Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Pannonia motorblokk

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

Nem a lánckerékre, hanem ami a kosár hátulján van fogaskerék. Ami a csonka fogaskerékhez csatlakozik ami ugye a berúgó fogasívhez.
    Nekem az a problémám, hogy a fogasív hozzáér a kuplungkosár fogaskerekéhez.
    Az alátéttel viszont kintebb kerül a kuplunk kosár és a fogasív síkjából eltolódik. Így remélem nem lesz utána közvetlen kapcsolat a kettő között.

Ugye a parafás lamellák és a lemezek is újak amiket beépítettem. Miután felöntöm olajjal a váltót utána érdemes a berúgókarral forgatni a blokkot, hogy a parafák olajosak legyenek?Vagy esetleg olajöntés után még várjak vele pár órát, hogy kis olajat beszívjon a parafa?
    Utoljára szerkesztve a következő által: Béla Rácz; 2015 jan. 18, 20:36.
    zahi kedvelte ezt.

Komment

Egy ismerősömnek Tábori 15-ért csinált meg egy főtengelyt ami közel 0,1-et lógott. Jó lett.
      Kb fél évig hirdettem az aprón egy főtengelyt amit kimértem, 0,01 mm volt a hajtókar alsó csapágyazás hézaga. Kutyának se kellett, leáraztam, aztán a múlt héten elvitték.
      Iparitanuló koromban(1985) Újpestre jártam, az akkori Komjáth Aladár utcába(Tatran-nal rendszám nélkül), a Simson-os haverjaimat fosztogatta a fazon a Templom utcában. Volt nála egy nagy vitrin, amibe "A kontár munka eredménye" felirattal összeolvadt, törött, szétgányolt alkatrészeket rakott, ezzel is sugallva hogy itt jót csak ő csinálhat. A srácok egyszerűen csak rablónak hívták az árak miatt. Lehet hogy megállt az idő?
      OdinHEM és zahi kedvelte ezt.

Komment

Béla Rácz eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
        Nem a lánckerékre, hanem ami a kosár hátulján van fogaskerék. Ami a csonka fogaskerékhez csatlakozik ami ugye a berúgó fogasívhez.
        Nekem az a problémám, hogy a fogasív hozzáér a kuplungkosár fogaskerekéhez.
        Az alátéttel viszont kintebb kerül a kuplunk kosár és a fogasív síkjából eltolódik. Így remélem nem lesz utána közvetlen kapcsolat a kettő között.

Ugye a parafás lamellák és a lemezek is újak amiket beépítettem. Miután felöntöm olajjal a váltót utána érdemes a berúgókarral forgatni a blokkot, hogy a parafák olajosak legyenek?Vagy esetleg olajöntés után még várjak vele pár órát, hogy kis olajat beszívjon a parafa?
        A régi szakik úgy csinálták hogy az új lamellákat egy - két napig áztatták olajban , majd összerakták az egészet a külső-kosárba , majd a satuba préselték egy pár napot ,méretre csiszolták .Azután a sütőben szárították összepréselt (pl :csavarral összefogott) állapotban , hogy ne legyen a dugó rugalmas. Máskülönben nem emelt ki és csúszhatott is ...
        Egyébként én is jártam így, de nekem maga az alapanyag volt a sz.r , mivel parafa reszelékből volt összepréselve , valószínű gumiadalék segítségével . Meleg állapotban ki sem emelt , meg is csúszott , meg a fogáspontja is elmászott úgyhogy csere volt a vége ... Jelenleg egy modern lamellakészlet van benne hét tárcsával , és szinte el lehet felejteni hogy létezik !
        Ezt nem nézted még ? :

https://citybike.hu/spg/713758/Kuplung-lamella

Komment

Béla Rácz eredeti hozzászólása
          Akkor ha belerakom ezt a gyűrűt akkor a kuplungkosár fogaskereke és a fogasív nem fog összeérni mert nem lesz majd egyvonalban
          Ahol bekarikáztad, ott hézagolással vagy anélkül, sehogy nem szabadna összeérni a fogadkeréknek a fogasívvel.
          Valaminek nem pontos a mérete ott.

Komment

Az az igazság, hogy másik berugótengelyt és fogasívet építettem be, fogszámuk megegyezett, szemre a méretük is, de lehet, hogy az átmérőjükben van némi eltérés. Másnem leköszörülöm a fogasívnek az utolsó fogát, az úgysem szükséges.

- - - Updated - - -

zahi eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
            A régi szakik úgy csinálták hogy az új lamellákat egy - két napig áztatták olajban , majd összerakták az egészet a külső-kosárba , majd a satuba préselték egy pár napot ,méretre csiszolták .Azután a sütőben szárították összepréselt (pl :csavarral összefogott) állapotban , hogy ne legyen a dugó rugalmas. Máskülönben nem emelt ki és csúszhatott is ...
            Egyébként én is jártam így, de nekem maga az alapanyag volt a sz.r , mivel parafa reszelékből volt összepréselve , valószínű gumiadalék segítségével . Meleg állapotban ki sem emelt , meg is csúszott , meg a fogáspontja is elmászott úgyhogy csere volt a vége ... Jelenleg egy modern lamellakészlet van benne hét tárcsával , és szinte el lehet felejteni hogy létezik !
            Ezt nem nézted még ? :

https://citybike.hu/spg/713758/Kuplung-lamella

Lamelláim vannak újak, nem akarom modernebbre lecserélni jelen pillanatban.
            Ennek a módszernek amit leírtál végülis az lenne a lényege, hogy később a parafa ne duzzadjon meg az olaj miatt?!Mert sok olajat biztos nem sziv be a parafa, csak minimálisat, de az pont elég, hogy elállítódjon a kuplung és ne emeljen ki a minimálisan megduzzadt parafától.

Komment

Igen, a köszörülés megoldja ezt a problémát. Viszont továbbra sem értem, hogyan fordulhat ez elő...
              zahi kedvelte ezt.

Komment

Ne haragudj , én sem értem ezt a fogasíves mizériát, nem tudnál róla valahogy képet csinálni ?

Komment

Próbáltam. A legjobbakat fel is raktam ide.
                  Nem akarom elszólni a dolgot, de lehet ha az oldal deknit felrakom és a berúgótengelyen az o gyűrű rajta lesz akkor megfelelő pozícióba fog állni a berugótengely és nem ér össze a fogasív meg a fogaskerék.
                  Csak o gyűrű nélkül felraktam a deknit és akkro összeért. Nem akartam o gyűrűvel próbálni mert most festettem le és nem akarom csak egyszer "ráerőltetni"

Komment

Szerintem jobb ha biztosra mész, mert ha azon a gumigyűrűn fog múlni, nemsokára belapul és bonthatod vissza a deklit meg a kuplungot.
                    OdinHEM, Lemezjáték és zahi kedvelte ezt.

Komment

A főtengelytémához: most jött az ihlet, hogy lemérek egy Izs dugót és voilá, a csapszeg középpontja és a dugó teteje közti távolság csak 1mm-rel több, mint a pancsién. A szoknyából vágni kell bőven, az igaz, de a stiftek is pont jó helyen vannak, nem nyit résbe. Arra gondoltam, hogy lehetne egy háromgyűrűs 275cc-s, felül tűgörgős szisztemet alkotni, úgy, ha megtartom az Izs csapszegét, a pancsi hajtókarból kinyomom a bronzot, és márcsak annyi a feladat, hogy nézek egy belül 15, kívül 21-es tűgörgőt, nyilván szabvány méret Szerintetek ehhez betétedzeni kellene a hajtókart, vagy bírja az a jó kovácsolt anyag?
                      OdinHEM kedvelte ezt.

Komment

Szerintetek ehhez betétedzeni kellene a hajtókart, vagy bírja az a jó kovácsolt anyag?
                        Futógyűrűs tűgörgős csapágy kell, vagy eddzett és köszörült felsőszem.
                        sepy és OdinHEM kedvelte ezt.

Komment

Szerintem nem betétedzhető , akkor az egész felület kemény lenne . Edzett acélpersely , ebbe mehet a tűgörgős koszorú , vagy mint a Jawa-nál kosár nélküli görgőkkel ...(pl 2mm vastag görgőkkel)
                          A tűgörgős persely (amelyiken külső gyűrű is van peremmel ) szerintem a rövid görgők miatt nem bírná , valamint a kenő anyag vajon elegendő mértékben bejutna -e ?
                          A sima kovácsolt anyag nem bírja .

Komment

A főtengelytémához: most jött az ihlet, hogy lemérek egy Izs dugót
                            Az a sliccelt dugattyú? Most rémlik csak fel, hogy egy szaki már mutatott nekem olyat, ő is ezen ötletelt több minden más mellett. Van amúgy 15x21-es tűgörgős kosár több hosszméretben, ha rákeresek.

Futógyűrűs tűgörgős csapágy kell
                            A futógyűrű alatt mit kell érteni?

Komment

szelkakas
                              Szerintetek ehhez betétedzeni kellene a hajtókart, vagy bírja az a jó kovácsolt anyag?
                              Betétedzeni csak betétedzhető anyagot tudsz (szén tartalma kisebb 0,2 %), amennyire én tudom, a hajtókarok nemesíthető anyagból vannak (ezeknek jóval nagyobb a szén tartalma 0,2%-nál (0,45-0,6%), amik szívósak, de a felületi keménységük kisebb, mint a betétedzhető anyagoké, ezért edzett köszörült gyűrű besajtolásával lehet mindkét követelménynek eleget tenni, ill. ha találsz bele olyan tűgörgős csapágyat, aminek külső gyűrűje van, akkor a csapszeghez már illesztheted, hiszen az betétedzett.

A HK-sorozatú tűgörgős csapágynak van külső gyűrűje, talán alkalmas bele, a csapszeg, meg betétedzett, kemény kérge van.

Én valahogy így emlékszem a dolgokra, de ezt már vagy 30 éve tanultam, ha hülyeség, szólnak a hozzáértők...

- - - Updated - - -

most jött az ihlet, hogy lemérek egy Izs dugót és voilá, a csapszeg középpontja és a dugó teteje közti távolság csak 1mm-rel több, mint a pancsién.
                              Azt nem egészen értem, miért jobb az Izs dugattyú?! A 3 gyűrű miatt?

Komment

Szerintem erre gondolt :

Schaeffler Magyarország *|*Termékek & Szolgáltatások *|*Tűgörgős hüvelyek / tűgörgős perselyek

Vagy lehet hogy tévedtem ...
                                wsievers kedvelte ezt.

Komment

Ugrás az oldal tetejére
                                Working...
                                X