Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Chemotox kocsmája

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

3 állás létezett Kossuth, Petőfi és Noviszad.
    Szabad Europa??????????????

Komment

Mint már említettem , ez a "lámpás " rádió ismeret (?) , nem másból ered mint hogy édesapám ezeket gyüjti , de inkább javítja , felújítja . Ez a mániája , ez kapcsolja ki ! Már sok tipus megfordult a keze közt , és a gyűjtemény is közel háromszáz darab felé ballag .... Így óhatatlanul is kapcsolatba kerülök ezekkel a masinákkal , és az információkat a tapasztalt végeredményekkel összemosva kialakul az emberben egy ranglétra , amely legfelsőbb fokát, a vizsgált tulajdonság függvényében más-más készülék tölti be . Ez az általam említett típus a kedvenc ... , de lehetne lajstromolni más tulajdonságok alapján is őket .
      Már bocs Sepy , de a három előre hangolt állomással rendelkező rádióknál ( valószínű "Rákosi néprádió" két vagy három gombos verzióban) nem igazán alkalmaztak hangolás jelző csöveket , mert megdrágította volna magát a készüléket . És a rádiókban (leginkább magyar ) használt kivezérlés jelző csöveknél , amit varázsszemnek , esetleg macskaszemnek is szoktak nevezni (EM4,Um4 , EM80 , EM84 , DM 70...) szinte kivétel nélkül a legszélesebb állapot jelezte az adó legerősebb vételi pozícióját . Sajnos a modernebb készülékek ezek hiányában mintha elvesztettek volna a varázsukat . A mai napig emléxem a régi hétfő estékre , ( TV műsor nem is volt ) amikor a rádió kabaré adását hallgattuk egy Orion 442 tipusú készüléken

Click image for larger version

Name:	orion_442_2.jpg
Views:	1
Size:	66.5 KB
ID:	151544

, majd annak befejeztével : " itt a szabadeurópa rádió a 25,41,49,67 m-es rövidhullámon "
      A "macskaszem" csak úgy ragyogott a szobában , és a készülék hangszínezete is szinte betöltötte az egészet , pedig azt csak halkan volt szabad hallgatni . De ez már a múlt ... Bár most is van egy orion 520 A a hálószobában ...

Kedves Ildikó , jó látni hogy más is szereti (főleg hogyha hölgy az illető) ezeket a "régi elavult dolgokat" . Sajnos ilyen régi csöves készülék ami már sztereó vevővel is rendelkezik , csak az általad is vázolt modernebb lapos verzióban létezik (Videoton R4932) , amihez két hangszórót kell csatolni , így a hangzásuk már nem olyan mint egy régebbi készüléknek . Én valamiért a hagyományos még Mono készülékeket kedvelem mert úgyis csak háttérhang-ként használatosak , így a sztereó által nyújtott előnyöket nem igazán tudom kiaknázni . De ezeknél a készülékeknél az is nagy szó ha már CCIR sávos URH -val rendelkeznek , hiszen manapság már minden rádió ebben a sávban hallgatható . (ilyenek az Orion 612 , Terta T528H , VT AR5700 , Orion 602 ...) . Na de a hangjuk ....valahogy más , teltebb ...szebb (de lehet hogy csak én vagyok ilyen elfogult) Viszont , ha tipus választásban segítségedre lehetek ,hogy a különböző kívánalmaidnak megfeleljen , nyugodtan írj , Továbbá ha a kiválasztott készülék esetleg működésképtelen , keress bizalommal , majd kitalálunk valamit ... Csak elektroncsöves legyen a készülék !
      Utoljára szerkesztve a következő által: zahi; 2017 márc. 04, 08:13.

Komment

szinte kivétel nélkül a legszélesebb állapot jelezte az adó legerősebb vételi pozícióját .
        Erre én is így emlékezem.

