Sziasztok!
Tegnap kimentem kerülni a motorral egyet. Oda felé minden rendben volt vissza felé mikor már üzemi hőmérsékelten volt henger azt produkálta a motor, hogy 4-ben voltam és elkezdett lassulni tőgázra is(55-60km/h-val mentem). Vissza 3-ba nagygáz (kb. 40km/h-ról),de lassan "gyorsult". Nem akart igazán menni. Hazaértem, udvaron kerülgettem 1-be , de nem akart húzni, csak hörgött meg erőtlen volt. Egy ismerős azt mondta, hogy kezdhetett szorulni a dugattyú, viszont ha kuplungot behúztam akkor meg gázadásra normálisan reagált.
Csináltam videót a motor hangjáról. Menetközben is hasonló zaj jön a hengerből. A duattyú-gyűrű-henger új!
https://youtu.be/LHIa7BtMG3k
Közlemény
Collapse
No announcement yet.
Pannonia megszorulás
Collapse
X
-
Ez biztos: ahol én dolgozom, most éppen 52 másodperc az ütemidő a szereldében. Ennyi időnként kell 4 darab dugattyút beépíteni, szóval hiába csinálja több gép, azzal sem lehet sokat tétovázni.De egy gyárban más a helyzet. Napi szinten több száz/ezer darabos szériák készülnek, ott nincs idő 10-szer rámérni egy-egy munkadarabra, ahogy egy „Öreg szaki” teszi, (és ahogy Én is teszem az otthoni gépemen) egy elhasznált gépen.
A Gyárban mekkora illesztéseket használtak a gyakorlatban? Nem mértem még meg gyári párost, főleg mert olyan még nem került a kezembe, ami nem volt szanaszét kopva. De gondolom nem valami nagyon szorosat, így (emiatt) nem is akartak a gyári alkatrészpárosok megszorulni.
- 1 like
Leave a comment:
-
Egyetértek. De egy gyárban más a helyzet. Napi szinten több száz/ezer darabos szériák készülnek, ott nincs idő 10-szer rámérni egy-egy munkadarabra, ahogy egy "Öreg szaki" teszi, (és ahogy Én is teszem az otthoni gépemen) egy elhasznált gépen.
Természetesen egy új, precíz gép sem ér sokat egy hozzáértő ember nélkül, de hiába a tapasztalat, ha egyszerűen nem tudnak normális munkát végezni mert használhatatlanok a gépek. Tudom mert tapasztaltam számtalanszor. Tapasztalt szakember (szerencsére belőlük nem volt hiány Csepelen) + precíz, pontos gép-teljes sikert elérni csak így lehet.
Utoljára szerkesztve a következő által: Karel; 2015 ápr. 05, 16:29.
Leave a comment:
-
Láttam én már" csodát" mit újabb gépen csináltak és semmit nem ért és lapos szíjjal hajtott gépen profi munkát csinált az "Öreg szaki" ki együtt öregedett meg a gépével. Ő ismerte a gépét és a szakma csínját- bínját precíz pontos munkát végzett a másoknak hulladéknak ítélt gépén.Ezt sokan elfelejtik vagy nem is tudnak róla csak a "csodákban "hisznek és csak utána gondolkodnak. A hosszú szakmai tapasztalat nélkül O az új gép is! szerintem legalább is.
- 6 likes
Leave a comment:
-
Még az előző hozzászólásomhoz: a gyáriak szerint a gépek jó része annyira elhasznált, hogy nemhogy század, de tizedes pontosságot sem nagyon lehet velük elérni. Egy 1974-es felmérés ezt alá is támasztja, miszerint a Motorkerékpárgyár gépparkjának 50%-a teljesen elavult, nullára értékelték. Még a 70-es évek elején is volt a gyárban jó néhány olyan gép amit még Weiss Manfréd idejében helyeztek üzembe. Ennyire elavult gépparkkal, nemtörődöm felfogással nem lehetett minőséget gyártani. Itt mindenre választ kapunk: https://www.youtube.com/watch?v=5L4rHvtEA1w
Leave a comment:
-
És persze normális cipőben kell berúgni nem papucsban, de még csak sportcipőben semgesszti eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseEmellett még kell neki adni rendesen előgyújtást is, hogy ne akkor égjen a benzin, amikor már indul a kipufogóba. Ja, hogy akkor visszarúg? Nem lány motor ez. Meg kell rúgni rendesen, és akkor nem fog visszarúgni.
Most, hogy már megtapasztaltam hogy tényleg jó én is vennék még egyet. Ha csinálna még ilyet az aki csinálta, de sajnos már nem vállal ilyet.dkari eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseJelzem nem ezt szerettem volna bele hanem olyat amilyet Heegany koléga csináltatott a motorjába. Wartburg hajtókar felül Mz tűgörgő. Mind ez bekerült neki 17000ft-ba plusz egy főtengelybe.
