Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Pannonia megszorulás

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

• sepy
    replied
    Sajnálom,hogy Che barátom még hallgat-e témában. Én nem vagyok esztergályos de érdemes lenne azt a hengert furat intóval szemügyre venni! Nagyon úgy néz ki mint amit hordósra fúrtak. Az hónolót nem látott véleményem szerint csak ha Demeter mutatta valakinek!!Nagyon sokat beszélünk a karburálás fontosságáról, én is bele estem a hibába. Azok a nyomok még a tavaly nyári megküldés nyomai a dugón. Lényegesen több üzemanyagot kell bejáratáskor adni és utána sem kell a 2 üteműtől sajnálni. Nem csak a kenés mint inkább a hűtés miatt is.A kevés üzemanyag miatt nem tudja hűteni a dugattyút és a jó méretre fúráskor is nagyobb lesz a hőtágulás és egyenes út a kicsit kiforgatáskor a megragadáshoz. Én is mióta adtam + üzemanyagot és " jó minőségű Félszintetikus "olajat használva nincs baj.Ez az én tapasztalatom.

Leave a comment:

• joker
    replied
    zahi eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    A dugattyún levű ,megmunkálást is láttató foltok is a fúrás hibája
    ...

...aztán hogyan ? miért ?

Hogyan tágul egy dugó úgy mint egy gégecső ? -hogy szabályos távolságonként ér csak oda a lyuk falához ? ezt azért kicsit bővebben , lennél szives ?
    Elnézést , csak nem értem .

Leave a comment:

• zahi
    replied
    A dugattyún levű ,megmunkálást is láttató foltok is a fúrás hibája ... . Elméletileg ha a fúrás merőleges a hengertalpra ,koncentrikus a hengerszoknyával, körkörös , megfelelő felületi érdességgel rendelkezik , az illesztési hézag pedig (mivel a dugattyú méretével van beállítva elvileg , de ettől el is lehet térni, többnyire egész értékre kell fúrni a századok tekintetében... ) megfelelő, a fúrással sok hiba nem nagyon lehet . Ezeket méréssel, szemrevételezéssel ,esetleg a derékszögeléskor észlelni lehet .(szerintem)Bár igaz az is, hogy a két kipuf. nyílás közti gát ,hengerpalást felületét alá szokták csiszolni a későbbi hőtágulásokból eredő , a furatba történő "beletágulások" elkerülése végett !A képen is mintha ott látszana ragadási nyom , de lehet hogy a kép csal ...
    A falvastagság- beli eltérések(dugattyú) végül is nem számottevőek , de attól még az anyagminőség különbözhet . Végül is ha minden príma , és tökéletes nem ragadhatott volna meg bejáratás után teljes-gázon sem . A hibát mégis produkálta ...
    Elnézést , csak "hangosan" próbáltam gondolkodni .

Leave a comment:

• dkari
    replied
    (én pont ezért tankolom a legolcsóbb benzinnel a gépet mert abból az adalékokat spórolják ki. De az a 2T motornak ilyen formában nem is kell mert én keverem hozzá olaj formájában)
    A Pannóniának pont ez volt a lényege hogy akár petróleummal is működött. Az oroszok kifejezetten elleneztek bármiféle modernizálást mert attól féltek azok után nem lehet majd "belehugy..ni" a tankba és tovább motorozni.
    Sokan mondják hogy ezekbe a régi masinákba csak ásványi olajat kell tölteni persze az nem árt ha az Arol 2T-től egy fokkal jobb.
    Nem hinném hogy ez üzemanyag vagy olaj probléma lenne. Inkább nem megfelelő beállítás vagy a rossz fúrás eredménye.

Leave a comment:

• heeegany
    replied
    Én is elf szintetikus olajat használok az utóbbi kb 2 évben. A kipufogóban egy nagyon vékony réteg kox képződött, de más nyomot nem hagyott maga után. Pedig tavaly is félig volt a tank télen aztán azt ki is jártam. Meg most is van még kb 16 liter tavalyról amit múlt héten engedtem le belőle, de ez megy majd vissza is bele. (sajnos valamelyik családtagnak hála javítani kelletett a madarat rajta. Aztán a lakkozás nem lett valami jó úgyhogy holnap az egészet lakkozhatom le újra... Egy rakat pénz és még több idő elmegy rá... )
    Viszont ami kanába tároltam anno a keveréket és ott állt majd 1 évet üresen, hát az alján elég érdekes izé lett.
    A híg kék olajból egy sűrű zöld, nehezen folyó akármi lett. De ahogy öntöttem rá egy kicsi leengedett benzint rögtön fel is oldódott.

Leave a comment:

• gesszti
    replied
    Célszerűbb lenne, ha nem váltogatnád az olajakat. Ilyen lerakódást okozhat a különböző olajak összeférhetetlensége is. Nem akarok olajvitát indítani, de tök felesleges ilyen csoda olajakat használni. Egy közepes ásványi, vagy olcsóbb félszint bőségesen elég.

Leave a comment:

• demeter
    replied
    Volt 2,7 liter szintetikus Elf, aztán 4,5 deci félszintetikus fémdobozos, aztán 1,75 liter szintetikus Eni. Ez nem fejből megy, de így is emlékszem, meg 2,5 deci van most a doboz alján valóban.
    Nem tudom, nem-e az a baj hogy végülis ezeket a korszerű olajokat sokkal kisebb keverési arányban alkalmazzák manapság és a feltárult forgattyúsházban is több az olaj maradvány, mint számítottam. Sűrűbb, ragadósabb amint azt írtam is, mint a flakonban volt eredetileg.
    Dehát ha jót akar az ember, abban a tudatban megveszi a jobb olajat. Gondolom én...
    Ukrán benzin 90% amúgy, vagy több százalék. Sima 95-ös, egyszer volt csak Shell Nitro+, mikor Tiszakeszire tankoltam.

Leave a comment:

• heeegany
    replied
    demeter eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Van még két képem, véleményezzétek már akkor ezt a jelenséget is!
    [ATTACH=CONFIG]27121[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]27122[/ATTACH]
    Milyen 2T olajat használsz? Esetleg valami adalékot adsz a benzinhez? És melyik kúton, milyen benzint szoktál tankolni?

Szerintem ez az üzemanyag valamelyik összetevőjének a maradványa ami nem égett el megfelelően. Ez lehet a nem megfelelő olaj, de akár a nem megfelelő adalékok miatt is(amit lehet hogy a kúton raknak bele és egy modern 4T-nél nem okoz semmi gondot mert elég.)

Persze ez csak tipp. Lehet hogy tévedek.

(én pont ezért tankolom a legolcsóbb benzinnel a gépet mert abból az adalékokat spórolják ki. De az a 2T motornak ilyen formában nem is kell mert én keverem hozzá olaj formájában)
    Utoljára szerkesztve a következő által: heeegany; 2015 márc. 27, 18:17.

Leave a comment:

• demeter
    replied
    Dkari, ez előbb kezdődött. Illetve, láttam a gyertyán hogy az egyik fele világosabb, a másik meg sötétebb. Ha elmélkedek, akkor itt az égéstérben valami nem kóser a gázok áramlásával. Miközben "patyolat" tiszta, hogyan alakulhatnak ki ilyen szigetek a préssávon és a gyertya körül a kipufogó felőli oldalon majdhogynem szép szabályosan...?

Gesszti, ilyen ajánlással vinném is, ha nem 500 km-re lenne.

Leave a comment:

• gesszti
    replied
    Zalaegerszegen Béry Andrást keresd telefonon. Ügyezd le vele. Nem tudom, hogy milyen dugattyút ad, de pl. mz-vel 300 km-es motorral mentünk tavaly Alsóörsre. Ott körbe a felvonuláson. Nem szorult meg. Innentől én tőle nem kérdezek semmit. Csak odaadom a cumót, és kifizetem az árát, mikor készen visszaadja. Hibátlan. Fúrattam azóta vele több mz-t, robi 55-öt, robi 151-et, babettát, simsont, és mind hibátlanul dolgozik. Sokat nem kell vacakolni a járatgatással. Összerakod és használod.

Leave a comment:

• dkari
    replied
    Csak valami össze-vissza kapirgálás itt -ott hirtelen nem is tudom mi lehetett gyilkos eszköz amivel csinálták
    Lehet 400-as vízpapírral akarom mondani ez esetben olajossal
    Bár minden esetre érdekes dolog ha mondjuk oda viszel egy 68,5-ös dugattyút az nem biztos hogy fúrás nélkül bepasszintja a 68-as kopott hengerbe.
    Sajnálom hogy így jártál.
    A hengerfejnél látható dolog már lehet a megragadás eredménye.

Leave a comment:

• demeter
    replied
    Na, makróval vagy anélkül, vakuval vagy anélkül, de ha megfeszülök se tudok jobb képeket csinálni a henger belsejéről...
    De minden véleményt örömmel veszek. Nekem csak annyi látszik vagy érződik, hogy valami tényleg nem kerek.
    A hengerfej alatt 0,5 mm-es alutömítés volt, gyönyörűen kilapult és felvett minden egyenetlenséget, hogy miért más a színe, azt sem tudom.
    Akkor ez nem volt valami jó munka...3500 Ft, ha jól emlékszem. De most igyekszek keríteni jobb szakembert, ha Bertája lesz (egyelőre ilyen van képben 2), az sem gond. Ami gáz, hogy a fél szezont megint bejáratással tölthetem...

Van még két képem, véleményezzétek már akkor ezt a jelenséget is!
    Click image for larger version

Name:	4.jpg
Views:	1
Size:	190.5 KB
ID:	144074 Click image for larger version

Name:	5.jpg
Views:	1
Size:	196.9 KB
ID:	144075

Leave a comment:

• joker
    replied
    gesszti eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Az látszik a képeken, hogy a hónolás nagyon esetleges volt
    Tényleg ezt ki is felejtettem -bocsánat - ez a henger nincs hónlva se . Csak valami össze-vissza kapirgálás itt -ott hirtelen nem is tudom mi lehetett gyilkos eszköz amivel csinálták

...tényleg , mennyibe fáj egy ilyen szar munka felétek ?
    Utoljára szerkesztve a következő által: joker; 2015 márc. 27, 15:45.

Leave a comment:

• gesszti
    replied
    Az látszik a képeken, hogy a hónolás nagyon esetleges volt. Alig-alig, és az is össze-vissza irányba. Ennek főleg ilyen, túlmelegedős hengereknél van jelentősége. Akkor jó, ha messziről nézve szinte tükör fényes a felület, közelről meg egyenletes mélységű, egyenletes távolságban levő, 25-45 fokos szögben álló sok kis rovátka van. Minél több, minél finomabb rovátka van rajta, annál több olajat tud megtartani a hengerfal, és annál jobban fog működni. Mondjuk ezt kézi hónolóval senki se fogja jól megcsinálni, csak hónológéppel.

Leave a comment:

• joker
    replied
    A probléma több dologból is összeadódhat . Jelen esetben ott kezdődik , hogy ebbe a hengerbe csak egy lyukat furtak . E z nem azonos a henger fúrás nevü munkával . Mármost a dugóra nem lehet ettől kezdva rögtön rákiabálni -mert kérdem én a henger melyik pontján mért méretéhez illesztette a vakegér ? Aztám mennyire ?
    Aztán a dugó képek is érdekesek - mert a Bertánál biztos -de gondolom a Belcornál is CNC gépen készülnek a dugók . Az nem hinném hogy ilyen hernyót esztergál .
    Nem tudom , mérni kéne , így távdiagnosztában nekem nincs több . Tessék a Gyurcsók úrhoz fordulni .

Azt nem tudom ,hogy csak a fényképen látszik -vagy tényleg csak két ívbe J-B oldalon feküdt fel a heng. fej tömítő felülete ?
    Utoljára szerkesztve a következő által: joker; 2015 márc. 27, 15:17.

Leave a comment:

Ugrás az oldal tetejére
Working...
X