Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Jawa kilométeróre meghajtás

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

Jawa kilométeróre meghajtás

Sziasztok!

Lenne egy érdekes kérdésem. Miért van hogy a 350-es jawahoz különböző fogszámú kilométeróra meghajtó van? Pl amit lehet kapni az 14-es vagy 15-ös. Ami érdekes hogy az enyémben 13 fogú van. Ilyet még újban sem találtam bár szerencsére jó állapotú. Ahhoz lehet köze hogy mekkora a kis láncfogaskerék?

Kiskerekű Jawa oldalkocsis, nagykerekű oldalkocsis(kiskerekű szóló) és nagykerekű szóló ha jól tudom
    "When you're miserable...you need someone...even more miserable than yourself."
    "Dneprs don't leak oil, they mark their territory!"

Komment

Ez most egy kicsit bonyolult. Minél kevesebb a láncfogaskerék fogszáma annál több a kilométeróra meghajtó fogszáma?

Komment

dkari eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
        Ez most egy kicsit bonyolult . Minél kevesebb a láncfogaskerék fogszáma annál több a kilométeróra meghajtó fogszáma?
        A hátsó kerék lánckerékfogszáma is változik. Ehhez kell illeszteni a km-óra meghajtást.

Komment

CZsolti eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
          A hátsó kerék lánckerékfogszáma is változik. Ehhez kell illeszteni a km-óra meghajtást.
          Na erre nem találtam semmi utalást. Első lánckerékből van rengeteg fajta de hátsóból csak egy fajtáról tudok.
          Ahogy néztem az oldalkocsishoz van 15-ös a szólóhoz legtöbbször 17-es.

Komment

CZsolti eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
            A hátsó kerék lánckerékfogszáma is változik.
            a-a Az a lényeg, hogy mi mihez való...Vannak Czetka és Jawa lanckerekek, Czetkából több féle is(125-175,250,350), meg a 16 colos kerekű Jawanak is van az összes köbcentimérethez, amit lehet kombinálni. A nagylánckerék típusspecifikus.
            OdinHEM és CZsolti kedvelte ezt.

Komment

Ezeket értem. De azt még mindig nem, hogy mi határozza meg a sebességmérő meghajtó fogaskerék számát.
              Konkrétan ez egy 350-638 tipusú szóló motorkerékpár. Ehhez nagylánckereket csak egy félét ad meg. A kis lánckerék fogszáma az ami 14-19-ig van. Ehhez még hozzá jön hogy a sebességmérő meghajtó is 13-14-15 fogszámú van megadva. Ezeket kéne gondolom összekombinálni egymással.
              De ezek szerint majd csak gps-es ellenőrzéssel tudom majd meg, hogy az adott kislánckerékkel hogy mér az óra.
              Az mz-nél szerencsére könnyebb a helyzet mivel ott a hátsókerékről jön a sebességmérő meghajtás. Nincs köze a kis fogaskerékhez.

Komment

A kisebb első lánckerékhez kell a nagyobb sebességmérő meghajtó...Gondold el az oldalkocsis áttételnél forog a legtöbbet a főtengely, és ott kell kevesebbet mutatni az órának, tehát a spirálnak kevesebbet kell forognia. Így a 14-15 es fogszámúhoz való a legnagyobb, 15-ös fogszámú.

Neked jelenleg 18-as van?
                Utoljára szerkesztve a következő által: wsievers; 2012 dec. 31, 13:22. Oka: Javítottam, mert elszámoltam magam...
                CZsolti és dkari kedvelte ezt.

Komment

wsievers eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                  A nagyobb első lánckerékhez kell a nagyobb sebességmérő meghajtó...Gondold el az oldalkocsis áttételnél forog a legtöbbet a főtengely, és ott kell kevesebbet mutatni az órának, tehát a spirálnak kevesebbet kell forognia. Így a 18-19 es fogszámúhoz való a legnagyobb, 15-ös fogszámú.
                  Na erre a válaszra vártam! Köszi! Akkor elsőre megpróbálom a 17-es kis fogaskerékkel a 14-es sebességmérő meghajtót. (mivel ezek vannak itthon)
                  CZsolti kedvelte ezt.

