Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Közlekedési morál

Collapse
X
 
  • Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

    Közlekedési morál

    Sziasztok!
    Szeretnék feldobni egy kérdést, amire régóta nem találok egyértelmű magyarázatot.
    Mégpedig a közlekedési morállal kapcsolatban. Gondoltam, nyitok külön témát, mert nem találtam neki egyéb helyet. Hátha a mérgelődés helyett a segítségetekkel megtudom a magyarázatot, és megpróbálom megérteni a közlekedés egyes résztvevőinek magatartását.

    Az én problémám az egyes autósok kismotorosokkal szembeni viselkedése.
    (Természetesen a témát jó lenne mindenféle egyéb, idevágó felvetésekkel és okfejtésekkel feltölteni)

    Azt már szinte megszoktam, hogy -amikor a dongóval közlekedek- az autósok rendre sávon belül előznek meg, még a legszűkebb sávokban is. Némelyik egyszerűen a kormányt sem mozdítja meg. Kísérleteztem azzal, hogy lassabban megyek, hiszen hátulról kerékpárosnak nézek ki, a kutya nem látja, hogy ez valójában egy smkp, és tempósabban halad, mint egy bringás. Esetleg előzésnél ez meglepetést okoz nekik, és azért húzzák rám a kormányt, mert mire megelőznének, már jön szembe valaki, és nincs más megoldás. Tehát próbáltam a bringások tempóját felvenni (kb.20as tempó), de a helyzet csak rosszabb lett. Aztán próbálkoztam nagyobb (40-45ös) tempóval, de ez egyrészt a motoromnak sem tett jót (hamar belepusztulna szegény), másrészt ugyanúgy a közlekedés egyik legyőzendő szereplőjét látták bennem egyes autósok.

    A másik, ami sokkal jobban bosszant az az a jelenség, hogy pl. közeledek piros lámpa felé, előttem az álló kocsisor. Már én is fékezek, hiszen 5-8 méterre ott van az utolsó autó. És mit ad Isten, a mögöttem jövő autós még nyom egy kövér gázt, mert engem még le kell győznie. Kielőz, de már ott a kocsisor vége, ezért rásatuzik, és rám rántja a kormányt!!! Aztán persze ő van a legjobban felháborodva, amikor bekopogok az ablakán értetlenül, kérdőn nézve...
    Ennek a jelenségnek rengeteg változata van. Ott van a jobbra bekanyarodni szándékozó autós, aki még a kereszteződés előtt 8 méterrel úgy gondolja, legyőzi a kismotorost. Persze az előzést nem tudja befejezni, na de le is van szarva, ő akkor is bekanyarodik jobbra!!! Na, olyankor kell igazán észen lenni, kézzel-lábbal fékezni, árokpart, útpadka, miegymás!
    Régen, amikor még Rometeztem, nem volt ennyire ÉLETVESZÉLYES dolog kismotorozni. Ugyanakkor nem kívánok általánosítani, de az említett dolgokat 80%-ban szép új, és annál inkább hatalmas országúti úthengerek tulajdonosai gyakorolják.
    A mérgelődés mellett próbálnám megérteni is őket. Az ilyen autókból nem látni lefelé? Vagy olyan magasan ülnek (minden értelemben), hogy nem is látják a kistermetű dolgokat?
    Más kismotoros is küzd ezen jelenségekkel, vagy ez csak az én viszonylag ritka jelenségnek számító gépemnek köszönhető (biciklinek kinéző, de annál gyorsabb berregő izé)? Vagy tehetek valamit? Miként viselkedjek, hogy ne legyek életveszélyben?
    Nagymotoros életben is vannak ilyen jelenségek (én jövőre cseppenek vissza abba, remélem!)? Ha van kedvetek, osszuk meg, agyaljunk, ha Ti is látjátok értelmét. Hátha találunk, kapunk magyarázatokat egymástól...
    Utoljára szerkesztve a következő által: dongos78; 2013 szept. 10, 11:27.

    #2
    Csak az együttérzésemet tudom neked kifejezni. Mondjuk én jó ideje autósnak számítok, de ez a versengés az említett terepjáró-tulajdonosok részéről tényleg működik. Velük szemben még az a taktika sem jön be - ami a luxuslimuzinoknál pedig tuti - hogy egy kicsit rájuk tartom a kormányt.

    Ami engem nagyon kiakaszt, az a zebrán áttekerő kerékpáros. Szét se néz, lehajt a járdáról a takarásból és jöhet a fékpróba meg az éberségvizsgálat.

    Fene tudja, de nekem valahogy hiányoznak a tévéből azok a műsorok, amelyeket gyermekként mindig megnéztem és a közlekedésről szóltak. Cicus és Kutyusra biztosan sokan emlékeznek közületek is.

    Közlekedj okosan sorozat

    Beszúrtam ide az indító videót, hogy a huszonéves korosztály se nézzen értetlenül. (Azt hiszem, hogy '89 után ezeket már nem vetítették.)
    OdinHEM, idocsapda és 5 további látogató kedvelte ezt.

    Komment


      #3
      Ez jó kis téma lesz. Már kíváncsian várom a hozzászólásokat...
      dongos78 kedvelte ezt.

      Komment


        #4
        CZsolti eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
        nekem valahogy hiányoznak a tévéből azok a műsorok,
        Maximálisan egyetértek. Melyik válik a gyerek javára inkább? A süvítő, villódzó háttér előtt 2 méteresre tátott szájjal 5 percig ordító mangafigura, vagy az ehhez hasonló oktató jellegű mesék? Jó lenne, ha elférne a gyönyörű szines műsorfolyamban egy-egy ilyen "kishal" is, akár mai köntösben...

        CZsolti eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
        a zebrán áttekerő kerékpáros. Szét se néz,
        Azért a gyalogosokat sem kell félteni! Különösen télen, amikor az úton tükörjég van, de ő gondolkodás és körülnézés nélkül a legtermészetesebb módon vetődik az úttestre. Hiszen neki úgyis elsőbbsége van, na meg ugye jogai! Kötelezettsége nincsen (körülnézni), csak jogai...
        Na meg amikor messziről látom, hogy rohan az úttest felé. Gondolom oké, biztos siet a hévhez, vagy a fene tudja hova, hát megállok annak ellenére, hogy nincs zebra. Intek neki, majd lelép az úttestre, és átvált olyan tempóra, amit a Váci utcában kirakatokat nézegető emberek is letetveznének . A csoda hogy nem áll meg előttem rágyújtani!
        Utoljára szerkesztve a következő által: dongos78; 2013 szept. 10, 12:27.
        OdinHEM, idocsapda és 5 további látogató kedvelte ezt.

        Komment


          #5
          dongos78 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
          A süvítő, villódzó háttér előtt 2 méteresre tátott szájjal 5 percig ordító mangafigura
          Nana! Azért ne tessék általánosítani!
          Azért nem mind úgy néz ki
          Click image for larger version

Name:	musubi_by_shinoharaa-d6fgzp4.jpg
Views:	1
Size:	226.8 KB
ID:	138289
          Utoljára szerkesztve a következő által: wsievers; 2013 szept. 10, 12:39.
          "When you're miserable...you need someone...even more miserable than yourself."
          "Dneprs don't leak oil, they mark their territory!"

          Komment


            #6
            dongos78 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
            Ugyanakkor nem kívánok általánosítani, de az említett dolgokat 80%-ban szép új, és annál inkább hatalmas országúti úthengerek tulajdonosai gyakorolják.
            Le kell rúgni a tükrét a francba...úgysem használja, akkor meg minek?
            "When you're miserable...you need someone...even more miserable than yourself."
            "Dneprs don't leak oil, they mark their territory!"

            Komment


              #7
              wsievers eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
              Le kell rúgni a tükrét a francba.
              Aztán elillanok a dongóval

              Komment


                #8
                Sajnos magyar közutakon a nagyobb győz viselkedés az általános. Ezt tapasztalni mikor fél méterre elmegy melletted a kamion és a szóló motorost majdnem maga alá rántja a vákum de sorolhatnánk tovább míg birja a papír. A kerékpáros tekerve a zebrán nekem is kedvencem sok esetben szóvá is teszem, ha le száll elengedem. Mennyivel gyorsabb lenne a közlekedés ha előre engednék a motort az autósok java része még a sebváltó után kotorász mikor az öreg vassal én már megyek.Ha viszont gyalog közelítik a zebrát szeretem elengedni őket igaz néha a tinédzserek reumás csiga módjára való közlekedése feltolja az adrenalin szintemet. Lehet,hogy ez csak nálam van így??, Ti miként reagáljátok le a hasonló esetet?.

                Komment


                  #9
                  sepy eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                  A kerékpáros tekerve a zebrán nekem is kedvencem sok esetben szóvá is teszem, ha le száll elengedem.
                  Ha meg nem száll le átmész rajta?
                  Everything is better when you decide you don't care.

                  Komment


                    #10
                    Van olyan küllemű melyen kerék nélkül is!

                    Komment


                      #11
                      sepy eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                      mikor fél méterre elmegy melletted a kamion és a szóló motorost majdnem maga alá rántja a vákum
                      Bizony ilyen is gyakran előfordul, különösen lakott területen kívül, ahol én a könnyű szerkezettel haladok 30-as tempóval, a kamion meg 90-100-assal. Először lök egyet jobbra, majd szív balra, amolyan halálközeli élményt okozva. Mit nekem vidámpark bezárás! Csak kimegyek a kismotorral országútra, az adrenalin adag garantált! Pedig Istenbizony nem hiányzik, soha nem voltam adrenalinfüggő, mindig is gyűlöltem a vidámparki forgó-repülő-visíttató izéket.

                      sepy eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                      Mennyivel gyorsabb lenne a közlekedés ha előre engednék a motort
                      Mikor még megvolt az ETZ-m, sokat közlekedtem a pesti forgalomban. Ott különös divatja volt annak, hogy a sorban előrefelé csordogáló motoros elé direkt behúztak. Amolyan "dögöljön meg az ő lova is" megfontolásból, vagy a fene tudja miért. Pedig az első helyről induló motoros aztán tényleg nem tart fel senkit! Már rég a következő lámpánál tart, mire az eszmélő autós épp 2-be húzza a botot!
                      Vagy az olyan autós csinálja ezt, aki a büdös életben nem ült még motoron, és marhára félti a visszapillantót. Pedig a motoros sem hülyegyerek, csak ott fog előrecsorogni, ahol elfér. Ha nem fér el, megáll.

                      Komment


                        #12
                        Minden héten van legalább egy eset, amikor nekem kell észnél lenni az autós helyett.
                        Sajnos a tempo nem segít, ha szabályosan közlekedsz, akkor is lenyomnak, ha tartod a sorral a tempót akkor is megpróbál úgy megelőzni, hogy közben leszorítson a patkára. Ha dudálok és mutogatok, akkor meg neki áll feljebb.
                        Én úgy próbálok védekezni, hogy inkább kerülöm a forgalmasabb utakat amennyire lehet.
                        Az út szélére nem húzódok le, csak ha nagyon szükséges, inkább középen motorozok, mert így meg kell gondolnia mit csinál, és van menekülési utam. Sajnos a dongó mérete miatt nem tud nagy teret kiharcolni magának, és szerintem emiatt felsőbbrendű érzést vált ki automatikusan az autósból. Így akkor is bánt, ha egyébként nem akarna, csak egyszerüen iritálja, hogy te is az úton vagy.

                        Komment


                          #13
                          dongos78, köszi,hogy létrehoztad a témát!

                          dongos78 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                          az autósok rendre sávon belül előznek meg
                          Kezdjük ott,hogy a magyar autósok többsége nemnagyon tartja be az előzésre vonatkozó KRESZ szabályokat!
                          Mert az előzés alapvető feltétele,hogy megfelelő oldaltávolságot tartson az előző jármű az előzendőtől!

                          Sajnos majdnem mindegy,hogy a Csepelellel megyek 50-nel, vagy a Pancsival 70-nel, mindig van néhány hülye marha (bocsi de ezen sokszor felhúzom magam) aki akkor is megelőz sávon belül.
                          Egy ismerősöm mondta,hogy ezért menjek a sáv közepén. Ez be is vált amikor vittem be műszakira a Csepszit: már megelégeltem,hogy az 5. autós előz meg minimális oldaltávolsággal, tükörbenéztem, jön a merci, na mondom te nem előzöl meg sávon belül! Kormányzás sáv széléről középre, merci lassít, megvárja míg a szembejövő elmegy majd utána szép szabályosan megelőz és integet. Hát nem az egyik ismerősöm volt?

                          dongos78 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                          Nagymotoros életben is vannak ilyen jelenségek
                          Ha a CZ 350 annak számít akkor igen

                          CZsolti eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                          a zebrán áttekerő kerékpáros
                          Az teljesen szabálytalan! A zebrán csak akkor tekerhet át,ha a "kijelölt gyalogos átkelőhely" útburkolati jel mellé "utat keresztező kerékpárút útburkolati" jelet festettek fel Click image for larger version

Name:	2701568_94b04f03538d0b0cbfd012b95d7fd485_wm.jpg
Views:	1
Size:	104.3 KB
ID:	138292
                          Ha csak "kijelölt gyalogos átkelőhely" van akkor le kell szállni!

                          dongos78 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                          Hiszen neki úgyis elsőbbsége van
                          Csak akkor ha meg is adják! Amúgy köteles körülnézni, ez (is) bent van a KRESZ-ben!

                          CZsolti eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                          nekem valahogy hiányoznak a tévéből azok a műsorok, amelyeket gyermekként mindig megnéztem és a közlekedésről szóltak
                          Ezzel teljesen egyetértek!

                          Nem tudom,hogy ez a videó szerepelt-e itt már, de érdemes megnézni,hasznos tanácsokat ad:

                          Komment


                            #14
                            A hüje autós miért nem áll meg?
                            A hüje autós miért nem megy már?
                            A hüje autós mit áll a dugóban?
                            A hüje autós mit mutogat?
                            A hüje autós minek van egyáltalán?
                            Az autó feleslegesen nagy egy embernek. Miért nem ül át motorra?
                            ”¦
                            A hüje motoros miért nem megy az út szélén?
                            A hüje motoros mit tötyög az országúton?
                            A hüje motoros mit száguldozik?
                            A hüje motoros mit furakszik előre?
                            A hüje motoros mit mutogat?
                            A hüje motoros minek van egyáltalán?
                            A motor sporteszköz menjen pályára! Miért nem ül inkább kerékpárra?
                            ”¦
                            A hüje kerékpáros miért nem száll le a zebrán?
                            A hüje kerékpáros miért nem megy a járdán?
                            A hüje kerékpáros miért megy a járdán?
                            A hüje kerékpáros minek akar kerékpársávot?
                            A hüje kerékpáros mit mutogat?
                            A hüje kerékpáros minek van egyáltalán?
                            A kerékpár sporteszköz mennyen az erdőbe! Miért nem megy inkább gyalog?
                            ”¦
                            A hüje gyalogos miért lép le a járdáról?
                            A hüje gyalogos miért nem megy már át az úton?
                            A hüje gyalogos miért megy a kerékpár úton?
                            A hüje gyalogos mit mutogat?
                            A hüje gyalogos minek van egyáltalán?
                            Maradjon otthon, nézzen tévét!

                            Ideális környezet magyar közlekedőknek:
                            Click image for larger version

Name:	24.jpg
Views:	1
Size:	54.7 KB
ID:	138296Click image for larger version

Name:	14.jpg
Views:	1
Size:	56.3 KB
ID:	138297Click image for larger version

Name:	44.jpg
Views:	1
Size:	84.1 KB
ID:	138298Click image for larger version

Name:	54.jpg
Views:	1
Size:	68.1 KB
ID:	138299Click image for larger version

Name:	73.jpg
Views:	1
Size:	44.2 KB
ID:	138300
                            (forrás: www:disassociated.com)
                            Everything is better when you decide you don't care.

                            Komment


                              #15
                              Ricsi95D eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                              Csepelellel megyek 50-nel, vagy a Pancsival 70-nel, mindig van néhány hülye marha (bocsi de ezen sokszor felhúzom magam) aki akkor is megelőz sávon belül.
                              Pedig abban reménykedtem, ha majd készen lesz az MZ, minden máshogy lesz. Legalább lakott területen belül fel tudom venni az 50-60as tempót, kicsit termetesebb darab is, talán komolyabban veszik, mint a drótszamarat.
                              Igaz, ha azzal behúzódok a sáv közepére, kevésbé veszik zokon.
                              Egyszer felszaladt az agyvizem, miután zsinórban a negyedik autó sodort le majdnem az útról, és behúztam a sáv közepére. Na most előzzetek kormánymozdítás nélkül!!! Ennek is csak az lett az eredménye, hogy -ugyan meg kellett várniuk, míg szemből nem jön senki, de- kielőzés közben ugyanúgy rámrántották a kormányt. Meg persze dudáltak és hevesen gyakorolták a jelbeszédet. Ezt én is elismerem, nem oké hogy a biciklis/kismotoros a sáv közepén megy, tehát kismotorral nem ez a megoldás. Kismotorral az a megoldás, hogy otthon simogatod a járművet, meg a kertben mégy két kört (?)

                              Ricsi95D eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                              köteles körülnézni, ez (is) bent van a KRESZ-ben!
                              Jól elfér az ott a KRESZ-ben, nem? Mert hogy gyalogosként, biciklisként senki nem olvassa el, az biztos! Tisztelet a nagyon kevéske kivételnek!
                              Mert az egy dolog, hogy a tévében már sajnos nincsenek gyermekeknek szóló, gyalogos, kerékpáros KRESZ oktató filmek. De hogy az iskolákban még mindig nem tanítják??? Nagyon nagy hiba! Ismét tisztelet a kevéske kivételnek!
                              Fiam iskolájában is azon görcsölnek, hogy jogi ismereteket kellene tanítani a gyerekeknek, a KRESZ oktatás eszükbe sem jut! És tessék, megint ide lyukadunk ki: A jogok, jogok, jogok, na de a kötelességek, szabályok????

                              Én személy szerint meg vagyok róla győződve, hogy sokat javulna a gyalogos, kerékpáros közlekedési morál, ha tisztában lennének azzal, hogy rájuk is vonatkoznak szabályok, és meg is tanítanák velük azokat. Szerintem a kerékpárosok döntő része a büdös életben nem hallott még arról (sem), hogy zebrán csak tolni szabad a drótot. A gyalogosok többsége számára pedig a zebra = útra festett JOG.




                              UK, ez a költemény... nagyon jó!
                              Utoljára szerkesztve a következő által: dongos78; 2013 szept. 11, 09:38.

                              Komment

                              Ugrás az oldal tetejére
                              Working...
                              X