Közlemény
Collapse
No announcement yet.
Pannonia világítás
Collapse
X
-
Guest replied
-
LC9246-nak ígértem hogy írok a LED-es világításról, most összeszedtem a gondolataimat és megpróbálok megfogalmazni valami értelmeset
Hátsó lámpa, szofita izzó kiváltása:
A jobb hatásfok miatt, és mert nem feltűnő hogy nem a gyári égő van benne, én teljesítmény LED-eket használok. De persze hagyományos, huzallábas LED-ekkel is megoldható. Csak abból több kell.
Teljesítmény LED-et lehet üzemeltetni LED meghajtóval(erről itt írtam. Igaz irányjelző, de az elv ugyanaz) vagy ellenállással.
Persze, mivel a 6V jó esetben nem 6V, de rossz esetben még jóval a fölé is mehet így nem árt egy feszültség szabályzó IC. Én 6V-os IC-vel terveztem, és ehhez méreteztem az ellenállást is. Ami, egy átlagon 1W-os teljesítmény LED-el számolva(3,3V és 350mA) 8-10R-es ellenállást jelent. Bár én inkább kevésbé hajtanám a LED-et, főleg ha nincs elég nagy hűtőbordára szerelve, tehát inkább 10R, vagy egy kicsit több.
Amiről viszont tegnap megfeledkeztem az az, hogy a hátsó helyzetjelző egyen és váltó áramról is működhet. Ezért némileg bonyolultabb a dolog, kell még legalább egy dióda. De, hogy ne villogjon a LED, kellene még egy pufferkondi is.
És két nyákterv:
Az első AMC7135-ös LED meghajtóval van(valamint 3,3V-os stab IC-vel). A második ellenállással és 6V-os stab IC-vel.
(a kondi 470uF-es, az első nyákterven az IC test lábánál lévő dióda opcionális. Akkor kell ha a LED nyitófeszültsége nagyobb mint 3,3V)
Itt a LED hűtését a nyák fólia biztosítja. Ennyi egy nem maxon hajtott 1W-os LED-nek elég(bár jobb lenne ha több lenne)
Az áramkör nem bonyolult. Akár légszereléssel is kivitelezhető. De ez esetben kell a LED-nek valami hűtőfelület. (A LED-et hővezető pasztával kell a felületre szerelni!)
A féklámpa:
Abban nincs nyomtatott áramkör, de az egész esztergált házban van. Annak az alapja egy ilyen hűtőcsillag. Ezen van a 3W-os meleg fehér LED valamint 2 db AMC7135. A hűtőcsillag alatt, az égő foglalatának a belsejében pedig gy 3,3V-os stab IC.Utoljára szerkesztve a következő által: heeegany; 2014 szept. 03, 12:10.
Leave a comment:
-
Nyilván az eredeti Pannonia generátort meghaladta az idő. De ha a mindennapokban használni akarja valaki jó világítással az szerintem is alakítsa át az egészet, akár egy másik, nagyobb teljesítményű, modern, könnyen szabályozható generátorra, és akkor már jeadós gyújtás 12 voltos rendszer stb mehet rá.
De ha egy másik felhasználónak fontos, hogy a dekli alatt az eredeti maradjon akkor az eredeti tekercselést kell minimálisan átalakítania, úgy hogy azután már pl a Müller szabályzójával működjön.
Tehát dönteni kell és pénzt, energiát bele fektetni az eredményért. Itt a neten csak elvi megoldások születhetnek....
Leave a comment:
-
Jól látod a dolgokat. Amikor a Pannóniát tervezték még nem, vagy csak kezdetleges Ge félvezetők léteztek, amivel nem lehetett több A áramokra szabályzót gyártani, ezért még több kompromisszumra kényszerültek. A 6V-os rendszer különben is halva született dolog a nagy áramok és emiatt a vastag kábelek miatt, nameg a kapcsolók nagyobb tűrőképessége is kritérium. A 12 és 24V nem véletlenül ütötte ki az előbbit az utóbbi évtizedekben...
Nekem van egy P12 -em, amit 12 V-ra alakítottam. Természetesen át kellett tekercselni a generátort, a 2 világítótekercs lett a töltőtekercs és mindkét vége ki lett vezetve a fesszabályzó miatt. A gyújtótekercs lett a világítótekercs, viszont ennek a vasmagkeresztmetszetét meg kell majd növelni amennyire csak lehet. Tranzisztoros gyújtást kapott, amely a 12 V-ról megy. Az eredmény kielégítő lett, alapjáraton is van már töltés, kicsit emelve a fordulatot pedig beáll a 14V.
- - - Updated - - -
Igen, a tekercsek előtt ha nagyobb sebességgel halad el a mágnes, nagyobb feszültséget (és teljesítményt) indukál.
- - - Updated - - -
Elég jó cuccok vannak a Müllernél, viszont ő olyan filozófiával készíti ezeket, hogy kompatibilis legyen az eredeti állapotokkal. A töltésnél ez bazinagy hátrány, mivel így sokszor csak egyutas egyenirányítás jöhet szóba, emiatt csak "félig" lehet kihasználni a töltőtekercset.
Az első rajz egy világítás söntszabályzó és egy soros egyutas töltésszabályzó. Ha a gyújtás nem az akkuról megy oda tökéletes.
A másik rajzon kétutas sönt-töltésszabályzó van, ami teljesen kihasználja a tekercset és nagyobb áramokat ki lehet venni belőle. Különben ennek a kapcsolásnak hátránya hogy a fölösleges energiát rövidrezárja így az főleg a tekercsen alakul hővé. Egyfázisú rendszernél egészségesebb a soros szabályzó, ami sokkal jobb hatásfokú - persze ezt a tekercs adottságai és a terhelési körülmények szabják meg melyik változatot célszerűbb alkalmazni.
3 fázisnál csak a söntszabályzó jöhet szóba, mivel a szinuszhullámok közt itt nincs nullátmenet és a tirisztorok nem tudnának kikapcsolni a kellő fázisban.
Amúgy tirisztort könnyebb egyfázisú rendszerben felhasználni az előbb leírtak miatt (is)...
- 1 like
Leave a comment:
-
Guest replied
Leave a comment:
-
bsa10 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseUniverzális töltésszabályozó és váltakozó feszültség stabilizátor 1 fázisú robogókba
Ez vagy ez jó lehet a Pannoniára. Nem drága és ez a gyerek jó dolgokat gyárt. 12V-os feszültségszabályozó Simsonba és más tekercses töltésrendszerű motorkerékpárba (állítható feszültségű)
Müller Elektronics
(persze, meg lehet oldani. De ahhoz át kell alakítani a tekercset.)
Leave a comment:
-
Univerzális töltésszabályozó és váltakozó feszültség stabilizátor 1 fázisú robogókba
Ez vagy ez jó lehet a Pannoniára. Nem drága és ez a gyerek jó dolgokat gyárt. 12V-os feszültségszabályozó Simsonba és más tekercses töltésrendszerű motorkerékpárba (állítható feszültségű)
Müller Elektronics
- - - Updated - - -
Nézzétek meg a Müller Elektronics honlapját.
Ott a 6 és 12 voltos állítható, egyfázisú fesszabályzókat, pont aminél a világítás maradhat váltón, a töltés viszont értelem szerűen egyenirányított, azokat nézzétek át. Szerintem ez megoldás a stabil 7,2 voltra.
Egyébként a tirisztoros megoldást általában a három fázisú rendszerekhez használják de egyfázisúban is megoldható.
Leave a comment:
-
Persze az is igaz, hogy a Pannónia nem egy folyamatos 6V-ot generál, hanem ez 5-12 (14) V között akárhol előfordulhat. Persze ez számomra rejtély, hogy miért, talán amiatt, hogy állandó mágnesek járják a "körtáncukat" és egy 500-as alapjárat valamint egy 5500-as max fordulat között azért van némi különbség.
Leave a comment:
-
zgyula eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintésePl: 7V x 3A = 21W, ha a fesszabályzón 2V a szaturációs veszteség akkor 9V x 3A = 27W -ot kell teljesíteni a töltőtekercsnek. Ez
14V esetén: 14V x 1,5A = 21W, ugyanúgy 2V veszteségnél 16V x 1,5 A = 24W a töltőtekercsből kivett teljesítmény.
Itt persze egy átlagos elektromos rendszerrel rendelkező motorra gondolok. Nem egy olyanra ami 18V-on ketyeg
De javítsatok ha tévedek!
- 1 like
Leave a comment:
-
Guest replied
Leave a comment:
-
Üdvözlök mindenkit !
Végigolvastam a témát, ha megengeditek én is hozzászólnék mint elektronikai szaki, mielőtt sok fölösleges költségbe és időtöltésbe bonyolódna bárki.
A 7 V vagy 14V töltőfeszültség előállítása kizárólag kapcsolóüzemű fázishasítási elven szokott történni a minimális veszteségek (hőtermelés) miatt. Erre legalkalmasabb és egyben legegyszerűbb a tirisztor alkalmazása, mai napig minden nagyobb motoron is ezt alkalmazzák, ahol az összes fogyasztót és a töltést ez működteti akár 10...20 A-es terhelés alatt. Az akku töltőárama - főleg merült állapotban - az indítás után több A is lehet rövid időre, amit egy savas ólomakku minden gond nélkül elvisel (főleg önindítós motoroknál ! )
Kitérnék egy kicsit a 7V-os rendszerekre: itt külön probléma a nagy áramok miatt a fesszabályzóban felhasznált tirisztor és diódahíd szaturációs feszültsége (kinyitott állapotban a belső ellenállás miatt fellépő káros feszültségesés), amely az adott töltőtekercs behatárolt teljesítményéből jelentős részt hővé alakít. Ez 14V-os rendszernél a feleakkora áramok miatt kevésbé jelentős
Pl: 7V x 3A = 21W, ha a fesszabályzón 2V a szaturációs veszteség akkor 9V x 3A = 27W -ot kell teljesíteni a töltőtekercsnek. Ez
14V esetén: 14V x 1,5A = 21W, ugyanúgy 2V veszteségnél 16V x 1,5 A = 24W a töltőtekercsből kivett teljesítmény.
A lámpa kiégése ellen a Simson S51-ben láttam először tirisztoros söntszabályzót, ami melegedés nélkül határolta a világítótekercs feszültségét . Sajnos már rég nincs meg a motor, pedig ezt a kapcsolást jó lett volna kirajzolni...
Remélem kicsit hozzá tudtam járulni a tisztánlátáshoz
- 3 likes
Leave a comment:
-
Ezeket bizonyára elírtad, csak az utókor hozzá nem értőinek kedvéért javítanám, hogy a V az feszültség.(Sajnos tényleg elég gyakran, szóval az ilyeneket nézzétek el nekem
)
Nem egyszerű a dolog. Először is, váltakozófeszültségről beszélünk, tehát egy zéneres feszültségstabilizáló alkalmazásához először egyenirányítani kellene a teljes rendszert (taglaltuk korábban valahol, nem nagyon éri meg, akkor már inkább egy modernebb akkumulátoros gyújtás, a hozzá tartozó elektronikával).
A világítás rendszert hagyom úgy ahol van. Viszont a fényszóróval párhuzamosan(persze a fényváltó kapcsolót kihagyva) bekötök egy kis ketyerét. Ami először egyenirányít, aztán jönnek a zener diódák amik, valamin keresztül némi plusz terhelést adnak a rendszernek. De mindezt csak akkor ha 7,5V fölé menne a feszültség.
A kérdés jelenleg hogy min legyen elfűtve a felesleg.
Kerestem képleteket a zener után kötendő ellenállás méretének kiszámítására. Találtam/kaptam is. Csak épp nem működnek... Szóval most próbálok majd kísérletezni(bár a zener dióda a karakterisztikája miatt elég érzékeny rá) aztán ha bejön akkor ellenállás lesz a zener diódák után. Ha nem akkor bekötök utánuk egy 6 vagy 12V-os égőt.
Eddigi tesztek alapján 6V-os égővel vígan elvolt a dióda magának(bár labortáppal hajtottam, a motorban lehet kevés lesz a 6V). Míg ellenállással gyorsan közeledett a hőhalálhoz. Vagy épp nem csinált semmit...
Az ujjamon meg még mindig ott a zener dióda nyoma pár hét után is. Mert persze rá kelletett fognom hogy megnézzem mennyire melegszik
Szóval készül a ketyere. Ami egy ilyen dobozban lesz az ülés alatt. Mellette, szintén a dobozban egy akkutöltő(az is kínai cucc.) amivel a kimenő feszültséget és max áramot is lehet korlátozni. Töltőtekercs is ezen keresztül fogja tölteni az aksit. Valamint lesz egy tápcsatlakozó rajta. Így egy, akármilyen, legalább 7,5V-ot tudó tápegységgel lehet majd tölteni a motor aksiját (ez lesz a csepptöltő, ami azért tud majd rendesen is tölteni ha kell)
Leave a comment:
-
-
Guest replied
- 1 like
Leave a comment:
Leave a comment: