Közlemény

Collapse
No announcement yet.

3000 km sok(k)!?

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

Vagyis , a jelenség olyan hogy a dugattyú a mozgás irányától függően , csapszeg irányba eltolódik ???? ( ez a jobb - bal irány , gyengéden simulás ... csapszeg vonal , gujtás felé illetve primer oldal felé Pl... szakszerűbben fogalmazz )
    Ebben az esetben , - már ahogy én értelmezem - a csapszeg- és a főtengely alsó csap vonala nem párhuzamos , azaz a csapszeg ferde . Ezt a dugattyún lévő kopások is igazolhatják . Ha beigazolódik a hiba , orvosolni a haltókar hajlításával tudod . Pl . két franciakulcs segítségével .
    mátéapu kedvelte ezt.

Komment

zahi eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
      szakszerűbben fogalmazz ​​ )
      Bocs a pongyolaságért, de közöm nincs a szakmához. A "gyengéd simulást" azért írtam, mert érzékeltetni akartam, hogy nem szorul, csak odasimul, arra tart... Igen, a dugattyú a mozgás irányától függően!!!!! mozdul el. Vagyis, ha a lendkereket hátrafelé forgatom, a lefele úton a kuplung oldali hengerfalhoz, felfele a gyújtás oldali hengerfalhoz simul​! Gondolom, ha a dugattyú csapszeg és a főtengelycsap nem lenne párhuzamos, akkor a dugattyú mindkét irányú mozgása során azonos irányba tolódna el és ekkor lehetne derékszögelni.
      Az én esetemben attól tartok, hogy a főtengely áll keresztben. Ebben az esetben amikor a dugattyú lefele megy és félúton van, akkor a főtengely csap hátul van (mondjuk 3 óránál), felfele félúton meg vele szemben 9 óránál van a csap. Ha mondjuk 3 óránál balra hózott, akkor - fél fordulat után - 9 óránál jobbra kell, hogy húzzon és így "bólogat" a dugó jobbra-balra. Ebben az esetben nem tudok derékszögelni szerintem. (Vagy már teljesen belekeveredtem) A főtengely keresztbe állásán azt értem, hogy a blokkfelek nem függőleges, hanem vízszintes (hossz) irányban vannak elcsúszva.
      Kopást nem tudok nézni, mert minden új, illetve felújított.
      Derékszögelésnél az egyik franciakulcs ugye arra kell, hogy a hengertalp síkjában rögzítem a hajtókart úgy, hogy a nyele támaszkodjon a blokkon, így nem feszül a főtengely csapágy amikor a másik kulccsal próbálom eltörni a hajtókart?
      üdv.jankó

Komment

Jankó51 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
        Gondolom, ha a dugattyú csapszeg és a főtengelycsap nem lenne párhuzamos, akkor a dugattyú mindkét irányú mozgása során azonos irányba tolódna el és ekkor lehetne derékszögelni.

Rosszul gondolod ... Gondolkodj úgy , hogy egy ferdén kitámasztott seprűnyelet , egy olyan bottal próbálsz - a nyél közepén - eltolni aminek a végére egy karika van rögzítve , és rá is van fűzve a ferde seprűnyélre !
        Innen már egyértelmű lesz , hogy a botod a távolabbi seprűnyélvég felé fog megindulni ! Vagy más szemszögből nézve , ha " elég mereven tartod a botodat " () a seprűnyél fog a hozzád közelebb eső vége felé eltolódni . Ha pedig húzod a botod az egész mozgás-együttes a másik irányba történik majd . Neeem ?

Az én esetemben attól tartok, hogy a főtengely áll keresztben. Ebben az esetben amikor a dugattyú lefele megy és félúton van, akkor a főtengely csap hátul van (mondjuk 3 óránál), felfele félúton meg vele szemben 9 óránál van a csap. Ha mondjuk 3 óránál balra hózott, akkor - fél fordulat után - 9 óránál jobbra kell, hogy húzzon és így "bólogat" a dugó jobbra-balra.
        Bocs de egy kis képzavar miatt nem értem mire gondolsz . Vagyis forgásirányba bólogat a dugattyú ??? Mert ha igen , akkor az valamilyen szinten természetes . Számításba vetted a "dezexiálást" , esetleg meg is mérted a dugattyún ??? (a pannoniánál a dugattyúcsap vonalának eltolásával oldották meg , ami mérhető . (hacsak nem "kisipari" a dugattyúd és ezt kifelejtették a szórásból)

"bólogat" a dugó jobbra-balra. Ebben az esetben nem tudok derékszögelni szerintem. (Vagy már teljesen belekeveredtem) A főtengely keresztbe állásán azt értem, hogy a blokkfelek nem függőleges, hanem vízszintes (hossz) irányban vannak elcsúszva.
        Teljesen belekeveredtél ... . Úgy értelmezem a mondatodat , hogy a gyárban , - a célgépen - a csapágy furatokat továbbá a vele egy felfogásban készült felületeket keresztbe , nem a hosszsíkra minden irányban merőlegesen ejtették volna meg ? Vagy úgy érted , hogy eltolódott az egyik irányba a vertikális felezősík ?
        Ha keresztbe van , de párhuzamos a vertikális síkra, szerintem a motor működésében nem okoz különösebb problémát , ha nem akkor viszont mindíg ugyan abban az irányban tolódik el a dugattyú . Ez szerintem ki is mérhető , ha jól emlékszem a főtengely ház összeépítve egy felfogásból lett megmunkálva . Így az osztósíktól mért mélység eltéréseiből lehet némileg következtetni . Bár én nem vagyok benne biztos , hogy ilyen hibás blokkfél készülhetett a gyárban . Kivéve ha a blokkfelek nem egymáshoz tartozóak , amit a blokkfél számokból be tudsz azonosítani .

Derékszögelésnél az egyik franciakulcs ugye arra kell, hogy a hengertalp síkjában rögzítem a hajtókart úgy, hogy a nyele támaszkodjon a blokkon, így nem feszül a főtengely csapágy amikor a másik kulccsal próbálom eltörni a hajtókart?
        Igen , az egyikkel tehermentesíted a hajtókar alsó csapágyazását , hogy ha a másikkal hajlítod (és nem tolod) ne a tűgörgők vegyék fel az erőt az alsó csapon . Viszont derékszögelés ellenörzésénél akkor jársz el helyesen , ha szárazon , gyűrűk és hengertalp tömítés nélkül próbálkozol . Ne feledd , az sem biztos hogy a furat merőleges a hengertalp síkra , ezt eszterga gépben , két a furatban szorosan illeszkedő központfuratos alupogácsa közé fogva ellenőrizheted , sőt utánmunkálhatod .

Jó egészséget , és kitartást kívánok !

(most meg megyek iszom egy gyümölcslét .... )

Che és mátéapu kedvelte ezt.

Komment

Jó egészséget , és kitartást kívánok !

(most meg megyek iszom egy gyümölcslét .... )
          Köszönöm, és egészségedre váljék a gyümölcslé.
          Bocs, de egyelőre csak ennyi a reakcióm, a többit még emésztenem kell egy ideig (sok ideig), de megbirkózom vele, ha belegebedek is!
          zahi kedvelte ezt.

Komment

Bocs, de egyelőre csak ennyi a reakcióm, a többit még emésztenem kell egy ideig (sok ideig), de megbirkózom vele, ha belegebedek is!
            Figyu amit Zahi leír az a szentítrás !!! Ő túlképzett:emiatt az átlag nem érti. A lényeg,ha oldalra van eltérés akkor hajlítunk a hajtókaron ,ha előre hátra akkor szidjuk a tervezőt és összerakjuk a motort és használjuk!
            wsievers, Beagle és 3 további látogató kedvelte ezt.
            "Rohan az életed és rohan az út.Elmarad mögötted lassan a múlt.Nem tudod biztosan,hogy hová is mész,de úgy is észre veszed ha oda érsz."V.A.

Komment

mátéapu eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
              Figyu amit Zahi leír az a szentítrás !!! Ő túlképzett:emiatt az átlag nem érti.
              Azé ez nem igaz ... Egyik része sem . Próbáltam úgy hogy érthető legyen ... bocsánat !

Komment

Próbáltam úgy hogy érthető legyen ..
                !
                zahi kedvelte ezt.
                "Rohan az életed és rohan az út.Elmarad mögötted lassan a múlt.Nem tudod biztosan,hogy hová is mész,de úgy is észre veszed ha oda érsz."V.A.

Komment

mátéapu eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                  Figyu amit Zahi leír az a szentítrás !!! Ő túlképzett:emiatt az átlag nem érti
                  Hát az igazság az, hogy a Szentírást sem mindig értem, de maradjunk a seprűnyélnél'! Este későn már azt hittem értem, de továbbgondolva rájöttem, hogy mégse. Aztán hajnalban a wc-n kezembevettem egy wc-papír gurigát és átdugtam rajta a wc-kefe nyelét ferdén (hosszú a nyél nem a kefe-részt fogtam).
                  Arra jutottam, hogy a ferde hajtókar bronzperselye egy csúszós lejtő, amiben a csapszeg (dugattyú) fel és alá szánkázik. Ha felfele mozog a hajtókar akkor a lejtő alja felé (esetemben a kuplunk oldal felé), ha lefele mozog akkor a lejtő teteje felé, az ellenkező oldali hengerfalhoz szorítja a dugattyút. (...vagy megint belekeveredtem?)
                  Bízom benne, hogy most rátaláltam a helyes útra és elnézést Zahi a kalamajkáért! ...és ha ezt most jól gondolom akkor egy megerősítést azért kérnék, mielőtt visszabontom a hengert.
                  Számításba vetted a "dezexiálást"
                  Ha keresztbe van , de párhuzamos a vertikális síkra
                  Így az osztósíktól mért mélység eltéréseiből lehet némileg következtetni . B
                  Ezen kitételeket egyelőre szorgalmi feladatnak tekintem, talán egyszer eljutok erre a szintre is.
                  köszönettel: jankó

zahi kedvelte ezt.

Komment

Üdv mindenkinek!
                    Ma délelőtt - majdnem - derékszögeltem!
                    Zahi szemléletes útbaigazítása után gondoltam kellő felkészültséggel láthatok munkához. Rossz hír: a hézagoló készletemet le kell selejtezni, mert lassan elkopnak. Jó hír: annyit tekergettem ebadta lendkerekét, hogy a bejáratás nagyjából le is tudva.
                    Kezdésként fabrikáltam egy nagyon primitív, de praktikus eszközt a hajtókar kiméletes gyötréséhez. Aztán gondoltam biztosra megyek nem a kart görbítem jobbra, hanem a hengert billentem balra, így biztosan kiderül, hogy jó-e az irány. Tettem a henger jobb oldali talpa alá egy 0,4-es csíkot tömítésből, majd mértem. Az egyből kiderült, hogy az irány jó de a billentés túlzott. (Zahi nélkül sose hittem volna, hogy van eset amikor a dugattyú a jobboldali hengerfalhoz simul, és a kart mégis jobbra kell hajlítani.) A csíkok (ékek?) vastagságát lépésenként csökkentve eljutottam oda, hogy a hengertalpat jobb oldalon 0,14-el megemelve a dugattyú mindkét oldalán nagyjából azonos a hézag ... és most jön a bökkenő: feltéve, ha a dugattyú lefele mozog! A hézag nagyjából 0,15-015. Ha a dugattyú felfele mozog, úgy a jobb olalon 0,1 a baloldalon 0,2. HIába no: a gyakorlat és az elmélet nem mindig tisztelik egymást kellően. Választani csak aközött tudok így, hogy lefele, vagy felfe mozogva legyen szimmetrikus a két hézag.
                    Már arra is gondoltam, hogy a felfele mozgás esetén nem a dugattyú súlya zavar-e be (felfele mégiscsak nehezebb, jobban érvényesül a seprűnyél-hatás) és emiatt igyekszik inkább a jobboldalra?
                    Mindegy, holnap talán visszaáll a henger és görbül helyette a hajtókar.
                    Ha vélemény van megköszönöm, egyébként áldott Húsvétot mindenkinek, vigyázzatok magatokra, egymásra!
                    üdv.jankó

Komment

Fent és lent a hézagnak egyformának kell lennie.. különben el kell gondolkodni nem- e ferde furatot alkotott a mester. Én első körben megfestem a dugattyút és úgy átforgatom...az már ad némi támpontot.

Komment

Atti69 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                        gondolkodni nem- e ferde furatot alkotott a mester.
                        Ha ferdére fúrt volna (ami persze lehet, bár e fórumon is elismert szaki csinálta) akkor pont azt hoztam helyre a hengertalp féloldali alátámasztásával. Ilyenkor ha dugattyút elindítom lefele, akkor fent is, középen is, lent is 0,15-0,15 a hézag mindkét oldalon. Ha az alsó holtpontról elindítom felfele, akkor lent is, középen is, és a felső holtpont közelében is jobb oldalon 0,1, bal oldalon 0,2 a hézag. A dugattyú tehát - úgy tünik - párhuzamosan mozog a hengerrel, csak felfele úton nem középen.
                        Ilyenkor, amikor csak próbálgatok, gondolom az eredmény szempontjából mindegy, hogy a hengert billentem balra, vagy a hajtókart görbítem jobbra... (próbaként, első körben a hengert billenteni barátságosabb megoldás)
                        Amit a fentiekben (70 alatt) írtam a dugattyú súlyáról, rájöttem hülyeség, hisz ha minden derékszögben van, akkor a súly nem játszik szerepet.

Komment

, gondolom az eredmény szempontjából mindegy, hogy a hengert billentem balra, vagy a hajtókart görbítem jobbra
                          Nem. Mivel ily problémád van.. megéri esztergályossal ellenőriztetni a furat és a hengertalp derékszögét. Ez kell legyen az első lépés... utána bonyolodhat a rendszer ha ez rendben.

Komment

Atti69 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                            esztergályossal ellenőriztetni a furat és a hengertalp derékszögét
                            Rossz hír ez nekem kedves Atti!
                            Egyrészt, mert - bezártságunk okán - egy ideig nem látogathatom az esztergályost, másrészt mert már beleéltem magam, hogy húsvét hétfőn elmegyek egy körre. Nagy galibát okoz(hat)na, ha ez utóbbit mégis bevállalnám?
                            Elfogadom a véleményedet, de szeretném meg is érteni: ha a hengerfurat ferde és ezért nem fut középen a dugattyú, akkor ha (kizárólag próbaképpen) a hengert derékszögbe állítom (a talpát a dölés iránya felöli oldalon megemelem) akkor a problémának illenék megszűnnie nem?
                            Bocs egy laikus kötözködéséért!
                            üdv.jankó

Komment

hengert derékszögbe állítom (a talpát a dölés iránya felöli oldalon megemelem)
                              Akár jó is lehet. Nem egy precíz megoldás.. de néha azzal kell dolgozni ami van.

Komment

ha a hengerfurat ferde és ezért nem fut középen a dugattyú, akkor ha (kizárólag próbaképpen)
                                Nyakon hajigálást fogok rendezni..még ha békülnöm is kell miatta.A fenét bonyolítjátok szegény motort.

Hajtókar derékszögelésről volt szó !Ferde volt:hajlítottál?Ha nem akkor hajlíts,amig nem lesz egyenlő a két oldal.A problémát legtöbbször a csapszegfurat perselye okozza egy kis félredörzsárazás és már nem derékszög....
                                A henger "dőlést "úgy is ellenőrizheted,hogy a szívóoldalt előrefordítva felhúzod és úgy hézag-mérőzöl ,ha az eredmény megegyező,akkor derékszög a henger.

Komment

Ugrás az oldal tetejére
                                Working...
                                X