                        Járt már valaki úgy, mint én, hogy egyes számok csak nehezen kiolvashatók a vázszámból?
                        Az ilyennel lehet problémám eredetiségvizsgálaton, vagy műszaki vizsgán?

                        Komment


                          #13
                          - egy jó alapozó, pl. savas bemarató alapozó elég a fényezés alá. A korrózióvédelem szempontjából is ez egy jó megoldás.
                          Milyen márkájú alapozóra gondolsz? Tudom, megkérdezhetem a festékboltban is, de lehet, hogy teljesen mást ajánlanak mint amire gondoltál.

                          Én általában konzervatív vagyok és az eredetitől való eltérést ellenzem. Ez alól csak a festés a kivétel!
                          Én dolgoztam 1K-s hígítós, és 2K-s katalizátoros festékkel is. Ég és föld a különbség! És hangsújozom ez nem azonnal fog jeletkezni, hanem évek elteltével!!! Csak kiváló minőségű alapanyagokat ajánlok használni és szigorúan be kell tartani a technológiai utasításokat.
                          Nem egyértelmű számomra, hogy az 1k vagy a 2k festéket ajánlod?

                          joshbono

                          Komment


                            #14
                            Szép festést minden esetben nehéz csak szórással erélni. A 2K-s festékekkel "könnyebb" bolgozni abból a szempontból, hogy nehezebben folyik meg. Azonban ezért vékonyabban kell szorni mint az 1K-sakat, mert a 2K-s nem terül igazából, hanem a szórási képet mutatja. A 2K-s pár óra múlva porszáraz és tapintható. A festékeket ezért másféleképpen kell kezelni és szórni. Az árukban is órjási különbség van!
                            De ne feledjük el, hogy a gittből a szórógitből és alapózóból is van 2K-s. Az, hogy miből mit használunk nagyban befolyásolja a végeredményt és nem is minden típusú anyagot lehet egymás után használni, mert felmaróbik, vagy nem takar.

                            Igy nem tudom azt tanácsolni, hogy ezt, vagy azt válassza valaki. 1K-s anyagokkal saját készítéssel egy fekete pannónia fényezése kb. 20-30E Ft-ből kijön. Ugyanez 2K-s anyagokból 80-150E Ft, vagy mégtöbb. A kész fényezésen a minőségi különbség nem fog látszani új korában, csak évek elteltével és ha használni szeretnénk a motort. De, ha "vitrinben" őrizzük, akkor szerintem teljesen midegy mivel van lefestve, mert eső, sár, hó az életbe nem fogja érni, még napfény is ritkán. Ebben az esetben nem lesz mitől károsodnia a fényezésnek.

                            Utolsó tanácsként az tudom mondani: MINDENKI ÚGY CSINÁLJA, AHOGY AKARJA!!!

                            Komment


                              #15

                              Komment

                              Ugrás az oldal tetejére
                              Working...
                              X