Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Pannonia megszorulás

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

• sricsi70
    replied
    Beagle eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Egy barátom azt mondta,hogy a legegyszerűbb megállapítás: a gyűrűhelyzetelő csapok a kipufogó felé neznek minden dugattyúnál! ?
    Ezt gyorsan felejtsd el!
    Nem kell mindenkinek elhinni mindent, mert a végén kesze - kusza gondolatok járnak az ember fejében és abban is bizonytalanná válik, amit eddig jól tudott.

Idézet az internetről:

"Minden dugattyú tetején található egy jelölés, egy háromszög vagy nyíl általában.
    A nyíl azt jelzi, hogy a dugattyú melyik oldala kerüljön a kipufogó nyíláshoz.
    A gyűrűk rögzítésére szolgáló stiftnek nem szabad a kipufogó nyílás oldalán lenni, mert könnyen elakadhat a gyűrű, kitörhet a dugattyúból egy darab, a hengert pedig ez tönkreteszi.
    Tehát a nyíl mindig a kipufogó nyílás felé néz, míg a rögzítő stift(stiftek) az ellentétes oldalon vannak,de nem feltétlenül középen."

Leave a comment:

• joker
    replied
    Beagle eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Egy barátom azt mondta,hogy a legegyszerűbb megállapítás: a gyűrűhelyzetelő csapok a kipufogó felé neznek minden dugattyúnál! ?
    --ugye nem a kipufogó ablakra gondolt a barátod ?--ez a mostani csapolás is gyanus kicsit , -nem lóg ez bele a szívónyílásba ? (képről nen látszi pontosan a pozició )

Kakas eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    és a hajtókart is kiegyengetik, ha nem túl nagy a tekeredése és javítható.
    --ne haragudjatok de nem tudok nem szólni . Szóval ha pl. dugó fent J. oldalon lent pedig B. oldalon szorul , akkor a hajtókar egyenes és nem " derékszögelési " probléma van .
    Utoljára szerkesztve a következő által: joker; 2012 okt. 27, 06:19.

Leave a comment:

• Guest's Avatar
    Guest replied

Leave a comment:

• Che
    replied
    Szervusztok!

Sajnos nem vagyok Pannoniás,így nem tudok válaszolni,a névleges átmérőkkel kapcsolatos kérdésre,de gondolom,a "piros könyv" korrekt választ ad.Valahogy soha nem memorizáltam be egy adott típusra vonatkozó adatokat,mert azokra mindig van könyv,én márkafüggetlen veterános kezdő vagyok,ezért számomra egy szépen megcsinált Berva,ugyanakkora élményt nyújt mint egy Norton,bár tudom,hogy az értékek nagyban eltérnek,de a beléjük fektetett munka nem.

A dugattyún a csapszeg furatának eltolása,minden esetben a motor forgásirányával ellentétes,tehát,ha egy motor jobbra forog,akkor a csapszegfurat balra van eltolva.A csapszegfurat eltolását,a dugattyúra,a robbanás pillanatában,ható erők,vektorális komponenseiből fakadó eredőerő indokolja és négyütemű motoroknál van jelentősége.Tudomásom szerint a kétütemű motoroknál a fenti eltolást nem alkalmazták régebben,hogy napjainkban,hol tartanak a motorgyártók,azt nem tudom,mert a legfiatalabb motorom is már 29 éves.

Üdvözlettel:Che

Leave a comment:

• Beagle
    replied
    az eltolt csapszeggel oldották meg ami azt jelenti hogy a dugattyún nem középen hanem egy kicsit eltolva van a csapszegfurat,
    Mostanában engem pont ez a kérdés foglalkoztat! Ugyanis pár napja húztam le a hengert a T5-ről,amely bizonyos fordulatszámon minden esetben meg akart szorulni. Szétszedés előtt az volt a tippem (jobb híján),hogy valaki fordítva rakta be a dugattyút,ezáltal egyik irányba midig befeszül azon a bizonyos fordulaton.
    A kérdésem az,hogy a Pannoniáknál melyik irányban tolták el a csapszeg furatot?! (miután hátrafelé forog,én úgy vélem,hogy a porlasztó irányában kellene lennie az eltolásnak,tehát tolómérővel mérve,a kipufogó felé nagyobb,a porlasztó felé pedig kisebb a méret.) Egy barátom azt mondta,hogy a legegyszerűbb megállapítás: a gyűrűhelyzetelő csapok a kipufogó felé neznek minden dugattyúnál! ?

