Közlemény
Collapse
No announcement yet.
Pannónia primerhajtás, kuplung, sebváltó
Collapse
X
-
Utánanézek majd hogy Miskolc környékén hol és mennyiért csinálnak ilyet. De kíváncsi lennék hogy van-e egyáltalán értelme?wsievers eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseSimán lehet edzeni...
Nitridálás - Vakuum.hu
Gyári kivitelben persze van, egy szett fém lamella túlél akárhány parafásat.
De itt a modern lamella érzékeny mindenféle felületi kopásra. Tehát ha az elkopik akkor a fém lamellát is érdemes vele együtt cserélni, és ezért kérdés hogy kopna-e jelentősen egy szett modern lamella leamortizálása alatt felületi edzettség nélkül?
- - - Updated - - -
Valamelyik kedves moderátor lenne szíves ezt a kuplungos eszmecserét kiválogatni a többi közül és átpakolni ide?:
- 2 likes
Komment
-
Egy sör.C45-ös anyag. A felülete nitridálva 51-52 rockwell keménységűre.
(Ahogy egy volt kollégám mondta: köszönömmel tele a padlás, mondd azt, hogy egy sör...
)
A nitridálásnak megpróbálok utánanézni, úgyis nálam is műsorra kell kerülnie egy jól megcsinált kuplung beépítésének. Ha maradna a parafa, akkor is osztófejen gatyába kell rázni a kosár füleit (mert 4 kibontott kosárból 4-nek vannak kiverődések a felületein), utána meg a javítás utáni mérethez lehet gyártani a lamellákat...heeegany kedvelte ezt.There's a very fine line between "hobby" and "mental illness".
- 1 like
Komment
-
Milyen igazkollarg eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseEgy sör.
(Ahogy egy volt kollégám mondta: köszönömmel tele a padlás, mondd azt, hogy egy sör...
)
Hát ha találsz egy helyet ahol olcsón megcsinálják és postán el tudom intézni azt megköszönnémkollarg eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseA nitridálásnak megpróbálok utánanézni, úgyis nálam is műsorra kell kerülnie egy jól megcsinált kuplung beépítésének. Ha maradna a parafa, akkor is osztófejen gatyába kell rázni a kosár füleit (mert 4 kibontott kosárból 4-nek vannak kiverődések a felületein), utána meg a javítás utáni mérethez lehet gyártani a lamellákat...
A gyártásban tudok segíteni ha szükség van rá.
Komment
-
Erre visszatérünk - igaz nekem is lemezt vágatni lenne lehetőségem szinte ingyen és bérmentve. De van itt mezgazd alkatrészeket meg egyebeket gyártó vállalkozásból pár a környéken, majd utánanézek ki hol csináltatja.Hát ha találsz egy helyetheeegany kedvelte ezt.There's a very fine line between "hobby" and "mental illness".
- 1 like
Komment
-
C45-öt ilyen vastagságban felesleges nitridálni. Ez az anyag 45 HRc-re tökéletesen beedzhető és átedzhető. A nitridálás 60-65 HRc-t tud és igen kemény, rideg. Ez egy lamellás kuplungnál hátrány.C45-ös anyag. A felülete nitridálva 51-52 rockwell keménységűre.
Javaslom, hogy vastagabb lemezből vágasd ki és síkköszörültesd hőkezelés után. Fontos: lézervágás után deformálódik a lemezed. Óvatosan síkba kell egyengetni és két tárcsa közé csavarral összeszorítva nemesíteni, majd jöhet a síkköszörű. A tárcsák közül csak a hőkezelés után vedd ki.
- 2 likes
Komment
-
Ez így teljesen igaz ! A hőkezelésnél elhúzódások jöhetnek létre, éppen ezért nincs valami előre kezelt anyag , (pl nemesített ) amelynek a keménysége , igaz nem túl nagy de talán elegendő . Ez az utólagos hőkezelés , befogókeretben ,majd méretre köszörülés síkköszörűn , szerintem egy kicsit macerás és nem utolsó sorban drága . (esetleg valami CrV anyag vagy valami hasonló 40-45 Hrc-s talán elegendő )
Megjegyzem az enyémben csak simán lézervágott van,semmi hőkezeléssel , de ezidáig még semmi gond nem volt vele .
- 2 likes
Komment
-
Én értem a tökéletesre törekvés szándékát, de nem esünk át egy kicsit a ló túloldalára?
Biztonsági kérdéseknél (fék, lámpák, stb.) nincs mese, de ez a kuplung simán a hajtáslánc része, és vígan mentek ezek a vasak éveken keresztül napi nyúzás mellett a gyári lamellákkal, kosarakkal, amik nem voltak edzve, keményítve.
...és bizony ki is verődött hosszabb(!) használat után a felületük...
