Oldal: 1 / 12 1 2 3 11 ... UtolsóUtolsó
1-10-ig a(z) 120 találatból

Veterán járművek krómozása

Az alábbi beszélgetés „Veterán járművek krómozása” témáról szól, ami a Felújítási fogások fórumban szerepel Szerelés, felújítás kategóriában; Ha még nem volt téma, akkor beszélhetnénk erről a „mumusról” ! Minden veteránosnak fejfájást okoz ... alumínium, aluminium, apró, bowden, brno

Támogató mir-mur logója
    Összes hozzászólás
    329
    Élő apróhirdetései
    1
    Izs oldalkocsit keresek, cserélek.

Veterán járművek krómozása

Ha még nem volt téma, akkor beszélhetnénk erről a „mumusról” !

Minden veteránosnak fejfájást okoz mikor eljut a felújítás ehhez a ponthoz. Akinek szerencséje van azoknak a lakhelyén található ilyen tevékenységgel foglalkozó üzem.
    Kecskemét környékén a hírek szerint több minőségi munkát végző cég is található. Sajnos én Borsodban rossz helyzetben vagyok. Tudtommal itt csak két cég foglalkozik ilyennel.
    Az egyik ipari krómozást csinál ami nem járműre van kitalálva, meg van egy másik.

Szeretném ha megosztanánk egymással tapasztalatainkat vállalkozókról,árakról, minőségről, technológiáról. Hallottam már Szlovák és Román lehetőségekről is.
    Bizonyára sokan gondoltatok már arra, hogy krómozzunk házilag. A szakirodalomból kiderül hogy ez nem olyan egyszerű, de a Magyar ember leleményes. Ha volt ilyen próbálkozásotok (akármilyen sikerrel) szívesen olvasnék róla.

Üdvözlettel. Mir-mur

További érdekes témák:
    TZ, Che és SHERIFF szívesen olvasták.

Támogató wsievers logója
    Összes hozzászólás
    324
    Élő apróhirdetései
    9
    125-ös Mz henger eladó
    Szia! Az edelényi cégről beszélsz? Láttam már a munkájukat, 125 ös Csepelen az unokaöcsém csináltatta. Ő maga csiszolta, így a végeredményről rosszat nem mondhatok, egész szép lett.Bár másoktól hallottam rosszat is.Talán ebből az következik, hogy nem dolgoznak rendesen „alá”?
    Ha gondolod, teszek fel ide a galvánozással foglakozó könyvet
    Amit én csináltam az az, hogy felhizlaltam a dinamó forgórészének csapágyméretét olyanra, hogy ne forogjon meg rajta a csapágy...egy kis ötlet azoknak, akiknek a berágott csapágy megforgott a dinamótengelyen
    A másik pedig a Berva Egerben? Ott tényleg csak keménykrómozás megy...viszont ott olcsón horganyoznak

Utoljára módosítva: wsievers által : 2011 febr. 11 19:40

Támogató mir-mur logója
    Összes hozzászólás
    329
    Élő apróhirdetései
    1
    Idézet wsievers eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Szia! Az edelényi cégről beszélsz? Láttam már a munkájukat, 125 ös Csepelen az unokaöcsém csináltatta. Ő maga csiszolta, így a végeredményről rosszat nem mondhatok, egész szép lett.Bár másoktól hallottam rosszat is.Talán ebből az következik, hogy nem dolgoznak rendesen „alá”?
    Ha gondolod, teszek fel ide a galvánozással foglakozó könyvet
    Amit én csináltam az az, hogy felhizlaltam a dinamó forgórészének csapágyméretét olyanra, hogy ne forogjon meg rajta a csapágy...egy kis ötlet azoknak, akiknek a berágott csapágy megforgott a dinamótengelyen
    A másik pedig a Berva Egerben? Ott tényleg csak keménykrómozás megy...viszont ott olcsón horganyoznak
    Igen ! De hát Edelényről vagy jót, vagy semmit. Így hát a semminél maradok. Egyáltalán nem dolgoznak alá ! Az üzemük nem régi vasakra lett kitalálva, hanem új, és BELTÉRI anyagokra. Nem csiszolnak, nem rezeznek, csak natúr króm.
    Ja ! És az Egriekről írhatnál bővebben. A másik a Boscróm Miskolcon
    Ha van erről szóló irodalmad, természetesen szívesen olvasnám.

Utoljára módosítva: mir-mur által : 2011 febr. 11 19:55

Támogató wsievers logója
    Összes hozzászólás
    324
    Élő apróhirdetései
    9
    125-ös Mz henger eladó
    Az egriek a régi Berva területén egy régi csarnokban dolgoznak 2 éve vittem nekik egy cipősdoboz galvanizálnivalót, csavarokat, anyákat , lemezalkatrészeket vegyesen...nem volt magas összeg, és azt mondták, hogy ha többet viszek, akkor is ugyanennyi, mert óradijjuk van és a forgódob kapacitása. ugyanennyi volt nagybátyám Moszkvicsának összes galvánoznivalója kb egy 25 l es diszperzites vödör.
    a könyv pedig itt van:
    Stefan Sekowski Galvanizáljunk otthon! - Letöltések - Veterán fórum

--- Ez még eszembe jutott: ---

Idézet mir-mur eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    ... Nem csiszolnak, nem rezeznek, csak natúr króm.
    ...
    Sehol nem rezeznek már alá, én úgy tudom. (azt hiszem valami uniós jogszabályba ütközik) Amúgy manapság a króm(III)-szulfátot használják, aminek előnye, hogy közvetlen tapad az acélhoz

ApaE és mir-mur kifejezte a tetszését.

TZ
    TZ nem elérhető
    Administrator TZ logója
    Összes hozzászólás
    865
    Blog bejegyzések
    2
    Nem is értem, hogy ez az örökzöld téma hogy-hogy csak most nyílt meg!

Az a jól ismert félelem ami átjár mindig, amikor a cuccokért megyek:
    • mit értettek félre?
    • mit rontottak el?
    • egyáltalán kész van?
    • egyáltalán megvannak még az alkatrészeim?
    • egyáltalán lesz ott valaki, aki képben van?
    • ... és mi az amihez nincs is fantáziám, de nem fogok örülni neki?

Rég voltam egyébként krómoztatni, így a konkrét rossz tapasztalataimat nem osztom meg, hátha változott a helyzet:
    pl.: bezártak az általam ismert helyek, más pozitív fordulatra nem tudok gondolni.

UK örült ennek az írásnak.
    „Másképp lát, aki motorkerékpáron vakációzik. Az autó kirekeszt a világból, nem is eszmélhetsz, hogy képernyő előtt ülsz megint. Tehetetlen szemlélője vagy a jelenségek vonulásának. A motorkerékpárnak nincs képernyője. Kapcsolatba kerülsz mindennel. Nem is nézed már, annyira részese vagy, és a jelenlét érzése lenyűgöz.” - Robert M. Pirsig: A Zen meg a motorkerékpár-ápolás művészete

Támogató mir-mur logója
    Összes hozzászólás
    329
    Élő apróhirdetései
    1
    Idézet wsievers eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Az egriek a régi Berva területén egy régi csarnokban dolgoznak 2 éve vittem nekik egy cipősdoboz galvanizálnivalót, csavarokat, anyákat , lemezalkatrészeket vegyesen...nem volt magas összeg, és azt mondták, hogy ha többet viszek, akkor is ugyanennyi, mert óradijjuk van és a forgódob kapacitása. ugyanennyi volt nagybátyám Moszkvicsának összes galvánoznivalója kb egy 25 l es diszperzites vödör.
    a könyv pedig itt van:
    Stefan Sekowski Galvanizáljunk otthon! - Letöltések - Veterán fórum

--- Ez még eszembe jutott: ---

Sehol nem rezeznek már alá, én úgy tudom. (azt hiszem valami uniós jogszabályba ütközik) Amúgy manapság a króm(III)-szulfátot használják, aminek előnye, hogy közvetlen tapad az acélhoz
    A rezezéssel kapcsolatban !
    Beütöttem a keresőbe a „krómozás folyamata” szót, és a találatok között olvashattam a következőket is:
    (A teljesség igénye nélkül)

- Pácolás
    - Szulfátozás
    - Nikkelezés
    - REZEZÉS
    - Krómozás
    Hogy mikor íródott a szöveg azt nem tudom, de ábrákkal és kémiai vegyjelekkel ilusztrálták a leírt folyamatot. Persze a „TITKOT” nem adták ki. Egyébként ha csiszoltál már krómozott alkatrészt, pl. pannónia ráf, ott megtalálható alatta a réz.
    Egyébként az Egri króm tartós és szép volt ? Kormányon ráfon elmenne ?
    Üdv.

Utoljára módosítva: mir-mur által : 2011 febr. 12 09:18

Támogató wsievers logója
    Összes hozzászólás
    324
    Élő apróhirdetései
    9
    125-ös Mz henger eladó
    A másik pedig a Berva Egerben? Ott tényleg csak keménykrómozás megy...
    Nagy különbség van az „esztétikai” és a keménykrómozás között. A keménykrómozást alapvetően tengelyek, és a motorok hengereinek kopásállóságának növelésére használják. Tehát ez a bevonat nem „szép” mert matt a felülete.
    Egyébként ha csiszoltál már krómozott alkatrészt, pl. pannónia ráf, ott megtalálható alatta a réz.
    Pont erről beszéltem. A régi krómbevonat alá alá kellett rezezni, króm(III)-szulfát alá nem szükséges, mert jobban tapad az acélhoz, és e miatt ki is hagyják. Pedig a rézbevonatnak még 1 előnye van: könnyű csiszolni, igy a polírozást a rezezés után hajtják végre, és erre a polírozott felületre megy rá a krómbevonat. A folyamatnak úgy kellene zajlania, ahogy te leírtad, de sajnos ez nem mindíg teljesül. (emiatt válik le a króm 1-2 év alatt)
    Egerben a következőket csinálják:
    keménykrómozás (esztétikait nem)
    horganyzás (sárga,fekete és fehér)
    nikkelezés (ez viszont szép...olyan mint az új biciglik kormánya)
    és ha jól emlékszek, ipari ezüstözés

Támogató nyuszifül logója
    Összes hozzászólás
    178
    Blog bejegyzések
    2
    Élő apróhirdetései
    8
    TLF Pannonia forgalmival
    Sziasztok!

Tisztáznunk kell valamit. A krómozás esztétikai kinézete mindig az aládolgozás képét tükrözi vissza. (Ha matt, akkor a krómozás is matt, ha szálkás és hullámos akkor az látszik.) A krómozók nagy több sége nem dolgozik a felület alá (rozsdátlanítás, csiszolás, polírozás) hanem elküldi előtte egy polírozóhoz, aki ezt elvégzi. A krómozott alkatrész felújítási költségének több mint a fele az aládolgozás költsége. Én sajátmagam végzem ezt a műveletet és úgy viszem krómoztatni. Így tudtam a megfelelő tartósságú és esztétikai minőségű szintet elérnem. Ez így sem olcsó mulatság! Aki nem csinálta, az nem igazán tudja elképzelni mennyi csiszolóanyagot és munkaórát emészt fel egy komplett motor krómjának aládolgozni!!!
    Iszonyatosan megterhelő fizikailag is és a koszrol amivel jár, arról ne is beszéljünk.

Még egyet tudni kell! Házilak krómozni gyakorlatilag kivitelezhetettlem! Ha az ember mindent elő is teremt házilag és elkészít, akkor is megmarad a legfőbb gond: a vegyület amiből a krómot kiválasszák kiskereskedelemben beszerezhetetlen és engedélyköteles. Viszont, ha valaki „valahogy” beszerzi, tudni kell, hogy nagyon mérgező. Még a gőze is. Gondolom senki nem szeretné emiatt a temetőt jóval hamarabb megközelíten!

Én egy megoldást találtam: sajátmagam csiszolom és polírozom az alkatrészeket, ezután pedig keresek egy olyan galvanizálót, aki ezt lekrómozza.

Che, apacsavo és mir-mur szívesen olvasták.

Új tag
    Összes hozzászólás
    10
    Érdekes dolog ez a rezezés. Igazi, tartós krómot csak alárezezve lehet készíteni. Én is sokaktól hallottam az unióra való hivatkozást, de van itthon is aki még így dolgozik. A külföldi börzéken, pl.Tulln, Brno mindig van galvanizáló cég, akik lépésenként mutatják be a technológiát, és mindegyiknél van rezezési fázis. Jó lenne tudni mi az igazság, mert a két éve vett, utángyártott, motoron még nem volt dobjaim belül rozsdásodnak, és helyenként felhólyagozódott, és leválik a krómja. (A guta üt meg miatta.)

Che és apacsavo kifejezte a tetszését.

Támogató mir-mur logója
    Összes hozzászólás
    329
    Élő apróhirdetései
    1
    REZEZÉS !

Most találtam a neten egy céget, aki foglalkozik sárga és vörös rezezéssel !! Sajnos a honlapjukat valami program hiánya miatt nem tudtam még megnyitni, de lényeg hogy létezik ilyen. TEHÁT MEGOLDHATÓ ! A címük: METALUNION.HU

Che örült ennek az írásnak.

Oldal: 1 / 12 1 2 3 11 ... UtolsóUtolsó

Téma információk

Users Browsing this Thread

Jelenleg 1 látogató olvassa a témát. (0 tag és 1 vendég)

A téma címkéi

Hozzászólás szabályai

• Új témákat nem hozhatsz létre
  • Válaszokat nem küldhetsz
  • Fájlokat nem csatolhatsz
  • A hozzászólásaidat nem módosíthatod
  •