Közlemény

Collapse
No announcement yet.

EAN esztergák szerelése, karbantartása

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

Igazából igazad van.
    Akkor csináljuk úgy, hogy én elkezdem ezt a témát kidolgozni, leírom, hogy mit miként gondolom, hogy csinál a gép és utána Te javítod? (remélem nem baj, ha látatlanban tegezlek)
    Próbálom szakmaibban megközelíteni a témát, bár szerintem vagy már 5 éve annak, hogy élőben esztergagépet láttam....

Komment

Józsi bátyánk ,nyugodjon békében nemrég itt hagyott,ő is esztergályos volt,csak ő rendkívüli módon utána nézett minden témának és érdemben tudott segíteni.ő volt a rangidős és nagyon megharagudott mikor le"öreg"-eztem lényeg:itt tegeződünk,személyesen is találkozunk sokan évente,és a kor nem számít !!!

andika eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
      elkezdem ezt a témát kidolgozni, leírom, hogy mit miként gondolom, hogy csinál a gép és utána Te javítod
      Tökéletes lenne ,és nekem könnyebb .
      sepy kedvelte ezt.
      "Rohan az életed és rohan az út.Elmarad mögötted lassan a múlt.Nem tudod biztosan,hogy hová is mész,de úgy is észre veszed ha oda érsz."V.A.

Komment

Üdv Kollégák!

Kicsit megkésve, de megérkezett a hátsó csapágy rajza...
        https://drive.google.com/file/d/1Rzs...ew?usp=sharing

Forrás megjelölésével mindkettő szabadon felhasználható!
        Kopasz 1 kedvelte ezt.

Komment

Kerimjade eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
          Üdv Kollégák!

Kicsit megkésve, de megérkezett a hátsó csapágy rajza...
          https://drive.google.com/file/d/1Rzs...ew?usp=sharing

Forrás megjelölésével mindkettő szabadon felhasználható!
          Üdv!

Kaphatok hozzáférést a letöltéshez?

Komment

Nem volt jól beállítva a jogosultság, most jó lesz.
            Kopasz 1 kedvelte ezt.

Komment

Kerimjade eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
              Nem volt jól beállítva a jogosultság, most jó lesz.
              Köszönöm, most lejött.
              Van hozzá eredeti gyári gépkönyvem, igaz fénymásolt.
              Gépkönyvek témában megnézheted mely gépekhez van gépkönyvem, amit az elmúlt 49 év alatt sikerült összegyűjtenem.
              Ha kell valamelyik, szívesen elküldöm.
              Jankó51, maradona67 és 2 további látogató kedvelte ezt.

Komment

Üdv. Vetünk egy EAN 170/1000-es gépet és van egy kis hibája. Ami kapcsolja a vezér orsót, és a vonó orsót kar(ilesztetem be képet) nem tudom kapcsolni. Le vetük a fedelet és mozog a fogaskerék a tengelyen, van ott valami anya is meg lazulva ami tartja a fogaskereket is, és ami a fő orsón van fogaskerék(ilesztetem be képet) az is kicsit meg van rágodva, mi lehet itt a probléma? Nem tudom ki kapcsolni.egyszerűen lötyög is. Köszönöm a segítséget. Ha szükséges küldök rola képet is mi van benne a gépbe. Még egyszer köszönöm a segítséget.

Komment

ean géptulajdonos eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                  Nem tudom ki kapcsolni.egyszerűen lötyög is
                  Közép üres állásban van a kar,ilyenkor nem érnek össze a fogaskerekek,nincs előtolás.

Gondolom nem erőltetted a kart:a főorsó kézzel történő kapcsolódássegítő forgatása nélkül!

Lehetséges erőltetés hatására eltörhet a rögzítő,a kar tengelyében,esetleg a kapcsolóköröm:ekkor nem,vagy nem megfelelő karállásnál kapcsol.

Amúgy meg ne kapcsolgasd ki,mert nem szokás azért van megkopva (nem rágás)a fogaskerék mert abban az állásban van 99%-ban a fokozat,nem váltjuk át csak balos menetnél és más ritka esetben!
                  Nem fotóztad a lelazult dolgot.....csavart,vagy alkatrészt,írd le vagy rajzold körül...
                  Utoljára szerkesztve a következő által: mátéapu; 2021 jan. 17, 20:42.
                  "Rohan az életed és rohan az út.Elmarad mögötted lassan a múlt.Nem tudod biztosan,hogy hová is mész,de úgy is észre veszed ha oda érsz."V.A.

Komment

Így, nézene ki, és a kapcsolót, csak egy kicsit tudom fel húzni, de nem mozdul meg a fogaskerék egyik írányba sem. Ott van az anya, az meg van lazúlva, a kapcsoló tengelye kicsit mozog. Amin van a csere kerék az a tengely is lóg kicsit. Ennek mi lehet a problémája? Ahogy nézegetem ezt már valaki javítota csak nem jól vagy pedig már nagyon meg van kopva. Mit tudnék csinálni? Köszönöm a segítséget.

Komment

Így már látszik néhány gond ! Sajnos ha "ezen módon javították" át kellene nézni az egész csapágyazást,cserélni a fogaskerekeket,kijavítani a perselyezéseket,karokat,kapcsolóvillákat,szóval olyan felújítandónak nézem az egészet.

A kettes képen nem tudom mi lehet a laposvas,nem kell a gépre...a karállása kiment a végálláson túlra:ezek már a kopott,kilazult alkatrészek továbbhajszolása miatt vannak...

Komment

Egyetértek Mátéapu -val. Akkor itt a csatolt képeken a 12 -es és a 13 -as fogaskerekekről lenne szó. Éppen hogy csak összekapcsolódtak a fogaskerekek. Ebből adódott a probléma. Sajnos az a kopott fogaskerék cserére szorul. Meg lehet talán igazítani ügyeskedve, de nagyon hangos lesz.
                        Utoljára szerkesztve a következő által: Kopasz 1; 2021 jan. 18, 15:28.

Komment

Igen, ebben én is egyet értek, a fogaskerék helyet van cseredarabb, ki cseréljük. A motorját át lehet kötni 230v-ra? vagy cserélni kell ilyenkor? Ha egy 230v, os motort rakok rá akkor még ugyan úgy müködik a motor forgás irány váltása vagy akkor már nem jó a gyári elektromos rendszere? Köszönöm a segítséget ha valamiben el akadok írok ide. Szép napot kívánok mindenkinek.

Komment

ean géptulajdonos eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                            A motorját át lehet kötni 230v-ra? vagy cserélni kell ilyenkor? Ha egy 230v, os motort rakok rá akkor még ugyan úgy müködik a motor forgás irány váltása vagy akkor már nem jó a gyári elektromos rendszere?
                            Ha a motor kapocsdeknijében ki van hozva mind a 6 vezeték, akkor elvileg át lehet kötni 230V -ra, egy megfelelő erősségű állandó kondenzátor bekötésével. Arra viszont számítanod kell, hogy így kb. 1/3 résszel gyengébb lesz a motor. A forgásirányváltáshoz kell még beépíteni mágneskapcsolót, elektromos szerelő által. Nagyon durván, az egyik forgásiránynál a + -t a tekercs bal oldalára kell kötni, az ellenkező forgásiránynál pedig a jobboldalra kell a + -t kötni. Azért kellenek plusz mágneskapcsolók, nehogy csitt-csatt, meg dirr-durr legyen.

Komment

Sziasztok!
                              Egy EAN 170/1000 típusú eszterga friss tulajdonosa vagyok.
                              Olyan kérdésem lenne, hogy a keresztszán orsó irányú holtjátékán lehet-e állítani és ha igen, akkor annak mik a lépései?
                              Korábban egy hozzászóló már említett hasonlót: "Emlékeim szerint az anya 2 db-ból áll egy fix és egy állítható,ha nem lehet állítani tovább:akkor lesz cserés!"
                              Nagyjából 1 mm-es holtjátékról van szó, amely a szán szélső és középső helyzetében is jelen van. Mennyire normális egy ekkora holtjáték? Ez a méretű holtjáték biztosan kopott anyát jelent-e vagy még állítással lehet javítani rajta? Milyen befolyással van ez a hiba a pontosságra, esetleg okoz-e extra rezgéseket és befolyással van-e a létrehozott felületi minőségekre?
                              Azt még érdemesnek tartom leírni, hogy teljesen kezdő vagyok az esztergálás gyakorlatában. A gépészet területén dolgozom és hobbiként fut az esztergálás és a tanulása, hogy néha ki tudjak szakadni az egész napos számítógép előtti munka alól. Szeretem a régi gépeket és szeretném ezt a gépet is jó műszaki állapotban megőrizni.
                              Köszönöm a válaszokat!
                              E. Ferenc

Komment

Siferi eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                                Nagyjából 1 mm-es holtjátékról van szó, amely a szán szélső és középső helyzetében is jelen van.
                                Egy idősebb szakmabeli vagyok,amely gépen melózom a kereszt-szánon közel három m/m-es a holtjáték,nem attól remeg az anyag,nem kell mindenért szétszedni és újítani a gépeket.Természetesen a holtjátékokat és a kopásokat érdemes utánálítani,de nem azért:nem lesz megfelelő a munkadarab....

Frissen vásárolt gépet szerintem érdemes tetőtől talpig lemosni,késtartót leszedni,szánokat oda vissza tisztára járatni,újra olajozni a száncsuszkákat utána állítani ,hogy ne szoruljanak.szegnyereghüvelyt kitekerni kimosni a helyét is kitörölni ,olajozni.szegnyeregrögzítőt szintén,így egy csomó dolgot meglátsz és megtanulod mire való,és meglátod mennyivel könnyebb tekerni egy tiszta olajozott szánt.ezután a meghajtást ellenőrizd,azután a cserekerekeket,érdemes mindent leszerelni megtisztítani,szintén sokmindenre rájön az ember mire visszaszereli....
                                Jó bütykölgetést és sikeres vasfaragást kívánok!

Komment

Ugrás az oldal tetejére
                                Working...
                                X