Tavaly voltam nála, beszélgettem vele és el is mondta hogy miért nem csinál már ilyet. De ezt nem részletezném, de megértem hogy nem csinálja már.
Leave a comment:
-
Ha nem veszed el tőle a benzint, hanem itatod rendesen, akkor 30-50 fokkal is "hidegebb" a dugattyú teteje. Már ezzel is sokat segítesz neki. Nem szabad 4 l/100km-re kiéheztetni. A legtöbb motorosfűrészt, meg bozótvágót is így vágják tönkre, hogy elveszik tőle a benzint. Lehet ott alu henger, meg csoda bevonat, meg varázs dugattyú is, ha az alapok nincsenek megadva neki.
Emellett még kell neki adni rendesen előgyújtást is, hogy ne akkor égjen a benzin, amikor már indul a kipufogóba. Ja, hogy akkor visszarúg? Nem lány motor ez. Meg kell rúgni rendesen, és akkor nem fog visszarúgni.
- 4 likes
Leave a comment:
-
Na igen! A Kawasaki hajtókar nekem bevált. Jelzem nem ezt szerettem volna bele hanem olyat amilyet Heegany koléga csináltatott a motorjába. Wartburg hajtókar felül Mz tűgörgő. Mind ez bekerült neki 17000ft-ba plusz egy főtengelybe.Wössner, ha KX hajtókart is beleteszed, de akkor csak a kar és a dugó kb. egy százasban van... Pannóniánál legalábbis.
De sajnos akkor ez már elérhetetlen volt.
Igy komplett 50-be van. De ha nézem a másik oldalát hogy amennyit ezzel a motorral közlekedni fogok az én életembe ezt a részt már nem kell bántani.
Sokat gondolkoztam a dugattyú kérdésen is. De ha igaz amit a gyárban írtak miszerint a "dugattyú gyűrűknél a hőmérséklet elérte a 350 fokot, ilyen hőmérsékletnél a kenés már bizonytalan" akkor a bevonatos 60000-es dugattyú is fölösleges szerintem.
De az biztos ha gyártanának emberi áron alu hengert, biztos megvenném.
Valaki egyszer mondta: "Nem vagyok olyan gazdag, hogy olcsó alkatrészeket vegyek"
- 5 likes
Leave a comment:
-
Wössner, ha KX hajtókart is beleteszed, de akkor csak a kar és a dugó kb. egy százasban van... Pannóniánál legalábbis.
Leave a comment:
-
Tudom ez nem az ingyen reklám helye de ha nem titok a két legjobbat ki képviseli?. Ez úgy gondolom sokunknak hasznos információ lenne.
Leave a comment:
-
Elsö lépésben a keménység határértéke kellett a hajtókar közepén és az edzett felületeken.
Ezután a 4 féle forgalomban lévö „gagyi” hajtókart össze vásÍ¢roltam. Ezeket elvittem mérésre.
Ezután egy megfelelt, meglepöen jól vizsgázott és utána csak abból vásároltam majd beͪpités elött mindet bemérettem.
A „nyertes” termék egyenletesen kiváló minőségű volt.
Ez talán a legmegnyugtatóbb megoldás!
És milyen áron csinálnak meg egy ilyen "tesztet"?
Leave a comment:
-
Elsö lépésben a keménység határértéke kellett a hajtókar közepén és az edzett felületeken.
Ezután a 4 féle forgalomban lévö "gagyi" hajtókart össze vásÍ¢roltam. Ezeket elvittem mérésre.
Ezután egy megfelelt, meglepöen jól vizsgázott és utána csak abból vásároltam majd beͪpités elött mindet bemérettem.
A "nyertes" termék egyenletesen kiváló minőségű volt.
- 2 likes
Leave a comment:
-
És milyen eredménnyel zárult a dolog?Amikor én az MZ-t készítettem fel versenyre én is elvittem a tajwani hajtókarokat bevizsgáltatni ami természetesen pénzbe került viszont egy jegyzőkönyvet kaptam hozzá.
Több helyen is mérték, de ahogy kértem úgy csinálták.
- 1 like
Leave a comment:
-
Igen be lehet vizsgáltatni (kell is az ismeretlen gyártók termékeit). Már ha engeded joker, hogy helyetted, melletted válaszoljak.
Amikor én az MZ-t készítettem fel versenyre én is elvittem a tajwani hajtókarokat bevizsgáltatni ami természetesen pénzbe került viszont egy jegyzőkönyvet kaptam hozzá.
Több helyen is mérték, de ahogy kértem úgy csinálták.
- 3 likes
Leave a comment:
-
Én pedig a fenti alkatrész témakörét járogatom (tipegem) körbe ...
Veszel egyet és elviszed bevizsgáltatni?
Leave a comment:
Leave a comment: