Persze hogy láttam készen, beadtam, visszakaptam. Hogy milyen gépen készült nem tudom, de volt már olyan, hogy tuti gépeken készült egy hengerem és szép ferde furat lett a végeredmény. Az ablak körül tényleg nem érte, ez mindenhol látszik.
Amúgy az első képet azért raktam be, mert azt akartam megmutatni, hogy teljes lökethosszon szép szimmetrikusan hogyan kenődött fel az alu. A Pannónia henger legnagyobb baja nem az, hogy vasból van, hanem hogy a két kipufogónyílás miatt nagy a felület a dugattyún és a hengerfalon is, ahol túlhevülhetnek ezek a felületek és meg is teszik ezek szerint.
Nem tudom miért ilyen a henger, de ilyen volt már korábban is, mikor egyszer bekukkantottam a kipufogónyíláson. Nem lehet, hogy a keménykrómozott gyűrűk futófelülete miatt nem kopnak össze a hengerrel normálisan?
Közlemény
Collapse
No announcement yet.
Pannonia megszorulás
Collapse
X
-
Arra gondolok , hogy ez a henger nincs megfúrva ( most megnéegettem a képet kinagyítva ) vagy ha ta láttad készen , fényesen , akkor nem tudom mit csináltak vele . Mert még a képan is látszik , hogy az ablakok körül nem ért hozzá a dugó . Magyarul ütött a kés amivel fúrták .
Nem esztergán csinálták véletlen ? Vagy nem tudom --mióta láttam a szociszarimotorfelújítók videóját --rájöttem ,hogy nagyon keveset láttam az életben ...
A másik meg , olyan kép szerint --mint ha sósavval tankoltad volna meg a motort .... ???
igen - makróval fényképezzgesszti eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseTehetnél fel pár jobb képet a furatról, alulról is, hogy minden irányból lássuk
- 1 like
Leave a comment:
-
Nehéz ezt normálisan fotózni, hogy úgy látsszon, mintha az ember a kezébe venné.
A dugattyúról: az látszik, hogy szabályosak a bejáródás nyomai, aztán egy bizonyos magasság után tolódik a minta és aztán megint és megint...az egész felületnek egyenletesnek kéne lennie, ez esetben én inkább gondolok a megmunkálás szabályos egyenetlenségére, mint a hengerfal szögletességére. Az esetben a dugattyú inkább teljes magasságában lenne csíkos, nem így váltakozva.
A henger felülete meg, szintén nem egyenletes, inkább az olaj maradványai lehetnek rajta. Azon azt vettem észre, hogy kissé ragacsos és sűrű így hideg állapotban.
Amúgy novemberben leraktam, decemberben és januárban is mentem vele, aztán márciusban. Míg állt, néha én is átforgattam.
Ettől többet nem tudtam elkövetni. Mindenesetre én jónak gondoltam ezt a henger-dugattyú párost, mert a kezdetektől bátran emelhettem az utazót, néha olvasom hogy kész kínszenvedés, mert 60 fölött azonnal meg akar ragadni minden körülmények között. Ilyen formán, könnyen ment bejáratás és 3000 km után úgy gondoltam, nyugodtan kipróbálhatom a teljes gázt.
- 2 likes
Leave a comment:
-
Hogy mindez hasznos legyen járniuk kell mert akkor lesz kenés csak és legalább üzem melegnek kell lenniük. Az én motorom előző gazdija is betegeskedett és csak ritkán kevés időre indította el/ később más indította mert Ő nem bírta/és a beszívott pára a levegőből kicsapódott és bizony rozsdásodott a forgattyús tér. Legalább is nekem ez a tapasztalatom. A beindítgatás kevés.
- 2 likes
Leave a comment:
-
Ha már itt tartunk, én pont ezért szoktam télen is időközönként átforgatni mindegyik gépem motorját. Pár hónap állás alatt szerintem simán megjelenik rajta a rozsda. Néhányat rárugok, a Babettát és Dongót megtekergetem, a Robi rotakapát kicsit megrángatom. Talán valamennyire megakadályozza a rozsdásodást ha egy kicsit átmozgatom, esetleg a dugattyú húz a henger falára némi olajat...OdinHEM eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintésemintha rozsdás is lenne
Leave a comment:
-
Nem tűnik túl profi fúrásnak, mintha rozsdás is lenne?! Nekem legalábbis olyan...
Leave a comment:
-
Joker, igen. De látom magam előtt a kérdőn nézést persze, mire gondolsz?
Zahi, akartam bízni ebben a dugattyúszettben, fizettem is érte kétszer annyit, mint a Berta. De abban ma sem bízom annyira, az olcsó ára miatt legfeljebb az "elmegy" kategória. Ezek után persze mondhatjuk, hogy ettől biztos jobb.
Nagyon nem akarózott szétszedni a télen, de most hogy elővettem, úgy felerősödött és állandósult mára a csörgése, hogy már én szégyelltem...
A dugattyúszettet külön vettem és közeli szaki fúrta hozzá a hengert, jónak tűnt úgy szemre.
A karburálásom sok-sok próbálkozás végeredménye, amitől jobbat nem tudtam. De nyárról őszre is módosítottam pl., tehát figyeltem rá.
Gatyába rázom, csak az a dilemma, mennyit költsek rá...mivel a második blokkba borítanám inkább a pénzt, ha épp van rá, ezt egy elfogadhatóan használható és teljesen gyárinak megfelelő szintű motornak hagynám.
