Az Easthighway oldala szerint az MT9 és 10-32-ben van feszítő és olajterelő, de az MT11 és 16-ban már nincs.
Közlemény
Collapse
No announcement yet.
Dnepr MT11 - 1986
Collapse
X
-
háhá.........mindig attól félek a legjobban, hogy már már annyira figyelek, hogy el ne rontsam amit csinálok, hogy aztán tuti elrontom. Eddig mindig így volt és ilyenkor mindig vissza kell bontani, amit az ember már jól összerakott. Vajon miért lenne ez máshogy a főtengely összerakásánál!? Bónusz: óriási hibát vétettem, ami miatt csúszik az összerakás.
Tehát mások okulására:
Van egy nagyon jó videó a youtube-on, ami szépen bemutatja, hogyan tudjuk betenni a főtengelyt a blokkházba. Kétféle megoldás van, hajtórudakkal vagy anélkül. Én az előbbit választottam, mert nem akartam a sasszegekkel bajlódni azon a szűk helyen....tehát felraktam az első hátsó csapágyakat, a hajtórudakat, koronás anya, biztosító sasszeg......elkezdem betenni a főtengelyt.....ezerszer láttam a videót, de csak nem ment be, hiányzott a hátsó csapágynál három milliméter. Negyven fok, csúszik minden az olajtól, kissé kezdek feszült lenni. Videó megnyit és lám lám elsiklottam valami felett, az első csapágyat nem lett volna szabad feltenni, mert így nem tudom eléggé előre tolni a főtengelyt, hogy be lehessen forgatni. Semmi baj kiszedem. Nem, nem szedem ki, mert ömlik rólam a víz és hiába forgatom nem szeretne kijönni. Semmi baj, félmegoldás, leszedem az első hajtórudat, beforgatom és visszateszem. Saját harmadik megoldás, majd szabadalmaztatom. Nagy nehezen kimókoltam a sasszegeket, koronás anyák le, hajtórúd le. Minden a helyére kerül. Nincs más dolgom, mint visszatenni a hajtókart.
Eléggé elfáradtam, el kellett volna mennem aludni, egy hét wellness szálló, pár sör, pálmafák, tengerpart, masszázs, és utána folytatni. De olyan közelinek tűnt, hogy kész lesz, szóval hajtórúd két fele összerak, és elkezdtem meghúzni a koronás anyát, de nem néztem meg az egyiknél, hogy a vége ami nem tud elfordulni, a helyén van-e. Arra gondoltam, majd befordul a helyére. Senki más ne gondolja soha többet rajtam kívűl, hogy befordul. NEM, NEM fordul be. Hanem befeszül állat módon a csavar és eldeformálja a hajtórúd alsó csészéjét, hogy aztán egy óra alatt tudjam csak a csavart kibarmolni, és konstatáljam, hogy nem lehet visszatenni, mert az egész szorul a főtengelyen........
Kérdés: veszek egy hajtórudat. Megtehetem, hogy az alsó felét összepárosítom a mostani hajtórudammal? Mivel a csapszeg bronzperselye már cserélve lett és dörzsárazva?
Vagy a hajtórudak két fele szigorúan összetartozik???? 0,05-ös siklócsapágyakhoz lett köszörülve a főtengely.
jelige: Nem tudok aludni!
Utoljára szerkesztve a következő által: martonzsolt; 2018 júl. 30, 09:25.
Komment
-
pontosan nem tudom mi történt. a hajtókar alsó kisebbik felébe beleszorult a csavar, mivel nem a lemetszett rész esett a csapágycsésze felöli oldalra...
így kellett volna lennie:
én meg így húztam meg, a feje rosszul van. A nyíllal jelöltem, hogy szerintem eldeformálhatta a csészét a csavar.
Most az alsó részbe ha beleteszem a siklócsapágyat, a csésze és a csapágy közt átlátok, a csapágy túllóg a csésze síkján. Ha ráteszem főtengelyre szorul.
A felső rész, a rúddal, az jó. A kérdésem, hogy megtehetem-e, hogy csak az alsó csapágyfészket (nem tudom hogy hívják) cserélem. Vagy vennem kell egy komplett hajtókart, beletenni a 0.05-ös csapágyat, és imádkozni hogy jó legyen? és ha jó, akkor a két hajtórudat lemérni, súlyba hozni, felső szem perselyét cserélni, dörzsárazni? ahhhhhh......
Komment
-
Diagnosztizáltam mi történt. A csavar feje ahogy megfeszült, befelé nyomta a csapágyház vékony falát és egy szemmel nem látható pukli keletkezett.
Kissé megreszeltem azon a területen, és máris jobb a helyzet. Végtelen gány megoldás, de ha végül szépen felfekszik a siklócsapágy, akkor számíthat ez a fajta barbár, kőkorszaki beavatkozás?? Látom, ahogy a gépműhelyek sorra zárnak be, a szakma megszűnik, besózzák a műhelyeket és visszasüllyedünk a sötét középkorba......
- 1 like
Komment
-
Így már érthető. Jól csináltad,csak le kell ellenőrizni,ne szoruljon. Ha külön cseréled az alsó részt,akkor számíthatsz méretbeli különmbségre,főként ennél a tipusnál.martonzsolt eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseKissé megreszeltem azon a területen, és máris jobb a helyzet.
- 2 likes
Komment
-
Óvtosan írok, mert nem jártam még így, nem mondhatom, hogy már vagy tízszer kipróbáltam, és most azt mondhatnám: Isten ments!...vagy:... Bátran!!!
Ha a hajtókar (ide értve az alsó részt is) jó, szívós anyagból van (pl. nemesített acél), akkor némi deformációt ki kell bírnia.
