Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Pannonia megszorulás

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

• heeegany
    replied
    Lac- eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Sziasztok!

Én is a teljesen átlagosnak mondható megszorulásos történettel kűzdök: 80 körül minden esetben becsörög és ha hagyom megragad, ha nem akarom hagyni akkor is megragadt egy hete... Bejáratás óta már 8000km van benne, rendesen lett bejáratva, habár nemrég olvastam, hogy az nem is jó (a piros könyvben volt, hogy néha meg kell neki húzatni, különben később is meg fog ragadni ????). Ugyan a kérdésem/tanács kérésem nem erre irányul, de ha valaki tudja ennek az okát és leírná azt is megköszönöm, mert én nem értem. Szóval a helyzet a csatolt képeknek megfelelő. A motort nem én újítottam fel, viszont fel volt fúrva, a hengerbe egy +1 van ütve, a dugattyú biztosan valami utángyártott, tetején 68,95 olvasható, a karburátoron már nagyon sokat állítottam, szerintem már így is sok anyagot kapott, alacsony fordulaton bele is akart fulladni. A felső gyűrű be is van szorulva... Megragadás után kicsit hűlt és ment még tovább, de nagyon szeretném megszüntetni ezt a problémát. Szinte teljesen végigolvastam ezt a topicot, és arra jutottam, hogy megcsináltatnám a hőn áhított Kohl István féle Hajósi műhelyben, arról sok jót írtak. A kérdésem erre irányul, tudja-e valaki, hogy létezik-e még egyáltalán a hely? Ha igen tudtok-e egy elérhetőséget adni? (vagy talán ez lenne az: https://www.ceghalozat.hu/adatlap/Kohl_Trade_Kft-364088 ??) Valamint, hogy jól értelmeztem-e, hogy ők akkor dugattyút is csinálnak, és hozzáfúrják a hengert? A válaszokat előre is köszönöm!
    Tisztára mintha az enyémet látnám pár évvel ezelőtt.
    Hasonlóképp jártam én is. 2x megragadt amikor elegem lett belőle. Készítettem én is a másik hengert hogy viszem fúrni, de azóta se vittem el.
    Te is abban a helyzetben vagy mint amiben én voltam. Ez a henger-dugó páros rosszabb már nem lesz. Szóval nyugodt szívvel neki lehet esni.
    Elsősorban szed ki a gyűrűket. Ha darabokban jönnek ki az se baj, a dugattyút pedig csiszold meg kicsit. Főleg ott ahol ragadás nyomok vannak rajta. Ahol el van kenődve ott meg reszeld le a felesleget valamint a gyűrű hornyokat is reszelővel igazítsd meg.
    És fúrj néhány 3-4mm átmerőjű lyukat a dugó elejére a két pikufogó közötti gát részhez.
    Ha ezt megcsinálod akkor már szerintem sokat javítasz a helyzeten.
    Ha a dugattyú szoknyájából leesztergálsz egy kicsit (max 2mm) az megint csak jó. De ez már a tuning kategória.

Én a 2 ragadás után faragtam, aztán még pár ezret beletettem a gépbe. Rendszeresen járatva 100 fölött is (110 volt a vége GPS-el mérve)
    Viszont a gyári karbit akárhogy is állítod minden tartományban sose lesz jó... 85-90 körül nekem is csörgött, 110-nél meg már nem mondom hogy szép hangja volt, de bírta

(aztán most kínai karbival kísérletezgetek. Ezzel nem megy 90-et se )

Leave a comment:

• joker
    replied
    Volt már itt olyan aki nagyon meg volt elégedve , az általam ajánlott műhellyel . Budapest xlv ker . Szikszai .

Leave a comment:

• Lac-
    replied
    Sziasztok!