A mai napig emléxem a régi hétfő estékre , (TV műsor nem is volt) amikor a rádió kabaré adását hallgattuk egy Orion 442 tipusú készüléken
        Szerintem nemcsak Ti, hanem magyarország erre az időre egységbe tömörült

megnéztem a mi rádiónkat, de egy bervajel szerű márkajelzése van és típusa R646.

Komment

Csak elektroncsöves legyen a készülék !
          Emlékszem,mikor megjelent a tirisztoros rádió nem kellett többé a fákra kifesztített antenna és a háromkilós 1,5v-os perion cimkés elem.Úgy hiszem a postás volt aki a becsomagolt rádiót:jól átkötötte felírta, lepecsételte. A padlásra került a"zongorás rádió"..... Be kellett jelenteni ,ha volt valakinek!
          "Rohan az életed és rohan az út.Elmarad mögötted lassan a múlt.Nem tudod biztosan,hogy hová is mész,de úgy is észre veszed ha oda érsz."V.A.

Komment

megnéztem a mi rádiónkat, de egy bervajel szerű márkajelzése van és típusa R646.
            Az a VT , vagyis vadásztöltény gyár emblémája ami a későbbi videoton elődje , és nem mellesleg ott gyártották tudtommal a Bervák motorblokkjait .... valamint a Dongó segédmotorokat is , talán annak a tankján is ugyanolyan a logó . Az a tipus (R646) talán Velence fantázianéven készült igen nagy mennyiségben több éven át , továbbá közel azonos belsőtartalom mellett különböző dobozt kapott , a kor divatjának megfelelően .

Komment

Emlékszem,mikor megjelent a tirisztoros rádió
              legyen inkább tranzisztoros.
              Rá volt írva í rádió skálalapjára hogy hány tranzisztor van benne, mert akkor az értékesebb volt.
              A mai világban ezért beforrasztottak volna még négyet kamuból hogy jobban el lehessen adni.

Komment

mikor megjelent a tirisztoros rádió nem kellett többé a fákra kifesztített antenna és a háromkilós 1,5v-os perion cimkés elem.
                Akkor az a rádió valószínűleg anódtelepes készülék lehetett , amibe két különböző feszültségű telepet kellett rakni ...

Ezeket a készülékeket tudták olyan helyeken is használni ahol nem volt , vagy nem megfelelő volt a hálózati feszültség. Élettartamát tekintve pedig ,akár több hónapig is működtedték a készüléket .

- - - Updated - - -

Rá volt írva í rádió skálalapjára hogy hány tranzisztor van benne, mert akkor az értékesebb volt.
                Igaz , hiszen a csövek száma is a készülék komolyságát jellemezte . Egy-egy igényesebb rádió akár 8-10 csövet is tartalmazott , ellenütemű végfok +1cső , előkörös készülekek +1 cső , URH +1cső .... Ez egyúttal a hullámsávok számát , szelektivitás minőségét ,és az árat is növelte . Így a készülék jobban foghatta pl a szabad európát ...

- - - Updated - - -

A padlásra került a „zongorás rádió”...
                A billentyűs hullámváltóval rendelkező készülékek - az Orionnál - 1956 végén jelentek meg , előtte tekerős vagy tolós verziók voltak .

Komment

és a gyűjtemény is közel háromszáz darab felé ballag
                  Kedves Zahi, esetleg egy fotót a gyűjteményről kérhetek?

A mai napig emléxem a régi hétfő estékre , (TV műsor nem is volt)
                  Szoktam erről nosztalgiázni a gyerekeknek, nálunk mindig diavetítés volt. Én is vettem diavetítőt, mert kihagyhatatlan élménynek tartottam mindig is. Én meg a Hófehérke dia végén emlékszem a hét törpe színes sapkáira

Továbbá ha a kiválasztott készülék esetleg működésképtelen , keress bizalommal , majd kitalálunk valamit
                  Ezt nagy örömmel vettem és el is fogadom a segítséget Egy mostani tapasztalat, anyukámnak vettünk egy Singer varrógépet, gyönyörű, majdnem hibátlan, még az eredeti számlája is megvolt, 1928-ban született. Az egyetlen kérésünk, kérdésünk az eladó felé az volt, hogy működőképes legyen, mert használni szeretnénk. Természetesen működik... Mondanom sem kell, hogy nem. Most varrógépműszerész után kajtatunk. Így viszont bátrabban nézünk szét rádió után, mert ha át is vernek, lesz, aki ránézzen

