Szervusztok, nyugtassatok meg!:
Megjöttek az új siklócsapágyak, betettem őket, a hajtókarok billegnek a főtengelyen, a felső szemnél az egyik 1mm körül, a másik 2mm körül. Felhívtam a műhelyt (Szikszai gépműhely), ahol esztergálták, előadtam az aggodalmam. Azt a választ kaptam, hogy ez a gyári (0,025-0,085mm) hézag alsó határán van, és azért látszik ekkorának a billegés, mert túl keskeny a felfekvő felület. Nyugodjak meg, beépíthetem. Sajnos ismerem magam, a fejemre is rá van írva, hogy nyugodtan verjetek át!
Úgyhogy gondoltam futok egy kört a fórumon is, tudom van köztetek aki keni vágja a témát.
Nincs nagy kedvem elmenni egy másik ismeretlen gépműhelybe ellenőriztetni a hézagokat, persze ha nincs más megoldás, hogy nyugodtan aludjak....
Megjöttek az új siklócsapágyak, betettem őket, a hajtókarok billegnek a főtengelyen, a felső szemnél az egyik 1mm körül, a másik 2mm körül. Felhívtam a műhelyt (Szikszai gépműhely), ahol esztergálták, előadtam az aggodalmam. Azt a választ kaptam, hogy ez a gyári (0,025-0,085mm) hézag alsó határán van, és azért látszik ekkorának a billegés, mert túl keskeny a felfekvő felület. Nyugodjak meg, beépíthetem. Sajnos ismerem magam, a fejemre is rá van írva, hogy nyugodtan verjetek át!
Úgyhogy gondoltam futok egy kört a fórumon is, tudom van köztetek aki keni vágja a témát.
Nincs nagy kedvem elmenni egy másik ismeretlen gépműhelybe ellenőriztetni a hézagokat, persze ha nincs más megoldás, hogy nyugodtan aludjak....

) , és annak érezhetően fékezetten kellett elérnie a legalsó helyzetet . Ekkor volt az illesztése megfelelő , így kopogásmentes járású a gép . A hivatalos illesztési hézag ellenőrzése a siklócsapágyas főtengelyeknél egy speciális ,pontosan erre kifejlesztett u.n. hézag ellenörző plasztikcsíkkal volt lehetséges , melynek megfelelő hosszúságú darabját a csapágy és a főtengely közé a futófelületre helyeztek , a kajtókar csavarokat meghúzták , a csík szétlapult és az újbóli szétszerelés alkalmával - a mellékelt mérőetalon segítségével - be lehetett határolni a futási hézagot . Nem emlékszem , hogy bármelyik is , így vékonyan olajozva axiálisan billegett volna !!! Egyébként a nyugvó csapokat is egyessével lehuzva - visszalazítva ellenőrizte , (futásra kottyanásra) , majd az axiál csapágy hézagát és helyzetét is belőtte .
) . A 2T motoroknál , (és talán az Ural -nál is , mert annak is görgős hajtókarja van) a számított illesztési hézag 0,01 mm körüli , 2T olajjal kenve oldalirányú billegés szinte nem is érezhető , pedig az kisebb felületen fekszik fel . Félre ne értsd nem okoskodom , bizonyára ők jobban tudják , kell a hézag , hogy ne kenje föl a csapágyakat ...
) Szikszai mester betette a 0.25-ös csapágyakat és szemre megállapította, hogy tökéletes, szerinte ehhez lett esztergálva a főtengely. Közben konstatálta, hogy a másik hajtókar a 0.25-ös csapággyal szorul. Úgy látszik az nem ehhez lett esztergálva? Mindenesetre a két oldal átmérője közt is hatalmas az eltérés. A csapágy oldalát le kéne "törni", hogy szépen fusson,mert az esztergálásnál a főtengely futófelülete és a sonkák közt van egy kis ív. (ezek az én szavaim. A lényeg, hogy ez csak most jutott eszébe, és nem így kaptam meg korábban)
Komment