Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Helyes adás-vételi

Collapse
Ez egy kiemelt téma.
X
X
 
  • Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

    #16
    mir-mur eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Biztos ami biztos, elkezdtem az AWÓ-t átiratni. Megcsinálták az eredetet úgy is hogy kosárban van a motor. Természetesen előtte érdeklődtem az okmányba. most itt tartok.
    Nem emlékszem pontosan, van forgalmija a motornak?

    Komment


      #17
      Tisztelt Fórumozók!

      Híradásokból, ismerősöktől bizonyára értesültetek arról, hogy 2012. január 1-től nyilvántartásban rögzítik a járművek kilométeróra-állását. Erről a KEKKH Internetes oldalán rövid tájékoztatót is közzétettek, amelyből megtudhatjuk, hogy ezt az adatot nem csak műszaki vizsgán - műszaki vizsga keretében legtöbb esetben elektronikus úton, vagy műszaki adatlap kiállítása esetén a műszaki adatlapon -, hanem a gépjárművek tulajdonosváltozásának bejegyzésekor is rögzítik. Tulajdonosváltozás esetén a bejegyzés alapja a közúti közlekedési nyilvántartásba bejegyzett jármű tulajdonjogának, illetve üzembentartó személyének változását igazoló teljes bizonyító erejű magánokiratban (más néven adásvételi vagy ajándékozási szerződésben) rögzített kilométeróra állás.

      A cikkben tehát konkrétan leírva nem szerepel, de 2012. január 1-től megváltozott a közúti közlekedési nyilvántartásba bejegyzett jármű tulajdonjogának, illetve üzembentartó személyének változását igazoló teljes bizonyító erejű magánokiratnak a közlekedési igazgatási eljárásban történő felhasználhatóságához szükséges kötelező tartalmi elemekről szóló 304/2009. (XII. 22.) Korm. rendelet, ennek nyomán pedig az okiratok is módosultak.

      A 2012. január 1-től érvényes rendelet és az ennek nyomán frissített adásvételi szerződésminta megtalálható a Veterán Fórum dokumentum- és jogszabálytárában is.
      , Che és 2 további látogató kedvelte ezt.

      Komment


        #18
        Üdv mindenkinek!
        Pár dolog nem igazán tiszta számomra ebben kérnék segítséget!
        Vásárolni szeretnék a mai napon egy újabb Veterán csodát,
        a motor lejárt magyar okmányokkal rendelkezik,szürke forgalmi, új rendszám,szóval akár vizsgáztatható is lenne bár ez most nem szerepel a terveim között majd csak a későbbiekben,a jelenlegi tulajdonoshoz örökség útján került!
        A kérdésem annyi lenne, hogy jelen helyzetben a teendőm semmi más mint a jelenlegi tulajdonossal egy érvényes 2012.-es adásvételi szerződést kötni és ezzel a tulajdonomban kerül a motor! A többi papírozást pedig majd intézem idővel, hisz nincs jelenleg forgalomban!
        Amennyiben ez a helyes eljárás kérlek írjátok meg, vagy ha valami mást is tennem kell akkor légyszíves igazítsatok útba!
        Nem szeretnék hibázni, és vásárlást követően felesleges köröket futni, eddigi motorjaim okmányok nélkül vásároltam ezért a tudatlanságom!
        Előre is köszönöm, további szép napot!

        Komment


          #19
          k_kazmer eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
          Üdv mindenkinek!
          Pár dolog nem igazán tiszta számomra ebben kérnék segítséget!
          Szia!
          Mivel minden eset más, ezt olvasd el azután, ha még mindig van kérdés, akkor nosza...........
          http://veteran.forum.hu/gepjarmu-tul...sz-pokusz-264/
          A boldogság emléke már nem boldogság, de a fájdalom emléke még fájdalom./Byron/

          Komment


            #20
            -t5- eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
            Szia!
            Mivel minden eset más, ezt olvasd el azután, ha még mindig van kérdés, akkor nosza...........
            http://veteran.forum.hu/gepjarmu-tul...sz-pokusz-264/
            Köszi, már tiszta is!

            Komment


              #21
              k_kazmer eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
              Vásárolni szeretnék a mai napon egy újabb Veterán csodát, a motor lejárt magyar okmányokkal rendelkezik,szürke forgalmi, új rendszám,szóval akár vizsgáztatható is lenne bár ez most nem szerepel a terveim között majd csak a későbbiekben,a jelenlegi tulajdonoshoz örökség útján került!
              A kérdésem annyi lenne, hogy jelen helyzetben a teendőm semmi más mint a jelenlegi tulajdonossal egy érvényes 2012.-es adásvételi szerződést kötni és ezzel a tulajdonomban kerül a motor!
              Szia!

              Ez valóban hasznos kérdés, és vannak pontok, amire még nem tértünk ki, igyekszem ezt összefoglalni:

              Nem tudjuk, hogy az örökös, akitől megveszed, átíratta-e a nevére a járművet. A járművek forgalomba helyezésének (átírásának is) feltétele, hogy a tulajdonjog megszerzését eredeti okirattal vagy eredeti hitelesített másolatával igazolják (326/2011 Kormányrendelet 42. § (2). bek.). Ez esetedben amiatt kiemelten fontos, mert amennyiben az örökös nem íratta át a motort, a tulajdonosi láncolat igazolásához (ezt a forgalmi engedélyben bejegyzett tulajdonosig visszamenően kell igazolnod) a hagyatékátadó végzésből is kell kapnod egy példányt! A törvény szerint nem elegendő egy sima fénymásolat, ezt hitelesíttetned kell. A hitelesítés itt gondolom közjegyzői hitelesítést jelent, de ez ügyben célszerű lenne megkeresned az okmányirodát (és a válaszukat leírni itt is, hogy okosabbak legyünk).

              A továbbakról már volt szó, de emlékeztetésképp:

              A bejelentési kötelezettséggel kapcsolatban itt a fórumon megoszlanak a vélemények, minden bizonnyal az eltérő okmányirodai tapasztalatok alapján. Többek szerint a forgalomból kivont járművekre nem vonatkozik a 15 napos átírási kötelezettség, de a Központi Okmányiroda által küldött válasz ezt határozottan cáfolja. A Központi Okmányiroda válaszának összefoglalását >> itt << olvashatod.

              A szabályozás alapján tehát van bejelentési kötelezettséged, amit az érvényes szerződésláncolattal, eredetiségvizsgálat elvégzése után tehetsz meg. A rendelet alapján az érvényes műszaki vizsga és KGFB az átírásnak NEM feltétele.

              (Minden esetre azt tanácsolnám, hogy először is pontosan érdeklődj meg mindent annál az okmányirodánál, ahol az átírást intéznéd. És jelezd a tapasztalatokat itt. )

              Komment


                #22
                Sziasztok nekem 1 problémám van az adás-vételivel mégpedig hogy az előttem lévő tulaj csak egy a4-es lapra irta az adásvételijét és csak 1 tanuval, velem már a mostanit irtuk.Ő 2004-ben vette meg a motort,szerintetek az okmányiroda elfogadja azt az a4-es adásvételit?

                Komment


                  #23
                  csacsa73 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                  az előttem lévő tulaj csak egy a4-es lapra irta az adásvételijét és csak 1 tanuval, velem már a mostanit irtuk. Ő 2004-ben vette meg a motort
                  Tudomásom szerint az adásvételi szerződésnek minden esetben a létrejöttekor érvényes formai és tartalmi feltételeknek kell megfelelnie. 2004-ben (és szerintem az azt megelőző jó néhány évtizedben is) az adásvétel megtörténtét két tanúval kellett hitelesíteni, így nem lepődnék meg azon, ha az okmányiroda jelenlegi formájában nem fogadná el ezt a szerződést.

                  Legfontosabb lenne ezzel kapcsolatban mégis egy (vagy konkrétan azt, ahol az átírást intéznéd) okmányirodát megkérdezned, mit javasolnak ebben az esetben.

                  Most csak ötletelgetek, de felmerült bennem a következő: elveszett adásvételi szerződés esetén lehetőség van arra, hogy az adásvétel megtörténtét utólag is igazolják, egy új okirattal, amelyet az eredeti szerződésen szereplő két tanúnak kell hitelesítenie (az ügy menetének pontosan utána kell nézni, mert csak emlékezetből írok). Esetleg meg lehetne kérdezni az okmányirodát, hogy van-e lehetőség arra, hogy egy olyan személy szerepeljen utólagos második tanúként a szerződésen, aki jelen volt az eredeti szerződés megkötésénél (és ezt persze a szerződésen eredetileg szereplő tanú is igazolja. Esetleg egy magyarázó okirattal kiegészítve.

                  Nem tudom, elsőre ez így picit abszurd lehet, de semmiképp sem abszurdabb, mint egy adásvétel elveszett szerződését pótolni az eredeti tanúkkal - amikor is az eredeti tanúk listája nem ismert.

                  Komment


                    #24
                    Köszönöm a választ fel hivtam az okmányirodát ott azt mondták hogy menjek be a papirokkal és majd meglátják.Kiváncsi leszek hogy ez nem vmi csel aztán minden papiromat elvesznek én meg mehetek az istenhez panaszra.

                    Komment


                      #25
                      Örömmel tudatom hogy tegnap véget ért a vesszőfutás immáron saját új forgalmival rendelkezik a mocikám amin az én nevem is szerepel./mindez 49000-be került:műszaki,eredetvizsga,biztositás,okmányiroda/
                      korompaiistvan, wsievers és 4 további látogató kedvelte ezt.

                      Komment


                        #26
                        Sziasztok!

                        Oldalkocsimat szeretném teljesen papírossá tenni, hogy az én nevemen is legyen, bár a szürke forgalmiban már szerepel, hogy volt 3 személyes a tajga réme, de én 2 személyessé tettem, mert akkor az OK nem vonzott!
                        Szóval, ha valaki tud erre megfelelő Adásvétei mintát, azt ossza meg velem legyen szíves a korompaipistike@gmail.com címen!
                        Köszi

                        Komment


                          #27
                          korompaiistvan eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                          Oldalkocsimat szeretném teljesen papírossá tenni,
                          Az oldalkocsi nem önálló jármű.
                          Nem kap külön ( eltérő ) rendszámot, nincs saját forgalmija. Tehát, csak azt külön nem tudod átíratni.

                          Komment


                            #28
                            mir-mur eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                            Az oldalkocsi nem önálló jármű.
                            Nem kap külön (eltérő) rendszámot, nincs saját forgalmija. Tehát, csak azt külön nem tudod átíratni.
                            jól értem, hogy ha veszek egy oldalkocsit, akkor "csak" rendbe kell raknom, összekapcsolni a paripával, elvinni így levizsgáztatni és kész is, nem kell külön forgalmi, ilyesmi, mint a motorkulinál? köszi!
                            mir-mur kedvelte ezt.

                            Komment


                              #29
                              Intrepid eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                              akkor „csak” rendbe kell raknom, összekapcsolni a paripával, elvinni így levizsgáztatni és kész
                              Elméletileg. Gyakorlatilag kiadásokkal jár. Új forgalmi, új rendszám, stb. mert a motor jellege megváltozik.

                              Komment


                                #30
                                mir-mur eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                                Gyakorlatilag kiadásokkal jár. Új forgalmi, új rendszám, stb. mert a motor jellege megváltozik.
                                az tiszta sor, köszi az infót!

                                Komment

                                Ugrás az oldal tetejére
                                Working...
                                X