Én is a teljesen átlagosnak mondható megszorulásos történettel kűzdök: 80 körül minden esetben becsörög és ha hagyom megragad, ha nem akarom hagyni akkor is megragadt egy hete... Bejáratás óta már 8000km van benne, rendesen lett bejáratva, habár nemrég olvastam, hogy az nem is jó (a piros könyvben volt, hogy néha meg kell neki húzatni, különben később is meg fog ragadni ????). Ugyan a kérdésem/tanács kérésem nem erre irányul, de ha valaki tudja ennek az okát és leírná azt is megköszönöm, mert én nem értem. Szóval a helyzet a csatolt képeknek megfelelő. A motort nem én újítottam fel, viszont fel volt fúrva, a hengerbe egy +1 van ütve, a dugattyú biztosan valami utángyártott, tetején 68,95 olvasható, a karburátoron már nagyon sokat állítottam, szerintem már így is sok anyagot kapott, alacsony fordulaton bele is akart fulladni. A felső gyűrű be is van szorulva... Megragadás után kicsit hűlt és ment még tovább, de nagyon szeretném megszüntetni ezt a problémát. Szinte teljesen végigolvastam ezt a topicot, és arra jutottam, hogy megcsináltatnám a hőn áhított Kohl István féle Hajósi műhelyben, arról sok jót írtak. A kérdésem erre irányul, tudja-e valaki, hogy létezik-e még egyáltalán a hely? Ha igen tudtok-e egy elérhetőséget adni? (vagy talán ez lenne az: https://www.ceghalozat.hu/adatlap/Kohl_Trade_Kft-364088 ??) Valamint, hogy jól értelmeztem-e, hogy ők akkor dugattyút is csinálnak, és hozzáfúrják a hengert? A válaszokat előre is köszönöm!

Leave a comment:

• Tonybacsi
    replied
    Tűgörgős-nem tűgörgős, Wartburg hajtókar ide vagy oda, abban igaza van az esztergályosomnak hogy:

"...egy jó minőségű csapágybronzból készített csapszegpersely, melyet utólag illesztett (és itt van a kutya elásva, hogy a furat párhuzamos maradjon...), sokkal tartósabb (elvégre félköríven fekszik föl a csapszeg a perselyben, nem pedig kis csíkokban, mint a tűgörgőnél), és jóval több hőt képes átadni a hajtókarnak (a zárójelben ugyan az)..."

Ez nem versenymotor. Nem kell tízezreket forogni.

Nagyon ritka amikor a Pannónia ott szorul meg!
    Maximum kicsit csörög.

Bár kicsit zörög, de az nem hinném hogy a hajtókar hibája. Wartburg hajtókaron főtengellyel mentem már párezret, de csak pár száz kilométer óta csörög ennyire.
    Ja, és nekem nem a Fóti Gyula féle van benne, bár amiket ő árul azok is ugyan így vannak megcsinálva.
    Itt a remek alkalom, hogy kiderítsd a hiba okát ! Ehhez sajna le kéne venni a hengert. (én örülnék neki, mert eggyel okosabbak lennénk)
    Lehet, hogy a dugattyúban (minőség?!) mozdult meg a csapszeg (az is csörög), viszont az már veszélyesebb, mert könnyen elkoptathatja a csapszeg zéger kis fülét, ami bekerül az átömlőbe, onnan a hengerbe...de akkor már úgyis késő, és megáll mint a "szög".

...és különben is: ha csak ennyi van a motorban, ne csörögjön már...
    ...és különben is: ha valami még nem kiforrott, akkor azt mihamarabb jelezni kell a készítőnek/gyártónak!

Leave a comment:

• heeegany
    replied
    wsievers eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Hanem a Czapáry-féle
    Pontosan. De Gyula képeit elnézve, és "kifaggatva" róla ugyan az.
    Valamint ő árul olyat is ami gyári hajtókaros tűgörgőssé alakítva.

Leave a comment:

• wsievers
    replied
    Ja, és nekem nem a Fóti Gyula féle van benne
    Hanem a Czapáry-féle

Leave a comment:

• heeegany
    replied
    , sőt, még csak nem is hallottam egy ilyennek a hangját.
    Találkozón aki ott volt hallhatta az enyémet. Nem tudom, mi volt a véleményetek a hangjáról?

Bár kicsit zörög, de az nem hinném hogy a hajtókar hibája. Wartburg hajtókaron főtengellyel mentem már párezret, de csak pár száz kilométer óta csörög ennyire.
    Ja, és nekem nem a Fóti Gyula féle van benne, bár amiket ő árul azok is ugyan így vannak megcsinálva.

Leave a comment:

• Tonybacsi
    replied
    ..és akkor mi lesz a crossdancsimmal ?
    Nincs elfelejtve, de épp nyár van, mostanában többször nem vagyok otthon, mint igen ...

OK, értem.

Amúgy ez az első fúrás volt, ami a képeken van. Ki is lett itt tárgyalva, hogy elég szar. Aztán normálisan meg lett fúrva, most már abban is van 2500 km. Milyen érdekes, elég „csak” egy tökéletesen sík hengertalp és egy arra merőleges furat, már nincs derékszög probléma. Most ha én annak idején, mikor raktam össze a blokkot, elkezdem hajlítgatni azt a hajtókart a ferde furatú hengerhez, akkor legalább már a főtengely is szar lett volna.
    A hajtókar furatok egyébként felújításkor géppel párhuzamosra voltak munkálva, ferdeségben tizedek voltak benne gyárilag!

Nem régi történet, az ismert debreceni Pannóniás elkezdett új főtengelyeket gyárttatni, ugye új hajtókar és modern megmunkálás. Szintén ismert restaurátor műhely beépítette az új főtengelyt, mégsem volt meg a derékszög, jött a könyv szerinti derékszögelős módszer, a merev hajtókar meg jól kettétört... Mi a titok? Próbáljuk meg alapvetően összeillő számozású blokkfelekből kiindulni...

Hát, ha valami ferde akkor ne ferdítsünk hozzá minden mást...
    Én máig vallom, hogy a gyári alkatrészek (főleg ha jó állapotban vannak) kielégítik a normál használatú motorozás igényeit. Legyen az főtengely-hajtókar-dugattyú-henger- vagy bármi. Megbízhatóan, hosszú távon, garantáltan (és ez a gyári legfőbb erénye) jobb alkatrészekkel való helyettesítés nem egyszerű feladat! Hosszú és rögös utat kell bejárni hozzá. Egy gyári alkatrészekkel összeszerelt (itt most elsősorban az egyhengeresekre gondolok) Pannónia 10-20e km-t gond nélkül el tud menni. És valljuk be, a mai világban mikorra fogjuk azt a több tízezer kilométert kimotorozni?

Nemrég beszéltem fótiGyulával (elvégre földi...), hogy elkezdték a wartburg hajtókaros pancsi főtengelyeket gyártani (mondjuk a gyártás kicsit túlzó, de az igyekezet a fontos). Nekem még nincs ezekkel kapcsolatban tapasztalatom (hallottam ezt-azt a módosításokról, a módosítások milyenségéről...engem nem nagyon győzött meg, de ez most nem fontos...tudniillik nehezebb az a hajtókar, és senki nem törődik az utólagos kisúlyozásról...nagy hiba,), sőt, még csak nem is hallottam egy ilyennek a hangját. Ő azt mondta, hogy az eddigiek alapján működik. Hogy hogyan, az majd idővel kiderül. Talán egyszer majd közelebbről is szemügyre tudok venni egyet. Mindenesetre dicséretes dolog az igyekezet.

A ferdeség.
    A nem megfelelően sík, vagy nem párhuzamos hengertalp nem jellemző hiba, úgy is mondhatnám egyedi eset (ha valóban az volt a probléma, és ezt méréssel előtte/utána igazolni is lehet). A hengerek megmunkálását a gyár célgépeken készítette, valószínűleg kis hibaszázalékkal.
    A hajtókar hossz eltérése a gyári értéktől inkább a kéthengereseknél okoz (hat) problémát.
    Az meg hogy eltörik egy hajtókar...hát hogy is fogalmazzak...
    ...talán nem megfelelő módon, vagy a nem megfelelő helyen próbálták kiigazítani.
    Annak görbülnie kell!

Az összeillő számozású blokkfél az "szentírás" !

Leave a comment:

• demeter
    replied
    A „...faraghatnál nekem egy hengert...” a korábbról már ismertek alapján egyszerűen nem megoldható! Túl sok a változó!
    Inkább valahogy így: „...faraghatnál nekem egy jó motort...”!
    Viszont erre jelenleg nincs időm.
    OK, értem.

Amúgy ez az első fúrás volt, ami a képeken van. Ki is lett itt tárgyalva, hogy elég szar. Aztán normálisan meg lett fúrva, most már abban is van 2500 km. Milyen érdekes, elég "csak" egy tökéletesen sík hengertalp és egy arra merőleges furat, már nincs derékszög probléma. Most ha én annak idején, mikor raktam össze a blokkot, elkezdem hajlítgatni azt a hajtókart a ferde furatú hengerhez, akkor legalább már a főtengely is szar lett volna.
    A hajtókar furatok egyébként felújításkor géppel párhuzamosra voltak munkálva, ferdeségben tizedek voltak benne gyárilag!

Nem régi történet, az ismert debreceni Pannóniás elkezdett új főtengelyeket gyárttatni, ugye új hajtókar és modern megmunkálás. Szintén ismert restaurátor műhely beépítette az új főtengelyt, mégsem volt meg a derékszög, jött a könyv szerinti derékszögelős módszer, a merev hajtókar meg jól kettétört... Mi a titok? Próbáljuk meg alapvetően összeillő számozású blokkfelekből kiindulni...

Hát, ha valami ferde akkor ne ferdítsünk hozzá minden mást...

Leave a comment:

• joker
    replied
    Tonybacsi eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    ..és akkor mi lesz a crossdancsimmal ?

Leave a comment:

• Tonybacsi
    replied
    demeter eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Jaja, bocsánat! A megfogalmazásom nem volt helyes.

Tonybacsi, faraghatnál nekem egy hengert amúgy meg.
    Én biztos nem kezdenék bele, de ha vállalsz ilyet, küldenék egyet.
    Az amit észrevettél a henger/dugattyú párosodon (lásd képek) , miszerint a dugattyú - alsó holtponton - alányit a felömlő csatornáknál, - ebben az esetben - nem olyan vészes. Én biztos kiigazítanám (csakis magamnak ) de az eltérés ebben az esetben elég csekély (csekélynek látszik...nincs 1mm). Ha így marad sem lesz semmi gond.

Az már inkább, hogy - ha jól látom - a henger palástja elég csúnya állapotú, olyan mintha kráteres lenne (bár lehet hogy a képen nem jól látszik), és húzásnyomok is láthatók, valamint a bal oldali kipufogó csatorna bal szélén elég csúnya - a dugattyúgyűrűk által okozott - bemarás/pikkelyesedés látszik. Ezt rendszerint a kopott gyűrűhorony/éles szélű gyűrű okozza, ami szépen el is intézi a hengert.
    Továbbá a dugattyú sincs középen a hengerben (feltételezem a gyűrűk a dugattyún vannak/ voltak a fotó pillanatában. Ez két dologtól lehet, vagy nincs derékszögben a hajtókar, vagy hordósra/oválra kopott a henger.

Azt látom, hogy első túlméretre van fúrva a henger, de - remélem - nem mostanában volt az.
    Szerintem jót tenne a mocinak egy hengerfúrás - új dugó - új gyűrűk (ez szigorúan csak az én véleményem...és szigorúan csak a látottak alapján)

A "...faraghatnál nekem egy hengert..." a korábbról már ismertek alapján egyszerűen nem megoldható! Túl sok a változó!
    Inkább valahogy így: "...faraghatnál nekem egy jó motort..."!

Leave a comment:

• sepy
    replied
    Nem szeretnék szentségtörő lenni de először kellene egy jó anyagból készült henger és dugó egy jobb főtengely azután lehet erősebb motorról gondolkodni.Ha valamelyik összetevő hiányzik akkor sántít a dolog-sajnos.Nem minden esetben a henger a hibás egy jobb minőségű dugó lehetne kiindulási pont akár. Sok kellemetlenség kiinduló pontja. Egy példa talán: Tavaly fúrás hónolás és egy hazai dugó pátosítás után ha kissé meghajtottam mutatkoztak a ragadás hajlamok / Cz 175 Sport/. Fötengely fejújítás miatt dugó csere az oly sokat keserves rosszallással / Indiai/márka név nélkül és sokkal jobb motorozható gép lett az eredmény. 75-90 km/ óra valós utazó sebesség.

Leave a comment:

• demeter
    replied
    No...csak kibogozzuk lassan !
    Jaja, bocsánat! A megfogalmazásom nem volt helyes.

Tonybacsi, faraghatnál nekem egy hengert amúgy meg.
    Én biztos nem kezdenék bele, de ha vállalsz ilyet, küldenék egyet.

Leave a comment:

• Atti69
    replied
    orvosoljuk amit lehet, és figyeljünk oda milyen minőségű alkatrészeket építünk be.
    Ez az első. +jól legyen illesztve. Szép motorhanghoz kisebb illesztés,használathoz nagyobb. Minél tovább van a hengerben a forró gáz,annál több hőt tud átadni. (esetleg lehet módosítani) (pár % itt-ott..s jelentősen javítható az alap állapot. Szerintem.)

Leave a comment:

• Lemezjáték
    replied
    Tonybacsi
    A szívónyílást nem lehet látni a hengerben, ha benne van a dugattyú!
    Bizony, igazad van, hiszen a kétütemű motor a forgattyúsházba szív, és a felömlőkön megy az elősűrítés során fel a dugattyú fölé a keverék, tehát nem látszódhat felülről a szívó nyílás, csak az átömlők!

Leave a comment:

Ugrás az oldal tetejére
Working...
X