Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Pannonia megszorulás

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

• dkari
    replied
    Egy régi motoros örült:ha valaki kisalberozta a hengert és belefért a dugattyú,ha megszorult megállt az út szélén és lereszelte,vagy fenőkővel ledörzsölte a beégett részt és ment tovább,mert Ő motorozni akart és nem rinyálni...Ha nincs türelmed bejáratni és simogatni vegyél más motort.ha zajtalanul akarsz járni van jobb is,ezek a motorok röfögtek ,pukkadoztak,recsegtek,és javítgatni kellett útközben.

Ezzel nincs is semmi probléma. A különbség csak hogy akkor szükség volt és mindegy mi mindegy milyen csak berregjen.
    Valamint "szökő évente" találkoztál másik járművel és azok végsebessége sem haladta meg a 100-at.
    Én pont rinyálni nem rinyálok és főleg nem múzeumi darabot akarok csinálni. De ez meg is látszik minden motoromon, pont ezért nem gyáriak.

A másik hogy ma elég szarul néz ki mikor megyek a motorral 70-80-al és mögöttem tíz autó az is benn a seggembe aztán egyszer csak reccs. Azért úgy is nehéz motorozni hogy a zabszem az ember pi....ába van.
    Zárt pályán meg nem szeretnék motorozni.

demeternek tökéletesen igaza van. Mit tehet az ember ha ma nagyobb szemetet gyártanak mint negyven évvel ezelőtt.
    Nem hiszem hogy a jóhiszemű tulajdonosnak lenne a hibája.
    Én is azt gondolom naívan hogy a mai világban csak jobbat lehet gyártani de ez csak hiú ábránd.
    Sajnos ma már a magasabb ár sem garancia a minőségre.
    Regényt tudnák írni az ilyen irányú csalódásaimból, és még a végén én szégyellem el magam hogy tényleg én vagyok a hülye aki a pénzéért használható (nem minőségi csak használható) alkatrész vár.

Leave a comment:

• demeter
    replied
    A miákolás épp azért van, mert manapság elvileg az akkoritól fényévekkel fejlettebb szinten vagyunk. Ennek viszont kétségtelenül meg kéne mutatkozni a motorjainkon, amikor mai előállítású anyagokkal, mai gépmunkával újítjuk fel őket.
    Ha nem így történik és még mindig ugyanazokkal a nyűgökkel kell megküzdeni egytől egyig, akkor az nincs jól és szerintem igenis van okunk ezen rinyálni...

Leave a comment:

• mátéapu
    replied
    Mi ez a miákolás,mit akartok?
    Akármelyik dugó jobb a gyárinál!!!Egy régi motoros örült:ha valaki kisalberozta a hengert és belefért a dugattyú,ha megszorult megállt az út szélén és lereszelte,vagy fenőkővel ledörzsölte a beégett részt és ment tovább,mert Ő motorozni akart és nem rinyálni...Ha nincs türelmed bejáratni és simogatni vegyél más motort.ha zajtalanul akarsz járni van jobb is,ezek a motorok röfögtek ,pukkadoztak,recsegtek,és javítgatni kellett útközben.

Aki kiállítási motort akar csinálja meg és tegye trélerre amíg megmutatja ,hogy működik addig nem fog megragadni.

Leave a comment:

• Lemezjáték
    replied
    gesszti
    Ugyanaz a gyártmány a két dugó?
    Az enyém magyar dugó, a cég, akinél csináltattam, nem kicsiben űzi az ipart és rendszeresen rendel tőlük különböző motorok (nem csak motorkerékpárok!) felújításához. Ha elégedetlen volna velük a vevői panaszok miatt, valószínűleg mást használna...de ez csak találgatás részemről.

Én hajlamos volnék inkább a Pannónia vas hengerben és a nem megfelelő karburátor beállításban keresni a probléma okát.
    Meg ami még nagyon fontos, kánikulai nap volt, amit én tudtam is, csak akkor már elég sok km volt benne, és tényleg úgy éreztem, hogy könnyedén szalad a motor. (Biztos, hogy benne van a dologban az én hülyeségem is!)

Annak idején a bejáratás amúgy is egy külön szertartás volt, a Pannónia esetében talán nem is véletlenül...A Pannóniás könyvek is említik a szorulást, még képek is vannak a dugattyúkról. Gondolom, ez nem volt annyira ritka dolog annak idején?!?
    Utoljára szerkesztve a következő által: Lemezjáték; 2015 márc. 29, 07:47.

Leave a comment:

• gesszti
    replied
    Jól látom, hogy Demeter, és Lemezjáték dugóján is ugyanaz a "gégecsőkopás" látható? Ugyanaz a gyártmány a két dugó?

Leave a comment:

• zahi
    replied
    Igen Joker , pontosan erről van szó ! Én sem értem egészen hogy lehet ilyen a felület ! Ez egyértelműen a dugó megmunkálási hibáira utal , vagyis semmi köze a furathoz , a fúráshoz ... , ezért is tettem utána - t ! "...aztán hogyan ? miért ? " Hát ez az ! A dugó egy retek ! Azért mert nem tud úgy tágulni mint a gégecső , vagy a gép beállításából , kopottságából eredő hibák másolódnak a felületre ... ? Az ilyen gép minden rezgést képes felmásolni a felületre ! Ezt bővebben kifejezni, kifejteni nem lehet , éppen ezért írtam hogy ha a furatnál a felsorolt lehetőségek, amik végül is mérhetőek ,észlelhetőek , rendben találtatnak, ergo a hiba továbbiakban a dugattyúban keresendő , ami lehet kilincs , és kanál alu ötvözete is ! Az én szemem nem színképelemző , vagy labormikroszkóp . Erre próbáltam kitérni , pontosabban arra hogy szerintem nem a fúrás a ludas , ha csak az nem hogy a két kipu nyílás közötti gát melegedéséből eredő tágulás okozhatta a behúzásokat , mivel pont ott láthatóak (persze a kipu.-nál egyébként is nagyobb a hő) ! Valószínű félreérthettél , ezért nem értetted a mondanivalómat !Próbáltam finoman fogalmazni... . Egyébként a gyártó termékeivel elfogult vagyok , mégpedig az elégedettlenség irányában , de nem akarok bárkiben kétes érzést kelteni pontosan emiatt ! (direkt nem írtam alkatrészt ...) . Nem akarom azt hogy rátaláljak éppen valakire, akinek "bevált " és a hozzászólásom után magyarázzam a "bizonyítványomat" , pont azért mert ez a meggyőződésem , és ennyi . Remélem nem tűntem annyira műszaki antitalentumnak , hogy a dugó gyártási hibáját a henger "fúrására " fogom ,de van aki ezt is megteszi csak hogy a felelőséget hárítsa magától ! Ha sajátom lenne , nem állnám meg "röhögés nélkül" , és a gyártónál ecsetelném a véleményem . Egyszóval bocs, ha kissé fátyolosan fogalmaztam , nem biztos hogy máskor nem fogom megtenni !

- - - Updated - - -

demeter eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Ennek a hengernek már mindegy szerintem, felfúratom 69-re, kipróbálom Bertával.
    Mondjuk attól tartok, hogy stresszesebb lesz a bejáratás...
    Mindegy, ez van. Még annyit a Belcordról, hogy a gyűrűk kalimpálhattak benne és okozhatták a csörgést, kicsit lötyögősek a horonyban.
    Viszont a csapszeg legalább nem fordult el benne és a bronzpersely is rendben van.

Inkább próbáld a harmadik megoldást , talán picit drágább , és hosszadalmasabb mire megkapod ,(hacsak személyesen nem intézed.) többen jelezték hogy nincs vele probléma !( nem az AMBIKA-ra gondoltam )

- - - Updated - - -

dkari eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Csak halkan kérdezem mert nem tudok róla semmit, de esetleg a 250-es Mz dúgóját nem lehetne használni?
    A csap ugyan akkora se a többi paraméterét nem ismerem. Viszont abból állítólag van jobb, legalább is az Mz-sek szeretik Almot dugó ami szintén K20-as anyagból van akár a gyárija. De még gyárit is találni 7-8000ft körül.
    Vagy az csak alu bordás hengerhez való? Azt olvastam hogy az illesztést kell a vas hengernél 0.07-0,08-ra tenni az alu 0,04-0,05-éhez képest.
    Próbáltam , de nem vált be! Talán azért mert más lehet a kúpossága esetleg ovalitása is , mint ami a kevésbé jól hűtött öntöttvas hengerhez kell . Ha nagyra illeszted meg csörög . Azon felül, a gyűrűvég biztosító stifteket is át kell helyezni !

Leave a comment:

• gesszti
    replied
    Ezen a dugattyú melegítésen én is gondolkodtam. Tulajdonképpen már az is segít, ha beteszed a dugót a sütőbe, és kb. 200 fokra felmelegíted fejre állítva a sütő alján, alsó fűtésen. ez nem 100%-ig üzemi körülmény, de kb. hasonló.

Így lehet akár mérni egy átmérőt fúrás előtt információképpen, de hőkezelésnek is elmegy. Ha egy ilyen sütés (kb. 2 óra 200 fokon) után lehűlve még dugattyú formája van, akkor talán a hengerben se lesz gond, és legalább az első zsugorodáson túl lesz a dugó.

(mz-nél jártam úgy, hogy első 1-2 felmelegedés után 5 tizedet (!) zsugorodott a dugattyú átmérője. Többen mértük, mint juserek, és a fúrós szaki is csak kamillázott, hogy ilyen nincs. Pedig van, főleg kisebb mennyiségű öntés esetén. )

Leave a comment:

• Lemezjáték
    replied
    Nekem is volt "szorulásom" a bejáratós T1-essel még a nyáron.

Kb 700 km lehetett benne, 1:20-askeverékkel jártam és óvatosan járattam addig, 70 fölé nem is nagyon mentem vele. Néha kisebb sebességi fokozatban amikor kihúzattam, akkor pörgettem már, de csak rövid ideig. Bal kezem két mindig ujja a kuplungon volt, és fülem a motorhangon, hátha változik...És mégis!!!

Az említett óvatosság mellett is elkövettem azt a hibát, hogy kimondottan meleg nyári nap volt, és mint utólag láttam egy sunyi enyhe emelkedőn mentem vele, de legalább szólóban, ahogy kell.
    (Hogy a karburátorom mennyire volt jól beállítva, azt azért nem tudom pontosan, mert a karburátor beállításának folyamata teljes gáz üzemet is igényel, és idáig még nem jutottam el, hiszen bejáratós volt a motor...Tipikus róka fogta csuka esete...)

A lényeg, hogy ekkor már úgy éreztem, jobban pörög a motor, nem akartam azt sem, hogy lusta legyen, és tényleg úgy éreztem, hogy szinte kéri a gázt...
    Alig érzékeltem, hogy változik a hangja, de amúgy is időnként be szoktam húzni menet közben a kuplungot és öblögetni vele. Most is ezt tettem, és a motor behúzott kuplung mellett leállt. Azonnal leálltam, köpködtem...Persze meleg volt. Megijedve, óvatosan a berúgókart mozgattam, és meg is nyugodtam, mert az könnyedén ment. Viszont nem akart beindulni. Gyertya ki, szikra semmi...?!? Közben jött egy ismerős motoros megállt, beszélgettünk, aztán amikor néztem a szikrát, rájöttem, hogy a kábelen még van, a pipán már nem megy át. Pipa le, és lepucoltam egy darabot a kábelből, rátekertem a rézdrótot a gyertyára, és irány haza.

Nem sokkal később bal oldali szimering miatt kellett széthúznom a blokkot és akkor láttam, hogy megszorult a dugó. Képen sokkal rondább, mint élőben volt. Körömmel nem is éreztem semmit!

Click image for larger version

Name:	201409061593.jpg
Views:	1
Size:	187.2 KB
ID:	144087

A hengere palástján semmi nyomot nem találtam.

Name:	201409061591.jpg
Size:	184.8 KB
ID:	144088

Finoman lecsiszoltam a dugattyún a nyomot aztán összeraktam. Azóta nem volt olyan meleg nap, ill, hasonló jelenség.

Az enyémben egyébként magyar dugattyú van és egy elég profi cég fúrta a hengert a dugóhoz.

Az az érzésem, hogy a Pannóniánál ez benne van a pakliban! Életemben eddig egy Riga 12-őt és egy ETZ 250-est járattam be (a többi motort használtan vettem), de egyik bejáratós motoromnál sem volt gond...
    Lehetne persze a Pannóniát nagyobb hézaggal illeszteni, de akkor meg bólogatna a hengerben a dugó, előbb csörögne, és hamarabb kopna...

Korábban már volt egy "agymenésem", amit nem vett kellő komolysággal a Tisztelt Publikum, kevés érdemi válasz született rá, pedig szerintem nagyon logikus kiindulópontra építettem.

A dolog lényege az volt, hogy a maximális üzemi hőmérsékleten kellene esztergálni a dugattyút kerekre, és akkor nem kellene a normál esztergálási hőmérsékleten ovalitással, stb. küszködni, abban bízva, hogy így pont az üzemi viszonyok között megfelelő a dugattyú alakja.
    Az akkori ötletemet talán azzal tudnám tovább fejleszteni, hogy a hengert is ezen a hőmérsékleten kellene kerekre fúrni, és így elég kicsi illesztés mellett sem szorulna meg.

Tudom, a dugattyú hőmérséklete sem egyenletes, a dugattyú tető melegebb, mint a szoknya, de az már valóban nehezen kivitelezhető feladat volna, hogy megmunkálás alatt a dugattyú a jellemző üzemi hőmérsékletet vegyen fel minden metszetében...
    Utoljára szerkesztve a következő által: Lemezjáték; 2015 márc. 28, 21:52. Oka: elütés

Leave a comment:

• dkari
    replied
    a világból ki lehet vele menni... Hát, mihez képest?

Igen 60 max. 70-el. Legalább is akikkel én eddig beszélgettem idősebekkel és amiket olvastam.
    Bár faterom szerint ezek mentek 100-110-et. Öcsém egyszer kipróbálta a P10-el na meg is sült.
    Szintén a Csepeli történetekben olvastam hogy a P10-nél (is) a nulla szériát mikor járatták 3000km-en keresztül, igaz -7fokban 80-85km/h-nál a motorok 40! kilométerenként megragadtak.
    Sajnos bármennyire is akarjuk modernizálni egy dolgot nem tudunk kiküszöbölni a megragadást.
    Amennyire eddig tájékozódtam a P12-volt az egyhengeresek közül a legkevésbé hajlamos rá.
    Bár a könyvből egy idézet:"a dugattyúmegragadási hajlam továbbra is megmaradt"
    Ezért is raktam a P10-re "szalámi" dobokat. Ezekkel kicsit jobb lehet a motor hőháztartása a leírások szerint.
    Bár még nincs túl sok tapasztalatom azt tudom hogy menettulajdonságra nézve sokkal jobb vele.

Leave a comment:

• heeegany
    replied
    Lemezjáték eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Holott egy mai autónál pl. már nincs is szerszámkészlet, mert minek...
    Mert úgyse tudsz vele mit kezdeni, vagy még még a motorháztetejét se tudod kinyitni

Leave a comment:

• Lemezjáték
    replied
    dkari
    De ez már ilyen marad. Sokszor törekedtem a tökéletesre de rájöttem ezeknél az öreg gépeknél ez felesleges ideg és pénz felhasználás.
    Azt hiszem, itt megfogtad a dolog lényegét! Szerintem is van egy ésszerű határ, ami fölött már görcsölésről van szó...

Ezeket a régi vasakat úgy szeretjük, ahogy vannak, vagy ami kihozható belőlük...

A Pannóniáról is úgy beszélünk, hogy milyen üzembiztos, a világból ki lehet vele menni.... Hát, mihez képest?
    El merne bárki is indulni egy Pannóniával hosszabb útra szerszámkészlet nélkül?! Nem hinném....Holott egy mai autónál pl. már nincs is szerszámkészlet, mert minek...
    Utoljára szerkesztve a következő által: Lemezjáték; 2015 márc. 28, 19:09.

Leave a comment:

• dkari
    replied
    Teljesen igazad van. Beszélnek Bertáról Belcordról Ambikáról van a szekszárdi cég de bármelyiket rakták Pannóniába mindegyikre van példa a megszorulásra. Azért gondoltam az Almot-ra. Az Mz-sek is ezekkel a problémákkal küzdenek sokszor és ők (külföldi kluboknál is) szeretik.

Én Jawanal tapasztaltam hogy furatás után gyönyörű hangja van a motornak aztán 5-800km után elkezd kerepelni.
    Emiatt kétszer fúrattam két különböző műhelyben. Elsőre is a gyárinak mondott (legalább is cseh gyártmánynak hirdetve webáruházban) vásárolt dugókkal.
    Aztán eltelt az az 5-800km és kezdődött a kerepelés.

Nem bírtam elviselni ezért fúrattam másik két hengert máshol, szintén máshol vásárolt dugattyúkkal.
    Az eredmény 2000km-ig halk járás aztán szépen újra kezdődött a kerepelés.
    Tulajdon kép ahogy észrevettem kalimpál (billen) a dugó a hengerben.
    Valahol olvastam hogy ha szar a dugó akkor az első pár használat alkalmával vissza hűlésnél zsugorodik és utána elkezd "harangozni".
    De ez legalább nem szorul be

Azóta megtanultam elviselni a hangját. Az igazság hogy megnéztem rengeteg jawas videót és 10-ből 9-nél hallható ez a kerepelés.
    A legjobban akkor adja a hangot mikor "félmeleg" a motor aztán tompul.
    De ez már ilyen marad. Sokszor törekedtem a tökéletesre de rájöttem ezeknél az öreg gépeknél ez felesleges ideg és pénz felhasználás. Ezek nem 21. századi gépek és különben is a Kawasakim is olyan hidegen mint egy kávédaráló azt mégsem szidom. Igaz az sem 21. századi

Leave a comment:

• demeter
    replied
    Próbálkoztak azzal már régen is, mikor még Pannóniába csak a gyári dugattyú létezett és nem voltak vele megelégedve.
    Ma meg már aranyáron mérik azt az akkori-szar gyárit, valami selejt szériából visszamaradva...
    Nem sok értelme van egyébként az MZ-nek Pannóniába, ahogy írod az illesztése, kialakítása egy egész más hengerhez készül, aztán meg a dugattyútető sem egyezik. Fog vele menni egyébként, az biztos.
    Abban talán jobban érdemes bízni, hogy a mai gyártó is úgy alakítja ki a dugattyúformát, hogy figyelembe veszi a saját anyagát és a hengert is amibe készíti. Így van ez? Kérdezném költőien.

Egyébként másik fórumon ezt találtam, Berta, de a minta ismerős:

Name:	IMG_0011451030.jpg
Size:	64.1 KB
ID:	144086

Leave a comment:

• dkari
    replied
    Csak halkan kérdezem mert nem tudok róla semmit, de esetleg a 250-es Mz dúgóját nem lehetne használni?
    A csap ugyan akkora se a többi paraméterét nem ismerem. Viszont abból állítólag van jobb, legalább is az Mz-sek szeretik Almot dugó ami szintén K20-as anyagból van akár a gyárija. De még gyárit is találni 7-8000ft körül.
    Vagy az csak alu bordás hengerhez való? Azt olvastam hogy az illesztést kell a vas hengernél 0.07-0,08-ra tenni az alu 0,04-0,05-éhez képest.

Leave a comment:

• demeter
    replied
    Ennek a hengernek már mindegy szerintem, felfúratom 69-re, kipróbálom Bertával.
    Mondjuk attól tartok, hogy stresszesebb lesz a bejáratás...
    Mindegy, ez van. Még annyit a Belcordról, hogy a gyűrűk kalimpálhattak benne és okozhatták a csörgést, kicsit lötyögősek a horonyban.
    Viszont a csapszeg legalább nem fordult el benne és a bronzpersely is rendben van.

Leave a comment:

Ugrás az oldal tetejére
Working...
X