Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Pannonia megszorulás

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

• zahi
    replied
    Amikor elkezdtem a pannoniát "nyüstölni " a forgalomban , (kb 23-24 éve) a forgalom sűrűsége hasonlónak volt nevezhető - legalábbis a környékünkön - csak az irama volt nyugodtabb , a trabantokkal, ladákkal könnyedén lehetett tartani a tempót ( főleg városban ) , azóta kicsit megváltoztak a "dógok" ... A tempó is fokozódott, annak ellenére hogy 50-re csökkent a megengedett sebesség . Nem mellesleg a mérleg nyelve is vagy 30-35 kg -al többet mutat ha netán rátévedek . , és ez mind a menetteljesítmény rovására megy ! Ezért leginkább a kis forgalmú , viszonylag jó állapotú országutakat kedvelem motorral , főleg ha látványban sem elhanyagolható .
    Az pedig ha valaki a használhatóság érdekében picit átalakítja a gépet , nem tartom katasztrófának , legalább ezáltal is tovább marad mindennapos használatban a masina , ami a mai világban már nem is olyan kis dolog ! (azt nem tudtam hogy a tárcsafékesre átalakított pannóniát nem műszakiztatják le ! )
    Egyébként az eredeti témára visszatérve , nekem a pannónia gyári dugattyújával csak egy alkalommal akadt megragadási probléma , az is akkor amikor Szatmárnémetiből hazafelé jövet, a román olaj valószínűleg nem keveredett el rendesen és Ökörirtófülpösön a szakadó esőben nagyot lassított a gép és leállt ... de egy udvarban láttam egy kétütemű trabantot , ahová bezörögtem , és a történetet elmesélve "kunyiztam " egy kis Arolt , amit rögtön hozzá is tettem a benrinhez, majd egy félóra állás után újra indult a vas , és hazahozott ! Az igaz hogy mezőkövesden már a közben valószínűleg elkeveredő román olaj, igencsak megnövelte a füstképződést , ami hazaérve még fokozódott is . Az üzemanyag csere után még hónapokig használtam (szinte minden nap ment! azzal jártam mindenhová. ) , csak később húztam le a hengert , de nem nyúltam hozzá. Végül is ,és meg voltam elégedve a gyárival, lehet mondani ettől eltekintve nem okozott problémát .(remélem ezután sem lesz vele gond!)

Leave a comment:

• dkari
    replied
    Azt szeretnénk,ha olyan lenne mint amikor kigurult,DE nem azt várjuk tőle!
    Részemről pont ezt szertettem volna elkerülni, hogy olyan legyen mint ahogy kigurult a gyárból.
    Attól megbízhatóbbá szerettem volna tenni ami saját véleményem szerint sikerült is.
    Másrészt nekem ez egy amolyan ön kifejezés. Nem szeretem a sablonokat és a közhelyeket.
    Nem igen járok rendezvényekre sem mert a magam örömére teszem mindezt.
    Az is igaz hogy a rokonaim szerint öregapám vérét örököltem mert ő is "garázs matyi" volt. Sajnos én nem ismerhettem illetve nem emlékszek már rá.
    De remélem azért nem leszek olyan házsártos mint ahogy mondják amilyen ő volt.

Ezek a motorok egy szeletet őriznek a történelmünkből. Nem szabad (na) őket elhasználni mindennapi használatra.

Szerencsére a Pannoniából akad bőven Én elképzeltem magamnak egyet milyen lehetett volna egy "modernizált" darab.
    Az is igaz hogy mivel külhonban dolgozok azt a kevés időmet mikor itthon vagyok önfeledten szeretném tölteni nem szereléssel. Legalább is nem olyannal ami muszájból történik.

Leave a comment:

• gesszti
    replied
    Ezek a motorok egy szeletet őriznek a történelmünkből. Nem szabad(na) őket elhasználni mindennapi használatra.

Egyszer-egyszer elmenni találkozókra, vagy kirándulni, és szép tisztára törölgetve őrizni őket az utókornak. Megérdemelnék.

Leave a comment:

• Lemezjáték
    replied
    dkari
    Én meg azt írtam le itt a fórumon korábban hogy „nem vagyok igazi veterános”. Mert én szeretem a régi autókat motorokat de kicsit más köntösbe Vagyis nekem nem célom az OT.
    Korábban voltak bennem ellenérzések az ilyen átalakításokkal szemben, mára viszont úgy vagyok vele, hogy bármi megmarad belőle, ami idézi a régi kor hangulatát, az már jó!!!
    (Nyilván más lenne a helyzet, ha valami ultra ritka darabokról volna szó, akkor barbárságnak tartanék minden átalakítást, de hát erről szó nincsen!!!)

Leave a comment:

• mátéapu
    replied
    Nem értem magunkat!(pannoniásokat)
    Azt szeretnénk,ha olyan lenne mint amikor kigurult,DE nem azt várjuk tőle!

Itt vannak az uralosok örülnek ha használhatóvá tudják tenni,nem azon vitáznak miért nem megy 120-al egy 650-700-as motor.
    Itt vannak a jawasok örülnek ha sikerül gyárira javítani.
    Itt vannak az mz-sek ők is elvannak,nem azon nyafognak miért előzi meg a 125-ös trofit a vagoner.

Azt természetesnek tartom ha valaki egyedire festi vagy csomagtartót ködlámpát egyéb kényelmi dolgot megbizhatóbb gyujtást próbálgat így tanulunk...

Miért akarjuk,nem-akarjuk úgy a pannoniát ahogy legyártották???

Leave a comment:

• Lemezjáték
    replied
    mateapu

Majdnem öt éven keresztül próbáltam a forgalomban résztvenni a pannoniával nekem nem sikerült!!
    Na, én is valami ilyesmivel kínlódom, csak még nem öt éve, de kb. ugyanerre a következtetésre jutottam. Nem kis erőfeszítéssel valóban lehet javítani sok mindent, de akkor is "csak" Pannónia marad, vagy tényleg kicseréljük a fődarabokat, akkor meg már más lesz...

Élvezettel olvasom a korabeli szakirodalmat (bekötve megvettem az Autó-Motort 1953-70-ig), mert felér egy időutazással és egyértelműen átjön, hogy mennyi odafigyelést karbantartást igényeltek ezek a motorok akkor is új korukban ahhoz, hogy napi használatban legyenek és akkor még csak az üzembiztonságról beszélünk! A Pannóniás könyvek is ezt támasztják alá.

Szeretem a pannoniát ,de maradjon az ami,a mi bütykölős bulimotorunk.
    Teljesen egyetértek, a biztonságos közlekedésre ebben a formában korlátozottan alkalmasak (index hiánya, gyenge fékek, gyenge gyorsulás, ami egy előzésnél fontos lehet...). Már írtam is itt valamikor, bármilyen jó a féked, ha bevág eléd egy autó, hogy az utolsó pillanatban kis ívben jobbra lekanyarodjon...fogalma sincs, hogy te miért anyázod őt, hiszen neki természetes dolog, hogy 4 tárcsafék harap a Pannónia gyenge dobfékeivel szemben...

Szóval én úgy döntöttem, marad a nyugis vasárnapi motorozás, amikor kevésbé őrültek az emberek, kisebb a forgalom, és ekkor jól lehet menni egy Kaposvár léptékű városban, meg a vidéki kis forgalmú utakon. Csodálatos tud lenni nyáron a vidék, én legalábbis nagyon szeretem.

A D-Csepelemet is állandóan szerelgetnem kellett (nem egyszer útközben is), valószínűleg a Pannónia is ilyen. Ha "csak" motorozni akarnék veterán fíling nélkül, akkor vennék egy robogót és kész...

Leave a comment:

• joker
    replied
    mateapu eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    de maradjon az ami,a
    ...merugye elvtársak ! a krumplileves ---az legyen krumlileves .

Leave a comment:

• dkari
    replied
    én szinte ugyanezt írtam le
    Én meg azt írtam le itt a fórumon korábban hogy "nem vagyok igazi veterános". Mert én szeretem a régi autókat motorokat de kicsit más köntösbe Vagyis nekem nem célom az OT.

Leave a comment:

• kollarg
    replied
    Szeretem a pannoniát ,de maradjon az ami
    Kérem szépen, én szinte ugyanezt írtam le az egyik nagy autós-motoros véleménygyűjtő oldalon (a TotalCar-TotalBike-féle Népítéleten), nyertem vele egy Vespás kávéscsésze-készletet.

Leave a comment:

• dkari
    replied
    Úgy megépíteni egy pannoniát,hogy a mai forgalomban megfeleljen az többe kerülne mint egy új motor...,de az már nem pannonia!!!ha lenne teljesítmény:nem bírná a kuplung,generátor kellene,új lámpa a váltó lassú és gyenge,és mivel lassítanál fékdobbal??teleszkóp elavult=mi maradna?