Ja, a falvastagság olyan 3 tizeddel nagyobb mint a gyári, azonos átmérővel.Utoljára szerkesztve a következő által: demeter; 2015 márc. 27, 14:20.
- 1 like
Leave a comment:
-
Igen , erre próbáltam már többször utalni hozzászólásaim alkalmával , hogy bár "szűkebb pátriámban " készülnek ezek a "termékek" , mégsem nyerték el tetszésemet , és más ismerőseim is csalódtak benne! Talán látható most már hogy miért ! Esetleg nem tennéd meg hogy összehasonlítod a falvastagságát egy gyárival ? Már csak kíváncsiságból ... ! A Bertára már kevesebb a panasz , de mostanában a Hajósi ,Kohl műhely (remélem jól írtamdemeter eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseNem gondoltam, hogy egyszer ide fogok írni...a kis októberi akciómnak meg is lett a következménye, most agyalhatok milyen dugattyút rakjak bele...érdemes nézni azt is, hogy a kopásnyomok szerint hányszögletű ez a Belcord.
[ATTACH=CONFIG]27113[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]27114[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]27115[/ATTACH]
) dugattyúját ismerik el leginkább !
Tudtommal , úgy válallják a munkát ha a fúrást is ők végzik ! A hengert sem ártana kicsit átfésülni..
, (áthónolni egy picit , esetleg ujrafúrni ...) ugyan az a műhely fúrta amelyik gyártotta a dugattyút ? (nesze neked "kétszer hőkezelt" speciális aluöntvény "alkatrész .
) Lehet hogy az októberi akciónak az égvilágon semmi köze az egészhez , esetleg az alkatrészben keresendő a probléma gyökere. Feltételezem persze hogy a karburálásod megfelelő ! (ne ragaszkodj a gyári méretekhez , értékekhez azok új alapméretes gyári henger - dugóhoz , és olmozott üzemanyaghoz lettek kitalálva .)
Remélem nem fog sokba fájni , és mihamarabb gatyába rázod a gépet !
- 1 like
Leave a comment:
-
Nem gondoltam, hogy egyszer ide fogok írni...a kis októberi akciómnak meg is lett a következménye, most agyalhatok milyen dugattyút rakjak bele...érdemes nézni azt is, hogy a kopásnyomok szerint hányszögletű ez a Belcord.
Leave a comment:
-
Tisztelt Nagypeti !
Ha jól tudom az urat Wittmann Istvánnak hívják , de a címét vagy a telefonszámát nem tudom megadni . De azt hiszem nem is illik az ő tudta nélkül , valószínűleg ha akarná, már fent volna a világhálón! Egyébként volt már a kezemben P20 főtengely amit ő készített ! Hát nem mondom ,nagggyon profi !
Leave a comment:
-
Igen, a nagyobb falvastagság nagyobb tömeget , és hőtágulást eredményez (ahogy már írtam is...
) "Pl : egy 5m -es alu.rúd 100 C fok hőmérséklet növekedés hatására szemmel áthatóan többet tágul mint a 0.5 m-es ..." , és ez a vastagságbeli eltérés szerintem mind annak tudható be hogy minden túlméretet , egy-ugyanazon, alapmérethez kreált nyers-öntvényből alakítják ki (ami már egyébként is vastagabb mint a gyári ) , tehát minden méretnél nő a palást falvastagsága, az átmérő függvényében ! Ezáltal nő a beszorulás lehetősége is ( ez okból ovális a dugattyú , mivel a csapszeg környékén több az anyag vastagsága , így a csapszeg irányba mérve kisebb az átmérő is . A "kúposság,lépcsősség,hordóforma" pedig a falvastagságnak ,a robbanás és a surlódás okozta hőmérséklet növekedésből eredő (üzem közbeni ) , a hőtágulás miatti méretnövekedését hivatott kompenzálni)Természetesen mindezek az anyag minőségének függvényében kerülnek kialakításra ! A hőtágulás csökkentése végett használtak a Pannonia dugattyúknál is a későbbiekben 12% helyett 20% -os Si tartalmú anyagot . De a dugattyú mechanikai szilárdsága is az anyagminőség függvénye, ezért az abból való lefaragást mielőtt megejtenéd , talán konzultálni kéne egy nagyobb tudással rendelkező szakemberrel , valamint a valódi anyag minőségét sem ártana tudni... Előfordulhat hogy a gyártó ezen falvastagság mellett garantálja a megfelelő szilárdságot , terhelhetőséget és a külső geometriát is ennek függvényében találják ki !
Nos ezért nehéz a választás , hogy minden kritériumnak megfeleljen a dugó , legjobb a mások használat közbeni tapasztalatait összehasonlítani . De az is lehet hogy egy kicsit bizonytalan vagyok , vagy mégse ???
- 1 like
Leave a comment:
-
A 3. javított kiadású Balogh- Wohlmuth féle könyvben is ennyi illesztési hézagot írnak szerintem ez tökéletes lesz nekem,főleg h az oldalkocsit is húznia kell... a dugattyú falvastagságára meg 2,4-2,6 mm ír ugyan ez a könyv ahoz képest a Belcord 3,4-3,6-3,8mm... de nem baj majd az eszterga mega turbó maró ellátja a baját ennek a falvastagságnak0,08 mm-es most az illesztés .
- 1 like
Leave a comment:
Leave a comment: