A középgyertyás hengerfej (és annak égéstere) illetve a némileg más henger miatt a T5-höz képest valamivel dinamikusabb is a P10. Ugyanakkor a T5 hengere a P12 dugattyújával jóval agilisabb mindkettőnél
Közlemény
Collapse
No announcement yet.
Dugattyúk, hengerek, lóerők
Collapse
X
-
A középgyertyás hengerfej (és annak égéstere) illetve a némileg más henger miatt a T5-höz képest valamivel dinamikusabb is a P10. Ugyanakkor a T5 hengere a P12 dugattyújával jóval agilisabb mindkettőnél (P12-es vázban és áttételekkel pedig a legjobb egyhengeres kombináció - szerintem).
Esetleg a P10 hengerbe a P12-es dugója vagy a P10-nek más a vezérlése? A T5 és a P12 henger a kisebb bordázata miatt nem melegszik jobban, nem hajlamosabb a megragadásra minta P10?
Komment
-
dkari eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseEsetleg a P10 hengerbe a P12-es dugója vagy a P10-nek más a vezérlése?
És kiindulva abból, hogy elvileg a hengerben a nyílások azonos pozícióban (magasságban szélességben) lehetnek a T5H P10(H) és P12 hengerekben, a P12 méretű dugóval, (és esetleg a P12 tipusú kipufogóval) hasonlóan kell(ene) működnie egy P10 hengernek is, mint a P12...
Jelenleg ott tartok, hogy sorban állok egy műhelyben, hogy a középgyertya nyílását beheggesztessem, ( egy hegesztő oktatóbázison, ahol természetesen tudnak alumíniumot is hegeszteni, - és jobbnak tartják ha telibe hegeszthetik a gyertyafuratot, és nem egy dugót körben...) a hűtőborda hiányt is pótolom a középgyertya furat fölött, majd két új oldalgyertya furatot tervezek fúratni a TLF gyertyafurat poziciójához hasonlatosan. ( részben mert ez a mániám, részben mert a TLF tankját nem akarom cserélni. És ott alatta csak oldalról tudok gyertyát cserélni...)
És ennek a hengerfejnek a P10 hengerében szeretnék applikálni egy P12 méretű dugót... pont amiatt, mert lassan kezdem únni a Mátra és a Bükk kanyarjait, és kicsit messzibb, magasabb hegyeket is szívesen célba vennék, de ehhez kicsit "túra-biztosabb" gépet akarok összerakni...
- - - Updated - - -
demeter,Szerintem egy biztos: csak a henger bordázata miatt nem fog ragadni.
demeter kedvelte ezt.
- 1 like
Komment
-
én épp ezen „dolgozom”... szerintem, a szélesebb bordás henger, de igazából a szélesebb (nagyobb hűtőfelületű) hengerfej az, ami esetleg tartósabbá teszi a gépet. Azaz nagyobb távolságokra (80-120 km egyben) alkalmasabb magasabb (80-90 km/h) sebességgel.
És kiindulva abból, hogy elvileg a hengerben a nyílások azonos pozícióban (magasságban szélességben) lehetnek a T5H P10(H) és P12 hengerekben, a P12 méretű dugóval, (és esetleg a P12 tipusú kipufogóval) hasonlóan kell (ene) működnie egy P10 hengernek is, mint a P12...
Jelenleg ott tartok, hogy sorban állok egy műhelyben, hogy a középgyertya nyílását beheggesztessem, (egy hegesztő oktatóbázison, ahol természetesen tudnak alumíniumot is hegeszteni, - és jobbnak tartják ha telibe hegeszthetik a gyertyafuratot, és nem egy dugót körben...) a hűtőborda hiányt is pótolom a középgyertya furat fölött, majd két új oldalgyertya furatot tervezek fúratni a TLF gyertyafurat poziciójához hasonlatosan. (részben mert ez a mániám, részben mert a TLF tankját nem akarom cserélni. És ott alatta csak oldalról tudok gyertyát cserélni...)
És ennek a hengerfejnek a P10 hengerében szeretnék applikálni egy P12 méretű dugót... pont amiatt, mert lassan kezdem únni a Mátra és a Bükk kanyarjait, és kicsit messzibb, magasabb hegyeket is szívesen célba vennék, de ehhez kicsit „túra-biztosabb” gépet akarok összerakni...
Az általad leírt dolgok miatt nem bánnák én sem egy kis többlet erőt. Mifelénk sem árt mert a Balaton felvidék sem egy sík vidék.
Bár van egy két kérdésem. A Tlf az gyárilag 14-15 le. A Pannónia P10 16,5le a P10H (nekem is ez van) 18le. A P12 viszont megint 16,5le.
Most ha a P10H 18le. akkor a P12 dugattyúval merre fog billenni a mérleg nyelve?
A másik hogy a formája miatt biztos megtartanám a P10H dobokat.Utoljára szerkesztve a következő által: dkari; 2014 okt. 01, 18:34.
Komment
-
TLF65 eredeti hozzászólásaezt kicsit szűkszavúan írtad, vagy én nem koncentrálok eléggé, de nem értem... a P10-ben nem ragad meg?
Ha pl. van egy ragadós T5 motor, akkor azon csak hengert cserélni (ugyanolyan illesztéssel), úgy hogy minden más körülmény marad a régiben, félő hogy nem vezetne eredményre.
De ahogy írod, a hengerfejeknél azért jelentős a különbség.
- - - Updated - - -
Most ha a P10H 18le. akkor a P12 dugattyúval merre fog billenni a mérleg nyelve?
- 2 likes
Komment
-
dkari eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseBár van egy két kérdésem. A Tlf az gyárilag 14-15 le. A Pannónia P10 16,5le a P10H (nekem is ez van) 18le. A P12 viszont megint 16,5le.
A másik hogy a formája miatt biztos megtartanám a P10H dobokat.
Persze a hengeren a nyílások pozícióiban lehet hogy volt változtatás, ahogy a Szente-féle könyv mutatja, melyik rés, hány fokig van nyitva, azaz mekkora a töltöttsége a motornak, mikor kezd kipufogni stb, de az érzésem az, - és szigorúan csak az érzésemre hagyatkozva mondok véleményt, - hogy az igazi teljesítmény különbség a sűrítési viszonyszámon alapult. (És persze azon, hogy mikor milyen minőségű alkatrészek kerültek beépítésre a szórásokon belül....azaz egy 14 LE-s TLF lehetett 14 LE, de előfordulhatott az is, hogy csak 10-12 LE-t mértek fékpadon, mert ilyen alkatrészekből rakódott össze...az exportokat főleg eleinte válogatták, és alkatrészeket válogattak hozzájuk...)
A TLF 1:7,2 (43 ccm égéstér) a T5 1:7,5 (38 ccm-is égéstér) a P10 1:7,5-1:8,5 ha 2 mm-es alutömítés kikerült a hengerfej alól. (ekkor 33 ccm az égéstér) a P12 szerintem 1:7,5 de itt nem is az erő, hanem a dinamika volt az - az agilitás - ami feltünő volt, az, hogy milyen nagyon könnyen vette a fordulatot... de ebbe a kipuf is belesegített...
A motor forgyattyús mechanizmusának geometriája nem változott, emiatt a fordulatszámok nem változtak széles spektrumban 4300-5750 között közölte a gyár a maximális nyomatékhoz tartozó fordszámokat, a P9 volt tán ami 6000-en adta le a max teljesítményt (20 LE), 1:10 sűrítésen és itt 27,4 ccm volt az égéstér.
Én inkább a sürítésen változtatok, (csak icipicit) és a hűtésen, ( szélesebb hengerfej) valamint ha sikerül jó alapanyagú dugót kerítenem, akkor annak ovalitásában van a "titkok-titka", azaz hőtáguláskor mennyire változik "ragadóssá" Vashengerben nyílván nagyobb hőterheleéssel üzemel a dugó, mint aluhűtőbordás hengerben, itt úgy érzem szükséges az utánesztergálás, nagyobb "hordósságra".
Persze csak akkor, ha valaki Pannóniával akar motorozni 1000-2000 km-es túrákat, és mondjuk 80-90 km/h-val.
Treszl Gáborék 25.000 km-t mentek oldalkocsis Pannóniával, de az átlag sebesség 40-60 km/h volt... ( és az útminőség mégy így is megviselte a fogatot, valamint még így is volt nemi szerelési igénye a gépnek, főleg gyújtás oldalon, ha jól emlékszem a könyükre...)
- - - Updated - - -
demeter eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseBiztos nem lesz 20 lóerős ahogy 18 se igen volt sose.
de mivel még nem mentem egy tényleg jó P10-el (sőt semilyen P10-el sem ) így ezt is csak olvastam... Motoroztam TLF-el, P20-al , kipróbáltam P12-őt, ezeket ismerem.
Amit most tervezek, az részben ezen alalpul, részben pedig az elméleteten, amit sok szakember, és kicsit én magam állítottam fel...
- - - Updated - - -
ApaE eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseNekem van olyan egyhengeresem, aminek az adattábláján 22 LE áll !
- 2 likes
Komment
-
ApaE
-
És egy korabeli újsághirdetés Amerikából:
(Én meg valaha, amikor először láttam ilyen felemelt csövű Pannóniáról képet, azt hittem, optikai tuningról van csak szó...)
Komment
-
demeter eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseÚgy értem, hogy a T5 henger bordázata is elég kell legyen egy megfelelő gyújtású, karburálású, kipufogójú, tömítettségű, stb. motor hengerében keletkező hő elvezetésére
Nyilván ennek egy oka volt: a dugó anyaga olyan hűtés mellett, amit a vashenger tudott produkálni, jobban hőtágult, mint kellett volna. ( feltételezve az optimális karburálást, és gyújtást, illetve azt, hogy forszírozott üzemben nagyobb hőhatások érik a rendszert, mint egy alacsonyabb terhelés mellett.)
A Mahle-dugók, ( amit a gyár versenycélra használt) kevésbé tágultak, mint a csepeli-öntvény dugók. Mint ahogy egy Wisecó nem annyiba kerül ma a Pannóniába, mint egy Belcord...
Ergó: Sorozatban kellett volna tudni olyan dugó formát gyártaniuk, ami üzemi körülmének között ( és persze pontosan meghatározott üzemi körülmények esetén, pl. más üzem földúton 40-50 km/h, vagy a faluban agronómus szolgálati motorral, és más üzem országúton 90-100 tartósan elfogóvadászként) pont úgy tágul, hogy megmarad a kompresszió, de nem ragad meg...
Emiatt gondolom, hogy helyes - a vashengerhez és a dugó anyagához illeszkedő - dugó formával, a Pannónia is lehet "tökéletesen" motorozható 250-es gép, azonban a tudás itt épp a tapasztalaton alapul, milyen dugót milyen formára esztergáljanak... a gyár ezt úgy adta meg - részletes bejáratási leírásokkal pótolva a gyártástechnologiai hiányosságait -, hogy ki milyen motort szeretne, úgy járassa be magának...Összehasonlítva egy mai motor-tulajdonos "fogyasztóval", - hogy 1500 km-ig max 7500-as fordulat, de utána gyári garancia , hogy 11000-en se ragad meg, - az akkori kor motorosát, kicsit megmosolyogtató, hogy akkor mennyire "türelmesek, és megértőek" voltak az emberek a géppel szemben, de változnak az idők, és mi is változunk...
- - - Updated - - -
Azzal egészíteném ki a fentieket, hogy rájöttem, nem a henger ragadós, hanem a henger - dugó párosítás. Szerintem így helyes értelmezni a Pannónia megragadási tüneteket.
- - - Updated - - -
Lemezjáték eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése(Én meg valaha, amikor először láttam ilyen felemelt csövű Pannóniáról képet, azt hittem, optikai tuningról van csak szó...)
- 3 likes
Komment
Komment