Az irodánk igazán eklektikus, "high-tech" gépek, szép régiségek és egy kisebb arborétum keveréke. De még a rádió az hiányzik

Ezt biztosan ismeritek :
                  Click image for larger version

Name:	IMG_5548.JPG
Size:	51.9 KB
ID:	151545

Na ezért kell a fadobozos rádió
                  Utoljára szerkesztve a következő által: KIldikó; 2017 márc. 04, 09:06.

Komment

Ezt biztosan ismeritek :
                    img_5548.jpg
                    Hát nem, de qrvajó.
                    Mondjuk a mi macskánk mögötte szeret lenni, gondolom bírja a cső melegét, cserébe havonta egyszer ki kell szerelni a szekrényből, mert kifötri az antennakábelt

Komment

emu eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                      legyen inkább tranzisztoros.
                      A mai világban ezért beforrasztottak volna még négyet kamuból hogy jobban el lehessen adni.
                      Nem, manapság "kamu"* elektroncsövek vannak benne...

*Valójában igazi de kb csak dísznek van, és a lehető legolcsóbb fajta.

Komment

A mai napig emléxem a régi hétfő estékre , (TV műsor nem is volt)
                        Mióta van, azóta fogy a népesség !

Komment

Most kezd már alakulni a dugattyú öntőformám.Click image for larger version

Name:	motorépítés 096.jpg
Size:	193.0 KB
ID:	151551Click image for larger version

Name:	motorépítés 097.jpg
Size:	196.0 KB
ID:	151552Click image for larger version

Name:	motorépítés 099.jpg
Size:	197.1 KB
ID:	151553Click image for larger version

Name:	motorépítés 098.jpg
Size:	192.5 KB
ID:	151554 A csapszegperselynél 18mm falvastagság volt.. már nincs. pont arról nem készült kép. Még apróbb finomítások azért lesznek.

Komment

Mit csinál az a szerencsétlen?
                            Felénk így mondják kotor, kapar.
                            Motorral is szoktunk fötretni

Komment

Most kezd már alakulni a dugattyú öntőformám.
                              Miért nem vas negatívot csinálsz?Homokba öntöd?
                              "Rohan az életed és rohan az út.Elmarad mögötted lassan a múlt.Nem tudod biztosan,hogy hová is mész,de úgy is észre veszed ha oda érsz."V.A.

Komment

Most kezd már alakulni a dugattyú öntőformám. motor-p-t-s-096.jpgmotor-p-t-s-097.jpgmotor-p-t-s-099.jpgmotor-p-t-s-098.jpg A csapszegperselynél 18mm falvastagság volt.. már nincs. pont arról nem készült kép. Még apróbb finomítások azért lesznek.
                                A falvastagság fontos ! Ezek minek a dugattyúi , csak nem valami orosz boxer ??? Homoköntés lesz csőben ??? Fenék vastagság ???? (5-7 mm ???) komp.viszony ? Tégy mindenhova vékony légelvezető járatot tűvel , ne legyen lunkeros ... gyönyörű munka ! Milyen ötvözetet használsz ? Esetleg a gyári Dugattyú anyagból lesz Újra öntve ??? Ovalitás ,hordó alak vagy kúposság ???? Legjobb volna talán valahogy nyomás alatt önteni .... de nem akarok belevau , félre ne értsd ! Hőkezelés ???
                                Hogy az ember mire is képes az elhatározásai bevégzéséhez , ez a legjobb példa rá !
                                Gratulálok , minden elismerésem ... Gyönyörű munka , elképzelés ! Természetesen a végeredményről is várjuk a fénxképes beszámolót !!!!!!

Komment

Ugrás az oldal tetejére
                                Working...
                                X