Én pl. a kuplung kosaram körmeinek enyhe egyenetlenségeit satuban lapos reszelővel tüntettem el (mert nincs se marógépem, se osztófejem...), és ahogy már többször is dicsekedtem a Fórumon vele
, sok mindennel volt (van) problémám, de a gyári kuplungommal semmi baj...
...Én a hagyományos mosópor híve vagyok...
- 5 likes
Komment
-
És - ha nem hadititok - milyen anyagból vágattad? Érdekes lenne az is, hogy mennyi ideje van benne, mennyire használod vadul és esetleg mennyire kezdtek az érintkező felületek kiverődni.az enyémben csak simán lézervágott van,semmi hőkezeléssel
Nálam konkrétan az a cél...nem esünk át egy kicsit a ló túloldalára?
A harmadik Pannoniát csinálgatom lassan-lassan (a lá Luca széke), az előző kettő szépen fel lett újítva, de most a nyúzhatóság nálam a cél. Jó kuplung, idegen elektromosság, idegen karbi, idegen hajtórúd. És akkor a vadabb ötleteket még nem is soroltam fel...
zahi, Lemezjáték és 2 további látogató kedvelte ezt.There's a very fine line between "hobby" and "mental illness".
- 4 likes
Komment
-
Én ezzel az írásoddal most nagyon nem értek egyet.CZsolti eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseC45-öt ilyen vastagságban felesleges nitridálni. Ez az anyag 45 HRc-re tökéletesen beedzhető és átedzhető. A nitridálás 60-65 HRc-t tud és igen kemény, rideg. Ez egy lamellás kuplungnál hátrány.
Javaslom, hogy vastagabb lemezből vágasd ki és síkköszörültesd hőkezelés után. Fontos: lézervágás után deformálódik a lemezed. Óvatosan síkba kell egyengetni és két tárcsa közé csavarral összeszorítva nemesíteni, majd jöhet a síkköszörű. A tárcsák közül csak a hőkezelés után vedd ki.
Az egyik az, hogy így drágább lenne a leves mint a hús. A fém lamellák többe kerülnének mint a modern parafás lamellák.
A másik pedig az hogy ha választani kell hogy a kosár van a lamella kopjon jobban én a lamellát választanám. Egy kicsit azért egyszerűbb azt legyártani mint a kuplungkosarat.
A gyári lamella csak 12 HRC keménységű. És mégis kiverődik tőle a kuplungkosár. Ha én beedzetem 45-re akkor a egy szett kuplung egy kuplungkosár. De legalább az olcsón és könnyen legyártható lamellát talán nem kellene cserélni.
Lézervágástól nem igazán deformálódik a lemez. Legalábbis a 2 és 5mm közöttiek nem. Ami miatt deformálódhat az maga a lemez. Amiben gyakran olyan feszültség van hogy két párhuzamos csíkot belevágva centikre is felpúposodhat. (Vastagabb 3mm fölötti lemezeknél a hőtől is púposodik. De az hűlés után visszaáll.)
Lényeg hogy egy 1,5-ös lemeznél ha vágás közben nyitom az ajtót(a gép természetesen megáll közben) és megfogom a frissen vágott részt már nem süt.
Minél vastagabba a lemez annál jobban melegszik. De még egy 2-3mm-es lemez sem melegszik fel jelentősen(kezet azért már süti rögtön vágás után).
A gyári kuplunglamella C45-ös anyag, 12HRC keménységgel(mindenféle edzés vagy hőkezelés nélküli) A felülete pedig nitridálva van 51-52HRC-re.zahi kedvelte ezt.
- 1 like
Komment
-
A nitrid miatt kemény lesz az egész és rideg. Ellenben a C45 anyagában átedzve 40-45 HRc-t simán tud és szívósan rugalmas. Én csak ezt írtam. Szerintem sem kell a körmöket keményebbre edzeni a kuplungkosárnál. És szerintem is felesleges ez az egész, hiszen a kérdéses felület parafával érintkezik.A gyári kuplunglamella C45-ös anyag, 12HRC keménységgel (mindenféle edzés vagy hőkezelés nélküli) A felülete pedig nitridálva van 51-52HRC-re.
Lemezjáték ötletét pedig én is sikerrel alkalmaztam a gépem kuplungkosaránál. Jó minőségű lemezből kétségtelenül lehet jó lamellát készíteni, de a vágási sorja miatt azt is célszerű síkköszörűvel egy kicsit megkoptatni. Én 2,5 ös C45, vagy 3-as S355JR lemezt használnék.
Persze házilagos lefenéshez elegendő lehet a 600-as polírpapír és egy sík felület, pl. üveglap.
Komment
-
A gyári lamella élein a nitrid mennyire tartós? Szerintem annyira nem lehet az (ha rideg és pattogzik akkor szerintem nemigen bírja ha az alatta lévő anyag zömül-> kiverődik)CZsolti eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseA nitrid miatt kemény lesz az egész és rideg. Ellenben a C45 anyagában átedzve 40-45 HRc-t simán tud és szívósan rugalmas. Én csak ezt írtam. Szerintem sem kell a körmöket keményebbre edzeni a kuplungkosárnál. És szerintem is felesleges ez az egész, hiszen a kérdéses felület parafával érintkezik.
Lemezjáték ötletét pedig én is sikerrel alkalmaztam a gépem kuplungkosaránál. Jó minőségű lemezből kétségtelenül lehet jó lamellát készíteni, de a vágási sorja miatt azt is célszerű síkköszörűvel egy kicsit megkoptatni. Én 2,5 ös C45, vagy 3-as S355JR lemezt használnék.
Persze házilagos lefenéshez elegendő lehet a 600-as polírpapír és egy sík felület, pl. üveglap.
Ezért gondolom hogy a nitridálás itt nem számít. Az inkább csak abban hogy egy szett fém lamella addig tart amíg teljesen ki nem verődik(a súrlódó felülete örök élet +2 nap ahogy mondani szokták).
A poplírapírral való simítás jó ötlet. Bár ha jól van beállítva a gép és nem koszos a lencse akkor nincs sorja. De egy pici élletörés nem árthat.
600-as papírral csiszolt lamellákat hagyományos lamellákhoz használod?
Komment
-
Persze , aztán az lesz a vége hogy a patakra járunk mosni , mit csinálunk akkor a sok Calgon-al ?Lemezjáték eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseÉn értem a tökéletesre törekvés szándékát, de nem esünk át egy kicsit a ló túloldalára?
Biztonsági kérdéseknél (fék, lámpák, stb.) nincs mese, de ez a kuplung simán a hajtáslánc része, és vígan mentek ezek a vasak éveken keresztül napi nyúzás mellett a gyári lamellákkal, kosarakkal, amik nem voltak edzve, keményítve.
...és bizony ki is verődött hosszabb(!) használat után a felületük...
Én pl. a kuplung kosaram körmeinek enyhe egyenetlenségeit satuban lapos reszelővel tüntettem el (mert nincs se marógépem, se osztófejem...), és ahogy már többször is dicsekedtem a Fórumon vele
, sok mindennel volt (van) problémám, de a gyári kuplungommal semmi baj...
...Én a hagyományos mosópor híve vagyok...

Egyébként a kosarat ,hoztam így én is rendbe , csak arra kell ügyelni hogy minden lamellaköröm támaszkodjon a kosáron .
A gyári kuplunglamellákkal nincs semmi gondom , - az akkori kor követelményeinek éppen megfelelnek
- a gondom a parafa örleményből készült jelenleg is kapható tárcsákkal van , amit már korábban is próbáltam leírni . Inkább vagyok annak a híve, hogy az új helyett inkább használt kopott tárcsát használok csak egy tárcsa-párral többet teszek bele ha kiadja . Egyébként sokat mentem a gyári kuplunggal minden hiba nélkül , de aztán úgy adódott hogy sikerült szert tennem egy modernított lamellaszettre ... ég és föld ! Vagy ahogy Hofi is mondta : "Haver a kecskét mindjárt el fogod felejteni amint megismerkedsz a tehénnel !" 
Bármennyire is nem biztonsági kérdés , de egy rakoncátlankodó kuplung elég sok csúnya percet tud okozni a forgalomban akár csúszik akár nem emel ki !
- - - Updated - - -
Nem hadititok ,de sajnos nem tudom neked megmondani ...kollarg eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseÉs - ha nem hadititok - milyen anyagból vágattad? Érdekes lenne az is, hogy mennyi ideje van benne, mennyire használod vadul és esetleg mennyire kezdtek az érintkező felületek kiverődni.
Nálam konkrétan az a cél...
A harmadik Pannoniát csinálgatom lassan-lassan (a lá Luca széke), az előző kettő szépen fel lett újítva, de most a nyúzhatóság nálam a cél. Jó kuplung, idegen elektromosság, idegen karbi, idegen hajtórúd. És akkor a vadabb ötleteket még nem is soroltam fel...

De a reszelő simán viszi ! Kb 2008 -ota van benne , a kilómétert sajnos nem tudom megmondani de szerintem ezer fölött ...
Mennyire vadul van használva ???
Itt egy kéthengeres pannoniáról beszélünk ami ugye másabb egy picit
, számottevő kiverődésről nem beszélhetünk , a bevonatos , azaz a kopó réteggel rendelkező alu -ból készült tárcsákon pedig semmi sem látható .
Fontos részlet lehet a számodra az is ,hogy a verseny körülmények közt használt motoron, emlékeim szerint három idényt futott ugyanez a formáció ami kb húsz versenyt jelent , ezen van némi fel-peremeződés a vas lamellákon de a többin szinte semmi ,a kosarat viszont (gyári) cserélni , majd átalakítani kellett . Ez már azért fokozott "nyúzó" igénybevételnek felel meg !Fergusson kedvelte ezt.
- 1 like
Komment

Komment