Komment

Szerintem a 14-hez a 16-17 kislánckerék való minden esetben. Azért gondolom, hogy 2 lánckerék tartozik egy kilométerórahajtáshoz, mert 10% tolerancia ami "belefér" a km órákba manapság is.
                    Azért számoltam el, mert én hátsó lánckereket módosítottam nemrég. Én 7 foggal kisebb hátsólánckereket tettem fel próbából a Cz re(a 175-ös Cz-ét), de azóta 115 km/h a végsebesség óra szerint(előtte 130-140 volt).
                    Utoljára szerkesztve a következő által: wsievers; 2012 dec. 31, 13:38.
                    OdinHEM kedvelte ezt.

Komment

dkari eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                      Na erre a válaszra vártam
                      Hát igen az én magyarázatom kissé tanárosra sikeredett. Wsievers frankón leírta. Én speciel nem tudtam, hogy hányféle első lánckerék létezik. A hátsókból van kétféle méretem. Az eredeti és egy 250-es JAWAé, ami 16"-os kereket forgatott. Az kisebb fogszámú, mint a CZ350-é. A 638-as Jawanak meg onnan tudom, hogy nagyobb lánckereke van, mert anno emiatt nem tudtam lánckerék burkolatot cserélni. A pontos okára már nem emlékszem. Pénzhiány nem lehetett az oka, mert akkoriban még lehetett a Generálban "találni" ilyen cuccokat.
                      OdinHEM kedvelte ezt.

Komment

Üdv.mindannyiótoknak!-kissé lekéstem ezt a témát,de kapcsolódó kérdésként szeretném megkérdezni,hogy szerintetek van-e értelme kipróbálni egy 559-est nagyobb fogszámú /hajtó/lánckerékkel azért,hogy alacsonyabb fordulaton nagyobb sebességet produkáljon.Nagyon "bika"a gép és mindig van olyan érzésem,hogy simán elmenne.Valakinek van tapasztalata?

Komment

Szia Hármaska, ha kiprobalni akarod akkor van egy 19-es (vagy 18-as, meg kell néznem) fogaskerekem azzal ki tudod probalni. Ha tetszik, akkor utana vegyel, mert annyira nem olcso, hogy a polcon álljon.
                          Nekem a 353-ra nagyon hosszu volt, a negyediket mar nem akarta kiporogni a 353-ason. Igaz járatás elején vagyok, de szenvedett a motor. (az előző tulaj ezzel járhatott...)
                          Most 17-es kerék van fent és minden fokozatban dinamikus jol megy. Lehet a 360-as elbirja, nekem azon is 17-es van és nem megy csak 100 körül emiatt, de nem ezért használom, hogy sebesség rekordot döntsek... :-)
                          A masik info, hogy nekem szemkivétel nélkül kibirta a lánc az állítást a 19(18)-17 között.
                          kavycka és kedvelte ezt.

Komment

Szia ptm004!-köszönöm az ajálatot,élni fogok vele,de előtte tisztáznám a dolgot.Nem a 360-ra szeretném feltenni a lánckereket,hanem egy 559-re.Meggyőződésem,hogy a 360-al nem érdemes kisérletezni,mert az egy rövid löketű pörgős gép.
                            Jól ki kell húzatni,csak akkor megy rendesen.Az 250/559-es gépem az nagyon jó erőben van, annál gondoltam a kipróbálásra.
                            Tehát erő az van,de a pörgés az nem nagyon tetszik neki.Természetesen benne van a pakliban,hogy nem jól gondolom.
                            Ma este megnézem,egyeltalán milyen kerék van fent és küldök privát üzenetet.
                            Utoljára szerkesztve a következő által: hármaska; 2013 júl. 16, 09:18.

Komment

Sziasztok !
                              Nekem a 353-ason (16 -os kerekek ) 16-fogas van , a keréken pedig 47 fogas volt. Felujitáskor is ilyenekre cseréltem.

Komment

Ugrás az oldal tetejére
                              Working...
                              X