A visszahajlítás már gond lehetne, hiszen én a fő veszélyt nem abban látom, hogy a kis reszeléssel megkönnyítetted az anyagot (ez nem számottevő) hanem inkább az anyagban esetleg bekövetkezett repedésben, ami szemmel nem is látszik, és a dinamikus váltakozó igénybevétel hatására kifáradásos törést okozhat!
A visszahajlítást nem ajánlottam volna, de ha ott a sarokban (ahová a csavar feje megy) nincsen repedés, akkor szerintem orvosolni tudtad a dolgot.
Esetleg van-e valaki itt a Fórumon, aki olyan cégnél dolgozik, ahol ahol repedést tudnak vizsgálni?!
ui: ...Ja, a szerelés miatt ne kárhoztasd magadat, a "szerelési hiba" jelenségként működik. Te most észrevetted, gyakran úgy követünk el hibát, akkor vesszük már csak észre, ha a hatása jelentkezik (rosszul derékszögelt hajtókar, becsípett szimering, stb, eltömődött olajzó furat, stb.....)Utoljára szerkesztve a következő által: Lemezjáték; 2018 júl. 30, 17:41.
- 2 likes
Komment
-
Az eredeti gyártási technológia miatt a hajtókarok párolva vannak ,összecsavarozva készítik méretre,és összeszámozzák őket,emiatt a befogási különbségek jelentősek lehetnek:főleg időrendben eltérő alkatrészeknél.Ezért nem cserélhetők fel egymással,csak oly módon ha a felfekvőket lecsiszolják így beszűkült furatot újramunkálják..ha bezárnak a gépműhelyek nem csoda,rendkívül időigényes munka....Igen ezek miatt célszerű:bontott alkatrészeket tartani...pót-motor...martonzsolt eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseA kérdésem, hogy megtehetem-e, hogy csak az alsó csapágyfészket (nem tudom hogy hívják) cserélem. Vagy vennem kell egy komplett hajtókart,
.Szerintem is a kireszelés ebben az esetben célszerű,de csak akkor: ha nem szorul a nyomatékra húzott hajtókarcsapágy.
"Rohan az életed és rohan az út.Elmarad mögötted lassan a múlt.Nem tudod biztosan,hogy hová is mész,de úgy is észre veszed ha oda érsz."V.A.
- 6 likes
Komment
-
Köszönöm a tanácsokat. Szépen finoman kireszelgettem azt a részt a siklócsapágy alatt. Jelenleg szépen siklik a hajtókar a főtengelyen.
Mivel vennem kell új hajtókar csavarokat, ezért új hajtókarokat is rendelek. Ha az új hajtókar a 0.05-ös csapággyal szépen forog a főtengelyen, akkor tényleg megéri újra csinálni a csapszegfurat dörzsárazását.....Ha nem, akkor marad ez a hajtókar és az imádkozás, mert a főtengelyt tuti nem fogom újra esztergáltatni......
Ahogy rakom össze a dolgokat, úgyis csak egyre erősödik bennem az érzés, hogy ezt a gépet csak a jóisten tartja egyben.
A hajtókar csavar meghúzási nyomatéka 32-34Nm körül van. Az ural-zentral az eredeti "puha" koronás anya helyett egy erősebb magasított csavart ajánl. Meg fogom próbálni nyomatékra húzni, ha beszakad megírom
Hogy addig se unatkozzak, amíg a főtengely téli álmát alussza, gondoltam felteszem az olajpumpát a csapágytámaszra, vagy ahogy az oroszok hívják gitárra.
Szépen kitisztítottam mindent, megméregettem a hézagokat, kicsit én is csiszolgattam a fedlapon, ahol a fogaskerekek megmarták a felületet, megnéztem finoman jár, nem kotyog semmi.
Összeraktam, de már a csavarok kis meghúzásánál is akadozva lehetett csak forgatni. Meg-megakadt minden fordulatnál.......szétszedtem, megvizsgáltam, összeraktam. Újra akadt, de most máshol és egy fordulat alatt többször. Megint szét, megint össze, ugyanaz......... Arra gondoltam lehet, hogy berakáskor a tengely kissé ferde helyzetbe kerül, ezért szétszedve, fedél nélkül úgy kezdtem el forgatni, hogy a hosszabbik tengelyt egyik irányból megnyomtam, és tényleg ugyanazt a tünetet produkálta, meg megakadt. És ekkor jött a felismerés: A fedelét nem pozicionálja a négy csavar, ezért az összerakáskor félre csúszik és hozzá ér a tengelyhez, megnyomva azt. Még párszor össze kellett raknom, mire kikísérleteztem, hogy először finoman meg kell húzni a csavarokat, megfelelő pozícióba ütögetni a fedelet, majd anélkül, hogy hozzáérnénk az olajpumpához, akár úgy hogy az asztalra fektetjük az egészet, meg kell húzni a csavarokat. És lám most finoman jár. Ha csak magamat szívattam és van ennek egy egyszerűbb, biztosabb módja szóljatok
Szóval ez a fedlap mozog minden irányba 1-1mm-t:
A hézagok:
- 3 likes
Komment
-
Ahol a két alkatrész fél pontos illesztésének jelentősége van, ott vagy valami illesztő peremnek, vagy nagyobb kiterjedésű alkatrésznél tájoló csapoknak illik lennie.
Ha nincsen gyárilag, akkor marad a Heeegsny kolléga által javasolt megoldás...
ui: Én azt nem értem, hogy ha az oroszok tutnak másolni DKW-ből Izst viszonylag elfogadható minőségben, miét nem tudtak a BMW-ből is?
Komment
Komment