Ez igaz lehet, de szerencsére nekem nem jött ki többe mint egy jó gyári felújítás, (igaz a festést is magam csináltam) bár kétségtelen műszakira kell egy dobfékes első kerék. És ez még midig Pannónia
    Ha haladni nem is lehet a mai forgalommal de legalább megállni igen

Click image for larger version

Name:	20150326_141926.jpg
Views:	2
Size:	202.3 KB
ID:	144089

Leave a comment:

• mátéapu
    replied
    Majdnem öt éven keresztül próbáltam a forgalomban résztvenni a pannoniával nekem nem sikerült!!
    A véleményem marad:mentem turán 80-100-közt eőkészitett géppel nem volt gond 3-350km-t mentem egy nap de utána elrepedt a tank elment a gyujtás és a "zabszem"nem csak az utazótársak miatt volt.Kívánta a négy-litert az állandó kontrollt.

Úgy megépíteni egy pannoniát,hogy a mai forgalomban megfeleljen az többe kerülne mint egy új motor...,de az már nem pannonia!!!!ha lenne teljesítmény:nem bírná a kuplung,generátor kellene,új lámpa a váltó lassú és gyenge,és mivel lassítanál fékdobbal??teleszkóp elavult=mi maradna?
    Szeretem a pannoniát,de maradjon az ami,a mi bütykölős bulimotorunk.

Leave a comment:

• joker
    replied
    zahi, bocsánat , lassan talán megtanulom a rejtjeles olvasást .

Leave a comment:

• sepy
    replied
    Ezeken a gépeken sokszor a szakmai lelemény,tapasztalat is szükséges a célba éréshez.

Leave a comment:

• kollarg
    replied
    amikor mai előállítású anyagokkal, mai gépmunkával újítjuk fel őket
    Csak az eredeti konstrukciós jellemzők megmaradnak, lévén felújítás... Ami hibalehetőséget akkor beépítettek, az benne marad, onnantól már csak egy lépés a hiba. Nekem ha kocsiból átülök a Pannoniára, akkor kell nagyon figyelnem: hajlamos vagyok ugyanazt a dinamizmust elvárni, az meg a motornak már túlterhelést jelent.

Ha nincs türelmed bejáratni és simogatni vegyél más motort
    Vagy olyan illesztéssel kell megcsináltatni a hengert, hogy 20 perc legyen a bejáratás és gyakrabban cserélni...

Mateapunak igaza van, mármint nem érdemes túlzott elvárásokat felépíteni, még akár a ráköltött súlyosabb összeg ellenére sem. Vagy le kell mondani az eredetiségről kisebb-nagyobb részben és a pénzt a motor más részeire költeni.

Én kapartam bicskával dugattyúból származó alut a hengerfalról az út szélén, hát hatalmas élmény volt. De hazajöttem vele lábon, hála a táska-műhelynek.

Leave a comment:

• Lemezjáték
    replied
    mateapu
    Mi ez a miákolás,mit akartok?
    Akármelyik dugó jobb a gyárinál!!!
    Én ezzel abszolút egyetértek, igazad van!

Ezzel együtt is, a hengerfúrást, az illesztést azt azért el lehet cseszni... Az én történetemet pont azért írtam meg, mert minden történet egyedi (nem is keverném demeter történetével, ahol bizony valószínűleg külső hiba van), én a saját szorulásomnál hibás voltam, belátom utólag...

Még annyi: az imént azt írtam, más motornál nem volt gondom, közben eszembe jutott, dehogynem!!!

A D-Csepelemet a nyolcvanas évek végén motorikusan felújítottam, gyári új főtengellyel, gyári(!!!) túlméretes dugóval, elismert szakember fúrta hozzá a hengert.

És mi történt?! Napi használatban járattam be, ugyanis ezzel jártam dolgozni. Oda kellett érnem időben, nem állhattam meg vele állandóan pihenni. Bizony volt olyan, hogy dombon felfelé melegedve mélyült a hangja és erősen öblögetve, sebességet csökkentve tudtam megelőzni a ragadást, sőt, volt,a mikor meg is állt kuplung behúzása után.

Ez valahol benne van a vas hengeres történetben.

Mindent az adott korszak technikai szintjén kell értelmezni:

Évekkel ezelőtt olvastam Steinbecktől az "Érik a gyümölcs" című könyvét, ahol leírja, hogy a századelőn hogyan javították a farmerek a T-modellt. Ami megmaradt bennem, a motort szétszedte (na persze nem műhelyben, hanem az úton szükségjavításként!!!), és a dugattyúra a gyűrűk helyére rézdrótot tekert, amit visszaszerelve azok bedolgozták magukat a hengerbe és mehet tovább a Tin Lizzy...
    Utoljára szerkesztve a következő által: Lemezjáték; 2015 márc. 29, 12:05.

Leave a comment:

Ugrás az oldal tetejére
Working...
X