Megpróbáltam akkuról működtetni a világítást, ahogy azt javasoltátok. Rákötöttem a gyújtás 51-es pontjáhozhoz érkező vezetéket az akkura és a gyújtáskapcsoló is a megfelelő helyzetben volt (benyomva és balra fordítva), de sajnos nem világított sem az első sem a hátsó lámpa. Szerintem maga a kapcsoló a hibás (legalábbis ezen teszt alapján), de kíváncsiság képpen megnézem (vagyis bátyámmal megnézetem) multiméterrel, járó motornál a tekercset is.
A bilux kapcsolós teszt nem teljesen tiszta...
Közlemény
Collapse
No announcement yet.
Pannonia világítás
Collapse
X
-
Guest replied
- 1 like
Leave a comment:
-
jjzoli eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseA gyújtáskapcsolóra vagy magára a világító tekercsre gyanakszok.
Én a helyedben levenném a gyújtás oldali oldaldeknit, majd a gyújtás alaplapról az 51-es rugós csatlakozóról levenném a szálat.
Ere a szálra rákötnék a próba kedvéért az akkuról, vagy egy 6 voltos tápegységről +-t.
Ha tápegységet vennék igénybe, akkor gondoskodnék a megfelelő testről is.
Ha ezzel a módszerrel a világításod jó akkor sajnos a világító tekercs a ludas.
A gyújtás kapcsoló hibát szerintem az 51-es és az 56-os rövidre zárásával, ha nem változik semmi akkor esetleg a bilux kapcsolót is meg kellene nézned. Ilyenkor egy próba lámpa sokat segíthet.
Egy a lényeg:sorba kelleni haladni, minden hibalehetőséget le kell ellenőrizni.
Üdv
Közben látom, hogy soveny is válaszolt.
Természetesen nem az ő által javasolt módszer felülbírálataként írtam hozzászólásomat.
Utoljára szerkesztve a következő által: sricsi70; 2011 dec. 06, 15:50.
- 3 likes
Leave a comment:
-
jjzoli eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseAz a problémám, hogy jelenleg minden működik a motoron (indul, működik a helyzetjelző, a kürt és a féklámpa is).Ne haragudj!
De hogy ne csak belevauzzak: szerintem ezt könnyen ellenőrizheted egy multiméterrel, vagy egy egyszerű 6-12V-os izzóval. Amiatt kezdeném a gyújtótekercs ellenőrzésével, mert ehhez szinte semmit nem kell bontanod, csak a dinamó oldali blokkfedelet lecsavarozni (és mivel egyáltalán nincs világításod, szerintem amúgy is itt a legvalószínűbb a hiba).
Gondolom a Pannonia esetében is egy szál világításvezeték megy fel (a gyújtásalaplap 51-es kivezetéséről) a gyújtáskapcsolóba, innen ágaznak ki a vezetékek a különböző fogyasztókhoz, illetve a biluxkapcsolóhoz. Járó motornál, a 6V-nál nagyobb méréstartományba (általában 200V), váltakozó áramra (DC) állított multiméter fekete vezetékét a jármű tetszőleges fémes pontjához (pl. motorblokk) érinted, a másikat pedig a már említett 51-es kivezetéshez, ekkor a műszer feszültséget kell, hogy jelezzen (vagy az izzónak világítania).
Ha itt minden oké, akkor következő gyújtáskapcsoló megfelelő bekötését ellenőrizném.
- 1 like
Leave a comment:
-
Pannonia világítás
Üdv!
Az a problémám, hogy jelenleg minden működik a motoron (indul, működik a helyzetjelző, a kürt és a féklámpa is). De a világítás se elől, se hátul nem működik. A vezetékköteghez kapott kapcsolási rajz szerint (meg még 2 másik kapcsolási rajz szerint) jó a bekötés (bátyámmal csináltuk és ha valaki, akkor ő ért hozzá), de mégsem sikerül világítást csinálnunk. A gyújtáskapcsolóra vagy magára a világító tekercsre gyanakszok. Hogyan győződhetek meg ezen alkatrészek működéséről? Melyikkel érdemes kezdenem?
Az izzók újak, a foglalatok jók (legalábbis a hátsó biztos, mert új az egész lámpa).
Leave a comment: