Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Robogó elektromosság veteránra

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

gilersx eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    van is benne a gyújtásról kép de sajnos annak ellenére hogy 2JA, a gyújtásnak semmi köze az enyémhez.
    Viszont a lökethosszot nemigen változtatták, ami neked azért lehet jó hír, mert akkor a gyújtásidőpont ugyanaz.
    gilersx kedvelte ezt.
    "When you're miserable...you need someone...even more miserable than yourself."
    "Dneprs don't leak oil, they mark their territory!"

Komment

wsievers eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
      Viszont a lökethosszot nemigen változtatták
      Igen, a blokk az valószínűleg nem nagyon változott, bár szerintem nem a löket a lényeg és nem a mm-ben megadott előgyújtás, hanem fokban, mert az függ a lökettől és a hajtókar hossztól is. Az Izsnél a 5-5.5 mm-es előgyújtás 175mm-es hajtókarral 25,24-26,51 foknak felel meg, Míg a Jog 39,2mm-es lökettel és kb 95mm-es hajtókarral (méhtelepen talált valamilyen 50-es robogó hajtókarát mértem le) az 5-5,5mm már 38,31-40,29 fokot jelentene.

Azért jó hogy hogy az előgyújtás görbénél fokban adja meg nem mm-ben, így már egy ismeretlennel kevesebb van az egyenletben igaz ahogy számolom a 12-14 fok az 0,515-0,7mm-t jelent ami fura (bár a hajtókar hossz az bizonytalan) de legalább van már valami kiindulás. Előbb utóbb meglesz minden
      Che kedvelte ezt.

Komment

Üdv!
        Itt vannak a képek, amiket Joker küld! Nála csináltam tegnap este, mikor beinvitált az általa garázsnak és műhelynek nevezett meseországba
        Nagy élmény volt! Örülök, hogy láthattam!

Click image for larger version

Name:	Fénykép1369.jpg
Views:	1
Size:	193.4 KB
ID:	137664Click image for larger version

Name:	Fénykép1370.jpg
Size:	195.0 KB
ID:	137665Click image for larger version

Name:	Fénykép1371.jpg
Size:	191.1 KB
ID:	137666Click image for larger version

Name:	Fénykép1372.jpg
Size:	192.1 KB
ID:	137667
        OdinHEM, Duke és Che kedvelte ezt.

Komment

joker eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
          fúrnak bele néhány kissebb -nagyobb lyukat .
          Ez így történik , semmiféle otthoni gányolással nem váltható ki
          Dinamikusan egyensúlyozták?

Komment

Persze , az jó ?-nem ? Igen ez egy babetta -ami az erőt adta 5 évig a CB 350 four ból csinált versenyzős motoromnak .
            0-11 000 fordulatig --tolásra indult .....és csak ment ,ment .

viszont elöször én is csak úgy raktam fel, hogy megesztergáltam elöl -hátul , alul felül --majdigyfaszalesz .---azt hittem felrobban a motor , -azóta tudom .......
            OdinHEM, sepy és taluga kedvelte ezt.

Komment

Világos, a hosszú tengely miatt gondoltam hátha csak statikus. Nekem a babetta gyújtással nem volt szerencsém, véges volt a fordulata a cross CZ-én, lehet a konkrét darabbal volt gond. Aztán stihl, az sem az igazi. Riga-delta nem rossz, ha megráz beszarsz. Végül a belső forgórészes motoplat, mindent ver. Kétszer olyat ment a cz mint babettával, próbáld ki ha tudod.

Komment

..hát ezért van centírozva , 4 db világító tekercs (kicsit áttekerve ) meg egy kis házi gyártásu fekete doboz --így etetett 2db dupla trafót , 10 500 ig 1mm szikrával .
                ptm004, OdinHEM és 2 további látogató kedvelte ezt.

Komment

Újabb fejlemény! Egy robogós fórumon hasznos információkat kaptam.

Sziasztok.
                  Yamaha Jog 2JA gyújtással kapcsolatban lenne néhány kérdésem hozzátok.
                  Egy veterán korú szovjet motoron akarom vele kiváltani a 6V-os dinamót, és már csak pár infó választ el a sikertől.
                  1. a dugattyú felső holtpontjánál, a lendkerékmágnesen lévő jeladó bütyök forgásirány szerinti vége, hány fokra van a jeladó tekercs érzékelő pontjától?
                  2. Alapjáraton hány fokos előgyújtás van neki?

Szia! 14 fok az alapelőgyújtás a 2JA alaplapon, ha az eredeti blokk furatokhoz rögzíted az alaplapot, nem pedig egy más blokkéhoz. Az első kérdésedet nem teljesen értem, de a jeladóbütyök a teljes hosszának kb a felénél adja a "jelet", de ezt kimérheted szakadásvizsgálóval. Ahol leesik az ellenállása, ott adja a szikrát!
                  soveny, OdinHEM és 2 további látogató kedvelte ezt.

Komment

Akkor jól mondtam a 14 fokot De legalább így ha már 2 helyről is ugyanaz az információ, akkor biztos lehetsz benne.
                    OdinHEM kedvelte ezt.
                    "When you're miserable...you need someone...even more miserable than yourself."
                    "Dneprs don't leak oil, they mark their territory!"

Komment

Igen a 14 fok az jó, de most felmerült egy ilyen gondolat arról hogy miért változik az előgyújtása:

Igazából ez nem nagy elektronikai belenyúlás inkább a mágnesesség miatt ilyen. Alacsony fordulaton kis feszültséget indukál. Utána viszonylag állandó a jel, majd egy bizonyos fordulat felett már hogy nagyobbat nem tud, hanem csökken a jel nagysága. Ez a tekercs vasmagjának anyagától és kialakításától függ. Olyan gyors ott már a változás, hogy nem tud rendesen lemágneseződni a vasmag, mivel nincs rá ideje. És emiatt az impulzus nagysága csökken. Tehát ez szimplán fizika, nem pedig elektronikai dolog. Van persze olyan gyújtás is, amiben mikrovezérlő a fordulatszám függvényében változtatja az előgyújtás értékét. Pl ebben már kontroller változtatja az előgyújtást. http://www.motelek.net/andere/cdi/facind_125_rot.png
                      wsievers kedvelte ezt.

Komment

Ma szereztem egy Aprilia ( Yamaha ) rendszert kicsi pénzért, de még nem tudom hogy melyikre tudom ráeszkábálni. Még az jutott eszembe, hogy szabad e ezeket az elektromos alkatrészeket össze-vissza hányva egy dobozban tárolni. Pl: Az állandó mágnes,nem teszi e tönkre a trafót, vagy az elektronikus dobozt ?
                        Utoljára szerkesztve a következő által: mir-mur; 2013 nov. 21, 21:51.

Komment

gilersx eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                          Igen a 14 fok az jó, de most felmerült egy ilyen gondolat arról hogy miért változik az előgyújtása:
                          Én már csak egyet nem értek. Itt alapjárati fordulatra adják meg a 14 fokot. Egy korábbi hsz.-ben viszont 5000-es fordulaton. Akkor még mindíg nyitott a kérdés nem? Én is ott tartok hogy a gyújtást kéne pozicionálnom. Ugye ha lenne jel a lendkeréken, pofon egyszerű lenne a dolgunk.
                          De most akkor alapjárathoz vagy 5000-es fordulathoz állítsa az ember a gyújtást.
                          Ha 5000-nél adja a 14 fokot az hány fokot jelent alapjárati fordulaton?
                          Azt az egyenleget nem tudnád véletlen leírni ahol a fokot mm-be lehet átváltani?

Komment

A 14° szerintem 5000 fordulatra lenne megfelelő, mert általánosságban egy kétütemű motornak 20° az előgyújtása (vagy több).
                            Amit a fordulat növekedésekor csökkenteni kell.
                            Íme a TZR250 a gyári és a tuningolt előgyújtása (azért nem összekeverni ETZ250-sel).
                            http://4.bp.blogspot.com/_K5H5ZY-5C0...e+Ignition.JPG
                            A link a fok-löket átszámításához:http://www.dansmc.com/mc_software2.htm (lökethossz-hajtórúdhossz-fok felbontás(jav.1°)

És egy videó a végére:
                            Attached Files
                            Utoljára szerkesztve a következő által: nyemi; 2014 jan. 06, 18:18.

Komment

nyemi eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                              A 14° szerintem 5000 fordulatra lenne megfelelő, mert általánosságban egy kétütemű motornak 20° az előgyújtása (vagy több).
                              Amit a fordulat növekedésekor csökkenteni kell.
                              Íme a TZR250 a gyári és a tuningolt előgyújtása (azért nem összekeverni ETZ250-sel).
                              http://4.bp.blogspot.com/_K5H5ZY-5C0...e+Ignition.JPG
                              A link a fok-löket átszámításához:http://www.dansmc.com/mc_software2.htm (lökethossz-hajtórúdhossz-fok felbontás(jav.1°)

És egy videó a végére:
                              Köszi Nyemi! Nagyon hasznos információ! Egy kérdésem lenne még. Melyik motor gyári előgyújtás értékét kellene figyelembe venni ilyen esetben? A blokkét ami ugye Mz vagy a gyújtásét ami Yamaha jog?

Komment

Természetesen azt a motorét amire felszereljük. Igen de, a mostani benzinekhez a régi ólom tetraetilel emelt oktánszámú üzemanyaghoz beállított előgyújtás nem jó (a gépkönyvi adat). Ezért az előbb belinkelt videón is láthatjuk kísérletezni kell. Az előbb javasolt 20° kiindulási alapnak tökéletes , persze most fix előgyújtásról beszélünk (az a kis állítás amit a elektronika meg produkál "elhanyagolható").
                                Ja még annyit, hogy egy váltóval szerelt motornál a előgyújtás különbségek sokkal jobban ki fognak jönni mint ami a videón látható.
                                Utoljára szerkesztve a következő által: nyemi; 2014 jan. 12, 18:24.

Komment

Ugrás az oldal tetejére
                                Working...
                                X