Nekem így nézett ki:Click image for larger version

Name:	DSC00379.jpg
Views:	1
Size:	193.8 KB
ID:	133193 Tehát pont fordítva,mint gondolom.

Persze a gyűrűhézagom is megér egy misét:Click image for larger version

Name:	DSC00385.jpg
Views:	3
Size:	188.9 KB
ID:	133194 :-)

Leave a comment:

• TLF65
    replied
    Che eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Szervusz TLF!
    Szervusz Che!

Köszönöm szépen mindig tanulok!

Esetleg tudnál Te vagy valaki arról infót, hogy mekkorák a névleges átmérők az első, és a második túlméret, (fúrás) esetén?

Eddig ezzel valahogy nem találkoztam...

Üdv! TLF

Leave a comment:

• Kakas
    replied
    Üdv! Ha el van tekeredve akkor szét kell szedni az egész főtengelyt és persely nélkül kell lemérni a hajtókart, bár ha van ahol fel lehet újítatni akkor ott nagy valószínűséggel úgyis megteszik azaz teljesen ki fogják derékszögelni és a hajtókart is kiegyengetik, ha nem túl nagy a tekeredése és javítható.

Leave a comment:

• Kiss Ati
    replied
    Kedves Kiss Ati ! Ha a dugattyú mozgása a hengerben menetirány szerint előre és hátra történik akkor az természetes dolog ami abból fakad hogy a forgó mogás átalakul egyenes vonalú mozgássá. Ezt a jelenséget -lásd lada dugattyú-az eltolt csapszeggel oldották meg ami azt jelenti hogy a dugattyún nem középen hanem egy kicsit eltolva van a csapszegfurat,ennél fogva a csapszegperselyed "normál"kopású amúgy jó az elgondolásod az erőhatások irányával kapcsolatban! Ha megragad akkor nem feltétlenül emiatt ragad meg, lehet hogy a dugattyú nem elég ovális, vagy túl takarékos a porlasztód! Remélem ezzel a hozzászólással segítettem ! Amúgy a dugattyú a hengerrel fém a fémen súrlódik ennek a legminimálisabbra való csökkentése miatt kell motorolaj a benzinbe -kétüteműeknél-
    Üdv!

Köszönöm a segítséget, de nálam nem elől és hátul ért a dugó a hengerfalhoz, hanem jobb és bal oldalon. Tehát ha felülünk a mocira, akkor az egyik holtponton a jobb térdem fele szorult a dugó, majd ha átbillent a másik holtponton, akkor meg a bal térdem fele.
    Méregettem kicsit a héten, és úgy tűnt, hogy a hajtókar el van csavarodva. Tekertem rajta egy icipicit és valamivel jobb eredményt kaptam, de még mindig nem az igazi. Rendeltem új perselyt is, még nem jöttek meg. Beletesszük majd valakivel, aztán újra lemérek mindent.

Leave a comment:

• Che
    replied
    Szervusz TLF!

Kihónolás után,a henger átmérőjének 68,068 mm.-nek kellene lennie,feltételezve,hogy a dugattyú legnagyobb átmérője,a csapszegre merőlegesen mérve 68,000 mm..Ahogy a hozzászólásomban írtam,ha magamnak fúrnám,én azért,egy kissé szűkebbre csinálnám,úgy átmérő 68,05 mm.-re,de ebben az esetben,nagyon gondos derékszögelés és bejáratás szükséges.

A fentieket még fiatal koromban ,az öreg szakiktól tanultam,akik fusiban szinte hetente fúrtak hengereket.Gondolom tudatában voltak annak,hogy a szerelők legtöbbje ki sem derékszögelte rendesen a motort és úgy voltak vele,"csak meg ne szoruljon".Fúrás előtt ,jó tudni a hőtágulásokat,ezért nem árt megmelegíteni egy rezsón a hengert és a dugót is és megmérni azok hőtágulását,a fúrást úgy kell csinálni,hogy meleg állapotban túlfedés ne jöhessen létre,a henger és dugattyú között.A melegen történő mérés természetesen gyilkolja a mérőeszközöket,de szükség törvényt bont alapon,azért mégis megtettük.

Üdvözlettel:Che

Leave a comment:

• TLF65
    replied
    Che eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Járműmotorok esetén,a henger fúrása és hónolása után a ráhagyás,egy ezrelék,tehát egy átmérő 58mm.-es furat esetén,0,058 ezred mm..
    Kedves Che! Akkor az azt jelenti, hogy a 68 mm-es Pannóniánál elvileg 0,068 mm, azaz 6,8 százados az alap ráhagyás?

Leave a comment:

• Kakas
    replied
    Kedves Kiss Ati ! Ha a dugattyú mozgása a hengerben menetirány szerint előre és hátra történik akkor az természetes dolog ami abból fakad hogy a forgó mogás átalakul egyenes vonalú mozgássá. Ezt a jelenséget -lásd lada dugattyú-az eltolt csapszeggel oldották meg ami azt jelenti hogy a dugattyún nem középen hanem egy kicsit eltolva van a csapszegfurat,ennél fogva a csapszegperselyed "normál"kopású amúgy jó az elgondolásod az erőhatások irányával kapcsolatban! Ha megragad akkor nem feltétlenül emiatt ragad meg, lehet hogy a dugattyú nem elég ovális, vagy túl takarékos a porlasztód! Remélem ezzel a hozzászólással segítettem ! Amúgy a dugattyú a hengerrel fém a fémen súrlódik ennek a legminimálisabbra való csökkentése miatt kell motorolaj a benzinbe -kétüteműeknél-

Leave a comment:

• joker
    replied
    Kiss Ati eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Viszont nem teljesen tiszta nekem hogyan érted a hajtókar kóválygását, tehát hogy mitől is mozoghatna így.
    nem tudom mésként mondani--de ha van egy másik főteng. tedd ki magad elé , a hajtókar csapágyat állítsd felülre , aztán képzeld azt hogy az egyik sonkának az alját (az a pont ahol most ül az asztalon ) benyomod a példa kedvéért mondjuk 1 cmm -t
    utánna próbáld meg a csapoknál feltámasztva megforgatni az egészet .....
    Utoljára szerkesztve a következő által: joker; 2012 okt. 20, 19:18.

Leave a comment:

• Kiss Ati
    replied
    joker eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Ha lent egyik oldalra szorul -fent pedig a másikra -akkor nagy valószinüséggel a főteng. gázos . Sajnos én nem tudok ide rajzolni de nem kell hozzá nagy fantázia hogyan kóvályog a hajtókar alsó csap a párhuzamoshoz képest .
    Sajnos nem örülök ,a kínodnak ,de az az igazság hogy ( ha feltételezem hogy beszerelés elött tökéletes volt a főteng. ) tipikus dolog ez -amikor összeszereléskor -a sonka hajtókar csapjával ellentétes oldala kap egy kicsit nagyobb pofont a kalapáccsal vezérelt keményfa léccel.
    Kérlek szépen, ez ütve nem lett. Vannak csapágyhevítő patronjaim, azokkal szoktam szépen megmelegíteni a csapágyat és úgy megy bele szépen a főtengő.
    Viszont nem teljesen tiszta nekem hogyan érted a hajtókar kóválygását, tehát hogy mitől is mozoghatna így.

ApaE eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Igen, nem árt, ha középen fut egy horony - de én is találkoztam már több olyannal, ahol a felső hasítékon kívül más nem volt rajta.

[ATTACH=CONFIG]10908[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]10909[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]10910[/ATTACH]
    Érdeklődnék még, hogy pontosan milyen persely való a hajtókarba? Szinterbronz vagy valami más anyag?

Leave a comment:

• Guest's Avatar
    Guest replied
    Attached Files

Leave a comment:

• joker
    replied
    Ha lent egyik oldalra szorul -fent pedig a másikra -akkor nagy valószinüséggel a főteng. gázos . Sajnos én nem tudok ide rajzolni de nem kell hozzá nagy fantázia hogyan kóvályog a hajtókar alsó csap a párhuzamoshoz képest .
    Sajnos nem örülök ,a kínodnak ,de az az igazság hogy ( ha feltételezem hogy beszerelés elött tökéletes volt a főteng. ) tipikus dolog ez -amikor összeszereléskor -a sonka hajtókar csapjával ellentétes oldala kap egy kicsit nagyobb pofont a kalapáccsal vezérelt keményfa léccel.

Leave a comment:

Ugrás az oldal tetejére
Working...
X